etarhan adlı üyeden alıntı
Söz konusu motor hangisiyse, kullanma kılavuzunda ilk yağ değişimi için 500 kilometre verilmediğini varsayarak bu cevabı yazıyorum. Zaten Shamy de aynı koşulu belirterek yazmış eleştirisini. Eğer kılavuz ilk 500 kilometrede yağ değiştirin diyorsa ilk 500 kilometrede yağ değiştirilecektir, bunun lamı cimi, sencesi bencesi olamaz.
Çok doğru(!) konuşuyorsun arkadaşım Mengu16.
Bu motoru tasarlayıp imal eden salak mühendisler, metal talaşlarını hesaba katmayı becerememişler. O yüzden (mesela) ilk 1000 km. sonunda değiştirin yağı diye ısrar ediyorlar. Biz teknolojinin ön ucunda yaşayan bir millet olarak onların bu eksiğini gidermeliyiz.
"Zaten bir de motor alındığında gelen yağ" konusunu anlayamadım. Bu motorlar taaa Çin'den Kore'den Japonya'dan buraya içinde yağ varken mi gönderiliyor? Benzin deposu da dolu geliyordur herhalde. Peki o zaman motor alındığı zaman ilk çalıştırmayı yapması gereken servis ne yapıyor? Sadece bir iki vidayı sıkıştırıp benzin musluğunu açıp marşa mı basıyor? Eskiden (çoook eskiden, buradaki arkadaşların çoğunun motosiklet sesi duyunca ağlayarak eve kaçtığı yıllarda) otomobillere rodaj için özel bir yağ konduğu söylenirdi, ama Türkiye'de o da 10-15 numara bir yağdı, o metal kırıntılarını kolaylıkla taşır, mıknatıslı yağ tıpasına yapıştırırdı. Şimdi öyle bir şey de yoktur, çünkü teknoloji çok ilerledi. Yani, motora normal yağ konur herhalde.
Şu yağ konusuna ifrit oluyorum, çünkü herkesin kendine göre bir fikri var, ama bilgi denen şey çok az. Arada kitap okumayı bilen çok kısıtlı bir azınlığın feryatları boşa gidiyor. Üreticinin tavsiye ettiği yağı veya daha üstün eşdeğerini kullanmak koşuluyla, yağın sürekli olarak belirtilen zamandan önce değiştirilmesi, yarardan çok zarar getirir. Birincisi, boş yere masraf. İkincisi, çevre kirliliğinin gereksiz şeklide artması. Üçüncüsü ve kahir çoğunluğun anlamayı beceremediği şey ise, motoru temizlemek için yağa katılan, teorik düzeyde de olsa motoru aşındıran ve kısa sürede yanıp yağın renginin kararmasına neden olan ve çoğunluğun bak bu yağ hemen karardı, demek ki kötü bir yağ demesine yol açan deterjan maddelerin kötü etkisinin gereksiz yere artırılmasıdır.
Okuyun arkadaşlar, okuyun. Spor haberlerini, Loto sonuçlarını, at yarışlarını, magazin dalaverelerini değil, ilimi, bilimi, teknolojiyi anlatan şeyleri okuyun. İlk başta yorar, hazımsızlık yapar, ama korkmayın, kalıcı bir zarar vermez!
Bu konuyu açan soulya arkadaşımı kılavuz "kurcaladığı" için kutluyorum. Sadece kurcalamakla kalma arkadaşım. Ezberle. Yut. Hazmet. Kıyaslama yapabilmek için başka kılavuzları da oku. Eline tornavida almış herkesin bu konudan anladığını zannetme. Ben dahil hiç kimseye kayıtsız şartsız güvenme. Zamanla kime güvenmen gerektiğini öğreneceksin. O zaman sen de her fırsatta kocakarı ilacı tavsiye edenlere benim gibi sinirleneceksin, geçmiş olsun!