Yok dönüp baktım doğru alıntılamışım.
Savunma manasında değil, mecburiyet manasında aldım..
Benim de kasdettiğim buydu.. Bir dahaki benzinciye kadar..
Viskozitesi uygun (10-40 iyidir) , katkısız , benzinli motor yağı kullanabilirsiniz. Sorun olacağını sanmıyorum. Ancak kayganlaştırıcı özelliği katkı ile arttıtılmış olan, "yakıt tasarrufu / energy saving " yazan yağlar debriyaj kaçırmaya yol açacağı için kullanılmamalıdır. Şahsen bu yağ olayının fazla abartıldığını düşünüyorum. Genelde hepsi aynı yerden doldurup üzerine kendi etiketini basıyor. Şimdiye kadar ne arabada ne de motorda " kalitesiz yağ yüzünden bozulmuş" bir araç görmedim duymadım, yeterki yağsız kalmasın.
Allaalla...motora ozel yag mi varmis?
Tobe tobe.......
YBR sakin bir motor çok devirli değil o nedenle kurtarabilir.Bende daha önceki KUBA motorumda fabrika çıkışı hatalı üretim sekman olmadığından(OLMASI GEREKEN 2 YAĞ SEKMANINDAN 1 TANESİ YOKTU) yağ yakan sıfır motorum Bursa da trafiğin orta yerinde yağsızlıktan sıkıştı kaldı. Pazar günü sadece shelde 20-50 yağ bulabildim ve mecburen koydum. O şekilde 55 KM ilçeye geldim ancak motor yatak sardı.yağ meselesi önemli. Karar sizin.
Ben'de crypton'a araba için kullanılan benzin'den koyuyorum bir sıkıntı yaşamadım herkese tavsiye ederim.
O motoru satarken alan kişiye motora araba yağı koyduğu söylersin
İstensen gaz yağı koy bizi ilgilendirmez.Bizi ilgilendiren şey ola ki satarsanız umarım alacak kişiye de bu bilgileri eksiksiz verirsiniz.Yağ motorun damarlarında gezen kan unutmamak lazım.Alacak kişi için önemli bir olay..
bu mühendisler boşuna çalışıyor aga.
ben de tam bu konudan bahsedecektim siz bahsetmişsiniz. ancak viskoziteden sonra bir de motorun sıcaklık değerini bilmek gerekir. eğer ybr nin motor sıcaklığı otomobilden fazla olursa yağın viskozitesini düşürür haliyle daha akışkan bir hal alır. işte bu durumda sıkıntı çıkabilir.
ybr için çok abartılacak bir durum olacağını ben de sanmıyorum ama yine de önerilenin dışına çıkmayı tavsiye etmem.
bu arada bilmeyenler için ekleyeyim, viskozite akışkanın akmaya karşı direncidir. kaba bir örnekle, gres yağı ile suyu karşılaştırırsanız gres yağının akmaya daha dirençli haliyle viskozitesinin daha yüksek olduğunu görebilirsiniz.
boş boş yorum yapanlar (daha doğrusu yapan) var aramızda kendilerine en içten dileklerimi iletiyorum şuan sesli şekilde. bilgi vermeye mi çalışıyorsun insanları aşağılamaya mı anlamadım. bir süredir bu hıyartoyu takip ediyorum bildiğin geriyor adamı neyse inşallah bana denk gelirsin sen.
biz bu yağ işinde biraz fazla pimprikli davranıyoz yada para bok harcamanın çeşitlerini arıyoruz. ben mengü16 ya katılıyorum mz lere jawa lara eskiden koyulduğunu hayırlıyorum. çok yüksek performansı olan ona göre özel üretilmiş yağlar vardır belki ama araba yağı ben gönül rahatlığı ile koyarım sıkıntı yok. hatta bir yazı hatırlıyorum sanki düşük cc lerde performans arttırıyor gibi ama bilmiyorum öyleyse sabah direk koyayım
Bu konu çok yazılıyor çiziliyor yorumları da gördüğümde üzülüyorum,içim kan ağladı.. TR deki durum vahemet içler acısı seviyesinde.. Kısaca herkesin anlayacağı dilden (ilk okul seviyesi)anlatayım.. Yağların arkasında harfler vardır,
Örnek;
API SH/CF ;
S harfi (spark ignition) Buji ateşlemeli demek..benzinli motor
C harfi (compressed ignition) sıkıştırma ile patlayan...Dizel motor
Yani yukardaki gibi bir yağ gördüğünüzde hem benzinli hemde dizel motorda (dikkat edin motorda diyorum ) araba,otobüs,yat,motorsiklet demedim motor dedim..
Şimdi gelelim ikinci harfe (H) buda motorun sıkıştırma oranı deviri ile ilgili verilen değerdir..
Şimdi gelelim uygulamalı örneğe;
Motül 4T 70-10da daki değer ney ? API: SGSHSJSLSMSN ,, Yani SG den SN seviyesine kadar tüm motorlara uygun arabada olur motorsikletde olur,
S den sonra ikinci harf ne kadar alfebede sonra ise yağ o kadar kaliteli demektir. Yani Son SG ile biten yağa göre SN ile bitiyorsa daha kalitelidir.. Şuan ki standartlara göre zaten en iyi yağ SN dir..
Şimdi kadeşimizin sordugu soruya gelelim ,yamaha YBR- kulanım kitabı sayfa 8-1 açıyoruz orda karşımıza ne çıkıyor API servis SE, SF, SG tip veya daha yukarısı diyor..
Türkçe anlayacagınız şekilde SE bile bu motora gider diyor ama paran varsa daha iyisini al demiş, ama SD alma bu motora gitmez diyor...Senin aldıgın araba yağı çok çok kötüsünü almadıysan SD değildir (semisentetik veya sentekik yağda ) D harfi ile bitmez merak etme..
Öncelikle teşekkür ederim. Mobil Süper 2000 10-40 yağ idi. Baya araştırdım zarar vermeyeceğini öğrendim yoksa motorumun kıymetini gayet iyi bilirim toz kondurmam üzerine, sadece yaparsa debriyajda kaydırma yapabilirmiş ki benim motorda yapmadı. Fakat burası öyle biyer olmuş ki bilen de bilmeyen de sırf yorum yapmak uğruna yazıyor. Tüm konularda ya birileri dalga geçiyor ya da yeriyor. Neyse kötü bişey demiyorum insanlık hali.
Rica ederim ne demek merak etme bir şey olmaz ...Yağ alırken markaya falan çok takılma yağ alırken direk çevir arkasındaki harf ve üretim yılına bak.. Birde mümkün olduğu kadar sentetik yağ al , bir de unutmadan yağ üzerine yağ ancak kendi cinsinden ise ilave et.. Her birinin içindeki katkı maddeleri farklıdır..Makinede castrol var ee ben Ipone ilave edeyim mümkünse yapma.. Yağ hava ile temas ederse içerisine su iyonu alır bozulur, 4 litre yağ alıyım döker döker durum deme değiştirme süren çok kısa ise o başka , onun yerine litrelik al değiştirdikçe aç..Başka aklına bir şey takılırsa da bu formda araştırma trol/bilgili insan indikatörü çok çok yüksek vakit kaybın olur..
Hepinizin tekeri düz bassın
Olur mu hiç.. En kaliteli yağ kullanıldı bakımları eksiksiz yapıldı. Mükemmel kondisyonda!!!
Bunlar yüzünden gerçekten titiz kendi bakımını kendisi yapan insanlar töhmet altında kalıyor. Alay konusu oluyor.
serkany Söylediklerinde doğruluk payı var fakat çarpıttığın yada yanlış anladığın bölümler de var. ybr de 13K devir var, hemen her yolculukta en az 9K devire çıkılır. Normal otomobillerin 6-7K max.devir çevirebildiği malum, normal şartlarda(trafik vs) 3K devir civarı vites atılır. Çoğu ufak sınıf otomobilde devir saati bile yoktur.Devirin tam karşılığını herhalde bu kadar bilgili insanın içinde açıklayacak değilim. Otomobillerde debriyaj motor yağının içerisinde değil.
Ayrıca bir otomobili drift yaparak kullanmak ile aynı otomobili normal kullanmak arasında dağlar kadar fark var. O araca olması gereken yağı da koysan motor ömrünü belirleyen asıl etken de budur. Herkes motoruna en güzel en kalite yağı koymasın, fakat en vasatı da koymasın. Bu konuda özellikle ufak cc motorlarda yağın önemi çok önemli. Zihninizi fazla bulandırmayın. Benim düşüncelerim böyle
Blader ben kulanım kılavuzu sayfa bilgi veriyorum, Motor yağı dediğin şeyin arkasındaki Konuşan kod harfin ne manaya geldiğini söylüyorum ,(SAYISAL KONUŞUYORUM YORUM VEYA HİS DEĞİL) Sen bana benim düşüncem böyle diyorsun yanlış yönlendiyorsun diyorsun..Sayısal verin nerde tuturmuşunuz bir motor devri..Git bak bakalım mobil yağlarına hem benzin hem dizel çalışır diyor devir farkı var sıkıştırma oranı farkı var...Kim dedi triboloji (yağlama) önemsiz diye ..Triboloji hakkında çok teknik bilgide paylaşırdım ama formdaki yazıları okuyunca, Hani teşbihte hata olmaz adamın imanı yok sen hoca olarak tehecüt namazının faziletlerini anlatıyorsuna döner olay , önce allahın varlıgını birliği anlatıp sonra tehecüt namazına gelirsin...
Haklısın, benzinli arabama aldığım bi yağ vardı Mobil'in orta kalitede bi yağıydı, Vw nin önerdiği bi yağ, üzerinde benzinli ve dizeller için yazıyordu. Benzinli motorun çalışma prensibiyle dizel apayrı iki kutup olmasına rağmen adamlar aynı yağı koyduruyor hem de bu yağla aracın kitapcığında önerilen yağ aynı. Firmaların ticari amaçlarından dolayı yağ konusu bilinçlere öyle bi yerleşmiş ki herkesde bi korkudur gidiyor.
ee o zaman neden motosikletlere ayrı yağ var sorması ayıp direk benzinli/lpg- dizel olarak neden ayırmadılar motosiklet yağları kendi içinde scooter enduro ss olarak bile ayrılıyor bunuda açıklarsanız sevinirim üreten firma bile yağları ayırırken kullanıcılar aynı demeside saçma arabalarda şanzımana ayrı yağ bildiğim kadarıyla debriyaj kuru bunlar motorda aynı yağ içinde araba yağı şanzıman dişlilerini tam anlamıyla koruyormu acaba
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)