Motoru sıcak su ile yıkayın en iyisi
Motoru sıcak su ile yıkayın en iyisi
Yağmurlu havada motosikleti kullanırken, hareket halindeki motosiklet zaten hava alarak kendini soğutuyor, sıcaklık derecesi düşüyor haliyle ve yağmur en çıplak motosiklette bile (genelde) manifold veya motor bloğu gibi noktalara su ile temas etmez, mühendislik-ayrodinamik yapı sayesinde. Hortumla su tutmak ayrı birşey... Sıcak motora su tutulmaz, ılık motora da su tutulmaz, tazyikli suda sıcak veya soğukken tutulmaz.
Yağmur yağması için havanın oluşturacağı şartlar dahilinde maruz kaldığı ısı, nem gibi faktörler devreye girecektir. Fakat özellikle sıcak bir havada, zaten ısınmış motoru yıkamak aynı etkiyi oluşturmaz. Buna benzer bir şeyi geçen gece yapan bir kury arkadaşın (benzin istasyonuna girip kontağı kapattığı gibi motora su sıkması) bende bıraktığı etki hala devam ediyor.
Sonra ikinci el motosikleti alırken korkunç sonuçlar yaşanıyor. Bu sebeplerden ben ikinci el motosiklete karşıyım mesela.
yağmurdan ben bahsetmiştim zaten soru mahiyetindeydi ama gelen cevaplar mantıklı olduğu kadar saçmalayan arkadaşlarda var.
abarttıkça abartmışsınız yağmurda motor soğuk diyorsunuz da kışın veya yağmurlu havada 30-40 derecede mi çalışıyor sanıyorsunuz? kışın dokunun bakalım dokunabiliyor musunuz motor bloğuna?
motorlarınıza prenses gibi davranmaktan vazgeçin bence.
Arkadaşlar yapmayın yaw
Motor bloğundan bahsediyoruz çay bardağından değil
Ne kadar sıcak olursa olsun hiçbirşey olmaz
motor bloğu sağlam olabilir ancak her ani ısı değişiminde metalin sağlamlığından yersiniz. öyle bir kere su tuttum bir şey olmadı. olmaz tabi yoksa neredeyse her hararet yapan motorun bloğunun erimesi lazım.
arkadaşlar fiziğe karşı geliyorsunuz. tecrübeleriniz olasılıklara dayanıyor, riske girmeye değer mi? en azından 10 dakka bekleyin motor biraz ısı kaybetsin. düğün arabası mı yapacaksınız nereye yetişiyorsunuz?
---------- Mesajlar birleştirildi - 10:43 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:02 ----------
bu arada endurocu yok aramızda galiba kimse dememiş ama evet dere geçişi de yapılıyor.
koskoca motoru dereye daldırıyorsunuz. bir şey olmuyor?
aslında oluyor; seneler içerisinde şanslıysanız boya dökülmesi değilseniz blok çatlaması yapabiliyor. metallerin doğasında var bu
Motosikletlerinizi çok sık yıkamayın. Zaten açık hava, toz toprak için yapılmış makinalar. Sıcak motosikletin yıkanması özellikle tavsiye edilmez. Genel aksam zarar görmese bile sıcakken yıkanan motosiklette fren disklerinin çatladığına şahit olmuş arkadaşlarım var...
o çıkan foşşş sesi ve dumanlar insanın içini burkuyor
hayat bir savaştır tek silahın aklın ve inancındır
Madem açıklamaları kabul etmeyip yağmuru bu kadar tartışıyorsunuz.
3 yıllık 2 motoru karşılaştırın ikiside 50binkm de olsun. Birisi kuru havada kullanılmış diğeri 4 mevsim kullanılmış olsun.
Motor bloklarındaki boya, temizlik ve genel görünüm durumları nasıl olur?
yıkarsan yıkanır hocam, yok beni yıkama demez makine, ama yıkanmaması gerekir.
çünkü ısınmışken genleşen bazı metal parçalara aniden soğuk suyu verirsen çatlama yapabilir, eski haline dönerken yamulmalar olabilir.
Evet Manuş Baba dinliyor, kitap, gazete okuyor ve düşünüyorum...
Düşünün, düşünmekle ölmüyor insan...
3000 liralık motora acımam yıkarım. En fazla kireç lekesi olur. 20000 liralık motoru da yıkamazdım, o zaman metaller, genleşme, aşınma vs düşünürüm.
112ciyiz
Doğrudan yıkama suyu ile bir anda sıcak motoru soğutman pek mümkün değil. Dolayısıyla metal parçalar arasındaki ısı ve boyut değişimi kabul edilebilir düzeyde olacaktır. Türkçe'si muhtemelen birşey olmaz yıkarsan.
Ha ama bir anda sıcak motoru lök diye buz gibi suya daldırırsan(soğuk dereye vs. girmekten bahsediyorum) bir ihtimal içerdeki parçalar zarar görebilir.
Bu soruya soyle cevap verelim:
Hani bazi tipler gorursunuz on dislerinden biri kesik, ya da kirik. Iste o sicak bir cayin ardindan buz gibi suyu icerken cotaaa diye disinin bir kismini kaybeden cocuktur.
Simdi o cocugun yerinde motorunuz oldugunu dusunun. Cevabi bulacaksiniz.
Yıkanmaz çünkü düşünün bir insan vücudu sıcak ortamdan direkt soğuk ortama geçince ısı aktarımı olur ve bu çok kısa bir sürede olur ama bir metal yüzey yada plastik parçalarda böyle olmaz metal yüzeyin boyalarının dökülme ihtimali vardır. Bunun sebebi genleşme ver soğumadır. Genleşme olmuş bir demir yada plastik gevşektir atomlar arası mesafe birazcıkta olsa vardır. Bu mesafe birden soğutulursa denge sağlanamaz ve maddenin çatlama boya dökme yamulma ihtimali vardır. Bu yüzden fazla aksiyona gerek yok. :D
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)