önce karaborsa tam olarak nedir onu size tanımlamak gerekiyor:
"Devletin koymuş olduğu kurallara aykırı olacak şekilde yürütülen yasa dışı bir ticaret olan karaborsa, bazı malların satışının karneye bağlandığı ya da fiyatlarının dondurulduğu, bazı malların satışının yasaklandığı, döviz fiyatlarının resmi kurumlar tarafından belirlendiği durumlarda ortaya çıkmaktadır. Karne ile satış, bilhassa savaş dönemlerinde kıt malların dağıtımında eşitlik sağlamak amacı ile yaygın olarak başvurulan bir önlemdir; bu koşullarda karaborsacılar, söz konusu ürünleri yasal fiyatın üstünde satmak, alışveriş karnelerini çalmak ya da sahtelerini yapmak, belirli bir maldan belirli miktarlarda elde edebilmek için ek ödemede bulunmak gibi yöntemlere başvururlar. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Türkiye’de karaborsacılık faaliyetlerine engel olmak için Milli Korunma Kanunu çıkarılmıştır."
Kaynak:
http://www.merakname.com/27339/
bu ülke karaborsa ile tüp, yemeklik katı yağ, gaz yağı satışlarını gördü.
bir malın karaborsada satılabilmesi için o malın normal koşullardan satışı mümkün olmaması veya devlet eli ile sınırlandırılmış/yasaklanmış veya karneye bağlanmış olması gerekmektedir. bu kadar süre işletme, ekonomi bilmem ne oku, ondan sonra birileri çıksın terimlere yeni anlamlar sığdırıp birde üstüne anlayan ile konuşalım desin...
karaborsacılık nasıl yapılır?
"Karaborsa, piyasa koşullarının veya yapay sebeplerin yaratmış olduğu ürün darlığından yararlanarak kanun otoritesinin koymuş olduğu ya da kontrol ettiği fiyatlardan daha yüksek fiyata satış yapılan piyasa demektir. Sözlükte, hak yemek, haksızlık etmek ve kötü muamele etmek manasına olup, meşru olmayan kazanç yollarından birisidir. Karaborsaya“ihtikâr”da denilmektedir. Karaborsa, genel olarak halk arasında, ucuza mal stoklanıp darlık veya çeşitli sebepler ile kendiliğinden bir mal darlığı ortaya çıktığı zaman eldeki malların çok pahalıya satıldığı ortama verilen addır. Bilhassa yokluk dönemlerinde veya bazı ürünlerin kontenjana (sınırlamaya) bağlandığı dönemlerde ortaya çıkan bu yasadışı ve gizli ticarette, amaç herhangi bir nedenden dolayı piyasada yeterince bulunmayan bir ürünün, el altından piyasa değerinden daha yüksek fiyatla satılmasıdır."
Kaynak:
http://www.merakname.com/27339/
bende sizin anlayacağınız dil ile birkaç karaborsa örneği vereyim ki ne olduğunu adam gibi anlayın...
gangster filmlerinden bildiğiniz meşhur Amerika içki yasağı: 1920-1933 yılları arasında Amerikada içki satışı kanunen yasaklanınca el altından satışlar başladı. satıcılar yüksek fiyatlar ile inanılmaz para kazandı. meşhur GodFather lar doğdu...
ikinci dünya savaşı yıllarında ise Türkiye de ciddi anlamda bazı temel tüketim malları karneye bağlandı. ihtiyaç sahipleri, eksik kalan ihtiyaçlarını karşılamak için mal stoklayanlardan daha pahalıya bu ürünleri almak zorunda kaldılar.
aynı zamanda yine bu ülkede Ekmek, tüp, yabancı sigara vb ihtiyaç maddeleri dönem dönem karne ile veya yasak olduğu için el altından satıldı. sonuç karaborsanın doğumu....
gelelim R25 e
R25 için karaborsa varmı... artık ağzım ile gülemiyorum size, işin b*kunu çıkardınız çünkü. Arkadaşım BAYİYE GİDİP sıraya girip bu haltı alabiliyor musun? Evet alıyorsun. Fazla talep olduğu için bekleme listeleri var. Bekliyor musun? evet bekliyorsun. Ama normal yollar ile bu motora liste fiyatından sahip olabiliyorsun değil mi? Kullanıcılar ise daha yüksek fiyattan motorlarını satılığa çıkarıyorlar. bunu karaborsacılık olarak nitelendirip suç duyurusu yapmaya kalksan seni kovalarlar! neden? çünkü karaborsacılık değil bu! uzaktan yakından alakası yok!
işinize nasıl geliyorsa öyle algılamak kolayınıza gidiyor o yüzden bu kadar ısrarcısınız... Farkındayım.
Örnek: Kardeşler Yamaha Bayi: bu bayi gelen motorları sıraya gelen ve kaporasını verenlere satmak yerine 14.750 liste fiyatının üzerine daha fazla kar koyup satmaya kalksa bunun adı karaborsacılık olur. Ama Ahmet yaz basında aldığı motoru "nasıl olsa bayilerde uzun bekleme sırası var" diyerek 17.000 e satmaya kalkarsa bunun adı en kaba tabiri ile fırsatçılık olur. buraya kadar takip edebildiniz mi?
kardeşler veya x yamaha bayi sıfır motorları aynı fırsatçılık mantığı ile pahalıya satmaya başladığında bayilik sözleşmesine aykırı davranmış olur. bu tür bir davranış sonucunda "mal saklama" veya "liste fiyatı üzerinden satış yapma" sebebi ile bu adamı karaborsacılık ile suçlayabilir misin? evet suçlarsın. çünkü bu bayi toptan alım yapabilme lüksüne sahiptir. gelen ürünü son kullanıcıya ulaşmadan önce kapatıp fahiş fiyata satarsa sizin iddialarınız haklı olabilir. ama 1-2 kişinin kendi malını değeri üzerinde satmaya çalışması karaborsa olarak nitelendirilemez. kalın kafalılar anlasın diye bir kez daha belirtiyorum! bir mala normal şekilde sahip olmanıza distribütor, toptancı veya ara toptancı engel olmadığı sürece ortada karaborsa olarak nitelendirilecek bir durum OLAMAZ!!!!!
Yamaha Türkiye ile görüşüp önümüzdeki partinin tamamını ben satın alır ve sizlere 18.000 lira bu motor işinize gelirse dersem bu karaborsa yaratmaktır. ama 1 tane motoru sana 17-18binden sunarsam bu karaborsa olamaz.
madem karaborsa var ben nasıl 14,500 den daha ucuza aldım bu aleti?
ben ninjamı da alırken stoktaki son motoru almış idim... 4400 euro liste fiyatı vardı ve ben yine daha ucuza aldım.
demek ki neymiş karaborsa diye boşuna çığlık atıyormuşsunuz! ben motorlarımı alırken 16-17 e satan yok muydu? VARDI!!!!!
peki ben veya benim gibi normal yollardan motoru alanlar etkilenmedi?
Cevap: adı üzerinde normal yoldan aldık. peki sen normal yoldan bu motoru istersen alabilir misin? evet alırsın! kimse sana engel olmaz.
peki bu kadar isyan edenler ne yapıyor?
gidiyorsunuz bayiye. abi ben motor alcam diyorsunuz. sıra var diyorlar!
peki abi ismimi yazar mısın diyorsunuz? ve bayiden ayrılıyorsunuz. başka bayilerede gidip aynısını yapıyorsunuz!
bayilerde bunu bildikleri için sizleri adam yerine koymuyor!
peki benim gibiler nasıl vaktinde alıyor?
bayiye gidiyoruz, al kardeşim bu motorun parası! bunlarda istediğim ekstraların parası! aha bak şu tarihte de sana lastik gönderiyorum! koruma takozununda parası burda! bir de güzel kardeşim buyur bunlar sigorta plaka masrafları için 600-700 lira! gerekli dekontları al, para üstümü motorla iade et paşam diyoruz.
motor gümrüğe girince telefon açıyorlar, murat bey motorunuz gümrükte filanca gün çıkacak diyorlar.
motorunuz gümrükten çıktı murat bey plaka ve ruhsat işlemleri için faturasını bekliyoruz motorun demek için telefon açıyorlar.
murat bey işlemleriniz bitti istediğiniz zaman gelip motorunuzu teslim alabiliyorsunuz diyorlar
bende 20 gün dediniz 25 gün oldu, lütfen şu adrese motorumu getirip teslim edin diyorum. akşamına motor kapıma getiriliyor!
buraya kadar karaborsa ile alakalı her hangi bir durum yaşıyor muyum? hayır !
motoru pahalıya satanlar ile işim var mı? hayır!
daha pahalıya almak zorunda mıyım? hayır!
normal koşullar ile motoruma sahip olabildim mi? EVET!
eeeee madem karaborsa var ben veya benim gibi onlarca adam nasıl alıyor bu motoru? karaborsa bir tek size mi var?
hem beklemek istemeyeceksin!
hem bayiye para ödemeyeceksin!
sonra motoru hemen almak istersem kullanıcalardan satın almak istediğinde fiyatlar için hüngür hüngür ağlayacaksın!
dalga mı geçiyorsun?
bana ekonomi dersi vermeden önce bak bakalım Yamaha Türkiye`ye parti başına kaç motor ayrılmış Yamaha tarafından! Yamaha Türkiye mıçını yırtsa adet olarak ayrılandan daha fazla alamaz!
Sonra sor bakalım parti başına X adet motor gelirken kaç adet talep oluyor tüketici tarafından! Yamaha Türkiye bu talepleri karşılıyabiliyr mu?
sonra dön bak bakalım yamaha fabrikası yılda kaç r25 üretiyor ve dünyanın kaç ülkesine gönderiyor!
sonra bu bilgiler sana az gelirse Yamaha Türkiye AEA ya konuk olmuştu aç onu seyret azıcık daha bilgilen.
sonra gel buralarda millete suç isnat et!
adamlara karaborsacı diyerek hakaret ediyorsun farkında değilsin! adam sana hakaret davası açsa kazanır haberin yok! hasbel kader google da bir kelimeyi aramayı öğrenmişsiniz milleti zan altında bırakıyorsunuz?
biraz izan sahibi olun!