Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
3. sayfa BirinciBirinci 123

Başım Belada Yardım ;(

REKLAM ALANI
    Tequ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    4x4
    Alıntı suphi adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Aslında arkadaşa özel mesajla mümkün mertebe basitçe izah etmeye çalışarak bilgi verdim. Ama diğer üyelere de ibret olması ve insanlara güvenilmemesi adına mesajımı aşağıda da paylaşıyorum. (Bazı kısımları yumuşatarak). Lütfen kime güvenip güvenmeyeceğimize çok dikkat edelim. Ve babamızın oğlu olsa birine para verirken ödememize ilişkin belge imzalatalım. Mesajım şu idi..

"Öncelikle geçmiş olsun.

Bir avukat olarak yazıyorum. Maalesef durum bilinçsizce görüş bildiren arkadaşların anlattığı kadar basit değil. Sözkonusu arkadaş müsvettesi "benim kartımla ödemek üzere (adi karz, borç)motosiklet aldı. İşte hesap ekstrem ve alışveriş yaptığı bayi şu" diyerek alacak davası açarsa bu davayı şahitleriniz olsa dahi maalesef kazanamazsınız.

Zira Borçlar Kanunu ve Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu uyarınca belli bir miktarın üzerindeki tüm alacak - borç ilişkileri ancak yazılı belge ile (imzası borçlunun eli ürünü evrakla) ispatlanır.

Aksi takdirde (sizi tenzih ederim) on adet yalancı şahit bulup "Rahmi Koç'un bana 1 Milyon TL borcu var, elden para vermiştim" diye dava açacak uyanıklar çıkar.

Bu nedenle şahsiyetsiz adamın parasını ödediğinizde gözünüzün önünde imzalayacağı bir kağıda(ibranamede), "victors43'ten şu kadar parayı, şu tarihte nakden elden teslim aldım, ilgili kart alışverişinden dolayı tarafıma hiçbir borcu bulunmamaktadır" yazısını almanız icap ederdi.

Maalesef art niyetli şahıslar, arkadaş hattâ akrabalarını böyle zor duruma düşürebiliyor. Zira adamın kartından yapılmış alışveriş sabit, ödemenizi ise hukuk kurallarımız gereği şahitle değil sadece yazılı belge ile (ya da resmi banka ödemesi, PTT havalesi gibi kayıtlı ödemeyle) ispat edebilirsiniz.

Durum bu. Ortak tanıdığınız yahut lâf, söz dinletecek biri var ise konuşun. Birazcık Allah korkusu varsa vazgeçer, gerekirse üç beş kuruş daha verin böylesine art niyetli bir şahsa ama elinden bir yazı alın borcunuz olmadığına dair.

Sonuç alamazsanız telefonda epey bir dil döküp savcılığa ses kaydı ile başvurun. Savcılık talimatıyla poliste ifade verirken saçmalarsa, gaf yaparsa bu durumu kullanabilirsiniz. Fakat normalde savcı, adam inkar ettiği sürece "takipsizlik (kovuuşturmaya yer olmadığı)" kararı vererek, "taraflar arasında hukuki itilaf var" diyerek ceza davası açmaz, dosyayı kapatır.

Bu şahıs ise bilhassa avukata falan danışırsa bu sefer "iftira" iddiasıyla da manevi tazminat talebinde bulunabilir bu seçenekte :(

Umarım mevzunuz çözümlenir. Tekrar geçmiş olsun, selamlar.."

Bakara Suresi - 282 " (...) Belli bir vade ile karşılıklı borç alış verişinde bulunduğunuz vakit onu yazın. Hem aranızda doğruluğuyla tanınmış yazı bilen biri yazsın."
    Hocam tum borc iliskilerinin imza altına alınmıs olma gerekliliginden bahsettiniz. Burada kart sahibinin rızasıyla kartını kullandırması olayı soz konusu. Ve bana gore belgeye ihtiyacı olan bu arkadasımız degil kart sahibi. Pin oncesi donemlerde kimlik gorerek ve sliplere imza yoluyla kart kullanımı yaygındı. Kart sahibinin itirazı dogrultusunda bu slipler incelenir, imza olmadıgı yada baska birinin imzası olması durumunda ise iptale varan sonuclar dogururdu. PIN sistemi geldikten sonra bu sifrelerin kimseyle paylasılmaması gerekliligi vurgulandı.Hala da vurgulanmakta. Ornegin ben ailemden birinin yahut bir arkadasımın kredi/banka kartıyla sifreyi bilerek gidip alısveris yapar isem bu durumun hic bir hukuki baglayıcılıgı olmayacagını dusunuyorum.
    Ornek verdiginiz Rahmi Koç'a 1 milyon verme olayındaki gibi bende birseyler satın olacak arkadaslarımdan mal bedelini nakit alıp satıcıya kart ile odeme yapabilirim kolayca. Ve dediginize gore karsı tarafın 10 tane sahidi olsa dahi davayı ben kazanırım. Sizcede mantık hatası yok mu bu ornekte ? Bu konular mesleginizin bir parcası.Affınıza sıgınarak fikrimi soyledim sadece.

Bir de madalyonun diger yuzunu gormek gerekir. Bu arkadasimizi kimsenin tanidigini sanmıyorum.Belki de kart ile motoru satın almistir, odeme zamanı gelip arkadasi parasını istediginde ise odemedigi durumda hukuki bir baglayıcılıgı olup olmadıgını arastırmak adına bu konuyu acmıs da olabilir. Beni yanlıs anlama Victor kardesim. Sen boyle yaptın demiyorum ama madem ihtimaller ve teoriler uzerine konusuyoruz, bu anlattıgım da olasılık dahilinde.

---------- Mesajlar birleştirildi - 15:37 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:35 ----------

Alıntı umit_yaman01 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    kamera kayıtları yıldabir silinir
    Kamera kayıtlarının ne kadar surede silinecegi (devlet kurumu degil ise yada kanunen aksi belirtilmediyse) isletmenin keyfine yada hard diskinin buyuklugune baglidir.

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    victors43 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Daha Yok
    Alıntı victors43 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Evet kardesim motoru sattim bu kahbeligi yapan baksa biri ama halletim saol adamsn

---------- Mesajlar birleştirildi - 07:35 ---------- bir önceki mesaj zamanı 07:32 ----------

Bensem gulmesin sorun yok avukatin yardimci olup yol gostermesiyle hallettim gene suc bende oldu bak sen ya
    Ama sende haklisin simdi tanimadigin hic bir kimseye guvenmiceksin
    Bide su var ben senin ev arkadasinim az cok taniyoruz para vermeden yada borc olmaksızin bana kredi kartini verip al motor al bunla dermisin sana soru cevap basit tabiki hayir benim kizdigim nokta yargisiz infaz yapman
    He bu arada ben cakalim ya sende acigimi ariosun diyebilirsin avukat bey 01 05 te atms sen ardndan 01 09 da atmissin ks bakma avukat bey bana ozel mesajda 12 de mesaji atar atmaz ev arkadasini aradm hadi ben gene cakal olayim seni mi kircam hatta facede twitterda bilimum sosyal aglarda ifsa da edebilirsin bu adam cakaldir die hadi eyvallah he bu arada kul hakkini bilirmisin bi sormak istedim

---------- Mesajlar birleştirildi - 08:47 ---------- bir önceki mesaj zamanı 08:44 ----------

Alıntı Tequ adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Hocam tum borc iliskilerinin imza altına alınmıs olma gerekliliginden bahsettiniz. Burada kart sahibinin rızasıyla kartını kullandırması olayı soz konusu. Ve bana gore belgeye ihtiyacı olan bu arkadasımız degil kart sahibi. Pin oncesi donemlerde kimlik gorerek ve sliplere imza yoluyla kart kullanımı yaygındı. Kart sahibinin itirazı dogrultusunda bu slipler incelenir, imza olmadıgı yada baska birinin imzası olması durumunda ise iptale varan sonuclar dogururdu. PIN sistemi geldikten sonra bu sifrelerin kimseyle paylasılmaması gerekliligi vurgulandı.Hala da vurgulanmakta. Ornegin ben ailemden birinin yahut bir arkadasımın kredi/banka kartıyla sifreyi bilerek gidip alısveris yapar isem bu durumun hic bir hukuki baglayıcılıgı olmayacagını dusunuyorum.
    Ornek verdiginiz Rahmi Koç'a 1 milyon verme olayındaki gibi bende birseyler satın olacak arkadaslarımdan mal bedelini nakit alıp satıcıya kart ile odeme yapabilirim kolayca. Ve dediginize gore karsı tarafın 10 tane sahidi olsa dahi davayı ben kazanırım. Sizcede mantık hatası yok mu bu ornekte ? Bu konular mesleginizin bir parcası.Affınıza sıgınarak fikrimi soyledim sadece.

Bir de madalyonun diger yuzunu gormek gerekir. Bu arkadasimizi kimsenin tanidigini sanmıyorum.Belki de kart ile motoru satın almistir, odeme zamanı gelip arkadasi parasını istediginde ise odemedigi durumda hukuki bir baglayıcılıgı olup olmadıgını arastırmak adına bu konuyu acmıs da olabilir. Beni yanlıs anlama Victor kardesim. Sen boyle yaptın demiyorum ama madem ihtimaller ve teoriler uzerine konusuyoruz, bu anlattıgım da olasılık dahilinde.

---------- Mesajlar birleştirildi - 15:37 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:35 ----------

Kamera kayıtlarının ne kadar surede silinecegi (devlet kurumu degil ise yada kanunen aksi belirtilmediyse) isletmenin keyfine yada hard diskinin buyuklugune baglidir.
    Yanls anlaslma yok sonucta buda bi ihtimal yani degerlendirmek gerekir

ayzek - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İstanbul ( Avrupa ) Motosikleti: MONDİAL MG 150 SÜPERBOY X - HERO HUNK
    Motosikleti
    YUKİ FORZA 170 - MONDİAL 100 SÜPERBOY + 100 HYENA
    dostum vereceğin ifade şöyle olsun ben kendi biriktirmiş olduğum para ile motor alacakken ev arkadaşım paraya şıkıştığını söyledi ihtiyacı olan meblağ olan atıyorum 2400 tl yi kredi kartı ile taksite böldürerek çekim yaptı bende kendisine elden ödedim de bir çacık çıkmaz bu işten fatura senin adınaysa hakim de sorar ona dava falanda açamaz seni kandırıp ne koparsam kardır mantıgı yapıyordur

afu35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Alıntı victors43 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Avukat bey dediginiz gibi konustum ve tongaya getirdimde denilebilir avukatla konustum numarsinida vereyim kendin konus dedim ben hakliyim ve sana dava acacam senden maddi tazminat alacam deyince yok kardesim vay kardesim demeye basladi bende kendisine borcum olmadigini soylemesini istedim ve ses kaydina aldim Allaha sukur bu konuyu boyle atlattik
    Sayın MT uyeleri konuya müdahil olan ( sagat-vortex54 adli iki uye haric ) hepinizden Allah razi olsun forumumuzun ne kadar genis bir aile oldugu bir kez daha ortaya cikti
    Bu konuyu neden kapatıyorsun ki? Dolandırıcılık kadar yeltenmek de suçtur. Elindeki ses kaydı ne kadar delil sayılır bilmiyorum ama iyi araştırıp dava açıp sonra da kazandım diye burda ve diğer paylaşım sitelerinde duyurmalısın ki sadece mağdurlara ders olmasın böyle kansız insanlara da ders olsun. Tabi isim vermeden paylaşmak gerekir diye düşünüyorum çünkü cezasını çekmiş birini ifşa etmek de çok doğru değil.

copycat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    2023 CF 650MT- 2023 Peugeot Django
    Alıntı Murat.K. adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    hiç bir şey olmaz.... fatura senin adına, oradan da bir şey ispatlayamaz. bu şekilde mal mal dava da açamaz... telefonlaşırsanız ses kaydı al ve sakın küfür etme. ısrarla parasını ödediğini ona bir borcun olmadığını söyle telefonda. eminim akıllı bir telefonun vardır. ses kayıt programı indir olsun bitsin
    kişilerin rızası almadan ses kaydını almak ceza gerektiren bir suçtur. özel hayatın ihlaline girer. artı bu türlü kayıtların kesinlikle delil hükmü yoktur.
    how can you know what the things are worth?
    ıf your hands won't move to do a days work.

Motosikleti
    Yamaha Dragstar 650 ve Honda Shadow 600
    Alıntı copycat adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    kişilerin rızası almadan ses kaydını almak ceza gerektiren bir suçtur. özel hayatın ihlaline girer. artı bu türlü kayıtların kesinlikle delil hükmü yoktur.
    Görüşme sırasında Konuşmayı kayıt altına aldığınızı söylemeniz yeterli. Illa bireysel izin almak zorunda değilsiniz tıpkı bütün çağrı merkezlerinin yaptığı gibi. Azıcık kafa çalıştırılması yeterli. Bunun yanında evinizdeki ve iş yerinizdeki kayıt cihazları da aynı mantıkla yola çıktığınızda hükümsüz kalması gerekmiyor mu? Adam hırsızlık yaptı tespit ettiniz ve delil olarak sundunuz. Geçersiz mi kabul ediliyor?

Bu kadar dar bakmayın her şeye. Ben bütün görüşmelerimi kayıt altına alıyorum. Çokta işime yaradı bugüne kadar.

3. sayfa BirinciBirinci 123

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 2 kullanıcı var. (0 üye ve 2 misafir)