Merhaba arkadaşlar. Ben bu yaz bir çılgınlık yapıp 125 cc lik honda cg 125 motorumla uzun yola çıkmaya karar verdim. İlk uzun yol tecrübem olmayacak. Küçük motorla uzun yola gitmenin tehlikelerine ve sıkıntılarına da gayet aşinayım. Bu gezimin öncekilerden tek farkı uzunluk olacak. Şehir içi gezmeleri de kattığımız takdirde 2600 km civarı bir uzunluk söz konusu. Ama süre bakımından oldukça rahat olduğum için aslında 2600 km o kadar da fazla değil. Hesaplamalarıma göre yaklaşık 20 günde tamamlayacağım. Bu açıdan baktığımız zaman günde ortalama 130 km yapıyor. Ki bu da normal günlük kullanımın çok üstünde değil. Bir günde gitmem gereken maksimum yol ise 325 km. Yine sıkıntı olacağını sanmıyorum.O 325 km yi de birçok molayla kolaylamayı planlıyorum.
Zaten genel olarak uzun yolda aralıksız 45 dakikadan fazla motor kullanmamayı alışkanlık edindim. Tabi motorum da küçük olunca çok kasmak istemedim hiç :D Bu gezi boyunca da sürekli durarak motorumu da yormamayı başarabileceğimi düşünüyorum. Fotoğraf çekmeyi de seven birisi için güzel bir rota olduğu için durmak memnuniyetle yapılacak bir şey zaten. Mümkün mertebede anayolları tercih etmemeye çalışacağım. Motorun küçük olmasının en büyük problemi düz anayollardaki ağır vasıtalar. Onun dışında hızlı gitmeyi zaten pek sevmediğim için motor için sıkıntı olacağını sanmıyorum. Düz yollarda 85 civarına ayarlayıp orta devirde tın tın giderim en fazla ( Bazen bir tırla arayı açmak için 100 civarına çıkmak gerekebiliyor)
Motorun bakımı konusunda yola çıkmadan bir günümü sanayide geçirmeyi planlıyorum değişmesi gereken bakılması gereken ne varsa halletmeye çalışcam. Hatta bir çok şeyi kendim yapmayı planlıyorum (Ustanın direktifleriyle). Ayrıca yolda kalma ihtimaline karşın bazı basit şeyleri - lastik söküp yamama, balata değiştirme vs vs - tam olarak öğrenmeyi planlıyorum. Yani anlayacağınız bir gün çıraklık etmek lazım :D Yanıma da gerekli anahtarlar, lastik yaması, debriyaj teli, fren teli gibi sıkıntı çıktığında kullanabileceğim şeyleri alacağım.Kalacağım yerleşim yerlerinde de sanayiye uğramayı planlıyorum ama nerde kim güvenilir bilmediğim için o konuda da tavsiye bekliyorum. Ama yinede hiç sıkıntı çıkmadan bitmesi mükemmel olur :D
Kıyafet olarak tam koruma setini tamamlayamadım henüz. Ama yinede elimde olanları yazayım:
*Ls 2 FF351 kask
*Venom dizlik ve dirseklik
*Knox Handroid eldiven
*Normal bir deri ceket + normal kot
Şimdi bunları niye buraya yazdığıma gelirsek, sizlerden tavsiye istiyorum. Hem rota hakkında hem de dikkat etmem gereken konular hakkında tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.Belki başka arkadaşlar için de faydalı olur. Küçük motor mevzusunda da yargılarken öğrenciliği, yüksek ÖTV+KDV yi vs göz önünde bulundurun. Ha diyebilirsiniz ki işe başladığın zaman kazanırsın paranı çekersin altına gs'yi istediğin yere gidersin. Ama işin iç yüzü öyle değil abiler. Bugün düzenini kurup büyük motor alabilen abilerin kaçı işinden, hanımından 20 gün kaçıp böyle bir gezi yapabilir? Onun için yapabileceğimi düşündüğüm şeyi bu yaşımda ve bu maddi durumumda yapmayı tercih etmek istiyorum. Tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkür ediyorum
Rotam: Anamur-Ermenek-Taşkent-Şarkikarağaç-Bolvadin-Uşak-Kütahya- Domaniç- Bursa- Balıkesir-Ayvalık - İzmir- Aydın- Muğla- Fethiye- Kaş - Kemer- Antalya- Alanya- Anamur.
Şu da haritada nasıl göründüğü: