leopessia adlı üyeden alıntı
Selam Batuhan,
Öncelikle şunu belirteyim, 50cc motosikletten tut, Hayabusa'ya kadar kadar birçok motosiklet kullanmış birisiyim. Bu deneyimime göre yorum yaptığımı başta belirtmek isterim.
Öncelikle literatür olarak bakacak olursak bu iş sıralı şanzımana benzetilir. Genel olarak herkes için basamak basamak gitmek doğru olanıdır, fakat kişinin bilgisi ve kabiliyeti aynı orantıda yüksek ise, motosiklet sürüş becerisini ve trafik okuma yetisini geliştirmiş olması ve karakteristik olarak bilinçli bir kişiliğe sahip olması durumunda 600 cc motosiklete geçebilir. Tabi bunun için en az 30.000 km motosiklet sürmüş olması yeterli deneyime ulaşmış olabileceği niteliğini taşır (Benim gözümde)
Ben yıllarca Scooter sürdüm, arada sırada eşin dostun vitesli motosikletlerini sürdüm, Scooter'in babası diye tabir edeceğim Gilera Nexus 500'de uzun km'ler yaptım, ve sonunda scooter'dan ayrıldım. Akabinde 125 cc bir motosiklet sürdüm, CBR 125 'di o, şu pörtlek gözlü olanlardan, ama bu bana tat vermedi. Sonrasında direk 2006 model Honda 600F kullandım, tabiri caiz ise, yer uçağı gibi gelmişti bana. Ama tabi ki her zaman aklım ile hareket ettim, ve hiç bir zaman ergence düşünceler ve hareket içerisinde olmadım, hangi yolda ne kadar sürat yapılması gerekiyor ise onu yaptım, altımda supersport bir motosiklet ya da Sport Touring motosiklet var diye deli gibi kullanmadım. Her daim sonumu getirebileceğini göz önünde bulundurarak, ve motosikletin inanamayacağım bir güce sahip olduğunu gözümde büyüterek ve her defasında daha da çok büyüterek hareket ettim, ve bir de baktım, artık 600 cc motosiklet kullanıyorum.
Tabi ki bu kadar basit olmuyor hiç bir şey ama, söylemek istediğim şey, bu imkansız bir durum değil. Yani kör cahil birisinin eline böyle bir makine geçtiğinde ilk virajda ölmesi için bir çok detay mevcut. Bu noktada önemli olan o motosikleti iyi tanıyor olmak. Tanımıyorsan sınırlarını zorlamayacaksın, yeri geldiğinde bir scooter kullanıyor gibi gideceksin belki ama tanıyacaksın. Hangi hareketine nasıl tepki verdiğini iyi bileceksin.. diye uzar gider bu konu.
Ben şuanda 600CC 'ler içerisinde gerçekten en sert diyebileceğim makinelerden bir tanesini kullanıyorum Yamaha R6.. Gerçekten sıradan bir 600 sayılmaz, litre kullanan arkadaşların yorumu resmen 1000 lik gibi uzuyor oluyor (Tabi bir binlik kadar seri olmadığı aşikar).. Demem o ki eğer gerçekten kendinde bu yetiyi görüyorsan 600 cc 4 silindir bir makinaya geçebilirsin, ama bu 120 küsür beygirlik bir makine olmasın. Mümkünse, daha düşük beygir tercih et.. Ya da şöyle söyleyeyim, geçeceğin 600 cc bir super sport olmasın.. Cünkü bu aşağılık aletlerin ayarı yok ve bu sürec oldukça zor bir süreç..
Tercih edeceğin makineler 650 F, MT07 ve benzeri motosikletler olabilir.. Sakın bunları da küçümser gözle bakma, hepsi 100-150 cc'den sonra Ferrari gibi hızlı makineler olacaktır senin için.
Bütün bunları kendinde görüyorsan 250 cc pas geçebilirsin. Ama sıradan bir kullanıcıysan ve kendinde o kabiliyeti ve hakimiyeti ve düşünce sistemini bulamiyorsan asla ve asla tavsiye etmiyorum.