Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Büyük cc ile motosiklete başlamayınız yaşantımdan kesitlerle birlikte!

REKLAM ALANI

Motosikleti
    YBR 125
    Merhaba arkadaşlar, şimdi sizlere neden 125cc veya 250cc ile başlamanız gerek yaşantılarımdan örnekleyeceğim. Ben ilk motosiklet hevesim başladığı zamanlar 600 lük almayı düşünüyordum ve konuyla hiç alakam yoktu nerden bileceğim, bana öğüt verecek bir tanıdığım yoktu ve bende internette motosikletleri araştırmaya başladım ve direk motosiklete belli aşamaları geçerek cc yükseltmem gerektiğini okudum tabi o anki cahilliğim ile bu yazıyı saçma buldum neyse ki daha sonra bir tanıdığın motoru olduğunu hatırladım ve doğruca yanına gittim motorcu Yamaha marka 125cc bir motordu neyse bana şöyle vites yükseltilir, şu debriyaj gibi temel şeyleri gösterdi ve ben atlayıp biraz gezmek istedim ve bu sadece 125cc bir motordu bir kaç saat sürdüm ve bu motorları sürmekte ne var 600 lük almalıyım dedim ta ki onu söylediğim zamandan 10 dakika sonra KONTRA tekniğini bilmediğimden dolayı sola dönecekken sağa döndüm ve bir araca çarptım araç park halindeydi bende hemen motordan atladım bana bir şey olmadı arabada da hasar yoktu ufak çizikler vardı motorun ayaklığı yamulmuştu kolayca düzelttim fakat bu çok kolay HATA KABUL EDEN bir motordu eğer bu kazayı +400 cc ile bir motor ile yapsaydım sıfır tecrübe ile sonuçları çok daha kötü olurdu, neyse ben bu kazadan sonra anladım ki EĞİTİM şart fakat durumum yoktu o zamanlar ve eğitime gidemedim bende internetten araştırmaya başladım ve öğrendiğim bilgileri boş bir alanda denedim bu deneme sırasında kendime 125cc çin malı bir motor almıştım maksat ucuz olsun ve motorla tecrübe kazanıp 250cc ye geçmekti, ve o 125cc ile kazandığım tecrübeler sayesinde hayattım bence 250cc ile başlamak bile uygun degil tabi ki başlanamaz imkansız değil fakat 125cc daha uygun bana göre dediğim gibi bu tecrübeleri internette kazanamıyorsunuz yaşamanız gerekli ve bunu yüksek cc bir motosikletle denerseniz hayatınızı riske atarsınız, diğer tavsiyem eğitim, eğitim gerçekten önemli sizin için ufak ama belki de başınıza çok büyük sorunlar açabilecek hataları eğitimde öğreniyorsunuz, yani demek istediğim şudur ki motosiklete yeni başlayanlar sadece 125cc ile bir kaç gün gezsin daha sonra kararı siz vereceksiniz umarım yeni başlayanlar için yararlı bir konu olur, tekeriniz düz bassın.
    pnongrata ve hakikiteker bunu beğendiler.

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    kivancern - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Honda CBR600RR, Yamaha XMAX 250 ABS
    Guzel bir yazi olmus ama herkesin bi motosikletten beklentileri ve istekleri farklidir bence.

Bende yeni baslayan birisiyim ve senin bahsettigin sureclerden cogunu ben de gecirdim fakat cevremde motosikleti olan kimse yokdu ve hersey sadece teorikde kaldi. Yaklasik 8 aydir hergun motosikletleri arastiriorum ekipmanlari topluyorum cok az kaldi benimde.

Bende senin gibi 250 ve 600cc arasinda gidip geldim cok kere.. ve en son 600lukle baslamakda karar verdim (halen degisebilir) Bunun sebebi aslinda 250 lik bi motosiklet benim motosikletden beklentilerimi karsilayamiyicagi icindi...

Dusundum tasindim 600luk riskli... 250 istemiorum.. cozumu 600 lugun riskini en aza indirmege calismak ile bulmaya calisiorum suan.. gerek egitim gerek arastirma elimden gelen herseyi yapiyorum baktim olmadi 250cc ye geri donebilirim.

Bence bu karari sadece insan kendisi verebilir.. kendisi riski degerlendirim motordan beklentilerini karsiliyip en ufak risk alarak olaya baslamalidir

Forumdan Uzaklaştırıldı
    Motosikleti
    honda cbr 650f
    HATAYI KABUL EDEN diye bir motor yoktur, 125 cc bir motosikletlede ölebilirsin, 1000cclik bir motosikletlede. Aradaki tek fark hız faktörüdür, daha hızlı giderken kaza yaparsan daha çok darbe alırsın dolayısıyla ölme olasılığın daha yüksek olur. Ama bu olasılık dikkat edersen daha hızlı gidersen seçeğiyle geçerlilik kazanıyor. Ne yani otomobil sürmeye yeni başlayan adam 75 beygir arabalarlamı başlıyor? 600rr ile sağlam bir eğitimin akabinde motosiklet kullanmaya başlanabilir, fakat ben önüme aniden araç fırlayınca refleks olarak gaz koluna asılırım(ölen arkadaşım var bu şekilde), apaçiyim ben karı kız görünce gaz açarım, sınırlarımı bilmem boş yolu görünce gaz açarım vb diyorsan başlayamazsın. Yüksek cc bir motosikletle gayette başlanabilir fakat sınırlarını bilen adam için, almadan önce "max 2. vitese kadar çıkarım sağdan tın tın giderim" diyip aslında kendine hakim olamayacağını içten içte biliyorsan başlayamazsın, başlamamalısın.
    kivancern bunu beğendi.

4Vaqrant - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Kawasaki Ninja 300
    600 cclik makine var 130 beygir 600cc makine var 40 50 beygir? Daha baştan hatalar yumağı başlıyor bile yamaha r25 36 beygir 250cc , kawasaki kle 500 , 45 beygir 500cc ne yani şimdi r25 ile başlanır kle ile başlanmaz mi? Ilk aklima gelen makineleri yazdim örnek cogaltilabilir. Nc750 50 beygirdi sanırım 750cc oda 600dende hızlı vay canina 150cc fazla. Ayrica sola döncekken nasil saga döndünuz onu anlamadim bisiklet tecrubenizde mi yoktu ilk motosikletim ninja 300 sıkıntı olmadi simdiye kadar şükürler olsun ki

Motosikleti
    YBR 125
    Alıntı 4Vaqrant adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    600 cclik makine var 130 beygir 600cc makine var 40 50 beygir? Daha baştan hatalar yumağı başlıyor bile yamaha r25 36 beygir 250cc , kawasaki kle 500 , 45 beygir 500cc ne yani şimdi r25 ile başlanır kle ile başlanmaz mi? Ilk aklima gelen makineleri yazdim örnek cogaltilabilir. Nc750 50 beygirdi sanırım 750cc oda 600dende hızlı vay canina 150cc fazla. Ayrica sola döncekken nasil saga döndünuz onu anlamadim bisiklet tecrubenizde mi yoktu ilk motosikletim ninja 300 sıkıntı olmadi simdiye kadar şükürler olsun ki
    Kusura bakmayın belirtmeyi unutmuşum SS lerden bahsettim yazıda benim isteğim o yöneydi yani hatırlatma için teşekkürler. Sağa, sola dönme meselesine gelince aniden gaz verdim istemsizce ve motoru nasıl kontrol edeceğimi bilemedim o an öyle gerçekleşti olay.

UNdocab - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Hyosung GT650, RT125
    Arkadaşlar yüksek cc düşük beygirli motorlar var demişde asıl.olayın tork oluğunu unutmuş. O düşük hp li yüksek cclerde 250liklerin 3 katı tork var. Atıyorum ikiside 150 yapıyor ama ne kadar sürede?
    Mesele motorun ataklığıdır gaz kolunu çevirir çevirmez kopmasıdır. Son hız değil.
    Dolayısı ile hp ye takılmayın. Tork ile kıyaslayıp ona göre büyük motor ile başlanmaz deyin.
    Kendini bilmek hakim olmak vs fasa fiso. 250 ile viraj içinde gazı çok kaçırsan ne olacak %99 jiç birşey. Yüksek hacimde öyle mi?
    Gazın dozajını ayarla virajın çizgisini tuttur vs yeni başlıyacak adam işi değil.
    30bin km 250cc kullandım. 50bin km dir de 650cc kullanıyorum ama 250 ile daha güzel viraj alıyordum.pistte olsak hiç sorun değil ne lasyik kayar ne şerit var nede virajın ortasında çukur. Bunları gözetmek zorunda kslmazsınız. Ama pistte değiliz yoldayız yol için çok güçlü geliyor büyük hacimli motorlar. Kontrol etmek için efor sarf etmek gerekiyor
    burakragaa ve AttilaXtreme bunu beğendiler.

burakragaa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    GT250R 13'-ÇALINDI - Maxx 200-16' -Rx3i Evo'16 -
    atılıp tutulmasın neyin ne olduğunu hepimiz biliyoruz. Kendinizi kandırmayın boşuna , yeni öğrenen evet ben yaparım diyen arkadaşlarımın toprağı bol olsun, kaza kurşunu değil onların ki CAHİLLİK ! Aman diyeyim...
    SizofrenMacaPapazi ve AttilaXtreme bunu beğendiler.

Motosikleti
    Tesekkur ederim iyi dilekleriniz icin

Motosikleti
    <<yeni sahibine hayırlı olsun>>TVS Apache RTR 150
    arkadaşlar bence de boş konuşmanın manası yok...

"önce sürün, sonra emekle, sonra yürü ve en son koşmaya başla" diye bir söz var...

hız sınırı zaten belli ha 250 cc olmuş ha 600 cc ben kurallara uyarım ne farkedecek ki deme FARKEDER.. hem de baya baya FARKEDER... hatta şöyle söyleyeyim 100cc bir cub motor ile 150 cc commuter bile farkederken 600 cc adamı ölüme götürür... benim toplam motosiklet tecrübem 15000 km olmuştur... bunun 2000 bini 50 cc scooter, 3000 bini 100 cc cub ve gerisi 150 cc commuter (tvs apache)... motoru büyütecem bu ara almışken 600 cc alayım ömür boyu binerim diyorum ama bazen öyle anlar geliyo ki sakin kullanan birisi olmama rağmen şimdi altımda 600 cc olsa şu aradan geçmeye çalışırdım, şu arabayı sollamaya çalışırdım, şu rampada gazlardım diye kendi kendimden korkuyorum çünkü hep sıkıntılı anlar oluyor... o yüzden arkadaşım para senin hayat senin tabii ki istediğini yapmakta serbestsin ama hata olur 600 cc başlangıç için...

myagdi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Honda FES 250 Foresight; CBF 150, NC750S
    Alıntı provaker adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ne yani otomobil sürmeye yeni başlayan adam 75 beygir arabalarlamı başlıyor? 600rr ile sağlam bir eğitimin akabinde motosiklet kullanmaya başlanabilir.
    Evet, otomobil sürmeye yeni başlayan adam, arabanın commuter veya kuryeci motoru seviyesindeki modelleri ile başlıyor. 75 değilse 100, bilemedin 150 beygirlik arabayla başlıyor. Bunların arasındaki fark da, ağırlık/güç oranı yaparsan çinli cub'la tvs apachi arasındaki fark kadar. pek çoğumuz ömrümüz boyunca bu sınıfın arabadaki eşdeğeri modeller kullanıyoruz.

M serisi BMW ile, Ferrari ile başlayan da aynı 600 rr ile başlayan gibi ilk virajda paramparça olur.

Motosikleti
    Forza 250
    Alıntı kivancern adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Guzel bir yazi olmus ama herkesin bi motosikletten beklentileri ve istekleri farklidir bence.

Bende yeni baslayan birisiyim ve senin bahsettigin sureclerden cogunu ben de gecirdim fakat cevremde motosikleti olan kimse yokdu ve hersey sadece teorikde kaldi. Yaklasik 8 aydir hergun motosikletleri arastiriorum ekipmanlari topluyorum cok az kaldi benimde.

Bende senin gibi 250 ve 600cc arasinda gidip geldim cok kere.. ve en son 600lukle baslamakda karar verdim (halen degisebilir) Bunun sebebi aslinda 250 lik bi motosiklet benim motosikletden beklentilerimi karsilayamiyicagi icindi...

Dusundum tasindim 600luk riskli... 250 istemiorum.. cozumu 600 lugun riskini en aza indirmege calismak ile bulmaya calisiorum suan.. gerek egitim gerek arastirma elimden gelen herseyi yapiyorum baktim olmadi 250cc ye geri donebilirim.

Bence bu karari sadece insan kendisi verebilir.. kendisi riski degerlendirim motordan beklentilerini karsiliyip en ufak risk alarak olaya baslamalidir
    hem yeni başlamaktan bahsediyorsun hem de beklentimi karşılamayacak diyorsun bu nasıl bir yaman çelişkidir ? 125 cc veya 250 cc bir motorun nasıl gittiği konusunda hiçbir fikrin yok ben 600cc ile başlayacağım diyorsun. Bu cehaletten hemen kurtulmanı şiddetle tavsiye ederim. Motorlar bir yere mi kaçıyor ? Önce güzel bir temel eğitim al (ehliyetin olduğunu var sayıyorum, çok iyi niyetliyim değil mi?)sonra 125-150 cc başlangıç motorunu al, biraz tecrübe edin ve kademe kademe yükselt motorunu ki imha
    olma...

Şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Altın Elbiseli Adam ya başka bir moto vlogger arkadaş bu başlangıç motoru sorunsalından (600lük mü 1000likle mi başlıyayım)bunalıp, git istediğinle başla ortalık bilinçsiz apaçilerden temizlensin diyordu

mtunc - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Yzf-R25
    La olm rahat bırakın milleti istediğini alsın bu kadar iyi niyetli olmayın :-)
    teknoturk bunu beğendi.

AttilaXtreme - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Pulsar 200NS
    Şu işi kanunla düzenleselerde milleti kurtarsalar negzel olur. Yoksa çok genç çocuk ziyan oluyor. Yazık.
    MimTolga ve burakragaa bunu beğendiler.
    -61- Önce ADAMLIK Sonra HAYAT -61-

Motosikleti
    BMW F650 GS (2006 Model)
    Arkadaşlar, motosiklet pahalı bir hobidir, önce bunu anlamak lâzım.
    Neden pahalıdır, eğer bu işi doğru şekilde yapmak isterseniz; adam akıllı bir motosiklet, ardından ekipmanı, eğitimi, bakımı vs derken yüklü bir miktar para bırakmanız gerekir. (En pahalısından en ucuzuna doğru gittim listede.) Eğer eğitim alacak durumum yok, ekipmana verecek param kalmadı diyorsanız, lütfen erteleyin bu hevesinizi. Ben boşuna 32 yaşımdayken başlamadım motora, yıllarca para biriktirdim, araştırmalar yaptım.

Gelelim 600'lük öldürür, 125'lik öldürmez ama sakat bırakır gibi saçma laflara. Her şey bilekte ve sizde biter. Kurallara uyan, canına kıymet veren, adam akıllı bir insansanız, değil 600'lükle, 6000'likle bile başlasanız sıkıntı olmaz. Ama apaçi diye tabir ettiğimiz kesime yakınsanız, mobiletle bile ölümcül kazaya karışırsınız.

Ayrıca, alacağınız bu motosikletle ne yapacaksınız? Yaz aylarında hafta sonundan hafta sonuna şehirlerarası gezi mi, yoksa evden işe işten eve yolculuklar mı? Tercih edeceğiniz motosiklet, amacınıza uygun olmak zorundadır yoksa beni mutlu eder diye başladığınız bu macera resmen eziyete dönüşür. 125'likle şehirler arası yolculuk yaptığınızı ya da 1200 GS Adventure ile full ekipmanla, 15 dakikalık mesafede bulunan işyerinize gittiğinizi bir düşünsenize?

Ayrıca bu 600'lük, 125'lik tartışmasının bir de ekonomik boyutu var. 2 yıl içinde 5 motor değiştirdiğinizi varsayın, buna harcayacağınız para, enerji, zaman, emek gibi şeyleri 600'lük motosikletinizi öğrenmeye, eğitimlere, ekipmana harcasanız, aşağı yukarı aynı hesaba gelir.

Sözün özü; iş bilekte ve insanın kendisinde biter, hobi amaçlı alınan motosiklet de pahalı bir üründür.
    CengoCenk bunu beğendi.

hakan nkd - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    cb125e- pulsar 200
    Yazınızı okurken motora ilk başladığım günler ve geçirdiğim kazalar aklıma geldi. İnsan yaşamadan anlamıyor bazı şeyleri, yada bilen birilerine kulak vermeden diyelim.125 cc lik kanuni seyhan ile başladım. 1 seneye yakın kullandıktan sonra ikarus sendromunun ne olduğunu bile bilmeden kapılmıştım bile. Sonra hyosung gt250r aldım. Kask koruma aklıma gelirse kullanıyordum, cahillik iste. Sonra bi tofaşa yandan girince 3 ay felç li bi kolla evde yattım. sukrettigim bi konu var yinede. O zaman kredi ayarlayabilseydim R1 alıyordum adamla pazarlığını bile yapmıştım. İyi ki almamışım, iyi ki kredi vermemişler. Eminim şu an ya hayatta olmazdım, yada sakat kalırdım. Belki yeni başlayanlara faydam olu r bu yazım

Motosikleti
    Alıntı MimTolga adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    hem yeni başlamaktan bahsediyorsun hem de beklentimi karşılamayacak diyorsun bu nasıl bir yaman çelişkidir ? 125 cc veya 250 cc bir motorun nasıl gittiği konusunda hiçbir fikrin yok ben 600cc ile başlayacağım diyorsun. Bu cehaletten hemen kurtulmanı şiddetle tavsiye ederim. Motorlar bir yere mi kaçıyor ? Önce güzel bir temel eğitim al (ehliyetin olduğunu var sayıyorum, çok iyi niyetliyim değil mi?)sonra 125-150 cc başlangıç motorunu al, biraz tecrübe edin ve kademe kademe yükselt motorunu ki imha
    olma...

Şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Altın Elbiseli Adam ya başka bir moto vlogger arkadaş bu başlangıç motoru sorunsalından (600lük mü 1000likle mi başlıyayım)bunalıp, git istediğinle başla ortalık bilinçsiz apaçilerden temizlensin diyordu
    Tesekkur ederim iyi niyetiniz icin. Egitim de ekipmanda ehliyet de aldim/aliyorum halen.. bana cahil demissin ama bu durumda sende on yargili oluyorsun dikkatini cekerim

Yeni baslamak ile 600cc alti bi motosikletin beklentilerimi karsilamamasi nasil bir celiski anlamadim ben. sadece herkesin motosiklete baslama sebepleri ayri olabilir bunu unutma derim. Bazisi ister hiz.. bazisi ister hava atmak.. bazisi ruzgari hissetmek

125 cc ye 150 cc ye 250cc ye ve hatta 1000 cc lik motora da bindim kullandim tur attim.. 125cclik ile sehir ici trafiginde 10dk kullandim o yuzden nasi gittigi konusunda az da olsa fikrim var..

Benim hakkimda yada insanlar hakkinda on yargili olmamanie tercih ederdim.. gordugun uzere benim hakkimda dusunduklerin hepsi farkli cikti... tabiki bu senin secimin ama.. sunuda solemeden gecemiyim kimseye sormuyorum 600cc ye baslasam mi diye

Motosikleti
    BMW F650 GS (2006 Model)
    Yazınızı okurken motora ilk başladığım günler ve geçirdiğim kazalar aklıma geldi. İnsan yaşamadan anlamıyor bazı şeyleri, yada bilen birilerine kulak vermeden diyelim.125 cc lik kanuni seyhan ile başladım. 1 seneye yakın kullandıktan sonra ikarus sendromunun ne olduğunu bile bilmeden kapılmıştım bile. Sonra hyosung gt250r aldım. Kask koruma aklıma gelirse kullanıyordum, cahillik iste. Sonra bi tofaşa yandan girince 3 ay felç li bi kolla evde yattım. sukrettigim bi konu var yinede. O zaman kredi ayarlayabilseydim R1 alıyordum adamla pazarlığını bile yapmıştım. İyi ki almamışım, iyi ki kredi vermemişler. Eminim şu an ya hayatta olmazdım, yada sakat kalırdım. Belki yeni başlayanlara faydam olu r bu yazım
    Samimi itiraflar için tebrikler. Peki eğitim almamak, ekipman kullanmamak gibi acemiliklerin (ya da bilinçsizlik diyelim) sorumlusu 600'lük motor mu yoksa o motoru kullanan kişi mi?

Benim yukarıdaki cevabımda (ve her yerde) anlatmaya çalıştığım şey bu işte. Motosiklet otomobile benzemez, sürmeyi öğrendim mi tamamdır diye bir şey geçerli değil motosiklet için. Eğitim ve ekipmandan tutun ruh halinize kadar her şey etkiler motosiklet sürüşünüzü.

600'lük, 1000'lik, 1200'lük makinelere ölümcül bunlar gözüyle bakmamak lazım, o makineyi kullanan bir insan var sonuçta.

hakan nkd - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    cb125e- pulsar 200
    Alıntı r a. adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Samimi itiraflar için tebrikler. Peki eğitim almamak, ekipman kullanmamak gibi acemiliklerin (ya da bilinçsizlik diyelim) sorumlusu 600'lük motor mu yoksa o motoru kullanan kişi mi?

Benim yukarıdaki cevabımda (ve her yerde) anlatmaya çalıştığım şey bu işte. Motosiklet otomobile benzemez, sürmeyi öğrendim mi tamamdır diye bir şey geçerli değil motosiklet için. Eğitim ve ekipmandan tutun ruh halinize kadar her şey etkiler motosiklet sürüşünüzü.

600'lük, 1000'lik, 1200'lük makinelere ölümcül bunlar gözüyle bakmamak lazım, o makineyi kullanan bir insan var sonuçta.
    Tabiki büyük motosiklet öldürmeZ. bütün olay eğitimsiz, bilinçsiz bir beynin yönettiği bilektir. O kazadan bi süre sonra gt650r aldım 5 ay kullandım.motosiklete ilk bindiğim zamanlardaki aklım olsa yine büyük sıkıntılar yazardım eminim. Tamamen olmasa da kendi çapımda bayağı bişey öğrendim. Kendini kontrol etme, trafiği okumak, tehlikeyi önceden sezmek, gaza gelmemek, gittiğin yolda aniden birşeyin önüne çıkacağını ve buna göre hızını ayarlamayi. Vs daha bir sürü şey öğrendiğime inanıyorum.
    ilker a. bunu beğendi.
    Dolu dolmuş ve boş taksiden uzak dur!

İsviçrede yaşıyorum. Burada ki yasalara göre 25 yaşından küçükler max 25 kw motor kullanabiliyorlar. Yasa şart!

Motosikleti
    Forza 250
    Alıntı kivancern adlı üyeden alıntı Mesajı göster

Bende senin gibi 250 ve 600cc arasinda gidip geldim cok kere.. ve en son 600lukle baslamakda karar verdim (halen degisebilir)

Şimdi güzel arkadaşım yukarıdaki kısım senin yazından alıntı. Sen bunu yazdıktan sonra ben ön yargılı mı oluyorum ? Başkasının emanet motoruyla turlamakla ben çok iyiyim (600cc ki kastın sanırım 4 silindir bir makina)demek tekrardan söylüyorum "cehalet"tir. Herkes her istediğini yapmakla şüphesiz özgürdür. Maddi durumun yetiyorsa 1299 Panigale ile başla. Ben kendi adıma sadece motosiklet kullanan toplumun diğer kesimine görece olarak daha kafası çalışan insanların sayısı azalmasın istiyorum. Bunun için tavsiye de bulunuyorum. Herkese saygı ve sevgiler...

1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)