Bulent78 adlı üyeden alıntı
Sintered denen balatalar metal icerikli bircogunuzun bildigi uzere. EBC cogunlukla bakir kullaniyor balatalarinda. Organik dedigimiz balatalarda da recine icine fiber kevlar gibi maddeler koyup sikistiriyolar. internette aradiginizda sizde bunlari bulabilirsiniz ama gordugum kadariyla bazi seyler yanlis anlasilmis o yuzden yazayim dedim.
Organik balatalarin artilari arasinda,
Sessiz olmalari
Daha iyi fren hissiyati saglamalari
Fren disklerini daha az yipratmalari
ve daha az balata tozu cikarmalari, dolayisiyla fren diskini kirletmemeleri sayilabilir.
Eksileri arasinda da,
Sinterli balatalar kadar dayanikli degillerdir ve daha cabuk biterler dolayisiyla daha kisa surede degistirmek gerekir.
Herturlu yol sartina sinterli balatalar kadar uygun degillerdir, yagmur, camur,toz gibi dis etmenler performanslarini etkiler, balata uzerinde bir tabaka olusturur ve duzgun calismasini engeller.
Isi transferini sinterli balatalar kadar iyi yapamazlar ve dolayisiyla isindikca performanslari duser, yani sinterli balatalar kadar performansli kullanima gelmezler.
Bunlar bir kismi zaten bildiklerim, kalani da ilk bakista internette bulup cevirdigim bilgiler. Isteyen herkes zaten ufak bir arastirma ile bu bilgilere ulasabilir. Simdi gelelim benim tecrubeme;
CBF1000 kullanip da organik balata almak isteyen arkadaslar orda bi durun, sizin balatalariniz sinterli nissin HH serisi balatalardir, ebc deki muadili de yine HH serisidir. Organik falan almayin, frende ciddi kayip yasayabilirsiniz. Hele ki dedigim gibi yogun trafik dur kalk gibi durumlarda organik balatalar iyice isinacagindan performans ciddi anlamda dusecektir. Organik balatalar isiyi direk diske iletirler, kendileri de isinirlar tabii ki, yuksek isida da duzgun performans gostermezler, sinterli balatalar, isiyi arkalarindaki plakaya ve dolayisiyla kalipere iletirler ve yapilari geregi organik balatalara oranla daha yuksek sicakliklarda performans kaybi olmadan calisirlar.
Yukarda bir arkadas balata fiyatlarini yazmis, EBC HH serisi isterse orjinalinin yarisi olsun yine de gidip orjinalini almani tavsiye ederim, markasini bilmiyorum demissin, ben soyluyorum, nissin HH serisi, tam modelini bilmiyorum, ben Hornet de degistirdim eskilerini attim ama nissin HH olduklarindan eminim. Niye bunu tavsiye ettigime gelince, nissin yapi olarak ebc den daha yumusak, bu da biraz daha kisa omurlu olmasi ama ozellikle manete ilk bastiginda cok daha iyi ilk tutus saglamasi ve genel olarak fren hissiyatinin daha iyi olmasi anlamina geliyor. EBC ve nissin i birebir kac mt. de durduruyor diye denemedim aralarinda cok ciddi fark olacagini da sanmiyorum ama nissin in ilk tutusunun ve verdigi fren hissinin cok daha iyi oldugunu rahatlikla soyleyebilirim, az da olsa nissin sonucta daha kisa mesafede de durduracaktir.
Eger motorunuz da orjinal oalrak sinterli balatalar varsa, bu disklerinizin de sinterli balataya uygun oldugu anlamina gelir, eger orjinali organik balata ise o zaman sinterli balata takmanizi tavsiye etmem, bu diskinizi haddinden fazla yipratabilir. sinterli balatalar, kendilerine uygun diskler ile kullanilmalidir, daha yumusak fren disklerini yipratip inceltecek ve bozacaklardir.
Sinterli balatalar, organik olanlara gore diske daha az isi transferi sagladigindan, bi bakima disk yamulmalarinini da engellemeye yardimci olur, cunku disk ne kadar cok isinirsa, ani sui gecisleri gibi durumlarda yamulma ihtimali de o kadar artar.
Son olarak konu sahibi arkadasa da tavsiye de bulunayim, ben er6-n de ebc HH serisi alip kullanmistim ve orjinalinden daha iyiydi. Yani daha cok begenmistim, gerek fren hissiyati gerek fren mesafesi anlaminda.
Sana tavsiyem orjinal balata fiyatina bak, bir de ebc HH fiyatina bak, karsilastir, eger EBC daha ucuzsa muhtemelen orjinal balatalarin daha iyidir yok ebc daha pahaliysa buyuk ihtimalle ebc sende de bende oldugu gibi daha iyi sonuc verecektir.
Honda icin yine yeni yeniden soyluyorum EBC almayin, kotu demiyorum ama orjinali olan nissin kesinlikle daha iyi, en azindan on fren de nissin alin arkayi ebc alabilirsiniz muhim olan on takim zaten. Ben su aralar nissin bakiniyorum, ilk firsatta on balatalari nissin ile degistirecegim.