Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

debriyaj değişim sırasında yaşadığım olay

Motovento
    REKLAM ALANI

biliyosunuz debriyajımı değiştirmem gerekiyordu. kendim değiştirmek istiyordum ama somunları açamayacağımı düşünerekten ustada değiştirmeye
    karar verdim.aramızda geçen konuşmaları yazıcam. sıkılmadan okuyacağınızı düşünÜYORUM

usta ile 110 liraya anlaştık motoru servise aldı bende başında beklemeye karar verdim.

usta motorun altına büyük bi kap koyarak başladı vidaları çözmeye.

ben: usta altındaki yağ tapasını açIP yağı boşaltmak lazım değilmi önce.

usta:gerek yok.böle açınca yağdaki bütün pislik dışarı akar.

ben:hmm usta olabilir güzel düşüncede, egzos var orda egzos mafolacak o yüzden şey yaptım.

usta:bişey olmaz egzos pas yapmaz hem benim işime karışma

ben:peki usta

usta tüm vidaları çözer kapağı açar ve bütün yağ bir anda yarısı yere yarısı kovaya boca olur. birazıda egzosa

daha sonra usta balataları değişir.ve eski saçları düzmeye başlar.

ben:usta eski sacları niye koyuyosun onlarıda değişmen gerekmiyomu

usta:gerek yok onlara

ben:hmm usta ben araştırdığımda değişmesi gerektiğini okumustum.

usta:yok gerek yok diyosam yok karışma benim işime

ben: peki usta

daha sonra yayları alıp bişeyler yapmaya çalışır. uğraşıyor yayları gerdirmeye mukavvemet kazandırmaya çalışıyor belli.tabi ben hemen yine müdahale ediyorum.

ben: usta eski yaylara napıyon yenileri getirip taksana

usta: gerek yok bunları değişmeye

ben :usta niye uğraşıyon yaylarla o zmn.usta yenilerini tak onların

usta:bunlardan yok. alsak 3 gün sonra yine eskisi gibi olur.

ben:usta madem elinde malzeme yok niye açıyon kapağı. o zmn söleseydin ben alır getirirdim sana malzemeleri

usta:ya gerek yok diyorum karışma benim işime

ben: motoru açmışken herşeyi değişrirdik. sağlam olurdu.

usta yayları yerine koyarken yayların girdiği çubuklara pul koyuyor ve yine müdahale ediyorum.

ben:usta o pulları oraya niye koyuyorsun. çıkarırken öle bi pul yoktu.

usta: böle daha iyi olur.

ben:öle daha iyi olurmu usta o koydugun pul içerde kırılıp dişliye girerse ne olacak.ve
    ben bu motoru sattığımda adam o kapağı açıp o pulları görse bana ana bacı sövse haklı değilmi.

usta:bişey olmaz dağa sağlam olur.

usta pulları koymak için uğraşır. daha sonra olmayacağını anlayınca çıkarır hepsini. işlem bitti
    artık kapağın kapanma vakti geldi.usta kapağı eline alıp contaya bi dokunur ve contanın yarısı kırılır.
    usta gidip kırımızı sıvı conta çıkarır.kırılan yerdeki çontayı sıvı contayla tamamlamaya çalışır.ve ben daha çok sinirlenirim.
    hemen yine müdahale ediyorum.

ben:usta napıyon sen öle iş olurmu. o contanın yenisini tak.

usta:eski contan iyi oturmus bu kaçırmaz o yüzden sökmeye gerek yok.

ben: usta o contayı değiştir öyle iş olurmu ya uyduruk iş seviyorum. motorun altından kırmızı kırmızı
    şeyler görüncek değiştir o contayı. ne biçim iş yapıyosun.

usta:contan iyi ama değiştir dersen değiştiriyim

ben:değiştir tabi usta onu o conta bitti artık. esnekliğini kaybetti şimdi akıtmasa bile bi kaç gün sonra akıtmaya başlicak o.

bu sözler üzerine eski contayı kapağın üzerinden falçayla 5 dk lık bi işlem sonucunda tamamen kazıyıp çıkartır.kapağın içine tiner döker
    kazırken kapağın içine düşen conta parçaçıkları motor yağına gitmesin diye sonrasında hava ile kapağın içini iyice kurular.neyseki bunu sölemeden yaptı

daha sonra kapak takılır vidalar sıkılır yağ doldurulur oda ne alttan patır patır damlatıyor.usta eğilir altına bakar ve şöylE der:

usta:inşallah düşündüğüm şey değildir.

ben: hayırdır usta ne oldu.

usta:ne olacak işimize karıştın motor tarafındada conta kaldı yağ kaçırıyor.

usta kapağı tekrar söker ve motor tarafındaki conta parçalarınıda temizler.kapağı tekrar takar.yere boşalan yağı tekrar doldurtmadım tabbiki yeni bi yağ koydu vidalar sıkılır.
    ve yağ doldurulur sızmadan eser yok. motor duruken boşa geçmeyen vites şakır şakır atmaya başlar. ara sıra 2 den boşa düşmeler yaşanırken artık eser kalmaz. 25-30 km daha son hızı artar.

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    Mengu16 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Bajaj 200NS, Mondial 210MX
    Motor neydi ? 20 liralık balataya işçilik dahil 110 lira fiyat çekmek iyiymiş. Bide üstüne azar yiyosun. Boşuna kendimiz tamir yapmıyoruz

Böyle ustalar için güzel fantezilerim var :D

Motor cbf 150 . iyiki basinda bekledim. Yoksa nasil yapacagi belli. Orjinali gibi yaptirttim. Bundan sinrada kendim yapmayi dusunuyorum.

Motosikleti
    Honda Cbr125R
    benim cbr125im var debriyaj balatam gidik değşimem gerkeiyor orjinal olmayan bi parça taksam sorun yaşarmıyım? yaşamazsam öneriniz varmı?

Herkez takiyor daha bisey oldugunu gormedim. Ama sadece balatayi degisceksen sikinti olmazki oda ucuz bi parca.

Motosikleti
    Honda Cbr125R
    Alıntı pcmnyk adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Herkez takiyor daha bisey oldugunu gormedim. Ama sadece balatayi degisceksen sikinti olmazki oda ucuz bi parca.
    ıııı debriyaj maneti ve kütüğü de değişecek balatanın yanında başka neyi değiştirmem gerek. m anet ve takıldığı yerde orjinal değil orjin tak diyolar ama cok paraa..

Forumdan Uzaklaştırıldı
    Motosikleti
    Mobylette Bionik 52
    benimde debriyajım değişmişti 20 liralık şeye 100 lira verdim

Mitoqondri - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Her debriyaj balatası aynı mı ? Yani Kuba Superlight'a Ybr 125 balatası olur mu ? Yada Cbf 150 balatası..
    Değişimi kendim yapmak istiyorum.. Alet edevat ekstra gerekli olan şeyler nelerdir.. Balata sökümü için özel bir anahtar oluyormuş sanırım..

telike - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    KTM 450 EXC-F
    usta demeye bin şahit

Motosikleti
    Alıntı Mitoqondri adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Her debriyaj balatası aynı mı ? Yani Kuba Superlight'a Ybr 125 balatası olur mu ? Yada Cbf 150 balatası..
    Değişimi kendim yapmak istiyorum.. Alet edevat ekstra gerekli olan şeyler nelerdir.. Balata sökümü için özel bir anahtar oluyormuş sanırım..
    Kuba Superlight'a Cg 150 veya Cg 200 balatası alıcan. 6 balata 6 yaylı debriyaj takımları var onlar canavar gibi kavrıyor.
    http://www.kalyoncumotor.com/perform...&category_id=0
    Dediğim şey şu, bundan mesela çok memnun kalırsın. Değiştirmek için yağ pompa hunisi sökme aparatı, ve tercihen sekman pensesi gerekiyo. Ama uğraşırsan tornivadalarla da sökebilirsin debriyajı tutan sekmanı.
    Mitoqondri bunu beğendi.

Tornavidayla sakin sokmeye calisma civatalari zarar verirsen bidaha sokemeyebilirsin. Sokerken yalama olan civatalarida degistir kesinlikle

Motosikleti
    Tornavidayla sakin sokmeye calisma civatalari zarar verirsen bidaha sokemeyebilirsin. Sokerken yalama olan civatalarida degistir kesinlikle
    Sen olayı yanlış anladın debriyaj göbeğinin ortasında şanzıman mili üzerine takılan bir sekman var onu ister sekman pensesiyle çıkar istersen becerebiliyosan tornavidalarla çıkart tak fark etmez.

Mitoqondri - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Alıntı Mengu16 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Kuba Superlight'a Cg 150 veya Cg 200 balatası alıcan. 6 balata 6 yaylı debriyaj takımları var onlar canavar gibi kavrıyor.
    http://www.kalyoncumotor.com/perform...&category_id=0
    Dediğim şey şu, bundan mesela çok memnun kalırsın. Değiştirmek için yağ pompa hunisi sökme aparatı, ve tercihen sekman pensesi gerekiyo. Ama uğraşırsan tornivadalarla da sökebilirsin debriyajı tutan sekmanı.
    Komple böyle takım alırsam, yerine uyar mı hocam ? Ayrı balata ve sac alıp açıp takmaktan mantıklı mıdır bu olay ?
    Yani herşeyi sıfır alıp direk tak uğraşma diyosun.. Peki bunu yağda bekletmeye gerek var mıdır ?

Bu arada bahaettiğin alet edevatın bir linki varsa atar mısın ? Resimli olarak göreyim ne alacağımı..

Motosikleti
    Alıntı Mitoqondri adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Komple böyle takım alırsam, yerine uyar mı hocam ? Ayrı balata ve sac alıp açıp takmaktan mantıklı mıdır bu olay ?
    Yani herşeyi sıfır alıp direk tak uğraşma diyosun.. Peki bunu yağda bekletmeye gerek var mıdır ?

Bu arada bahaettiğin alet edevatın bir linki varsa atar mısın ? Resimli olarak göreyim ne alacağımı..
    Debriyajı göbek olarak al, çin malı olduğundan ve kendin değiştirdiğinden ucuza geliyor zaten. Yağda bekletmene gerek yok motoru orta sehpada 5 dakka ısıt arada da debriyajı sık bırak, bu yeterli. Motoru sehpadan indirmeden önce vitese tak debriyajı bikaç kere sık bırak bide.

Aparat eldeki malzeme. cg 125 yağ pompası sökme aparatı diye ararsan bi sürü sitede çıkacak karşına. Sekman pensesi olsa da olur olmasa da olur. Motor sağ kapağını açarken contayı yırtarım koparırım diyosan conta takımı da al Cg 150 için. Motorun balansörlüyse balansörlü Cg için conta takımı almalısın.
    Mitoqondri bunu beğendi.

O resimdeki anahtari nerden bulabiliriz ucuz biseyse bende alayim lazim olur cbf 150 icin

Motosikleti
    O resimdeki anahtari nerden bulabiliriz ucuz biseyse bende alayim lazim olur cbf 150 icin
    http://www.sahibinden.com/ilan/yedek...66987751/detay
    Sizinki başka, CBF 150 için olanını alacaksınız.

Motosikleti
    MONDİAL 150 ZC (Alayına Gider)
    hiç mi adam gibi usta olmaz kodumun işinde. e nolacak bisiklet tamircileri çağa ayak uydurdu motor ustası oldu.

Alıntı Mengu16 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    http://www.sahibinden.com/ilan/yedek...66987751/detay
    Sizinki başka, CBF 150 için olanını alacaksınız.
    Debriyaj icin dimi bu aparat

Motosikleti
    Debriyaj icin dimi bu aparat
    Debriyajı sökmek için yağ pompası hunisini sökmen lazım onun için.

REKLAM ALANI
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)