görüntü kirliliği olmaması için tamamının alıntısını yapmadım.
90 doğumlu bir kardeşimizin maliyet hesabı yapamamasını hoş görmek lazım. belli ki ne muhasebe nede tacir sıfatı ile çalışmamakta. taciri geçtim, tüccar bile maliyet hesabını göz ardı edemez.
maliyet hesabında sizin "bunu da mı düşünüyorsunuz" dediğiniz her şey, en ince ayrıntısına kadar hesaplanır; misal işçilik ücretleri. haklı olduğunuz ancak hesaba katıldığını düşündüğünüz halde bu hesaplarda işlenmeyen tek şey trafik sigortasıdır. malumunuz plaka ruhsat işlemleri ile sigorta işlemleri farklıdır.
neyse bu güzel kardeşimizi ve destekçilerini yarın öbür gün denk gelirsek kendi motorlarını satmaya çalışırken göreceğiz. ilan açıklamalarını okuyacağız.
her şey bir yana zaten isyanının sebebini bu genç kardeşimizi biraz araştırdıktan sonra zaten daha iyi anladığımı düşünmekteyim. (özellikle yaşının getirisi sebepler kast edilmektedir). kendisini konu dışında tutmak ile beraber genelde hem motosiklet camiasında hemde takip etmekte olduğum diğer hobilerde genç kardeşlerimizin mütemadiyen fiyatlara ve verilen emeklere değer vermeme ve itiraz etme tutumları söz konusu. bir çoğu maliyet hesabı yapamamakta, bir ürünün salt maliyetini liste fiyatı ile bir tutmaktalar. bu alt maliyet hesaplarını buradan kendilerine anlatmak veya öğretmek benim görevim değil o yüzden konuyu pas geçmem lazım. ne zaman ki bu detay bilgilere hasıl olurlar o zaman farklı tartışırız. Maliyet hesabı ile ne alakası var diye konuya girmeyecekleri ümit ediyorum... zaten girildiği takdirde ne anlatırsa anlatılsın vatandaşın algı ve bilgi eksikliği mantığında bazı şeyleri oturturamaması, ona hep anlamsız gelmesine neden olacaktır.
öte yandan isyanlarında haklı oldukları hususlarda yok değil. bazı satıcılar fiyatları şişirmeyi, bunu yapmanında pazarlık gücünü artıracağını sanmaktalar.
hem alıcıların hemde satıcıların pazarlık düsturları hakkında pek bir fikrinin olmadığı günümüz (gerçek kişilerin kendi şahsı adına işlem yaptığı piyasalarda örn: sahibinden satışlar gibi) piyasalarında bu durum pek abeste iştigal etmemekte gibi durmaktadır.
bu kardeşlerimiz zaten X.XXX fiyatından satılmaya çalışılan aracın taliplisinin fiyatı y.xxx e çekmek için çabalayacağınıda unutmaktalar.
neyse... dediğim gibi bekleyeceğiz ve bu kardeşlerimizide göreceğiz...