Valla 1994 yılından beri motorlu araç kullanıyorum. Araba, kamyon, kamyonet, forklift, otomatik vites, septronik-carttronik, düz vites, 4 çeker, 2 çeker, motor vs yani çok çeşitli araçlar kullandım. Zaman zaman 10 tona varan yükler taşıdım. Fren yaparken, daima ama daima bir yandan vites düşürürüm, debriyajı da son anda artık motorun kompresör etkisi bitip itme etkisi geleceği noktada tamamen sıkarım. Kullandığım her araçta böyle yaptım. 20 li yaşlarımdayken, altımdaki araçlara göre akıl almaz hızlar yaptım, makaslar, trafik canavarlığı full. Ama hala aranızdayım, iyi ki öyle debriyaj falan sıkmamışım
Bu işin püf noktası şu; bu panik fren denen şeyi yapman için zaten senin ihtimalleri iyi hesaplamamış olman lazım. Yani normal bir frenlemeden bahsetmiyoruz. Birden oldu ve frene asıldın, burda zaten frene kurtarmak için değil zararı azaltmak için basıyorsun. Neden bu duruma düştün, çünkü trafiği iyi okumadın, ihtimalleri iyi hesaplamadın. Panik fren denen şeyin açılımı budur. Ha, "kaza yapmayayım freni" konuşuyorsak mutlaka ama mutlaka motor kompresyonundan faydalanmalısınız. Hem frenlemeye hem yol tutuşa yardımcı olur. Yol tutuş olmazsa motorla zaten savrulur gidersiniz, arabayla da takla atarsınız. Unutmayın bir motorlu araç ne kadar çok devir çeviriyorsa yola o kadar yapışır.