Guney Amerikada kosullari cok cok agir dunyanin en berbat hapishaneleri olmasina ragmen suc oranlari dunyanin en cok olan bolgelerinden biridir.
Bu ornek aslinda ceza olsa dahi bir toplumun yasam biciminin hayata yansimasinin tamamen kalite algi seviyesiyle ilisik oldugunu soyleyebiliriz.
Turkiye nin adi suc orani cok cok dusuk olan zamanlarinda ben cocuktum 1980 li yillardan bahsediyorum.Toplumun bariz yuksek bir ahlak algisi vardi ve hirsizlik az rastlanan bir vakaa idi.
Gelelim bu gune.Ne olduda bu memeket insaninin kodu bozuldu?
Bu foruma konu olan olayda cahil ve bencil olan birileri motosikleti caliyor aleni fiili bir olay var ve bu ne yahu diyoruz.Birde takim elbiseli range rovere binen devleti ,milleti milyon milyar dolar seviyesinde dolandiranlar var onlar haka etilerde bebekte saygi goruyor.
İsin asli budur arkadaslar.Hirsiz bile olsaniz birseylerden ilham alirsiniz.
Gavur diye elestirdigimiz Almanyada, isvicrede,kanadada,daninarkada insanlarin durystluk algisi ve seviyesi ust duzeyde.
Bu yumurta tavuk meselesidir.Herseyin bir domino etkisi var.KPSS sinavinda bile hile yapmak genel olarak bu motosikleti calan arkadaslari motive eder.
Kotuluk ve mal edinme hirsi cehalet ile birlestiginde ortaya ne kadar vahim bir tablo cikacagini ortadoguda, afrikada , guney amerikada gorebiliyoruz.
İsvicrenin sokaklarinin temiz olma nedeninin parayla egitimle vs ile iliskisi yoktur.İnsanlari oyle yasamayi tercih etmistir yuzyillardir bu kodlarina islenmistir.
Cuvaldizi halen kimse kendine batirmiyor.Suanda uljenin her yerinde ustasi,ciragi,siyaseycisi,muteahhidi en kisa yoldan en az zahmetle nasil para cukkalarim derdinde.
İsin en zavalli kismi ne biliyomusunuz.Bizim hirsizlar bile capsiz zekalari kit ve dolandirma yontemleri 3.sinif.Amerikan filmlerine konu olacak bi hirsizlik hikayemiz bile yok bizim.
Velhasil cahilin uysnikligi hirsizligida bu kadar...
Bu suna benzer bindigi dali kesmenin kisa vadede cikarin olduguna inanan cahil orta vadede yere cakilma ihtimalini algilayamayacak kadar zeka akil yoksunu olmasi gibidir.
Yanisi Zekasi ve Cakiskanligi ile mangalda kul birakmayan yyrdum insani rantin ,uckagidin en buyuk neferi olmustur coktan.
İste bu yuzden sokaklara cop atilir, sira ihlalleri yapilir, cin bile motor yapar Turk yapamaz,kirli, kotu, vizyonsuz kalitesiz uzerinde karanlik bulutlar gezen bir ulkeye sahip oluruz.