Verdigin link icin tesekkur ederim.
Benim de bildigim gibi bilgiler var.
Bir tc vatandasi (benim gibi cifte vatandas yada)
Otobuse ucaga atlayip yurt disina gidip arac satin alip getiremez. Yurt disinda 6 ay yasamis olmasi lazim ki o kisi arac getirebilsin. Verdigin linkte de o yaziyor.
Soru: Türkiye’de yaşıyorum yurtdışından geçici araç getirebilir miyim? Cevap: Türkiye’de yerleşik birisinin yurtdışından geçici olarak araç ithal etmesi mümkün değildir.
Soru: Turistik kolaylıklar kapsamında yurtdışından nasıl otomobil getirebilirim? Cevap: Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Tebliğ (Seri No:1) gereğince turistik kolaylıklar kapsamında yurtdışından geçici olarak taşıt ithal edebilmek için yurtdışında yerleşik olmanız gerekmektedir. Soru: Yurtdışında yerleşik olmak ne demektir? Cevap: Kişinin bir yıl içerisinde 185 günden uzun bir süre Türkiye dışında bulunması halinde yurtdışında yerleşik olduğu kabul edilir ve turistik kolaylıklar kapsamında taşıt getirmesi mümkündür.
Hadi yurt disinda 6 ay yasadik diyelim.
Tr ye gelirken arac getirebiliyoruz.
O arac tr de 6 ay kalabilir.
Tamam burda sikinti yok, ama o arac 6 ay sonra yurt disina cikmasi lazim. Gir cik degil. Cunku 1 yil icide 6 ay tr de kalan arac senin adina. Sen tekrardan arac getirebilmek icin. Aracin 6 ay yurt disida kalmasi yetmez. Senin de 6 ay orda kalabilmen gerek ki yeniden getirebileysin arac.
Soru: Türkiye’de yaşıyorum, yurtdışında yaşayan akrabam/arkadaşım/eşim vs. burada benim kullanmam için taşıt getirip bana bırakabilir mi? Cevap: Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen taşıtların Türkiye’de yerleşik birisinin kullanımına bırakılması mümkün değildir. Bu durumun tespiti halinde ilgili hakkında 4458 sayılı Gümrük Kanununun 238 inci maddesi uyarınca cezai işlem yapılır.
Soru: Türkiye’ye taşıtım ile giriş yaptım ve verilen süre bitmeden taşıtım ile yurtdışına çıktım. 185 gün yurt dışında bulunmadan yeniden taşıt gelebilir miyim? Cevap: Türkiye’ye geçici giriş yapılarak sürenin tamamını kullanmadan yurtdışına çıkış yapmanız ve yeniden giriş yapmak istemeniz halinde kullanmadığınız kalan süreler verilerek taşıtınızın girişine izin verilir
Soru: Türkiye’de taşıtım ile birlikte 180 gün kalarak aracımı yurtdışına çıkardım. Sınır kapısından giriş çıkış yapsam tekrar 180 gün süre verilir mi? Cevap: Yurtdışında kesintisiz 185 gün bulunmanız gerekmektedir. Yurtdışında kesintisiz 185 gün bulunmadan yeniden taşıt getirmeniz mümkün değildir.
Soru: Türkiye’de taşıtım ile birlikte 180 gün kalarak aracımı yurtdışına çıkardım. Belirli bir süre yurtdışında kalmadan adıma kayıtlı başka bir taşıt ile giriş yapabilir miyim? Cevap: Yurtdışında kesintisiz 185 gün bulunmanız gerekmektedir. Yurtdışında kesintisiz 185 gün bulunmadan başka bir taşıt da olsa yeniden taşıt getirmeniz mümkün değildir.
---------- Mesajlar birleştirildi - 14:54 ---------- bir önceki mesaj zamanı 14:48 ----------
Dostum verilen bilgiler yanlis. Oyle bisey soz konusudegil.
Bir yabanci plaka arac tr de maksimum 6 ay kalabilir. Yurtdisidan emrkli ise 1 yil.
6 ay sonra araci yurt disina cikartiyorsun. Ama sonra o araci tr ye sokamazsin. Senin de 6 ay orda yasaman lazim.
Bu tarz face dir nedi belirsiz yerlere inanip paranizi kaptirmayin.
Boyle bisey olsa ilk ben arac gerirecem. Babam abim yurtdisinda yasiyor. Ben cifte vatandasim. Emin olun cok arastirdim. Ama tr devleti o kadar kolay sana arac getirmene izin vermiyor.
Ayrica cok yakin arkadasim edirnede gumruk memuru olarak calismakta. O da bu sekilde bilgi veriyor.