Motosiklet İle Giderken, Evcil Hayvanlar İle Karşılaşınca Ne Yapmak Gerekir?
Reklamlar
-
EVCİL HAYVANLAR HAKKINDA BAZI GENEL BİLGİLER
Önce prensip olarak bir konuyu benimsememiz gerekir. Biz her zaman insan-hayvan ilişkilerinde konuya hep insan tarafında bakmaya eğilimliyiz. Eğer konuya hayvan gözüyle bakacak ve onun bazı haklarına saygı gösterecek olsak, insan-hayvan ilişkilerinde asla problem yaşanmaz. Tüm sorunlar bu konunun içselleştirilmemesinden kaynaklanmaktadır.
Evcil hayvanlar doğaları gereği insan eliyle büyütüldüğü için, insana alışkındır. Ancak yabancı insanlara karşı vahşi yaşamdan gelen “tedbirli olma, zarardan kurtulma, kaçma” gibi tepkileri gösterebilirler. Bu doğal karşılanmalıdır. Unutulmamalıdır ki, insan-evcil hayvan ilişkilerinde sonuçta kendisinden faydalanılan, suiStimal edilen ve öldürülen hep hayvandır. Çünkü biz tüm evcil hayvanları döl verimi, eti, sütü, yumurtası, iş verimi, kılı, tüyü, postu, derisi, gübresi gibi bir takım verimleri için büyütüyoruz. Ve eceliyle ölen evcil hayvan nadirdir. Nihayetinde hemen tüm evcil hayvanlar kesilip yenmektedir. Yenmesi dinimizce sakıncalı olan kedi, köpek, at, eşek, katır ve domuz gibi bazı hayvanlar hariç. Kaldı ki kedi ve köpek uzak doğuda, at Orta Asya Türk topluluklarında, domuz ise Müslüman, Yahudi ve Budistler hariç dünyanın ağırlıklı kısmında tüketilmektedir.
TÜR (SPECİES)LERİNE GÖRE EVCİL HAYVANLARIN DAVRANIMLARI VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
Burada evcil hayvanları sırasıyla büyükbaş (deve, manda, sığır), küçükbaş (koyun, keçi), tek toynaklı (at, eşek, katır), pet (kedi, köpek, evcil tavşan), kanatlı (tavuk, hindi, kaz, ördek, güvercin) ve diğerleri (arı, ipekböceği, evcil domuz) olarak inceleyelim
Tablo 1. Motosiklet sürücüleri için bazı evcil hayvanların tehlike potansiyeli ve tehlikeden kaçınmak için alınacak tedbirler.
Not: Bu tablo, eğitimim süresince aldığım “Evcil hayvan davranımı” bilgileri temel alınarak hazırlanmıştır. Başka bir kaynakta bu şekilde toplu halde bulunmamaktadır. “Tehlike potansiyeli” sınıflandırması objektif değil, şahsımca yapılan sübjektif değerlendirmelere dayanmaktadır. Bu nedenle “Tehlike potansiyeli” sınıflandırması tartışma ve yoruma açıktır. Bu metin ve tablonun şahsım kaynak gösterilmeden kullanılması yasalara aykırıdır. Kaynak göstermek şartıyla her yerde kullanılabilir O.Y.
Evcil hayvanlar içinde en tehlikeli ve en sık karşılaşılan tür köpek olduğu için, sizlere faydalı olacağına inandığım "100 Soruda Köpek Yetiştiriciliği" kitabımı PDF olarak zileliorhan@gmail.com adresine mail atan herkese yollayabilirim.
Önceki Konular:
1. Sık Yapılan Bir Hata: Motosikletlerde Beygir Gücü İle Tork Kuvvetini Karıştırmak !...
2. Motosiklet İle (Veya Yaya) Giderken, Köpek İle Karşılaşınca Ne Yapmak Gerekir?
Gelecek Konu: Motosiklet İle Giderken, Yabani Hayvanlar İle Karşılaşınca Ne Yapmak Gerekir?
[COLOR="Silver"]
---------- Mesajlar birleştirildi - 14:01 ---------- bir önceki mesaj zamanı 13:49 ----------
A bove ante, ab asino retro, a stulto undique caveto - Latince Atasözü
(Öküzün önünde, eşeğin arkasında, aptalın hiç bir tarafında durma)
Reklamlar
-
Sayın Orhan hocam, bilgilendirmeleriniz için teşekkürler; yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum.
Kitaplarınızı da ayrıca okumak isterim. Belirttiğiniz üzere email adresinize mail gönderdim.
PDF formatında kitaplarınızı gönderirseniz çok memnun olurum.
Şimdiden teşekkürler.
-
Mailime yazan herkese kitabımı yolluyorum. Keyifle okuyun.
---------- Mesajlar birleştirildi - 21:55 ---------- bir önceki mesaj zamanı 07:11 ----------
GezeGeze adlı üyeden alıntı
Sayın Orhan hocam, bilgilendirmeleriniz için teşekkürler; yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum.
Kitaplarınızı da ayrıca okumak isterim. Belirttiğiniz üzere email adresinize mail gönderdim.
PDF formatında kitaplarınızı gönderirseniz çok memnun olurum.
Şimdiden teşekkürler.
Teşekkürler. Bugün yayımladığım "Motosiklet ile giderken, yabani hayvanlar ile karşılaşınca ne yapmak gerekir?" başlıklı yazıyı da yarın tamamlayacağım, okumanı tavsiye ederim.
-
Hocam merhabalar benim köpeklere karşı acayip sevgim var ama köpeğe bakacak doğru düzgün bir yerim yok evde bakamiyorum kızımın alerjisi var iş yerinde ofisimde baksam olmaz ufak yer neyapsam bilmiyorum sevip oynamak istiyorum sizce ne yapmam lazım?
-
Karalı adlı üyeden alıntı
Hocam merhabalar benim köpeklere karşı acayip sevgim var ama köpeğe bakacak doğru düzgün bir yerim yok evde bakamiyorum kızımın alerjisi var iş yerinde ofisimde baksam olmaz ufak yer neyapsam bilmiyorum sevip oynamak istiyorum sizce ne yapmam lazım?
Senin için en iyi çözüm bir tane oyuncak bir köpek almak. Onu çantanda taşıyabilir ve böylece evde, işyerinde, otobüste heryerde seversin.
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)