Güzel konu.
Herkese durmak lazım. İnsan hayatı, bilinçli, bilinçsiz vs. diye ayrılmaz. Üzülüp üzülmemek kendi elimizde. Durup yardım edelim de kendi etti kendi buldu diye üzülmeyebiliriz.
Benim genelde yaptıklarım;
Önce bilinç açık mı diye bakarım. Bir şeyleri olmasa bile şok yüzünden boş ve açık gözlerle bakıyorlar genelde önce. Kaskın vizörünü açıp göz teması var mı diye bakarım.
Kendi motorumu biraz geriye dörtleri yakıp bırakır ve kaza yeri güvenliğini sağlarım .
Neden bilmem arkadaşın dediği gibi bütün herkes kaskına hücum edip çıkarmaya çalışır. Anlamamışımdır. Gidip uygun bi dille onları uzaklaştırırım. (Bi keresinde elimdeki kaskı sağa sola savurup açılın ulan diye bağırmışlığım vardır
)
112 - 155 aramaları
112 ye bilinç durumu, kanama, uzuv kaybı vs. bilgileri verilmesi işleri
son olarak da bence en önemlisi beklerken yerdeki arkadaşlara moral vermek için orada kalıp sürekli konuşturma
Bu sonuncusu çok etkili bir yardımmış. Sonradan bi kazada yardım ettiğim çift söylemişti. Arkadaş ve artçısı boğaz köprüsü çıkışında bi kartalın gerzekliği yüzünden yola savrulmuştu. düştükleri yerde eleman kızı göremeyecek şekilde yatıyordu. Bi türlü kızın iyi olduğuna inandıramamıştık. O ara bi ona bi ona gidip gelip ikisinin de iyi olduğu telkininde bulunmuştum. Sonradan telefon ettiler kaza tutanağından telefonumu alıp. En büyük ihtiyacımızı sen karşılamışsın o gün farketmemişiz teşekkürler demişlerdi.
Ha son olarak. bu anlattığım kazada gıcır gıcır bi fazer ile düşmüştü arkadaşlar. Motor devrilip koruma takozları üzerinde kaydığından herhalde ufak tefek çizik harici bi hasarı yok gibiydi. Ambulans gelince motorun yanına gittim. kaldırdım. Arkadaş giderken motor sana emanet dedi. haydaa diyene kadar binip gittiler. Kaskları ve motor ile kalakaldım. İyi ki de kalmışım. Çekici geldi birazdan. iş bilmez iki eleman çıktı. motora halat bağlayıp sürükleye sürükleye çekiciye bağlamayı deniyorlardı. Muhtemel orada olmasam kazadan gıcır gıcır çıkan motor çekicide hurdaya dönecekti. Bir iki kişi alıp yanıma iterek araca çıkardık. iplerle tuttudukları yerlere bez vs. koyup grenajları korumaya alıp gönderdim motoru. Kaskları ve anahtarları teslim ettiğim polisin de adını sicilini alıp teslim ettim.
Cana geleceğine mala gelsin deriz hep ama, iyileşince de ilk baktığımız şey motorumuz olur. O yüzden bu işler de önemli. Eğer elinizden geliyorsa yardım etmenizi tavsiye ederim. Bi gün sizin de yardıma ihtiyacınız olabilir.