niye nefes almıyor ? havayolu mu tıkalı ? mesela ağzı kan dolu olabilir. başı yana çevirip bakmak lazım. bir kural olarak ağzına elinizi parmağınızı sokmazsınız. göğsüne basan bir şey mi var ? nefes almasını engelleyen şey nedir ? ona bakmak lazım. o anda suni teneffüs yapılabilir. kalp atıyor mu ? kalp masajı olabilir. ancak acil sertifikanız yoksa bunlara kabaca bakıp gerekirse 112 ile telefonda konuşarak acil bir müdahale için yardım alabilirsiniz. ancak atan bir kalbe, kalp masajı yaparsnız durabilir! Yani durum sizi aşabilir. Sanılanın aksine, Türkiye'de ambulansların vakaya ulaşma ortalama süreleri avrupa ortalmasının altındadır.
motor derdi değil olası bi yanma olabilir araç kazasındada once kontak kapatılır motorda neden olmasın elektirikle calısmıyorya
Bir kaza anında eğer siz yakındaysanız ,şahitseniz durup yardım ve müdahale etmek zordundasınız geçip giden kazaya sebep olan kadar suçludur
Merhaba ben yaklaşımı yanlış buluyorum şuan ironi yapıyorum bakkala veya markete gittiniz eviniz yakın kask giymediniz size 50-60 KM/S ile geldi bir araba vurdu diyelim bir motorcuda geçiyor oda senin gibi kaskı yok diye yardım etmesse ne olacak ? artık cenazene geliriz nasıl bilirdiniz iyi bilirdik deriz ne diyecez unutmayın kaza yapan 15-16 yaşındaki cocukta olabilir lütfen kaskı olsada olmasada yardımcı olun çünkü etme bulma dünyası yardım et yardım bul yardım etmessen onlarda sana etmez...
Saygılarımla.
Hakkı yenmiş arada kaynamış bir mesaj, millet haharet ile, başka mercileri kazıyor hesabı, diye değerlendirirken linki açayım dedim, komedi türde bir animasyon, yok cebe indir şuraya bindir, olaki kaza yerinden akılsız tilifon ile cebelleşen vatandaş komik animasyonunuzu izleyip kazazedenin can çekişmesini'de akılsız tilifonu ile videoya alıp, sonra otüp, butüp, yutüp'e atıp, kahvehanede " laeee adamı jan çekiip kıvranırken videoladım aq, 10bin izlenmiş niahaha " demesin, ilk sayfanızı editleyin..
Kızılay efendi şunun ilk sayfasına şu komik animasyon yerine, maddeler halinde videoyu geçtik, yazı olarak yaralanmalar hakkında makale yapsanıza, araki bulaki sayfanın dibinde şu linke rastladım ve kopyalıyorum
GENEL BİLGİLER
İlk Yardım:
Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.
İlk Yardımcı:
İlk yardımın tanımında belirtilen amaç doğrultusunda, hasta ya da yaralıya tıbbi araç-gereç aranmaksızın mevcut araç-gereçlerle, sağlık ekibi gelinceye kadar, ilaçsız uygulamaları yapan, en az Temel İlk Yardım Eğitimine katılıp “ilkyardımcı sertifikası” almış kişidir.
İlk Yardımın Öncelikli Amaçları
Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak,
Hasta ya da yaralının durumunun kötüleşmesini engellemek,
İyileştirmeyi kolaylaştırmak..
İlk Yardım Temel Uygulamaları: İlk yardımda temel uygulamalar, Koruma, Bildirme ve Kurtarma (KBK) olarak üçe ayrılmaktadır.
Koruma: Olay yerinde olası tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır.
- Olay trafik kazası ise;
Kazaya uğrayan araç mümkünse güvenli bir alana alınmalıdır.
Olay yeri görünebilir biçimde işaretlenmelidir.
Meraklı kişiler olay yerinden uzaklaştırılmalıdır.
Kazaya uğrayan aracın kontak anahtarı kapatılmalıdır.
Arcın yakınında sigara içilmemeli ve içilmesine izin verilmemelidir.
- Olay yerinde gaz varlığı söz konusu ise, patlama ve zehirlenmelerin önlenmesi için;
Gaz tüpünün vanası kapatılmalı, ortam havalandırılmalıdır.
Kıvılcım oluşturacak ışıklandırma ya da çağrı araçlarının kullanımına izin verilmemelidir.
- Her türlü olayda;
Öncelikle olay yeri güvenliği sağlanmalıdır.
Olay yeri güvenliği sağlanabiliniyor ise, hasta ya da yaralılar kesinlikle yerlerinden kımıldatılmamalıdır.
Hasta ya da yaralılar yaşam bulguları yönünden değerlendirilmelidir.
Bilinç kaybı olanlar ile solunum, dolaşım, kanama vb. problemi olan hasta ya da yaralılar belirlenerek, öncelikle müdahale edilmelidir.
Kanamalı durumlarda Hepatit B, C, ve HIV/AIDS gibi hastalıklara karşı korunmak için müdahaleden önce mutlaka eldiven giyilmelidir.
Bildirme:Herhangi bir kaza ya da ani bir hastalık durumunda, tıbbi yardım için en hızlı şekilde 112 aranarak haber verilmesidir.Duruma göre itfaiye (110), zehir danışma merkezi (114), emniyet güçleri (Polis-155 / Jandarma-156) de aranabilir.
Tıbbi yardım için 112 arandığında; kesin yer ve adres, olayın tanımı, hasta ya da yaralı sayısı, durumları, arayan kişi, hangi numaradan aradığı, nasıl bir yardım alındığı ya da olay yerindeki olanaklar açıklanmalıdır.
Kurtarma: Olay yerinde hasta yaralılara müdahale; hızlı ancak sakin ve bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Hasta ya da yaralının durumunun değerlendirilmesine bağlı olarak ilk yardım yapılmalıdır. Eğer ilk yardım bilinmiyorsa asla hasta ya da yaralıya dokunulmamalı ve yaralı kımıldatılmamalıdır.
İlk yardımcının müdahalede yapması gerekenler
Hasta ya da yaralının durumunu değerlendirmek (bilinç ve solunum ),
Hasta ya da yaralının korku ve endişelerini gidermek,
Hasta ya da yaralıya müdahalede yardımcı olacak kişileri organize etmek,
Hasta ya da yaralının durumunun ağırlaşmasını engellemek için gerekli müdahalede bulunmak,
Kanama, kırık, çıkık ve burkulma vb. durumlarda yerinde müdahale etmek.
Hasta ya da yaralının yarasını görmesine izin vermemek,
Hasta ya da yaralıları hareket ettirmeden müdahalede bulunmak,
Hasta ya da yaralıların en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak ( 112 ),
Olay yeri güvenliği açısından herhangi bir tehlike yok ise, hasta ya da yaralıyı kesinlikle yerinden kımıldatmamak.
Solunum Yolu Tıkanıklıkları
Bilinç Bozukluklarında İlk Yardım
Kanamalar
Yanıklar
Donmalar
Kırıklar
Burkulmalar
Çıkıklar
Hayvan Isırıkları ve Böcek Sokmaları
Yaralanmalar Bu maddeler canlı link, türe göre ayrılmış
Zehirlenmeler
Göze Yabancı Cisim Kaçmasında İlk Yardım
Hasta ve Yaralı Taşıma
Boğulmalar
Diğer Acil Durumlar
İlk Yardım ve HIV/AIDS
Psikolojik İlk Yardım
Acil Durumlarda Aranması Gereken Numaralar
İlk Yardım Çantası
Temel Yaşam Desteği
http://www.ilkyardim.org.tr/indexCnt...sf=cntnt&id=37
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)