0. 230 kg değil, daha ağır. 260 kg olması lazım.
1. Geçmemelisiniz. Araya bir orta siklet adventure touring almanız çok çok gerekli. Eğer Honda GS3 veya BMW Rider Academy'nin G650GS veya F700GS'lerle verilen eğitimlerini alırsanız şu motosikletler veya muadilleri sizin için güzel tercihler olacaktır: VStrom DL650 (ABS'li olan 2008+) (Ben bundan kullanıyorum.), Versys, F650GS, G650GS, F700GS. F800GS veya Tiger 800'ün bile çok fazla güçlü kalacağını tahmin ediyorum. Super Tenere sınıfından bir motosiklet eğitim alsanız bile ilk büyük motor olarak bence uygun değil. Aslında en temizi tek silindirli F650GS (2005-2007) veya G6550GS. Yol eğitimi hususuna girmiyorum zira onu küçük veya büyük motosiklet kullanan herkesin alması gerekli dolayısıyla onu şu anki motorunuzla zaten almışsınızdır diye varsaymak istiyorum. Bu arada V-Strom 650'den R1200GS'ye bir kaç yıl önce geçmiş bir arkadaşımızın "artçılı sürmüyor olsaydım büyütmeye gerek yoktu" diye düşündüğünü de belirtmek isterim. Yani 120 km/s hıza çıkınca altıncı vitesini kullanıyoruz zaten DL650'nin. Yoldaki neredeyse tüm arabalardan da daha hızlıdır. Artçılı iken iş değişir, ihtiyaç olur derler. Pek pek artçılı sürmediğim için ihtiyaç hissetmiyorum mesela.
2. ZE daha yeni, daha pahalı, diğerinden farklı olarak elektronik amortisör ayarı, yol bilgisayarı, vites göstergesi var. HEr ikisi de şaftlı ve enjeksiyonlu. Yamaha Web sayfası'nda lütfen inceleyiniz.
3. Sorunuzun cevabı malesef bende tecrübe olarak yok. Kullanan bir abimiz var gayet memnun, seviyor. Karşılaştırılabilecek motosikletin R1200GS değil, R1200GS Adventure olduğunu söylüyor. R1200GS daha kolay kullanılan daha küçük ebatlı bir alet. R1200GS, şehir içi kalabalığına Super Tenere'den daha uygun bir motosikletmiş. Ama Adventure olanı Super Tenere denk gibiymiş bu konuda. Daha çok uzun seyahatler için yani. Kullanan abimiz orjinal çantaların küçük ve kullanışsız olduğundan dert yanıyordu.
4. Ben MT-03 kullanırken Ankara'daki yetkili servis olan Yamaha Baydar'dan illallah demiştim. Hiç memnun değildim. Genel olarak Yamaha servisleri mi kötü sadece orası mı kötü bilemiyorum. Super Tenere kullanan abimiz de Baydar'ın iletişiminin, müşteri memnuniyetinin yetersizliğinden, ilgisizliklerinden rahatsız oldu ve artık oraya götürmeme kararı aldı. Super Tenere'nin ön camı taşıyan bağlantı noktaları kırılmıştı. Japonya'dan gelecek sanırım yaklaşık iki ay oldu hala o cam gelecek, bekleniyor. Gözlemlediğim kadarıyla Yamaha, Kawasaki biraz servis, yedek parça konusunda tırt.
5. Goretex çizme. Ben şundan kullanıyorum:
http://www.feyizoglu.com/X-Five-Gore...esi_44103.html Bir de çizme/bot yağmurluğu denilen bir ürün var. Ama ondan bende yok. Goretex çizmeye geçtikten sonra hala ona ihtiyaç oluyor mu bilmiyorum. O kadar çok yağmurda sürmedim.