Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax

rodaj dönemini yapmazsan motorun körlenir

REKLAM ALANI
    burak5353 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    falcon deserd 277
    bugun bi akrabam geldi kendisi motordan cok iyi anlıyor ben 0 aldıgımdan motoru rodajı nasıl tamamladın diye bir soru sordu 30km gittim daha hiç 3. vites görmedi motor daha yeni alısıyorum bana o motorla hep bu hızda gidersen acmazsan motor körlenir 50yi bile gecemezsin dedi 50km cıvarı 80 90 da 5. viteste git motor acılır yoksa elinde kalır dedi dogrumu diyor interneteki yorumlarda hep yavas gidin rodaj dönemi gibi yazılar var zaten aldıgım motorun kulanım klavuzu bile yok napcagımı bilmiyorum

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    biyeybaraküs - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    2017 HONDA CBR 1000 RR SP

doğa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Alıntı burak5353 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    bugun bi akrabam geldi kendisi motordan cok iyi anlıyor ben 0 aldıgımdan motoru rodajı nasıl tamamladın diye bir soru sordu 30km gittim daha hiç 3. vites görmedi motor daha yeni alısıyorum bana o motorla hep bu hızda gidersen acmazsan motor körlenir 50yi bile gecemezsin dedi 50km cıvarı 80 90 da 5. viteste git motor acılır yoksa elinde kalır dedi dogrumu diyor interneteki yorumlarda hep yavas gidin rodaj dönemi gibi yazılar var zaten aldıgım motorun kulanım klavuzu bile yok napcagımı bilmiyorum

Akraban durumu biraz yanlıs değerlendirmiş sen doğru olanı yapıyorsun emin ol.. Şuan bindiğim motosikletim 16.cı motosikletim hemen hemen hepsi sıfır alındı rodajlarını kendim yaptım , iki kişi binmedim , motoru rodajı dolana kadar hiç zorlamadım.Ben şahsım adına butun motorlarımı guzel açtıgıma inanıyorum... Bizim milletde birtakım kulakdan dolma altı desteksiz inanışlar var.. Misal yanığa diş macunu sürmek , güneş yanığına yoğurt sürmek vb.. Aynı zamanda motor açma da ne yazıkki ( şahsi görüşümdür) bunun gibi inanışlarlarla olması gerektiğinden hayli fazla abartılmıştır..Bir örnekle açıklayalım , hemde sokak tabiriyle seninde karşılaşacağın çevrendeki söylemlerle ve onların ağzıyla yazayım ozaman daha etkili bir anlatım biçimi olacaktır.. Olumm motora 100 - 200 km bin sonra bas hiçç korkmaa Olmm , bak sen açmayı bilmiyonn motor bini geçtimi motorun canını çıkartana kadar bass o egzoz varya kıp kırmızı olacak motor acılacak piston yatağına alışacak içinde rahat hareket edecek , bakk ben açtım kadran dayanıyor limite , hatta ibre eğiliyor.. DERRRLERR ..
    Sakın ola değerli kardeşim bu söylemlere inanıpda motorunu yıpratma , 125 , 150 cc comiter tarzı kucuk motorların diğer herbir motorunda oldugu gibi limitleri vardır,140 ibreli motora 130 yaptırmaya çalışmak motor açmak değildir bilesin,bu motorların firmasına göre arasında 10 km hız fark eder yada etmez stabil 80 - 90 arası azami hız limitlerinde kullanılması en doğru olandır.. Motoru açmak için motoru zorlamak sadece motorun ömründen yemektir , masrafdır , dert dir.. Çokmu uzattım ne !!!
    dental_land, Salih_T, Mamba09 ve 4 diğerleri bunu beğendiler..
    Hayatta zenginlik nekadar çok şeyin olduğuyla ölçülmez , nekadar az şeye ihtiyaç duyduğunla ölçülür... Yani ben varlıklı bir adamım..

tr_select - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    uǝq ɯıɯɐpɐ sɹǝt
    Sabit vitesler ile motorunu kullanmaya devam etme. Rodaj uzun yolda yapılmaz veya belli bir hızı geçmeden hep aynı vitesler ile yapılmaz. Bu halk arasında yanlış bilinen ve kulaktan dolma bilgiler ile yayılan kirliliktir.

İlk İlk kilometrelerde motoru fazla zorlama. 0-300 km arası çok önemlidir. Sürekli vites değiştir. Şehir içi dur kalk yapma bu kilometreler içerisinde. Kilometre arttıkça her vites ve her devirde motoru alıştırmaya bak.

Rodaj yağı normal yağlara göre çok çok farklıdır(ince). Bu yüzden dikkat edilmesi ve ilk yağ değişiminden önce çok fazla zorlanmaması gereklidir motorun.

Hayırlı olsun, çok kafanıza takmayın ve herkesin lafına itimat etmeyin... Özellikle bu sitedekilerin
    Salih_T ve shooter1 bunu beğendiler.

Darkcity2000 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    HONDA NC 750X
    Rodaj konusunda biraz dusunmek lazim, rodaj eski teknoloji ile uretilen araclarda uretim esnasinda olusan capaklarin motor icinde yuksek sikistirma ile zarar vermemesi, bu esnada yavas yavas filtrede toplanmasi hedeflenirdi, bu akillica bir yaklasim, capaklar yuksek sikistirmada piston ve blogunda kilcal cizikler yaratip motorun bundan sonra basinci sikistirmasi fabrika degerlerine yaklasamayacak demektir. Ne varki gunumuz yuksek teknoloji ile uretilen motorlarda bu capaklar cok azaltilmis ve bir cok fabrika uretimden hemen sonra rodajlamayi fabrika icinde kisa surede yaptiklarini biliyoruz. Ayrica bu isin birde ticari kismi var, Bir uretici sattigi bir motorun yuksek devirlerde kullanilip varsa olasi hatalarinin erken su yuzune cikmasini istemez, ne kadar gec problem cikarsa ureticiler icin o kadar iyidir, bu yuzden rodajlama polemigi ile kullanicilarin makineleri sikistirilsin istemezler, benim gorusum rodaj konusuna pek de takilmamak gerekli.

cpt_caveman - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Inazuma
    Ben de rodaj dönemindeyim, rodaj hakkında benim kitapçıkta yazanı paylaşayım aşağı yukarı bütün motorlarda aynıdır sanırım. ilk 800km 5500 deviri geçmeden, ilk 1600 km 8250 deviri geçmeden kullanılmalıdır. Bir de düşük hızda sabit devirli kullanmayın, motoru zorlamadan sınırlar dahilinde devirlenmesine izin verin.

Motosikleti
    falcon deserd 277
    akrabamda cahil birinede pek benzemiyor bana 80 kilometre 7 8 devir arası git acılsın motor dedi ben motoru köyde 1. 2. viteste kulanıyorum hiç 5. vites görmedi akrabamda cok motor değişti en sonda 18 tl lik 750ss motoru var yıllardır kulanıyor aldıgım motorada cok kızdı zaten cin malı niye aldın diye

shooter1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    o zaman akrabanın dediği gibi yap

Motosikleti
    falcon deserd 277
    gerci herkez farklı anlatıyor ben yavas sürmeye devam edim 50km ettim şimdiye kdr fazla bi yere gitmedim

fz6_fazer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    ybr 125 esd
    Motor alıştrıma (rodaj) dönemi
    Yeni motosikletin performansı ve ömrü için en önemli dönemidir,ilk 1000 km aşırı zorlanmamalıdır,bu dönemde motorun parçaları sürtünme nedeniyle çapaklardan arınır.
    Çalışma boşlukları bir düzene girer,aşırı devirden,uzun süreli tam gaz sürüşten,motor aşırı ısınma olur,0-150 km 5000 devirde,500-1000 km arası 7500 devirde,uzun süre aynı devirde kullanmayın,şehir içinde sık vites değiştirin,ilk çalışmasından sonra 1-2 dakikka motoru ısındırın,ani gaz açma,sert frenden kaçının.
    1000 km sonra normal kullanıma elverişlidir
    Motosikleti üreten mühendis kullanma klavuzunda rodaja dikkat edilmesi gerektiği yazar.
    Not:rodajda hızlı kullananlar,kullanma klavuzunu hiçe sayanlar,peki motorun yağ hacmi 1 lt olduğunda.neden kafalarına göre koymazlar!!!! 300 gram,2000 gram,nasıl olsa kullanma klavuzuna gerek duymuyorlar

Motosikleti
    BMW F 750 GS
    Alıntı Darkcity2000 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Rodaj konusunda biraz dusunmek lazim, rodaj eski teknoloji ile uretilen araclarda uretim esnasinda olusan capaklarin motor icinde yuksek sikistirma ile zarar vermemesi, bu esnada yavas yavas filtrede toplanmasi hedeflenirdi, bu akillica bir yaklasim, capaklar yuksek sikistirmada piston ve blogunda kilcal cizikler yaratip motorun bundan sonra basinci sikistirmasi fabrika degerlerine yaklasamayacak demektir. Ne varki gunumuz yuksek teknoloji ile uretilen motorlarda bu capaklar cok azaltilmis ve bir cok fabrika uretimden hemen sonra rodajlamayi fabrika icinde kisa surede yaptiklarini biliyoruz. Ayrica bu isin birde ticari kismi var, Bir uretici sattigi bir motorun yuksek devirlerde kullanilip varsa olasi hatalarinin erken su yuzune cikmasini istemez, ne kadar gec problem cikarsa ureticiler icin o kadar iyidir, bu yuzden rodajlama polemigi ile kullanicilarin makineleri sikistirilsin istemezler, benim gorusum rodaj konusuna pek de takilmamak gerekli.
    Kimse fabrikada rodaj falan yapmıyor. Bunları kimler nereden uyduruyor anlamıyorum ? Net olarak şunu diyeyim ki bir adam rodaj yok diyorsa onnun motorla ilgili söylediği hiçbir şeye inanmayacaksın. Adam kitapçığa nasıl yapılacağını yazıyor bizim millet işine gelmediğinden uymuyor. Bu kadar basit.

Darkcity2000 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    HONDA NC 750X
    Alıntı Seko adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Kimse fabrikada rodaj falan yapmıyor. Bunları kimler nereden uyduruyor anlamıyorum ? Net olarak şunu diyeyim ki bir adam rodaj yok diyorsa onnun motorla ilgili söylediği hiçbir şeye inanmayacaksın. Adam kitapçığa nasıl yapılacağını yazıyor bizim millet işine gelmediğinden uymuyor. Bu kadar basit.
    konuyu az hortlatayim cunku motor bilgimize laf edilmis, dun altinligece yi seyrettiyseniz 2 duayen Barkin ve Fuat Domanic de Rodaj ile ilgili soruda ne dediler?? rodaj fabrikalarin hukuksal yukumluluklere girmemek icin one surdukleri birseydir son 10 senedir uretilen motorlarin rodaja ihtiyaci yoktur...

http://www.altinelbiseliadam.com/altinli-gece-06-08-2014/

bu arada yeni motorcuyum acemiyim ama iyi arastirma yaparim okey?

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)