efesice adlı üyeden alıntı
Merhaba arkadaşlar,
Bu konu başlığı altında siteye kayıtlı olan,mesleği kuryelik olan arkadaşlar yazsınlar lütfen,nerede çalıştığınızı,tecrübelerinizi,dertlerinizi,şirket ve trafikte başınıza gelen sorunları paylaşın lütfen.
Her Kurye için yaptığımız işin ciddiyetini anlatabileceğimiz bir ortam yaratalım,yaratalım'ki ortaya bir standart çıksın.
Ben başlıyorum ilk olarak,
Çalıştığım firma sağlık sektöründe öncü Türkiye'de,İstanbul'da çalışıyorum hastanelerden toplanan kan,doku,yürek,böbrek,dalak ne var ne yok toplayıp merkez laboratuvara getiriyoruz.
Hastanelerde olmamız gereken saatler ve merkezde olmamız gereken saatler belli,trafik kuralları çerçevesinde çalışıldığında acele etmemize gerek olmuyor.
Sadece acil kan ve acil organ nakli gerektiğinde sınırları zorlamak gerekiyor.
10-12 kurye var şirket personeli,bazıları 15 senedir bu işi yapıyor.
Tüm kıyafetlerimiz,kasklarımız şirket tarafından karşılanıyor,firma çalışanlarına belge imzalattırıyor,güvenlik ekipmanları olmadan kazaya karışırsa çalışan başına gelenden kendisi sorumludur şeklinde.
Ancak bunun yanı sıra çalıştığımız özel hastaneden sağlık sigortamız var ayrıca firma motorcularına ferdi kaza sigortasıda yapıyor.
Çalışma saatlerimiz,08:00 ile 18:00 arasında yaklaşık 100-150 km arasında oluyor,8-10 noktaya uğruyoruz.
2 hafta birde 21:00 e kadar kalıyoruz.yine 2 hafta da bir cumartesileri çalışıyoruz.Yememiz içmemiz,yakıtımız ve periyodik bakım masrafları firma tarafından karşılanıyor.
Motorlarımız periyodik bakıma giriyorlar kullanıcının sorumluluğundalar,2000 km de birde yağ değişimi oluyor,lastikler 20-25 bin km arasında.
Maaşlarımızda çalışanların yılına göre 1000-1500 tl arasında değişiyor.
manevi değer olarak yaptığımız iş son derece yeterli yeri geliyor bir bebeğin kanını yeri geliyor otopsi yapılacak bir bebeği taşıyoruz.
Trafikte seyir halinde beni en çok tedirgin eden şey etrafımdaki diğer motosiklet kullanıcıları malesef,sağdan solda gitmeler,kırmızı ışıklarda geçmeler,ekipmansız kasksız ters yönlerde kullanmalar,arkalarına çocukları oturtup şehrin göbeğinde kullanmalar,hatta bir tanesi calaskar ile belinde bağlamıştı arkasında oturan bebek yaştaki çocuğu.
Trafik kurallarına uyarım sonuna kadar kesinlikle anbulans'lar veya itfaiye vb. gibi bir geçiş üstünlüğü hakkımız yok,önemli olan kurallar çerçevesinde taşıdığımız hayati sıvıyı ulaştırmaktır,çünkü işin içinde ulaşamamakta var.
Köprülerden geçiş yaparken kesinlikle körüklü ve diğer uzun araçların sağından geçiş yapmam,taşıdığım hiçbir şey benden kıymetli değil.
Yavaşlamış ve duran trafikte en sağ şerid'de gidiyorsam eğer aralardan çıkabilecek motorcular su satıcıları ve trafiğin durumuna bakmak için kafa gösteren sürücüler hep aklımda bu yüzden farım ve sol sinyalim hep açık süratim maximum 30-50 km arası seyrederim,çünkü en sağ şerid'de veya en sol şeridin de solunda isem kaçacak hiçbir yerim olmadığını bilirim.Dedim ya benden kıymetlisi yok.
Reflektörlü yelek giymeyi seviyorum ve herkese tavsiye ediyorum.yaz kış motoru açık kullanırım,samuray lar gibi dolaşan motorculara karşıyım yağmurda ıslanmamak için takılan yağmur koruyucularının ve elcikler'in motoru olumsuz etkilediğini düşünüyorum bazılarında püsküller yerlerde sürünüyor en ufak bir takılma'da nerey sürükleneceğin belli değil.Yağmurdan korksaydık kuryelik yapmazdık.
Benden bu kadar arkadaşlar biraz olsun faydam dokunursa başkalarına ne mutlu bana,kendinize iyi bakın sizlerden kıymetlisi yok bu hayat da.