Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Işıklarda El ile Start Stop Yapmak Yararlımıdır ? SYM 250 GTS

REKLAM ALANI

Merhaba, babam bu ay SYM 250 GTS aldı. Akşamları bazen ben kullanıyorum.
    Motorun sağ frenin orada motoru durdurup açan bir buton var. Kırmızı ışıklarda oradan kapatıp yeşilden önce tekrar motoru çalıştırıyorum.
    Böylelikle aslında yakıt tasarrufu sağlamaya çalışıyorum. Fakat aklıma takıldı her ışıkta motoru stop ettirip tekrar çalıştırmak doğru bir davranış mı bilemedim. Motora bir zararı olur mu yada gerçekten tasarruf sağlar mı ?

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    fastturkish - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Akü ve marş motorunu yersin.
    Hedef_Turan, hasansonmez ve 2move bunu beğendiler.

İhtiyarbebe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Kawasaki KLE 500
    Nacizane önerim, ben şöyle yapıyorum; Farlar veya fan gibi elektirik çeken bir aksam devredeyken yapmayın.
    Geri sayımı olan ışıklarda yeşilin yanmasına 10 saniyeden daha az kaldıysa yapmayın.
    En son marşa bastığınız andan itibaren 3-5 dk geçmediyse yapmayın.
    Motor soğukken yapmayın.
    Işıklarda arkadaki araç dibinize kadar gelip durduysa yapmayın. Olası bir aksaklıkta üstünüze çıkacak gibi gaza gelen sürücüye çok rastladım.

Harici durumlarda ne marş motorunu yer nede aküyü. Belli belirsiz belki ömürlerini kısaltır ama SYM gibi kaliteli markalarda söz konusu olmaz.

Hedef_Turan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Rx3i Evo
    İlk elveda diyen marş motoru olacaktır.
    kemboo ve viper17 bunu beğendiler.
    (1996) Coba 175 > (2007) Yuki YK250 > (2013) Hyosung GT250R > (2014) Yamaha XJ6 Diversion F > (2014) Yamaha YZF R1 > (2015) Mondial Drift 125 > (2016) Mondial Cup 100 > (2016) Mondial RX3İ EVO

ectuna - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Versys 650 (İnazuma-YBR125-Honda Ps150i-H.Kinetix)
    Ben gideceğim yere vardıktan sonra bile üzerinden inip kaskımı çıkarmadan kontağı kapatmıyorum.
    1 dk kadar rolantide çalıştırıyorum. (arabadan alışkanlık)

Hazır konu açılmışken sorayım: peki bu yaptığıma gerek var mı?

capozzz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Dragstar 1100 sport
    Aküye zarar, marş motoruna zarar, bobine zarar, böyle devam eder... Start&stop sistemli arabaların o duruma özel üretilmiş marş gücü yüksek aküleri ve gene o duruma özel ateşleme sistemleri var, marş motoru, bobini, bujisi vs hepsi sart&stop için özel olarak yapılıyor. Buna özel yapılmamış araçlara zarar verir.

Turbo dizel araçlardan gelen alışkanlığa gerek yok. Motorunuzda turbo sistemi olmadığı için 1 dakika rölantide bekletip turbo şarjın yağlanabilmesini sağlamak vs de gerekmiyor. Gideceğiniz yere ulaştığınız anda motoru kapatın.

Ancak büyük cc motorlarda kısa mesafe sürüşlerden kaçınmak gerekiyor. Motoru çalıştırdıktan sonra, ideal çalışma sıcaklığına ulaşana ve çalıştırırken akünün harcadığı enerjiyi yerine koyacak kadar şarj edildikten sonra kapamakta fayda var. Küçük cc de sorun olmuyor, ama büyük cc motor için bu süre en az 15 dakika olmalı (süre mevzusu bilimsel değil, benim kendi tecrübemdir)
    viper17, khayyam ve ectuna bunu beğendiler.

ectuna - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Versys 650 (İnazuma-YBR125-Honda Ps150i-H.Kinetix)
    teşekkür ederim.

Alıntı capozzz adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Aküye zarar, marş motoruna zarar, bobine zarar, böyle devam eder... Start&stop sistemli arabaların o duruma özel üretilmiş marş gücü yüksek aküleri ve gene o duruma özel ateşleme sistemleri var, marş motoru, bobini, bujisi vs hepsi sart&stop için özel olarak yapılıyor. Buna özel yapılmamış araçlara zarar verir.

Turbo dizel araçlardan gelen alışkanlığa gerek yok. Motorunuzda turbo sistemi olmadığı için 1 dakika rölantide bekletip turbo şarjın yağlanabilmesini sağlamak vs de gerekmiyor. Gideceğiniz yere ulaştığınız anda motoru kapatın.

Ancak büyük cc motorlarda kısa mesafe sürüşlerden kaçınmak gerekiyor. Motoru çalıştırdıktan sonra, ideal çalışma sıcaklığına ulaşana ve çalıştırırken akünün harcadığı enerjiyi yerine koyacak kadar şarj edildikten sonra kapamakta fayda var. Küçük cc de sorun olmuyor, ama büyük cc motor için bu süre en az 15 dakika olmalı (süre mevzusu bilimsel değil, benim kendi tecrübemdir)
    capozzz bunu beğendi.
    === Eğitim Şart ===

myagdi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Honda FES 250 Foresight; CBF 150, NC750S
    ben start-stop sisteminin bir işe yaradığına da inanmıyorum. pazarlama taktiğinden öte bir şey değil.

Kırmızıda motoru kapatmak nedir? Arkadan gelen araçlar her zaman kontrol edilir, gaz açıp kaçma manevrası için hazırda beklenir. Görmedim duramadım oldu bitti de ölür gidersiniz.
    hitt bunu beğendi.

tazy21 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Hedefim DL650 :)
    Alıntı myagdi adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    ben start-stop sisteminin bir işe yaradığına da inanmıyorum. pazarlama taktiğinden öte bir şey değil.
    pazarlama taktiği tabiiki bi kazanc bi yararı olsa bile uzun vadeli olur bi depoda şu kadar litre kazancınız olur şeklinde bi durum imkansız yani

capozzz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Dragstar 1100 sport
    Benzinli ve büyük motorlu araçlarda, bol kırmızı ışıklı şehir içi trafiğinde işe yarıyor. Ha ona ödenen ekstra parayı ne zaman çıkarır orası muallak tabi, ama bunu araca koymayan da kalmadı nerdeyse.

Bir de yeni başlayan arkadaşlara bir tavsiye vereyim. Ön frenin yanındaki kırmızı elektrik kesme butonu kaza ve düşme anında kolayca motoru stop edebilmeniz için yapılmıştır. Böylece zincir ve tekerlek hemen dönmeyi bırakır, ciddi olabilecek yaralanma biçimlerinden kendinizi korumuş olursunuz. Size tavsiyem normalde de motoru önce o butona basarak kapatın daha sonra da kontağı kapatın. Bu şekilde oradan motoru kapatma refleksine kavuşur, olası kaza anında daha az zarar görürsünüz.

moukijin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Hyosung GV 250
    Kısa süreli durup kalkışlarda sen her stop edip çalıştırdığında motoru bir yıpranmaya maruz bırakıyorsun ve tahmin ettiğin tasarruftan daha fazla zarar ediyorsun aslında ve arkadaşların da dediği gibi eğer far filan açıkken ordan kapatıp çalıştırmaya kalktığında akünün ömrü yarı yarıya azalır. Bırak motor çalışır vaziyette kalsın hem acil bir durumda arkandan birisi hızla geldiğinde kaçabilecek manevra yapma şansını da elinde bulundurmuş olursun böylelikle.

kakare - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    HONDA CBR650FA
    ben vitesi boşa dahi almıyorum.
    1. viteste el debriyajda hazır bekliyorum.
    braveguy bunu beğendi.

rebel_punto - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Pejo.Jawa.Titan.Ybr.Cbr.Vstrom.Drift.Pulsar.Gs800
    Kullanma klavuzlarında genelde araç bir dakika veya daha fazla rölantide beklemek zorunda kalacaksa stop edin yazar. Ben de zamana bakarım 50 sn ve üstü ise direk kontak kapatırım. Hem arabamda hem de motosikletimde. Şimdiye kadar akü veya marş motoru ile alakalı bir proplemim olmadı. Zaten start stop lu araçlarda marş motoru ve akü aynı sadece siztemi koymuşlar.
    Motosiklet ruhlu araba - QQ - kullanıcısı.

İlgileriniz için teşekkür ederim. Eskiden 99 model bws vardı onu kullanıyorduk dolayısıyla pek önemsemiyordum zaten kelepir durumda idi. Fakat şimdi dikkat etmeye çalışıyorum. Ayrıca arkadan hızla birinin gelebileceği olasılığını hiç düşünmemiştim artık daha temkinli olacağım.
    moukijin bunu beğendi.

Tİme_shİft42 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Var
    Lambalarda 1 vitese alınır ayagımızda vites pedalının altında dururki kalktıktan sonra 2 vitesde uzamak için bir deneyin

EKONOMİ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    MOTORU SATTIM GİTTİ
    100 mg prince mars motoru kömürü 1.71 tl
    arabanin mars motor kömürü 20 tl civarı (cok daha ucuza da var)
    ayrica mars motoru tamir takim fiyatlari da ucuz
    benim fikrim bu benzin fiyatlari karşısında isiklarda kontak kapatmak

http://www.mondialyp.com/parts/main_...GRM1-12017-962
    rebel_punto bunu beğendi.

canerol - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Africa Twin-Rally250-z300
    Alıntı kakare adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    ben vitesi boşa dahi almıyorum.
    1. viteste el debriyajda hazır bekliyorum.
    +1
    aküyü hemen yemez ama marş motoru ve rubleye baya yük biner..
    birde ışıklarda beklememk için kırmızıda beklediğin ışıklardan jet gibi kalkma yavaşça git ve diğer ışıklarda yeşile denk getir
    ben uzun yolda baktım kırmızı yanıyor gazı kısıyorum yeşile denk getirip aynen devam ediyorum...

HONDAANTALYA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    CBF 150
    Ya anlamıyorum madem makinaya zararı var neden koymuş ki adamlar o butonu oraya Neden acaba

MhmtcnKoral - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Hyosung GT250R 2011
    Acil durumlarda örn: 80-90 km hızla düştünüz sürüklenmeye başladınız, gaz verirseniz motosiklet fırlayacak bi yanlışlık olmasın diye bi anda düğmeye basıyorsunuz ve motosiklet tepkilerinizecevap vermiyor ve ya düştünüz motoru kaldırmak istiyorsunuz e gidondan tutacaksınız doğal olarak ancak gidonu kavrayıp motoru kaldırmaya çalıştınız hop motor fırlayıp gidiyor işte bunları önlemek için var vs vs. O düğme acil durum düğmesi, acil durum dışında kullanılmasını bende şahsen önermem.
    SONUNA KADAR İZİNDEYİM ATAM!

Dört teker bedenimi, iki teker ruhumu taşır.

1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)