Yangın yaşam odasına çok yakın bir yerde çıktığı için işçiler o bölgeye gitmekte tereddüt etmişler. Ayrıca iş güvenlikçiler işçileri başka yerlere doğru yönlendirmişler. Yanan kömürlerden çıkan ısıdan dolayıda zaten o bölgeye yaklaşamamışlar.
3 gün önce ilk haberlerde sadece yangın var denildi. Daha sonra 2. yangın çıktı işçiler mahsur denildi. Sizinde dediğiniz gibi başlangıçta olayı fazla ciddiye almadılar herhalde, kömürlerin içten içe yanması ve kül bırakmaları 1-2 aydır varmış. Babası vefat eden bir çocuk bu yanmalardan dolayı babasını daha önce 2 kere hastahaneye kaldırdıklarını söylüyor.
Göçük yok, dumandan dolayı zehirlendikleri için işçiler ya oldukları yerde saklanmışlar yada zaten dumanı teneffüs edip ölmüşler.
CO denen gaz teneffüs edildiğinde hemoglabinin yapısında bulunan demir ile bileşik oluşturur. Bu hemoglabin bizim aldığımız oksijenleri dokulara dağıtır. CO ile demir birleştiği için vücut oksijensiz kalarak, özellikle beyine oksijen gitmeyince felç geçirir gibi olur ve hareket kabiliyetini yitirir. CO gazının kokusu yoktur. Yani ortamda gaz olduğunu anlayamazsın. İşçiler dumanlı bölgeden ayrılır ayrılmaz maskelerini çıkarmışlar temiz hava alabılmek için ama ortamda bulunan gazı solumuş bulunmuşlar. Ayrıca bir maske 45 dakika ile 90 dakika arası dayanırmış. Yani işçilerin 1 saat içinde madeni terketmesi lazımmış. Trafo arızası sebebi ile konveyörler çalışmayınca çıkış kapısına kadar gelen işçiler bile dışarı çıkamadan ölmüşler.
Şu kısacık yazıda bile kaç tane ihmaller zinciri var. 285+ insan. Sorumlular 2 cihanda veremezler bunun hesabını inşaallah.
---------- Mesajlar birleştirildi - 00:15 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:04 ----------
Basın açıklaması geldi;
"Maden üretim alanında maden damarının eğilme ve genişlemesine göre madencilik felsefesine uygun işletme planı yapılarak üretim çalışmaları sürdürülmektedir. Çıkarılan malzemenin hızlı bir şekilde dışarı çıkarılması için bantlı sistem uygulanmaktadır. İşletmede basında yer aldığı üzere asansör bulunmamaktadır. Maden ocağında bulunan sensörler sayesinde ocak içerisinde yaşanan ısı değişiklikleri ve zehirli gaz oranları yerüstünde bulunan mevcut sistem sayesinde ölçülmekte olup, önemli sayıda bir kadro seyyar olarak dolaşıp ölçüm yapmaktadır. Üretim ayaklarında bir ısı değişikliği cereyan etmesi halinde, bu ısınma farkı ya da karbonmonoksit gibi zehirli gazların artışı, sistem ve deneyimli ekipler tarafından anında ölçümlenir. Karbonmonoksit yer üstünden ve yer altından okunur.
Mevcut karbonmonoksitin yoğun olduğu alandan üretim ayağı uzaklaştırılır. Boşaltılan ayaktan karbonmonoksit çekilerek tavanda baraj delikleri dediğimiz kanallar açılarak küllü su basılarak soğutma işlemi yapılır. İşlem tamamlandığında yangın söndürülmüş olur."
"Madencilik sektöründe ilk kez görülen bir olayla karşı karşıya kalındığı belirtilerek, "Fakat yangın sırasında prosedürdeki bu işlemler gerçekleştirilememiştir. Çünkü madencilik sektöründe ilk kez görülen bir olayla karşı karşıyayız. Madencilik sektöründe madenin yapısı gereği birdenbire yüksek oranlı bir yangın söz konusu olamaz. Yangından 5 dakika önce bütün ölçüm mekanizması bütün verilerin normal şartlarda olduğunu göstermiştir. Ne yazık ki işletmemizde mühendislik ve teknik olarak bugüne kadar görülmeyen ve açıklanamayan yangın vuku bulmuştur. Her türlü emniyet tedbirinin alınmasına rağmen normal şartlardan daha hızlı bir şekilde yayılan yangının nedeni, detaylı incelemeden sonra anlaşılabilecektir" denildi.
Açıklamada, "İşletmede zehirli gazlar yüzde 1 seviyesine geldiği zaman kilitlenen bir sistem bulunmaktadır. İçerideki karbonmonoksit oranı yükseldiği zaman elektrik sistemi durmuş ve jeneratörler devreye girmiştir" denildi.
SEnsörler CO gazını tespit ettiği zaman o bölge boşaltılır ve tavandaki deliklerden içeriye küllü su basılır . Ama bizim sensörlerimiz herhangi bir değişim ölçemeden bir anda yangın büyümüştür diyor.