Rica ederim. Sizler gibi bilgi isteyen arkadaşları bilgilendirmemek ayıptır zaten. Günlük hayatımda da havaya konuşmayı sevmiyorum, dolayısıyla anlamak isteyen arkadaşlarla sohbet keyifli oluyor.
Elektrik akımı geçen her telde elektrik alan ve manyetik alan indüklenir. Bu elektrik akımını DC ve AC olarak ayıralım,
Önce DC akımın marifetleri,
Düz bir tel alın, pil ile diyelim ( motosiklet aküsünü düşünebilirsiniz). + ve - kutbunu bu tel ile birleştirin. Yanına bir pusula koyun, pusulanın gösterdiği yön değişecektir. Dikkat edin bu örnekte bobin yoktur ama yine de pusula etkilenmiştir. Bobin olsaydı daha büyük bir manyetik alan ortaya çıkacaktı ve pusula yine etkilenecekti.
Deney gösterir ki üzerinden akım geçen her iletken bir manyetik alan yaratır. Kullanılan telin direnci tel kısa olduğu için çok düşüktür. Uzun tel olsaydı direnci yüksek olur. ( hoparlörlerin içindeki bobinin değeri ohm cinsindendir çünkü telin uzunluğu onlarca metreyi bulabilir)
Bu DC akımın insan bedeni üzerindeki etkileri neler olabilir? İnsan bedeni iyonlara sahip her canlı gibi hem direnç hemde kondansatör görevi görür. Burada bize lazım olan şey iletkenliği. Bu iletkenlik sayesinde, kalbin ve beynin ürettiği elektrik sinyalleri bizi birer manyetik alan sahibi yapar ( yukarıdaki örnekte açıkladım, merak edenler bedenin manyetik alanı diye aratabilirler.) yediğimiz yiyecekler, stres, düşünceler, ofis ortamı, elektronik cihazlar, duygular vb. Bu manyetik alan üzerinde çok büyük etkileri vardır. İşte manyetik alanımıza giren yapay herşey bizi etkiler. Somut bir örnek----> uzun süre cep telefonu kullandığınızda neden başınız ağrır? Yada sinirli olursunuz? Bazı hassas kişiler gece uyuyamaz bile.
İşte ısıtmalı yeleği şimdi siz düşünün. İnsanın doğal manyetik alanını kapsayan ve bozan yapay bir manyetik alan.
Gelelim AC elektiğin mağrifetine,
Sevgili TESLA benim idolüm bulmuştur bu olayı.
DC nin AC olması karmaşıktır. Fakat AC gerilimin bir frekansı vardır. Elektromanyetik dalgalar bu sayese oluşur. (Cep telefonu, televizyon, radyo, mikrodalga fırın, uydu sistemleri falan fıstık bu konuya girer ) manyetik alan olarak insan bedeni üzerindeki etkileri frekansa bağlı olarak daha değişiktir. Sonra yazarım onlarıda