Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax

Motosiklet kullanmaya yeni yeni başlıyorum yardım

REKLAM ALANI
    Linwelin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Yamaha YZF R25 / 2016
    Kardeşim sağol ama ben kararımı verdim 1 kişi değil herkez aynı şeyi söylüyor 600 lük beni aşar gaza köklerim altımdan kayıp gider. Aslında sürerim kapalı bi yolda sürülmüycek bişey değil ama trafikte süremem. Adam gelmiş bana kontra tekniğini biliyonmu diyo zaten kontra tekniği bitek süpersportlarda işe yarayan bi teknik. Ben ehliyetimi alcağım zaman zaten baya eğitim görcem ve şuanda bile o ducatisi olan abi bana 250 lik motorla eğitim veriyo
    26 yasindayim lan, kardesim ne ayak. Aynen git al bi 600luk bu forumu bosver, sacma sacma insanlar var..
    Forumun çikolata renkli bi maddeye donmesi sonucu pek fazla takılmayı düşünmüyorum artık. İsteyen iletisimdeki facebook veya skype adreslerinden iletisebilir. Sağlıcakla..

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    Ahmet Abi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Subaru Xv
    Bunu hatırlattığın iyi oldu abim. Honda nın eğitim parkuru var. Ehliyetimi alır almaz oraya gitcem 2 seans yaklaşık 400 lira kadar bişey bundan sonra yinede 250 lik alcam. 2-3 ay kullanırm sonra satar 600 lük alırım böyle daha mantıklı olur dimi?
    Doğrusu budur. Cbr250 türevleri yerine duke390 ile başlanabilir.
    500px.com/importantphotogalleryblogspot

Alıntı eLated.* adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    arkadaşım öyle birşey yok cbr 250r 120 kiloysa cbr 600rr en az 200 kilo, cbr 250r 25 hp ise cbr 600rr 80-90 ki bu ciddi bir fark demek + racingle başlamak zaten önerilmez gidon açısı az olduğundan dolayı ufacık gaz tepkimesinde duvara yapışıp spatula'yla kazınma şansın var bunu bir düşün tekrar karar ver.
    kardeşim 250r ın yeni modelleri 600 lükle aynı kalıpta ve dolu ağırlığı 168 kg civarı 600rr ise 200 civarında evet. Hp farkına gelince 600rr 120 hp bilgin olsun. Ama hp farkı dediğin şey 250r da birden gaz verirsin arka lastiği tetikler ve uçarsın 600 lükte birden verirsen ön kaldırır ve uçarsın yani. Basmadığın sürece sorun yok

eLated.* - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Honda NT700V Deauville
    Alıntı emo132 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    kardeşim 250r ın yeni modelleri 600 lükle aynı kalıpta ve dolu ağırlığı 168 kg civarı 600rr ise 200 civarında evet. Hp farkına gelince 600rr 120 hp bilgin olsun. Ama hp farkı dediğin şey 250r da birden gaz verirsin arka lastiği tetikler ve uçarsın 600 lükte birden verirsen ön kaldırır ve uçarsın yani. Basmadığın sürece sorun yok
    O Senin dediğin gibi "250r da birden gaz verirsin arka lastiği tetikler ve uçarsın 600 lükte birden verirsen ön kaldırır ve uçarsın yani." değil 250r da verince motosiklet öne atılıp ilerler aynı gazı yiyorsa 600rr da ver bakalım kendini patiye düşürüp yerde buluyormusun bulmuyormusun

Alıntı eLated.* adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    O Senin dediğin gibi "250r da birden gaz verirsin arka lastiği tetikler ve uçarsın 600 lükte birden verirsen ön kaldırır ve uçarsın yani." değil 250r da verince motosiklet öne atılıp ilerler aynı gazı yiyorsa 600rr da ver bakalım kendini patiye düşürüp yerde buluyormusun bulmuyormusun
    Herneyse yani tam gaz vermediğin ve sakin sürdüğün sürece sıkıntı yok

Motosikleti
    Falcon Crown 150
    Herneyse yani tam gaz vermediğin ve sakin sürdüğün sürece sıkıntı yok
    Genç kardeşim sana yazılanları ve senin yadıklarının tamamını okudum.İyi-kötü herkes dilinin döndüğünce yüreğinden geldiğince sana tavsiyelerde bulunmuş.Sende çevrenden bahsederek motosikletle ilgili düşüncelerini anlatarak kendini bize anlatmışsın.Kötü diye niteleyeceğim yorumlarda yapılmış sana ama sen terbiyeni korumuşsun veya gözmezden gelmişsin.Bu anlamda kutlarım seni.

Öncelikle şunu unutma motosikletin hiç ama hiç şakası yok. Motosiklete 0 hata bilinciyle binmezsen,eğitimin yoksa, doğru zamanda doğru aletin üstünde değilsen sana mutlaka ama mutlaka zarar verir.

Arkadaşlarından bahsetmişsin.Motorlarını anlatmışsın.Sen onlardan geri kaldığını düşünüyorsun ve onlara yetişmek ve hatta onları geçmek istiyorsun.Bir yorumunda şöyle demişsin bana bunları düşündürende o yorumun oldu. "250 cc lik bir alet alırım 2-3 ay binerim sonrasında 600 cc lik bi alet alırım"

Öncelikle bu düşüncen ve bu acelen son derece yanlış.Arkadaşlarının durumunu bilmiyorum ama en fazla senle aynı tecrübeye sahipler ve onlarda hata yapmışlar.Sende onların yaptığı hatayı tekrarlamak üzeresin.Hani derler ya iyi arkadaş kötü arkadaş diye sen kötü arkadaş kurbanı olmak üzeresin. İşin en can alıcı tarafı ne arkadaşların kötü oldularının farkında nede birisi sana onların neden kötü olduğunu anlatabilir.Çünkü altı üstü motora biniyorlar ne kötülüğü olabilirki? Motorcular kötü insanlar mı ki? diyebilirsin.

Hayır motosiklete bindende kötü değil motorda kötü değil fakat senin motorcu arkadaşların cahil arkadaşlar.Cahil insan en kötü en zararlı adamdır.Motor konusunda bir bilince sahip değiller.Sen de değilsin.Sana kızanların burda git alda gör 600 lük aleti diyenlerin bu kızgınlıkları senin farkında olmaman sebebiyle.Onlar yaşadılar yada etraflarında yaşayanlar oldu.Sende yaşama diye sana anlatmaya çalışıyorlar.

Tamam al 250 cc lik bir aletle başla diyeceğim ama içim elvermiyor.250 cc lik alet zararsızdır diyemiyorum.Gidip alacaksın 1 hafta kapalı alanda çalışcaksın (o kadar bile dayanamayacağını adım gibi biliyorum) düşeceksin arkadaşlarının peşine.İlla olur demiyorum ama başına bir iş gelecek.Diyelim çok şanslıydın olmadı bişey bu sefer diyeceksin ki oldum ben artık 2-3 aydır kullanıyorum bişey olduğu yok.Forumdakilerde amma abartmış alıyımda görsünler nasıl motorcu olunurmuş.Alacaksın 600 lüğü...

Bak kesin konuşuyorum 2-3 aylık tecrübeyle 600 lük motosiklet bu bilinçle sana mutlaka ama mutlaka zarar verir, sakat bırakır, babanı anneni evlatsız bırakır, o motorcu arkadaşların bidaha kendilerine gelemezler ve şunu unutma kesinlikle pişmanlık hissetmezler.Biz bu adama bulaştırdık bu zehri bi bokda anlatmadık.Gerçi kendimiz bi bok değildik ne anlatacaktık ki demezler mezarının başında bile.Çünkü farkında değiller.Öyle binmişler hiçbişey bilmeden motorun üstüne.Bahsettiğim cehalet bu.Ben ne kadar çok bilirsem bileyim, ne kadar iyi bir insan olursam olayım bir mimarla onun işini konuşmaya başladığım zaman cahilim.Olaya böyle bak.Sende motorda cahillik yapmak üzeresin.Yazdıkların, paylaştığın yorumlar senin bu konuda cahil olduğunu gösteriyor.2-3 ay sonra 600 lük alet alırım demende bunun ispatı

Tavsiyem şudur.Eğitim al.Hondanın eğitimini tavsiye ediyor herkesler.Belliki racing modelleri seviyorsun. Hondanın cbr 125 i 250 cbr ile aynı heybette.Arkadaşlarınla gezerken motorun kesinlikle sırıtmaz.Kızlar da anlamaz etrafdakilerde anlamaz.Bi tek sen ve arkadaşların bilir.Amacına sağlam adımlarla yürümek için sağlıklı bir motorcu olmak için sende arkadaşlarında bu durumu takmayacaksınız.Laf sokarlarsa hadi lan cahil apaçiler dersin Aradan zaman geçer olur senin tecrübe 40.000-50.000 km.Ha bu arada senin 125 lik gitmiş yerine 250 lik gelmiş olur. Bir eğitim daha alırsın.Sonrasında ver elini 600 lük.Sonra arkadaşlarını bir gün piste davet edersin.Başlarsınız gazlamaya.Dün gerisinde kaldığın arkadaşlar nal toplayınca bana dua edersin.Edermisin???
    BRS_CHOPPER ve enesbingl bunu beğendiler.

shooter1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    evet farkı budur biz böyle kişileri hep asfalttan topluyoruz nedense

BRS_CHOPPER - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Mondial 150 MCX Roadracer - 16 V 8148
    sen önce bir ehliyet al sonra 125 lik bi alet al bak keyfine.. senin istediğin emeklemeden maratona katılmak ile aynı hesap. şu anda 600-1000 lik makinaya geçmek demek anneni babanı evlatsız bırakmak trafikte kendinin ve bir başasının canını başını yakmak demek... ha diyeceksin ki basmadığım sürece bir problem yok. 17 yaşında bir gencin 600 cc ve üzeri bir makina başına bir iş gelmeyeceğine ve basmayacağına kalpten inanan varsa eleştiriye açığım..
    merr bunu beğendi.

enesbingl - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    tvs apache 2012 kasa
    http://www.youtube.com/watch?v=Hvunr0meJt0

bence bu videoyu izlemelisin tam sana hitap ediyor.
    merr bunu beğendi.

Ben ramzey 100 cup kullanıyorum. İlk motor baktığım zamanlar kendime pek yakıştırmazdım.
    Hatta maddi imkanım olsa dakika düşünmez bende 600rr bakardım. Ama trafiğe çıkıp ilk kazamı yaptıktan sonra arkama artçı almaya başladıktan sonra anladımki acemi işi değil o motorlar.
    Ufak hataların olur yanlış yerde fren, gaz açma vs. 100-150cc bunları tolere eder. Ama 600cc hatanı affetmez direk seni atar.
    BRS_CHOPPER bunu beğendi.

Alıntı merr adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Genç kardeşim sana yazılanları ve senin yadıklarının tamamını okudum.İyi-kötü herkes dilinin döndüğünce yüreğinden geldiğince sana tavsiyelerde bulunmuş.Sende çevrenden bahsederek motosikletle ilgili düşüncelerini anlatarak kendini bize anlatmışsın.Kötü diye niteleyeceğim yorumlarda yapılmış sana ama sen terbiyeni korumuşsun veya gözmezden gelmişsin.Bu anlamda kutlarım seni.

Öncelikle şunu unutma motosikletin hiç ama hiç şakası yok. Motosiklete 0 hata bilinciyle binmezsen,eğitimin yoksa, doğru zamanda doğru aletin üstünde değilsen sana mutlaka ama mutlaka zarar verir.

Arkadaşlarından bahsetmişsin.Motorlarını anlatmışsın.Sen onlardan geri kaldığını düşünüyorsun ve onlara yetişmek ve hatta onları geçmek istiyorsun.Bir yorumunda şöyle demişsin bana bunları düşündürende o yorumun oldu. "250 cc lik bir alet alırım 2-3 ay binerim sonrasında 600 cc lik bi alet alırım"

Öncelikle bu düşüncen ve bu acelen son derece yanlış.Arkadaşlarının durumunu bilmiyorum ama en fazla senle aynı tecrübeye sahipler ve onlarda hata yapmışlar.Sende onların yaptığı hatayı tekrarlamak üzeresin.Hani derler ya iyi arkadaş kötü arkadaş diye sen kötü arkadaş kurbanı olmak üzeresin. İşin en can alıcı tarafı ne arkadaşların kötü oldularının farkında nede birisi sana onların neden kötü olduğunu anlatabilir.Çünkü altı üstü motora biniyorlar ne kötülüğü olabilirki? Motorcular kötü insanlar mı ki? diyebilirsin.

Hayır motosiklete bindende kötü değil motorda kötü değil fakat senin motorcu arkadaşların cahil arkadaşlar.Cahil insan en kötü en zararlı adamdır.Motor konusunda bir bilince sahip değiller.Sen de değilsin.Sana kızanların burda git alda gör 600 lük aleti diyenlerin bu kızgınlıkları senin farkında olmaman sebebiyle.Onlar yaşadılar yada etraflarında yaşayanlar oldu.Sende yaşama diye sana anlatmaya çalışıyorlar.

Tamam al 250 cc lik bir aletle başla diyeceğim ama içim elvermiyor.250 cc lik alet zararsızdır diyemiyorum.Gidip alacaksın 1 hafta kapalı alanda çalışcaksın (o kadar bile dayanamayacağını adım gibi biliyorum) düşeceksin arkadaşlarının peşine.İlla olur demiyorum ama başına bir iş gelecek.Diyelim çok şanslıydın olmadı bişey bu sefer diyeceksin ki oldum ben artık 2-3 aydır kullanıyorum bişey olduğu yok.Forumdakilerde amma abartmış alıyımda görsünler nasıl motorcu olunurmuş.Alacaksın 600 lüğü...

Bak kesin konuşuyorum 2-3 aylık tecrübeyle 600 lük motosiklet bu bilinçle sana mutlaka ama mutlaka zarar verir, sakat bırakır, babanı anneni evlatsız bırakır, o motorcu arkadaşların bidaha kendilerine gelemezler ve şunu unutma kesinlikle pişmanlık hissetmezler.Biz bu adama bulaştırdık bu zehri bi bokda anlatmadık.Gerçi kendimiz bi bok değildik ne anlatacaktık ki demezler mezarının başında bile.Çünkü farkında değiller.Öyle binmişler hiçbişey bilmeden motorun üstüne.Bahsettiğim cehalet bu.Ben ne kadar çok bilirsem bileyim, ne kadar iyi bir insan olursam olayım bir mimarla onun işini konuşmaya başladığım zaman cahilim.Olaya böyle bak.Sende motorda cahillik yapmak üzeresin.Yazdıkların, paylaştığın yorumlar senin bu konuda cahil olduğunu gösteriyor.2-3 ay sonra 600 lük alet alırım demende bunun ispatı

Tavsiyem şudur.Eğitim al.Hondanın eğitimini tavsiye ediyor herkesler.Belliki racing modelleri seviyorsun. Hondanın cbr 125 i 250 cbr ile aynı heybette.Arkadaşlarınla gezerken motorun kesinlikle sırıtmaz.Kızlar da anlamaz etrafdakilerde anlamaz.Bi tek sen ve arkadaşların bilir.Amacına sağlam adımlarla yürümek için sağlıklı bir motorcu olmak için sende arkadaşlarında bu durumu takmayacaksınız.Laf sokarlarsa hadi lan cahil apaçiler dersin Aradan zaman geçer olur senin tecrübe 40.000-50.000 km.Ha bu arada senin 125 lik gitmiş yerine 250 lik gelmiş olur. Bir eğitim daha alırsın.Sonrasında ver elini 600 lük.Sonra arkadaşlarını bir gün piste davet edersin.Başlarsınız gazlamaya.Dün gerisinde kaldığın arkadaşlar nal toplayınca bana dua edersin.Edermisin???
    Kardeşim çok saol yazdıklarını harfi harfine okudum ve bir ders çıkardım ama ben kararımı vermiştim 600 lük almıycaktım Herneyse zaten benim 600 lüğü istememin en büyük nedeni ne görünüşü nede hızı. Sadece sesi. Sesine gerçekten acayip hastayım yani honda cbr125 i hiç sevmem ama 600 lükteki ses onda olsun hiç düşünmeden onu alırım. Bunları geçelim benim motosiklet tecrübem çok yok. Yani iyi bir motorcudan 150cc lik bir motorla eğitim aldım. Ve motosiklete genel hazırlık olsun diye haziran ayında bir elektrikli bisiklet aldım maksat 2 tekerle yolda nasıl gidiliyo onu çözmek. Elektrikli bisiklet motor görünümünde ve 100 kilo civarı modelide arora bl 07-z 250. Ben kararımı verdim abicim en az 19 yaşıma kadar 600 lük almıycam. Ama inan 125 lik motorları hiç sevmiyorum. Ehliyetimi aldıktan sonra hondanın kursuna gitcem ordan sonrada megelli 250r almayı düşünüyorum sen ne dersin?

Ahmet Abi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Subaru Xv
    Ehliyetimi aldıktan sonra hondanın kursuna gitcem ordan sonrada megelli 250r almayı düşünüyorum sen ne dersin?
    Cbr250,Ninja250 dururken çin malını ne yapacan?
    500px.com/importantphotogalleryblogspot

Alıntı Ahmet Abi adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Cbr250,Ninja250 dururken çin malını ne yapacan?
    Haklısın usta ama onun şekli gerçekten çok güzel çok hoşuma gitti ama honda cbr250r ı gerçekten hiç sevmiyorum hem görünüşü hemde sesi berbat pancar motoru gibi ama ninja 250r ı alabilirim.

sercan2667 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    '''14 Crypton&''05 TDM 900''22 GSX-S 1000
    #emo132# Kardeşim bir yorumunda'' Herkes annesinin karnında mı öğreniyor yazmışsın''
    Şunu belirteyim herkes annesinin karnından da 600 cc ile fırlamıyor.
    Bu işler biraz zaman ve aşma olayı.
    Birde '' Yavaş yavaş sürsem sorun olur mu'' ? demişsin
    O işler yavaş yavaş olmuyor kesinlikle,çukura girdiğin zaman önüne yaya atladığı zaman araba kapıyı açtığı zaman o 600 cc işkence haline geliyor birde racing ise hak getire.
    Ama en kötü olasılık 125 cc de hafif dir kullanması kolaydır.Düşe kalka öğrenirsin.Küçük de hata yapmazsan büyük cc de sonuçları çok kötü oluyor.

hamzarat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    BMW F700GS
    arkadaş aldı mı 600 cc yi?

enesbingl - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    tvs apache 2012 kasa
    karar değiştirdi ninja 250c alıcakmış.

6PaTLaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Asya AS 150T-19A, Lifan LF200 GY6, Hero Karizma R
    Bir de tutturmuşsun 600lük diye, önce 250 nin tadını al bakalım belki sonra direk 1000liğe geçersin 600 de neymiş...

Motosikleti
    Falcon Crown 150
    Kardeşim çok saol yazdıklarını harfi harfine okudum ve bir ders çıkardım ama ben kararımı vermiştim 600 lük almıycaktım Herneyse zaten benim 600 lüğü istememin en büyük nedeni ne görünüşü nede hızı. Sadece sesi. Sesine gerçekten acayip hastayım yani honda cbr125 i hiç sevmem ama 600 lükteki ses onda olsun hiç düşünmeden onu alırım. Bunları geçelim benim motosiklet tecrübem çok yok. Yani iyi bir motorcudan 150cc lik bir motorla eğitim aldım. Ve motosiklete genel hazırlık olsun diye haziran ayında bir elektrikli bisiklet aldım maksat 2 tekerle yolda nasıl gidiliyo onu çözmek. Elektrikli bisiklet motor görünümünde ve 100 kilo civarı modelide arora bl 07-z 250. Ben kararımı verdim abicim en az 19 yaşıma kadar 600 lük almıycam. Ama inan 125 lik motorları hiç sevmiyorum. Ehliyetimi aldıktan sonra hondanın kursuna gitcem ordan sonrada megelli 250r almayı düşünüyorum sen ne dersin?
    125 lik motor candır.Motora ilk adımdır.125 liğe binmeden 250 lik ile başlarsan 125 lik aletin sana öğreteceklerinden hep mahrum kalacaksın.Yani binanın temelinde hep sıkıntı olacak.Sonra istediğin kadar güçlendir o binayı şiddetli bir sarsıntıda yıkılmaya mahkum olacaktır.

Israrımın sebebi senin racing aletlerin üstüne binmek istemen.Racing aletler diğerlerinden çok farklılar.Daha agresifler,daha zor kullanılırlar,sürüş dinamikleri çok farklıdır.Trafiği bile diğer motor kullanıcılarından farklı okumak zorundasındır çünkü gidon turun kısıtlıdır.Bunları sana öğretecek olanda 125 lik bi racing aletdir.

Ben bir önceki mesajımda aslında söylemem gerekenleri söyledim.Takdir senin...
    BRS_CHOPPER bunu beğendi.

Alıntı merr adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    125 lik motor candır.Motora ilk adımdır.125 liğe binmeden 250 lik ile başlarsan 125 lik aletin sana öğreteceklerinden hep mahrum kalacaksın.Yani binanın temelinde hep sıkıntı olacak.Sonra istediğin kadar güçlendir o binayı şiddetli bir sarsıntıda yıkılmaya mahkum olacaktır.

Israrımın sebebi senin racing aletlerin üstüne binmek istemen.Racing aletler diğerlerinden çok farklılar.Daha agresifler,daha zor kullanılırlar,sürüş dinamikleri çok farklıdır.Trafiği bile diğer motor kullanıcılarından farklı okumak zorundasındır çünkü gidon turun kısıtlıdır.Bunları sana öğretecek olanda 125 lik bi racing aletdir.

Ben bir önceki mesajımda aslında söylemem gerekenleri söyledim.Takdir senin...
    Tm usta saol ben zaten şimdiden başladım 125 lik sürmeye kuzenimin motoru trafikte çok değil ara sokaklarda sürüyom genelde ehliyetimi alana kadar bunu kullancam gerçekten ilk bindiğimde anladımki çok ön yargılı davranmışım ama içimdeki 600rr isteği hiç dinmedi ve alana kadarda dinmez herhalde Ben içimdeki duyguya kapılmıycam motorda iyice ustalaştıktan sonra 600 lük alcam gerekirse askerlikten sonra alcam. Saolasın abide bir sorum daha var. Şimdi bi motor var diyelim satın alcam bu noter masrafları felan komple ne kadar tutuyo?

Motosikleti
    CBR 250R
    Ben de Nisan doğumluyum aynı yaşlardayız benim çevremde tek motorsiklet kullanıcısı yok arkadaşımla Plakasız bir 92 model honda kinetic aldık 600 liraya şuan o motor bana tek kişi bir canavar gibi geliyor ama motorun beygiri bile belli değil her yerde farklı bir şey 2 kişi binersek yokuşta atyalıp ittirmek lazım motora ama biz yine çok canlı diyoruz motor ölü biz yine görüntüsüne hastayız ama insanlar gülüyor. O bile böyle bir güç hissettiriyor tamam gülmeyin :D yani motorsiklet öyle hafife alıncak bir şey ne olursa olsun ben Nisan'da ehliyeti alınca honda kursuna gidip CBR 250 alacağım niye ninja değil çünkü yedek parça çok ucuz yakıt düşük malum yaş 17 baba parası heralde bir yerde çalışıp 250 lik motora para vermiceksin? Bu yüzden o başlangıç motoru ninja düşünce için yanmasın çiziklere garenajlara vereceğin paraya cbr 250 al akrapoviç egsoz ses diyorsan tatmin eder. Altın elbiseli adamı izle kardeşim Megelli felan gülüyor adam uzak dur Çinden bence.

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)