Piyasa fiyatından daha yüksek takas fiyatı belirlemek aslında Barter piyasasından gelir. iyide Barter piyasasıda neyin nesidir ?
Bu ticaret şeklinde ortada para olmaz. karşılıklı mal takasları yapılır. Örnek verelim.
Barter piyasaları ortak mal havuz mantığıyla çalışır. Barter piyasasına mal ve hizmet sunarsınız. ihtiyacınız olan mal ve hizmeti alırken sizde elinizdeki atıl malzemeden , başka mal alarak kurtulabilirsiniz. Barter sistemini kuran yönetir ve kurallarını koyar.
.Diyelimki elimde inşaatımdan artan boya ve çimento var . Atsan atılmaz , satsan satılmaz ve hiç bir şekilde nakite çeviremiyorum. Satabilsem motor alacağım. Niyetim bu olsun. Sizde de motorsiklet var yarım kalan inşaatınız için yana yakına çimento ve boya arıyorsunuz. Motorunuzu satıp istediğiniz yerden alabilirsiniz belki ama alım satım vergileri ve piyasanın düşük olmasından dolayı aşırı zarar edeceğinizi hesaplıyorsunuz.
Zaten bu parayla almanız gereken ekipman bende olduğu için ve para yerine motorunuzuda kabul ettiğim için motorunuzu benimle barter ediyorsunuz. Ancak işin ucunda organizasyon komisyonları da var. Yani bu satıştan her ikimizde barter organizatörüne komsiyon vermemiz gerekiyor. Bu durumda verilecek komisyon miktarı satış fiyatının üzerine eklenip her iki taraf içinde " Takas fiyatı" bulunuyor. Bu kadar edecek öçimento ve boyayı seçip size veriyorum ve motorunuzu alıyorum. Alan razı satan razı.
Evet arkadaşlar satış ilanlarında sıkça rastaladığımız takas fiyatı olayının gerçek yüzü aslında budur.
Yurdum insanı bunu her halta uygulamaya kalkıyor. İlanlarda takas fiyatım budur şeklimde bir açıklama yazılıyor ama takas fiyatı neye göre bulunuyor ? niye böyle bir şey yapılıyor ? En ufak bir fikri yok.
Motorum şu kadar dır amma takas fiyatımda bu kadardır ? Olay üstünde sigara içilmemiş motorsiklete kadar gidiyor.
Kısaca satışta komisyon ödenmiyorsa takas fiyatının farklı olmasının sebebini satıcı bile bilmiyordur.
Barterın detayını merak eden varsa buyrun inceleyin.
http://www.turkbarter.com/