Çinde üretilen her şey, hurda malzemelerden üretilme ve dayanma sınırı en fazla 5 senedir.. 80 öncesi doğanlar eve alınan bir cihazın, aletin, arabanın, motorun yıllarca dayandığını ve neredeyse bir ömür kullanıldığını hatırlarlar..
En basit örnek 30 seneden yaşlı bir commodor 16 (+) C var bende, yılda bir TV ye takar kasetten oyun oynarım, onun üzerine şimdiye kadar 20 den fazla desktop ve laptop sahibi oldum, hiç biri onun kadar uzun ömürlü olamadı..
Bir örnek cep telefonları, ericsson 668 im hala taş gibi, ama uyumlu simcart olmadığından 10 senedir kullanamıyorum, arada açıp nostalji yapıyorum -ki ben bu telefonu 5 sene kullanmıştım. Onun üzerine 20 tane telefon değiştirdim, en sonunda Çin üretimi olmayan bir telefon aradım ve şansıma General Mobile ama aslen pantech olan bir kore telefonu çıktı
Sözün kısası, Çinde üretilen her şey hurda malzemelerden, düşük işçilik ve kalitesiz üretim standartlarında üretilmekte.. Çinde üretilen her türlü elektronik eşyanın, cihazın, giysinin benim gözümde kullan attan farkı yok, ucuz olmaları sebebiyle herkes bu yönlerini hoş görüyor ama fayda/maliyet açısından aslında herkes zarar ediyor..