Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

er6n-ybr125 karşılaştırma / CC yükseltme 125-650 İzlenimler

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    22 Mart 2013
    Motosikleti
    Kawasaki ER6N 2013
    Evet arkadaşlar. Gelen istek üzerine hem 125 den 650 ye geçince yaşadığım travmaları hemde tecrübelerimi ve bu iki motor arasındaki farkları yazacağım ki benim gibi motor yükseltmek isteyen arkadaşlar olursa en azından bir referans olsun. Önce biraz kendimle soru cevap yapayım.

    Boyum 186 : Kilom 105

    S: Öncelikle ilk korkum acaba motor büyük kalır mı bana, rahat kullanır mıyım gibi düşüncelerdi çünkü ybr üzerinde çok rahattım ve ybrden cüsseli bir motor ürkütücü geliyordu.
    C: normalde 78 cm sele yüksekliği olan er6n yi bu sene 80.5 cm e çıkartmışlar ki buna rağmen sanki ybr mi kullanıyor gibiyim. benzin deposu ve ön blok biraz cüsseli olduğu için insanın gözünü korkutuyor ama motora oturunca ybr den daha kontrollü olduğunu hissedeceksiniz. 175 cm uzunluğunda bir arkadaş bu motoru korkusuzca taşıyabilir. Kırmızı ışıkta ayağını rahatça yere koyabilir ve rahatça durabilir.

    S: Motorun ağırlığı. 110 k.g. dan 210 k.g. a geçiş.
    C: Arkadaşlar tekerler kalın olduğu için neredeyse dururken bile ayak yere basmayacağım. O derece yani. Ybr ile kıyas götürmez bir dengeye sahip. + Benim sokağım eğimli o yüzden motoru hep eğime ters park ediyorum ve motoru ayaklarımla geri geri götürmem gerekiyor. 210 kg lik alet kuş gibi eğimde geriye alınıyor rahatça. En ufak bir ağırlıkla alakalı sorun yaşamadım. Bu da diğer motorun fiziğiyle ilgili korkumdu.

    S: Motorların aerodinamiği ve farklılıkları.
    C: Bundan inanılmaz derecede korkuyordum keza CC yükseltecek olanların bir çoğu da bundan korkuyordur. Ybr her ne kadar nakedimsi bir communter olsada, gerek oturuş gerek duruş gerek gidon kavrayış olarak sanki cruiser gibi bir motor. gidon biraz daha geride olsa ybr de yatarak da kullanabilinecek bir motor. Keza er6n öyle değil. Motora ilk bindiğim zaman nasıl olsa ikiside naked diye düşünürken apayrı bir pozisyonla karşılaştım. Ayak dinlendirme yerleri ybr de sandalyede oturur gibiyken er6n de ise ybrde alışık olduğumuz ayak koyma yerinde vites var. ayak koyma yeri ise onun gerisinde. Ama sorun mu? Tabii ki hayır. Motoru sadece 3 gündür kullanıyorum ve gerçek rahatlığı gördüm ayak için. Ayağı geride tutmak insanı istemeden motorun üzerine yığıyor (Depoya doğru) ve motor üzerinde inanılmaz bir hakimiyetiniz oluyor sadece ayak koyma yerinin farklılığından bile. Depo büyük olduğu için gidon da ybr ye göre bir tık ileride ama gözüktüğü kadar değil. Yani matematiksel olarak ybr yi kullanırken vücudum 90 derece durabiliyorsa bunda 85 derece. Gidona uzanmak için öne uzanmanıza hiç gerek yok. Ybr dönüşleri çok kolay alan bir motordu, bu motora binince ybr deki özgüvenden fazlasına sahip olacaksınız. Gidonu devirmeden gene popo hareketiyle rahatça viraj alabiliyoruz.

    S: Motor gücü farkı.
    C:- Evet hala daha alışmaya çalıştığım bir konu bu. YBR de her 20km de bir vites değiştirmem gerekirken er6n de 2. vitesde rodajda 4bin devirdeyken 60ı görüyorsun. Yani ybr de motorla dur kalklarda 2. vitesde de hareket edebiliyorken ve saatte 3kmyle giderken bile 2. viteste olabiliyorken, er6n 20 nin altına inince sürat 1 e geçmezsen anında öksürmeye başlıyor. O yüzden 1 e alıyorsun. Fakat alette tork sağlam olduğu için ve saatte 10-15 le giderken 1. vitesde olman gerektiği için hafif hızlanayım dediğinde ybr de 18 e geldiğin o küçük sürece bu motorda 30u 40ı görüyorsun. O yüzden benim gibi direkt trafiğe çıkmak yerine motoru aldığınız yere yakın boş bir yerde biraz antreman yapmak lazım. Yada direkt uzun yol. Gaz ayarıyla uğraşmadan.
    - Ybr de motor freni beni yavaşlatırdı sadece. er6n de motor freni gerçekten de fren hemde yokuş aşağıda bile. anında sürat düşüyor gücünden ötürü. Bu inanılmaz bir artı alışınca.
    - Tork ve beygir farkı... nasıl anlatsam ... anlatılmaz yaşanır derecesinde. 6 vitesde 2000 devirde gidiyorken sadece gazı çevirerek 5000 devire 1 saniye içerisinde çıkmak nasıl birşeydir anlatamam. 2 silindirli olduğu için daha kullanıcı dostu. 4 silindirlerde vites düşürmek gerekirken er6n ile sadece gazı çevirmek kafi. motor anında emredersin komutanım diyip uçuşa geçiyor vites atmadan. Kısaca uzun mesafeli gittiğim yollarda 6. vitede 60 lada gittim 120ylede. Otomatik vites gibiydi motor sanki.

    S: Duruş Kalkış farkı
    C: Demin de değindiğim gibi, ybr de kalkarken hafif gaz vermek gerekiyor rölantide kaplumbağa gibi gidiyor. ama er6n rölantide 5-6 km ye çıkıyor ki bu gaz vermeden trafikte ilerleyebilmek demek. 6km den yavaş süratlerde abs aktif olmadığından da trafikte ani fren yapabiliyorsunuz.

    S: Vitese alışabilir miyim?
    C: Deminde dediğim gibi vitesi atsanızda atmasanızda motor bulunduğunuz vitesde hızlanabilen bir yapıya sahip. O yüzden önce trafiği düşünüp sonra vitesi düşünebiliyorsunuz. Vites ybr deki gibi kemikli olduğu için vites geçişleri "tukarakt - takırakt" şeklinde ve inanılmaz rahat. Acaba vites geçti mi geçmedi mi gibi dertler yok. 1 den 2 ye atarken boşta kaldı mı acaba gibi dertler yok.6 dan birinci vitese inerken aralarda takılma ve mecburen biraz gaz verip dişlileri oturtup vites küçültmeye devam etmek gibi dertler yok.

    S: Hızlanırken öndeki arabaya yapışır mıyım. Kontrol edemez miyim.
    C: Gerçekçi olalım, altımızdaki alet 650 cc ve evet biraz hırçın. O yüzden gaz koluna alışmak lazım. Şöyle ki bir çukura girince bazen sarsıntıdan hafif gaza açıyorum... belki 1 mm lik kadar. Motor bir anda vödörööö diye öne atılıyor çukurdan çıkarken ve "Ne oluyor ulan!" diye sendeleme yaşıyorsunuz algılamaya çalışırken. O yüzden gazı biraz rahat tutmak ve çok sıkmamak lazım.
    - Motor çok seri bir şekilde ivmelenen bir alet. O yüzden ybr den sonra insan hızlanma olayına ilk bir adım uyduramıyor ama sonra alışıyorsunuz 50 km yol gittikten sonra. Ama alışana kadar dikkat etmek lazım keza bir anda hızlanınca insan fren mesafesini tutturamıyor. Virajlara girerken dikkat etmezseniz yüksek süratle girebilirsiniz benim gibi God Bless ABS. 20yle gittiğimi sanarken viraja 70 ile girdim ve abs olmasa büyük ihtimal motoru yan yatıracaktım.

    S: Genel anlamda 125 den 650 ye geçerken bir zorlanma oluyor mu?
    C: Hayır! Apaçi gibi höleeleeey diye gaza asılırsanız ön arabanın camına sinek gibi tabii ki yapışırsınız. Ama adam gibi kullanırsanız er6n ybr ye göre inanılmaz dengeli, rahat, kolay ve kullanıcı dostu bir alet. Virajlar daha kolay alınıyor ve 4bin devirde 120 ile paniklemeden motoru çatlatmadan gidebiliyorsunuz.

    S : Amortisör ve sarsıntı
    C : Eminim 4 silindirli motorlardan fazla sarsıyordur ama 120yle giderken ben bir sarsıntı hissetmedim. Yani titreyen motor kıvamında bir durum yok. Zaten kawasaki 6 yılda artı modeli iyice çözmüş. Ybr ile girdiğim ve kıçımı kıran çukurlarda ki ybr nin amortisörleri güzeldi! hiç birşey hissetmiyorum ki artçı varken amortisör daha sıkışık olmasına rağmen bile aynı çukurlarda birşey hissetmiyorum.

    S: Egzoz ve ses
    C: Egzoz sesi muhteşem. Yoshimura gibi TARATATATARARA diye rölantideyken küfür yedirten sesler çıkartmıyor. Giderken traktöre biniyormuşsunuz hissiyatı olmuyor. Ama karizma yapmak istediğinizde hafif bir aragaz ile inanılmaz tok ve kaliteli bir ses alıyorsunuz. Tizi yüksek bir tarataaratar sesi yerine aldığınız ses bası yüksek bir Buruuuvvvvvm şeklinde oluyor. Seyir halinde gaz verince de o sesi alıyorsunuz ama ulaşmak istediğiniz sürate ulaşınca ses normale iniyor ve kafanız şişmeden yola devam ediyorsunuz. Yani ben inanılmaz memnunum ve egzoz takmayı falan da düşünmüyorum. Tabii benim motorumun sesi yan mahalleden duyulmalı diye egolarınız var ise bilemem. Kişisel istek ve zevktir.

    S: Benzin
    C: Trafikte benzin gayet 6 litrelere çıktı dur kalklardan. ama motor sabit sürate geçince otomatik olarak ekonomik sürüşe geçiyor ve benzini kontrollü yakıyor. gidona yada frene dokunur dokunmaz otomatikten çıkıyor. Bir nebze cruise control gibi olmuş ama gazı sis veriyorsunuz :D ekonomik sürüşte giderken 4 litre civarlarında gerçekten. Tabii Ybr de 2.7 - 3 litre civarlarındaydım. Benzin ybr tabii ki daha az. keza arada tam 60 beygir var.

    Sonra devam ederim arkadaşlar sizlerden gelen yorumlara göre. Şimdilik aklıma gelen ana farklar ve Kafama takılmış olan sorular ve cevapları bunlar. Umarım birilerinin işine yarar keza 1 saatten fazladır yazıyorum . :D
    esparo, İmportant, zenon ve 15 diğerleri bunu beğendiler..


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    esparo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Haziran 2012
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    Iron 883 / 2014
    çok güzel ifade etmişsiniz tecrübenizi. bir nevi köyden indim şehre olmuş yani
    Petrol bitmesin!

  3. #3
    APALA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Kasım 2012
    Motosikleti
    ARMadillo
    Güzel yazmışsın Bende motosikletimi satılığa çıkardım dün. Satıp büyütmek istiyorum, lakin benzin konusunda da tereddüt etmiyor değilim.
    Keza şu motorum, 4,5 - 5,5 lt arası yakıyor. Zevkine değmiyor mu, değiyor. Ama talebe adama, hele de benim gibi her işini motorla yapan adama da hiç gelmiyor.
    olmayan ocağıma incir ağacı diktirdi.
    Kıyaslama güzel, mal güzel usta Güle güle kullan bu arada.
    Güvenebileceğimiz tek gözler, kendi gözlerimizdir.

  4. #4

    Üyelik
    22 Mart 2013
    Motosikleti
    Kawasaki ER6N 2013
    teşekkürler ederim

  5. #5
    sedat_57 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Eylül 2007
    Şehir
    İstanbul..
    Motosikleti
    2000 ford
    Benim YBR' em Er6-n den de diğer tarz motorlardanda oldukça dengeli..Virajlarıda oldukça güzel gerektiğinde pegleri değdirebiliyorsunuz..trafiktede normaldede yakıt değişmiyor çünkü hiç trfiğe takılmıyor..Ve en önemlisi benim ybr em
    https://www.youtube.com/watch?v=GGatfgQkPGY

  6. #6

    Üyelik
    22 Mart 2013
    Motosikleti
    Kawasaki ER6N 2013
    Alıntı sedat_57 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Benim YBR' em Er6-n den de diğer tarz motorlardanda oldukça dengeli..Virajlarıda oldukça güzel gerektiğinde pegleri değdirebiliyorsunuz..trafiktede normaldede yakıt değişmiyor çünkü hiç trfiğe takılmıyor..Ve en önemlisi benim ybr em
    kazasız belasız kullan

  7. #7
    Dr.MZÇ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Ekim 2007
    Şehir
    Bursa
    Motosikleti
    Suzuki DL650 + Hero Xpulse 200
    elinize sağlık gayet bilgilendirici bir yazı olmuş
    Yumuşak başlı isem, kim dedi uysal koyunum?
    Kesilir belki, fakat çekmeye gelmez buyunum.

  8. #8

    Üyelik
    22 Mart 2013
    Motosikleti
    Kawasaki ER6N 2013
    Alıntı Dr.MZÇ adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    elinize sağlık gayet bilgilendirici bir yazı olmuş
    Teşekkür ederim soru varsa yazayım diyeceğimde pek kimsenin ilgisini çekmedi sanırım konu :(

  9. #9
    Soykan67 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Ağustos 2010
    Şehir
    Ankara-Çankaya-Y.Ayrancı
    Motosikleti
    BMW R1100GS
    Alıntı diimh adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Teşekkür ederim soru varsa yazayım diyeceğimde pek kimsenin ilgisini çekmedi sanırım konu :(
    Diğer yazdığın konu ilgi çekti de bu çekmedi. Önceki konuda zaten çoğu şeyi anlatmışsın.

    Hayırlı olsun, kazasız ve belasız sürüşler.
    ANGARAJ

  10. #10

    Üyelik
    22 Mart 2013
    Şehir
    izmir
    Motosikleti
    mh drift, phamtom-inazuma250-calibre250
    yazın gerçekden emek verilmiş ve bence bu forumdaki en işe yarar yazılardan birisi emeğene sağlık bu yazıdan bir çok kişi yararlancakdır eminim.. yalnız söylemek isterim arka arka giderken motor durduğunda ybr ile kıyaslanmaz okadarda değil daha ağır sonuçta biraz daha çaba istiyor

  11. #11
    [Turan] - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Mayıs 2009
    Şehir
    İzmir
    Eline sağlık güzel paylaşım olmuş.

  12. #12

    Üyelik
    22 Mart 2013
    Motosikleti
    Kawasaki ER6N 2013
    Alıntı ak1n adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    yazın gerçekden emek verilmiş ve bence bu forumdaki en işe yarar yazılardan birisi emeğene sağlık bu yazıdan bir çok kişi yararlancakdır eminim.. yalnız söylemek isterim arka arka giderken motor durduğunda ybr ile kıyaslanmaz okadarda değil daha ağır sonuçta biraz daha çaba istiyor
    Evet gerçekçi olalım, ybr yi tek elimle kaldırıp yerini değiştiriyordum . Bu bi tık daha zor

  13. #13
    sercan2667 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Mart 2010
    Şehir
    MERSİN
    Motosikleti
    '''14 Crypton&''05 TDM 900''22 GSX-S 1000
    İlk önce hayırlı uğurlu olsun.Allah kazasız,belasız binmek nasip eylesin.
    Yazdıklarını çoğu kişi okumuştur cevap yazmak istemiyor olabilir.
    Şimdi yakıt konusu güzel açıklamışsınız.Fakat şunu merak ediyorum.Ulan!!Ocağımız battı başlarım böyle işe dediğiniz oldu mu arada.5.5-6 litre belki diğer arkadaşlara göre çok yakıt sarfiyatı gibi gözükmeyebilir.Öğrenciyim o açıdan soruyorum.
    İlerde bir depo ile kaç km gittiğinide paylaşırsan çok iyi olur.
    2020 'Tracer 900 İcon Blue

  14. #14
    Bulent78 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Nisan 2012
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Honda CB 600f Hornet
    Eger 600 cc motor almak ve max 4 litre yakmak istiyorsaniz nc700 almaniz lazim, hic kullanmadim ama kagit uzerindeki verilerine bakinca bizim motor kadar atesli ve heyecanli olmadigini soyleyebilirim. Tabii bir de fiyat mevzusu var, ikinci elleri de pahali daha yeni bir motor oldugundan. Kotu motor degil kesinlikle, tercih meselesi. ER6 uzun yolda en az 3.7-3.8 civarlarinda, en cok da 7 litre yakar benim gozlemledigim kadariyla, tabii bakimlarini duzgun yapiyorsan, motorda bir sorun yoksa. Bu aralikdaki degerler senin motoruna, kullanim tarzina, gittigin yola, trafige gore degisir. Ben 90-110 arasi uzun yolda sabit 3.8 yaktigimi biliyorum, havalar sicakken nerdeyse dip gaz, 160-190 arasi kullanarak 7000 devirin altina hic dusmeyerek, cevre yolunda 6 litre yaktim, kisin da tamamen sehirici 7 litre yaktigim oldu. Bunlar bir fikir verebilir sanirim.
    ANGARAJ
    Whatever it is, it's better in the wind.
    Only a biker knows why a dog sticks his head out of a car window.

  15. #15
    DEISIS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Şubat 2013
    Şehir
    KAHİRE
    Motosikleti
    XT 660 R
    Çok güzel bir inceleme/tecrübe yazısı olmuş. Emeğinize sağlık..

    gaza geldim.

    Bende 100 lük çinli scooter dan Inazuma ya geçiş diye bi başlık mı açsam ?

    tabi önce bir adet inazuma lazım
    _serhat_ bunu beğendi.
    Fikrin ne fahişesi oldum ne zamparası-Bir vicdanın bilemem kaçtır hava parası..
    Yollar boşaldı artık yolcular buldu vaha, -Yolcular gitmese de yollar gider Allah'a..
    DIŞI SÜKÛN İLE ZAHİR, DERUNU MAHŞERDİR DERUNU MAHŞER..

  16. #16

    Üyelik
    22 Mart 2013
    Motosikleti
    Kawasaki ER6N 2013
    Yani şöyle söyleyeyim. Motor dur kalkda güzel yakıyor, full trafikte 6 litreye dayanıyor. Ama açık yolda sürat sabitlenince motor otomatik olarak econonik moda geçiyor. Hemen ekranda eko yazısı çıkıyor. O zaman benzini bilgisayar kendisi ayarlıyor. Bir nebze cruise control gibi ama tek fark arabadaki gibi ayağını gazdan çekmiyorsun da gazı sen tutuyorsun. Hafif gaz verince yada frene basınca eko moddan çıkıyor. Eko modundayken artçıyla ki bende 110 kg ım ortalama 4 4,2 lt falan yapıyor. Tek başımayken yüksek vites düşük devirde 3,6 yı da gördüm. Ama dediğim gibi dur kalk gaz fren derken gg.

    Nc700 evet az yakıyor ama 50 beygir. O da sabit süratte az yakıyor ama. Trafikte fren gazla o da acımıyor benzine. Yani şöyle söyleyeyim, aynı sürat aynı şartlar aynı kilo insanlarla uzun yolda honda 3,5 yakıyor kawasaki 3,9. Yani 1000 km de 4 litre = istanbuldan antalya kaşa giderken 18 lira fazla benzin masrafı ben +22 beygir ve karizmayı tercih ederim ... 10000 kmde 180 liralık benzin masrafı fazladan sadece ..

  17. #17

    Üyelik
    03 Eylül 2013
    Kawasaki er6n hakkında az biraz tereddütlerim vardı ama sizin bu net ve gayet açıklayıcı yazınız kritik ve ölümcül darbeyi vurmuş oldu. çin malı motorlardan çok çekmiş biri olaraktan kawasaki artık gözümde vazgeçilmez oldu. Ellerinize ve emeğinize sağlık. Güzel günler, keyifli sürüşler dileğiyle...
    diimh bunu beğendi.

  18. #18
    shooter1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Temmuz 2013
    Şehir
    Manisa
    çok açıklayıcı olmuş ileride inşallah bende cc büyütebilirim
    diimh bunu beğendi.

  19. #19
    mtasdel60 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Temmuz 2012
    Şehir
    Tokat
    Motosikleti
    Bajaj Pulsar Rs 200 2019
    Hocam öncelikle hayırlı olsun, valla büyük cc kullanan insanlara imreniyorum desem yalan olmaz. Ben korkuyorum 4 silindirli bruvvm bruvmm yapan makinelerden Hele bir de hayabusa göreyim tamam, valla elim ayağım titriyor

    Yalnız şu yakıt meselesiyle ilgili bir kaç şey söyleyeceğim, mesela zevk almayacağınız, her tarafı dökülen ne olduğu belli olmayan bir motor kmde 20 kuruş yaksın, sizin bayıla bayıla bindiğiniz, 2-3 bin lira fazla verdiğiniz, piyasası saglam motorunuz da 25 kuruş yaksın.Ne yaptı 1000 kmde? 50 Tl.Bu 50 lirayı o dandik motor bozulduğunda, satarken misliyle çıkartıyor zaten.Öyle işte )
    diimh bunu beğendi.

  20. #20
    poweranimal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    18 Nisan 2005
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Yamaha Xmax 250 Abs
    Çok güzel olmuş yazınız; yakıt tüketimine gelene kadar gidip alayım diyordum ama resmen iki katı. Duke 390 ve Er-6N abs arasında gidip gidip geliyorum...
    diimh bunu beğendi.
    I am the Lizard King, i can do anything


    REKLAM ALANI
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)