Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
4. sayfa BirinciBirinci ... 23456 ... SonuncuSonuncu

kontra tekniği hakkında yardım...

REKLAM ALANI
    toomuchcc - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Tam patlamış mısırlık konu. Seviyorum motosiklet.net'i. +rep emeği geçenlere.

Bu esnada:

sekohtc bunu beğendi.

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    reverse - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Suzuki Inazuma F
    @sekohtc ben bilimsel olarak açıklama yapamam ama sana şunu denemeni tavsiye ederim.
    Boş, geniş ve dümdüz bir yolda (mümkünse trafiğe kapalı olsun), motorunla yaklaşık 40km/h gibi bir sürate ulaştıktan sonra bir an için her şeyi unut ve gidonu sağ veya sol elinle sadece birkaç milimetre it. Bunu yaparken diğer elinle gidonu çekme. Yani gidonu çevirme.
    Bunu yaptığın anda motordan sana bir tepki gelecek. Bak bakalım bu tepki ne olacak.
    Ben söyleyeyim: sağ elinle (avuç içiyle) sağ elciği ittiğin anda motor sağa doğru yatmaya başlayacak. Gidonu anlık itip bırakırsan, motor da anlık olarak tepki verip kalkacak. İttiğin gibi sabit tutarsan, motor yattığı açıyla yol almaya devam edip sağa doğru dönmeye başlayacaktır. Gidonu ne kadar çok itersen, motor o kadar yatacak.

sekohtc - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    hyosung gt250r
    @reverse

Direksiyonu itince neler olacağını biliyorum zaten de tek sorunum şu itme meselesi ben vücut ağırlığımı yatacağım tarafa verdikten sonra döneceğim taraftaki gidonu çekip diğer tarafı ittiriyorum
    döneceğim tarafı ittirme lafını mantığıma galip getiremiyorum

---------- Mesajlar birleştirildi - 23:17 ---------- bir önceki mesaj zamanı 23:10 ----------

Alıntı toomuchcc adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Tam patlamış mısırlık konu. Seviyorum motosiklet.net'i. +rep emeği geçenlere.

Bu esnada:

http://youtu.be/C848R9xWrjc
    şimdi anladım işte o ittirme meselesi neymiş bence alt yazı eklenerek herkese ulaştırılması gereken bir video teşekkürler
    RAKİBİNİ GEÇ, SINIFINI GEÇ , AMA GÜLÜP GEÇME..

Motosikleti
    Suzuki Inazuma F
    Abi işte olaya yanlış mantıkla başlıyorsun zaten.
    Ağırlık verme, motoru yatırma filan hepsini unut. Zaten kontra olayı motoru yatıracak olan şey. Zaten motor yattıkça sen de motorla birlikte o tarafa yatacaksın ne fazla ne eksik. o yüzden ağırlık aktarımı gibi şeyler standart bir sürücü için yanlış.

Mantığa galip getirme konusunda ise haklısın. Bunun bir açıklaması vardı ama unuttum şimdi. Olay jiroskobik kuvvet, merkezkaç kuvveti ve yer çekimi gibi etkilerin çerçevesinde dönüyor.
    sekohtc bunu beğendi.

alp_tunay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    cbf1000-cygnus
    Alıntı sekohtc adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    @reverse

Direksiyonu itince neler olacağını biliyorum zaten de tek sorunum şu itme meselesi ben vücut ağırlığımı yatacağım tarafa verdikten sonra döneceğim taraftaki gidonu çekip diğer tarafı ittiriyorum
    döneceğim tarafı ittirme lafını mantığıma galip getiremiyorum
    Zaten senin dediğin şekilde yapılmalı..
    Kontra denilen olayda ANİ olarak dönme veya manevralar için geçerlidir...
    Bu teknikte sadece döneceğin tarafa gidonu hafifçe itip,
    Motorun dönmek istediğin tarafa meyillenmesinin ardından itme işlemini kesmeniz gerekir...
    daha sonrasında süratinize göre döndüğünüz taraftaki elciğe hızınıza bağlı olarak daha fazla yatmaması için diğer gidondan biraz daha fazla güç uygularsın...

Düz yolda 20 km ile deneyebilirsin...
    Sadece gidonu biraz ileri doğru it sonra bırak itmeyi...
    Motorun ne tarafa gittiğini göreceksin..
    sekohtc bunu beğendi.
    T Ü R K İ Y E. . . .T Ü R K L E R İ N D İ R

N E ... M U T L U... T Ü R K Ü M... D İ Y E N E

Mersin İl Temsilcisi yürekçe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Bende sığar iki cihan, ben bu cihana sığmazam
    Motosikleti
    Cân ile hem cahan, dehr ile hem zaman

sahkaya, zongoku ve sekohtc bunu beğendiler.
    KALMAK KADAR ESKİ, GİTMEK KADAR YENİ OLMAYANDIR ÖZLEMEK!
    BEDDUALARI DENEDİM, HİÇ BİR İŞE YARAMIYOR!!!
    KEŞKE, KÜFÜRLERE DE DUADAKİ GİBİ, "AMİN" BENZERİ BİR ŞEY DİYEBİLSEK....

gokayugur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    SYM Joyride 200
    Kontra ayrı şey, motosikletle viraja giriş pozisyonları ayrı şey. Ersin bey ilk mesajında bunları birbirine karıştırdığı için film kopmuş burada.

http://www.uzmantv.com/motosiklet-il...kkat-etmeliyiz

"Motoru viraj yönüne yatırıp senin tepesine diğer yandan basmanı" derken ve devamında anlatılan aynen yukarıdaki vidyoda da anlatılan şey olan "Virajda doğru vücut pozisyonları". Ersin bey bundan kontra diye bahsetmiş.

Kontra ise virajı alış tekniğidir. (Bir üst mesajda Yürekçe' nin eklediği videolardaki gibi=
    eruyanik bunu beğendi.
    Suzuki AN 125 - 2008 / 0 - 24500 km
    SYM Joyride 200 - 2008 / 4500 - 20000+ km (Halen Devam)

eruyanik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Hyosung GT250 Comet
    Alıntı gokayugur adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Kontra ayrı şey, motosikletle viraja giriş pozisyonları ayrı şey. Ersin bey ilk mesajında bunları birbirine karıştırdığı için film kopmuş burada.

http://www.uzmantv.com/motosiklet-il...kkat-etmeliyiz

"Motoru viraj yönüne yatırıp senin tepesine diğer yandan basmanı" derken ve devamında anlatılan aynen yukarıdaki vidyoda da anlatılan şey olan "Virajda doğru vücut pozisyonları". Ersin bey bundan kontra diye bahsetmiş.
    Aynen, doğrudur.

motorcu48 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    İNAZUMA keyfiii :DD
    kontra tekniğini boşver bana göre boşyere kafa karışıklığı .....
    eruyanik bunu beğendi.
    Mustafa Kemal Atatürk

sahkaya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    iyi geceler arkadaşlar,konuyu açarken elbette amacım ''yapmaya çalıştığım birşeyi'' en doğru ve güvenilir şekilde nasıl yapabilirim sorusuna fikir ve tecrübe sahiplerinden cevaplar almaktı.Ve sanırım bu konuda bilgi sahibi olan herkes bilgisini ve tecrübesini paylaşmış.Fikrini paylaşan ve yol göstermeye çalışan arkadaşlara teşekkür ediyorum.
    Niyetim 125 cc lik çin malı bir commuter ile elbette virajlara diz değdirerek veya peglere abanarak,kendimi olağan dışı sarkıtarak girmek değil.Lastiklerim olabildiğince kalitesiz ve ben bu güvensizliği bir nebze de olsa koruma ekipmanları ve düzgün bir sürüş ile yarıya indirgemek amacım.

Doğru bir konuya da değindiğimi düşünüyorum,biraz da olsa ''cbf mi ybr mi,600 cc ile başlangıç'' gibi topiklerden sıyrılıp yararlı cümleler okuduk.
    Tekrar herkese teşekkürler...
    Pratiğe devam devam devam,refleks olmadı daha maalesef,çok sık da otomobil kullandığımdan olsa gerek
    pistolpitt bunu beğendi.
    Önemli olan neye bindiğin değil,rüzgarı nasıl hissettiğin

ilovetechn0 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Hyosung GT 250R 2013
    Alıntı sahkaya adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    selam beyler;
    kendini geliştirmekte olan bir motorcuyum.Kontra yı uyguluyorum ve gerçekten daha rahat dönüş yaptığımı daha güvenli viraja girdiğimi anladım.Ama tam olarak doğru yaptığımdan emin değilim.
    gidonu sıkmadan sürüş yapmaya gayret gösteriyorum.viraja ve dönüşlere geldiğimde hızımı ayarlayıp sola döneceksem sol elciği sağa döneceksem sağ elciği itiyorum tabiri caizse.
    çok düşük hızlarda yapmıyorum kontrayı,yüksek viteste de yapmamaya çalışıyorum.
    şimdi tecrübeli arkadaşlar yanlışım varsa beni düzeltirlerse ve daha sağlıklı sürüş yapmam için fikir verirlerse sevinirim.
    iyi sürüşler...
    bir de sola dönerken sağ pege, sağa dönerken de sol pege kuvvet uygula ama aşırı değil. virajı alamayacağını farkettiğin anda asla ön frene dokunma motorun açısını daha da yatırmaya çalış, çok gerekiyorsa da viraj içindeyken debriyaj ve çok hafif arka fren kombinasyonuyla hızını stabil olarak düşürüp virajı alabilirsin.

GorkeM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Alıntı eruyanik adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Aynen, konuyu netleştiren cevabınız için teşekkür ederim. Benim kontra derken kastettiğim 2. metod olarak bahsettiğiniz counter balancing, diğer tüm arkadaşlarım ise counter steering ile ilgili cevap döndüler. Bende zaten ilk cevabımda counter balancing'in limitlerinin olduğunu yüksek hızlarda sağlıklı olmayacağını yazmıştım. Viraj en önemli husus motosiklet sürüşünde, ben de ilk kros motorumun ardından gt250'yi aldığımda viraj konusunda sıkıntı yaşadım ve bir gün birden counter steering olarak tarif edilen metodu keşfettim. motoru çok yatırmasamda vücudumu viraj yönünde konumlandırıp viraj alma işini rahatlattım. Daha sonra da işin mantığını kafamda kurduğumda counter balancing'i uyguladım. Yani motosiklet düz bir yolda ilerlerken viraja geldiğinde geldiği yönde hareket etmeye devam etmek istediği için onu karşılayacak bir kuvvet uygulamanız gerekiyor. Uzatmayalım, nihayet yeterli sürüşün ardından da motorsikletle bir beden olup dönüş konusunu sorun olmaktan çıkardım.

Kimi arkadaşlar yazılanların anlamsız olduğunu ifade etmişler ancak dönüşle ilgili bir çok konu başlık altında konuşulmuş oldu. Unutulmaması gereken anlamadan ve hissetmeden sırf bir yerlerde okuduğu için bir şeyi denemek iyi sonuç vermeyecektir. Sürmek ve hissetmek gerekiyor, hepsi ondan sonra.
    Kavramları birbirine karıştırmışsınız.

Kontra tekniğinin vücudun konumu ile bir alakası yoktur.
    Ayrıca kontra vermek bir teknik değil fiziktir.
    Yani bazen uygulanan bazen uygulanmayan bir teknik değildir.
    Sadece bilincine varılması gereken acil kurtarma manevrasıdır.

Yaşadıklarınızı yazdığınızı belirtmişsiniz.
    Fakat küçümsediğiniz internet teknikleri bu işin kitabını yazan insanlar tarafından belirlenmiş tekniklerdir.
    Motosiklete başlandığında yanlış tekniklere alışmak, yanlış bir sürüşe devam etmenize yol açar.

Bu nedenle kabul edilmiş teknikleri, güvenilir kaynaklardan okuyunuz.
    Kendi keşfettiğiniz tekniklerle başkasına öğüt vermeden birçok kez düşününüz.

İyi forumlar.
    ergün1968 bunu beğendi.
    Forum Kuralları◄ ►Moto Aktuel◄ ►Türk Dil Kurumu
    Herkes düşüncelerinde yanılabilir. Ama aptallar bir türlü yanıldıklarını anlayamazlar. Cicero

eruyanik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Hyosung GT250 Comet
    Benden yaptığınız alıntı ile yazdıklarınız arasında bir bağlantı kuramadım. Ben zaten counter balancing olarak adlandırılan metoddan bahsettiğimi yazmışım. Yani kontra tabirini hatalı kullanmışım bahsettiğim şey ise counter balancing.

Bahsedilen tüm teknikler motorsiklet keşfedildikten sonra geliştirilmiş olsa gerek. Yoksa önce teknikler belirlenip sonra motorsiklet bulunmuş değil sanıyorum. Motosikleti kullanarak öğrendiğimi yazıyorum, bunun rahatsızlık uyandırmaması gerekir.

GorkeM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosiklet kullanırken öğrendiğiniz başka, bu kendi başınıza öğrendiklerinizi başkalarına öğretmeniz başka birşeydir.
    acayüp, ihakanvardal ve pistolpitt bunu beğendiler.
    Forum Kuralları◄ ►Moto Aktuel◄ ►Türk Dil Kurumu
    Herkes düşüncelerinde yanılabilir. Ama aptallar bir türlü yanıldıklarını anlayamazlar. Cicero

Motosikleti
    Suzuki Inazuma F
    Arkadaşlar yine belirtmek istiyorum ki bazı yorumlarda karmaşık ifadeler var.
    Counter steering tekniğinin acil kurtarma veya ani manevra tekniği olduğu yazılıyor.
    Değil.
    Ani kurtarma veya acil durum manevrası denilen şey ''Swerving'' denilen, Türkçesi ''Kıvırmaca'' gibi çevrilmiş bir tekniktir.
    Hayat kurtarır. Sanırım karıştırılan nokta, kıvırmacayı yapabilmek için de counter steering tekniği kullanmak gerekiyor oluşu.
    80km/h hızla ilerliyorsunuz ve yolda bir anda çukur yada herhangi bir şey gördünüz.
    Hemen kaçış noktasına bakarak counter steering tekniği kullanarak (mesela engelin sağından kaçacak olalım), önce sağ elciği itip, sonra hemen sol elciği iterek engelden sıyırıp geçiyoruz.
    Bu teknikle ilgili detayları internette, videolarda veya motosiklet teorisi kitabında bulabilirsiniz.

Counter steering olayı ise başlı başına bir viraj alma tekniğidir.
    Aslında, fizik kanununa göre, zaten motosikletin başka türlü viraj alabilmesi mümkün değilmiş.
    Yani viraj almak için ne yaptığınızı sanıyorsanız, o yaptığınız şey dolaylı olarak counter steering'e sebep olduğundan virajı alabiliyorsunuzdur.
    Yani counter steering, viraja girişte motoru yatırana kadar değil, virajın tamamı bitene kadar uygulanacak teknik.
    Viraja yaklaştınız, hızınızı ayarladınız, sağa döneceksek sağ elciği ittiniz ve motor belli bir açıda yattı virajı dönmeye başladınız.
    Bu noktada elciği ittiğiniz gibi sabit tutarsanız, motor virajı güvenli bir şekilde almaya devam ediyor.

Gerisi afedersiniz ama (benim tabirim değil) şebeklikmiş.
    Hani motoru yatırmaya çalışmak, peglere ağırlık vermek, ağırlık aktarımı, depoyu bastırmaya çalışmak vs. vs...

Ne kadar bilmiş bir adammış diye düşünmeyin lütfen, bu bildiklerimin hepsini -daha önce de dediğim gibi- Motosiklet Teorisi kitabından öğrendim.
    Kıvırmaca tekniği hariç aktif olarak kullanıyorum da. Kıvırmacaya ise ihtiyacım olmadığından kullanmadım. Gerçi ihtiyaç doğmadan önce uygulayıp öğrenmek lazım...
    Henüz 1 senedir motosiklet kullanıyorum ama işin teori kısmını çok çalıştım. Çok makale okudum. Direkt motorun tepesine çıkıp işimi şansa bırakmadım.
    Ama burada yıllarca motor kullanıp da, counter steering ile viraj almadıını sanan, salla kontrayı diyen vs. kişileri görünce gerçekten korkuyorum arkadaşlar.
    Boşver kontrayı diyen adam farkında olmadan yaptığı şeylerle kontraya sebebiyet verip, virajı dönüyor, haberi yok.

Kitabın reklamını yapar gibi oldum ama kitabı alıp okumuyorsanız bile internette bir sürü kaynak var, lütfen açın okuyun, izleyin.
    Ben o kitapta gerçekten hayat kurtaracak şeyler öğrendim.
    Hatta bir tanesini gözlerimle gördüm. Çok şükür başıma gelmedi ama hani şu ışıklarda beklerken sağ ayak arka frende, vites 1'de, debriyaj çekili, sağ el gaz vermeye hazır ve gözlerle devamlı ayna kontrolü yapma durumu var ya...
    İşte onun nasıl hayat kurtaracağını gözlerimle gördüm. Taksim'de ışıklarda bekleyen bir taksiciye, arkadan gelen başka bir taksicinin nasıl büyük bir hızla vurduğunu gözlerimle gördüm. Orada bekleyen bir motorcu olsaydı sonuç çok kötü olurdu.
    Velhasılkelam; önce işin teorisini kafada oturtup, sonra güvenli bellediğiniz yerlerde çalışarak önyargılarınızı kırın.
    En zoru da bu sanırım. Yanlış öğrenilen bir şeyi değiştirmeye çalışmak, hiç bilmediğiniz bir şeyi öğrenmekten çoooooook daha zor.

Yanlış anlaşılmamak umuduyla herkese selamlar.

---------- Mesajlar birleştirildi - 10:52 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:33 ----------

Swerving:

ShockWave ve yürekçe bunu beğendiler.

phradrel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    F650GS
    isim vermek istemiyorum ama bu başlıkta bazı arkadaşların söyledikleri çelişkili, uzmanlardan görüp okuduklarımız ile örtüşmeyen sonuç olarak da güvenilir olmayan şeyler. kötüsü bu yanlışlıklarını da kabul etmiyorlar.

yeni başlayan arkadaşlara tavsiyem kendilerine sağlam kaynak bulmaları. motosiklet teorisi bundan biri, ingilizceniz varsa da dünyada isim yapmış eğitmenlerin kurumların videolarını bulabilirsiniz.

okuduklarımdan:
    kontra tekniği her virajda uygulanır, uygulanmalıdır. çünkü viraj almanın en güvenilir yoludur.
    motorun eğimi ile vücud eğimi bir olmalıdır. aşırı sarkma yüksek hızlarda pistlerde ters yöne sarkma düşük hızlarda arazide cross yarışçıları tarafından yapılır.
    ihakanvardal bunu beğendi.
    Güncel Motosiklet Haberleri ve Kültürü Blogu
    https://www.facebook.com/BoutiqueMoto

dreamkiller - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Honda Silverwing 600
    Hazır konuşuluyorken birşey sormak istiyorum,

Bilmediğimiz bir yolda ilerliyoruz, viraj geldi ve hazırlandık lakin virajı bilmediğimizden dolayı viraja hızlı girdik... Şimdi ;

1 - Kesinlikle frenleme yapmıyoruz
    2 - Bakışımızı virajın çıkışına odaklamış durumdayız
    3 - Motoru virajın içine yatırabildiğimiz kadar yatırıyoruz... Ve viraj sorunsuz dönüldü lakin....

Motora yeni başlayan ve bu işi internetten ya da diğer kaynaklardan araştıran arkadaşlar bu üç maddeyi teorik olarak bilirler.. Lakin bir başka konu ise yatma fobisi... Yani hadi bu üç maddeyi yerine getirdik.. Gazı ani kesmeyin ki motor ön tekere yığılmasın diyor üstadlar.. Peki frenleme yapmadık, gazı viraj içinde kapatmadık.. Bu lanet olası viraj için tek bir çıkış yolu var, motoruna, lastiklerine ve bileğine güvenip yatabildiğin kadar yatacaksın yusuf yusuf nidalarıyla.. Peki nasıl yatacağız? Bu fobiden nasıl kurtulacağız? Bunun alıştırması nasıl yapılmalıdır? Bunun eğitimini almış arkadaşlardan rica ediyorum.. Özellikle kendimizden çok daha tecrübeli dostlarla toplu sürüşlerde onların temposuna ayak uydurmak isteyen daha az tecrübeli arkadaşlar bu durumu çok sık yaşıyorlar..
    If you don't Ride, You don't know...

Kawasaki Ninja 250 R - Kymco Xciting 250 I - Hyosung GT650 Naked - Honda FJS600 Silverwing

Motosikleti
    Honda CRF1000L
    işte onu da counter balancing ile aşıyorsun. sonra counter balancing'i kullanmamaya başlıyorsun. ama anlatıp veya kendi bildiğimi söyleyip yanlış yönlendirmek istemem. adres: http://www.idefix.com/kitap/motosikl...1QD6WB70Z64FDB

dreamkiller - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Honda Silverwing 600
    Yahu bu kitap sadece internette mi satılıyor? Bütün kitap marketlerde aradım ama bulamadım :(
    If you don't Ride, You don't know...

Kawasaki Ninja 250 R - Kymco Xciting 250 I - Hyosung GT650 Naked - Honda FJS600 Silverwing

Motosikleti
    Honda CRF1000L
    Alıntı dreamkiller adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Yahu bu kitap sadece internette mi satılıyor? Bütün kitap marketlerde aradım ama bulamadım :(
    Ben D&R'dan almıştım. Remzi Kitapevinde de gördüm.

4. sayfa BirinciBirinci ... 23456 ... SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)