hava soğutmalı motorlarda yokuş aşağı motor frenini kullanmanın sakıncası var mı ?. Motorda aşırı ısınmaya yada boğulmaya neden olur mu ?
hava soğutmalı motorlarda yokuş aşağı motor frenini kullanmanın sakıncası var mı ?. Motorda aşırı ısınmaya yada boğulmaya neden olur mu ?
extra bir ısınma söz konusu olamaz. sonuçta motor lastikten aldığı güçle dönüyor.. ama boşta inersen devir daha düşük olur ve motora vuran rüzgar daha iyi soğutur diye düşünüyorum..
TRANSALP XL700
benide meraklandığım bir konu. Takipcisiyim.
kadeh! karşındakine kaldırılır, aklındakine içilir...
şimdi bununla ilgili bir yazmaya başlamak lazım gelir ki; hem nalına hem mıhına!...
- motorlu araçlarda fren denilen bir mekanızma var iken neden bu hareket?
- hava soğutmalı olmasının konu edilmesi, motor çalışmıyorken sıvı soğutmalı motorlarda devirdaim olayının olmayacağından mı?
- motor çalışırken vitesi boşa aldınız, devir oldukça düştü, çünkü motorla arasındaki bağı araladınız, sonra aniden karşınız bir şey çıktı ( diyelim ki ormanlık alanda ayı çıktı ) nasıl toparlayacaksınız? ( konu ayı değil ) tak bakalım vitese de göreyim seni... nasıl yapacaksın, bilgin var mı?
- aynı şekilde yüksek devirden düşüğe vites attığında ( devir sayısına bağlı olarak ) arka tekerin kilitlenmesi; sonra kıç sallama ve asfaltı öpme halleri? umarım cep telefonun çekiyordur da ambulans çağırabilirsin, ya da ambulanslık bir duruma düşmezsin ;)
- motorda oluşan hasar yüksekse nakliyatı hesaplamayı da ihmal etme. tabii ki dağbaşında değilsen :D
- zincire binen yükle, zincirin kopma / dişlinin ( şanzuman/ön/arka dişlilerinden biri ) kırılma ihtimali de var.
- durmaya çalışırsan, sağlıklı bir duruş olabilir mi? 2 tekerli araçları ön fren durdurur, arka fren dengeyi sağlamakla ve yavaşlatmakla görevlidir.
- de ki yakıttan tasarruf için bu yolu seçtiniz. peki ya debriyaj balatası fiyatlarından haberiniz var mı?
- peki ya yağlama sisteminden?
aracında fren varsa kullan arkadaşım, motor kompresyonuna güvenme...
KALMAK KADAR ESKİ, GİTMEK KADAR YENİ OLMAYANDIR ÖZLEMEK!
BEDDUALARI DENEDİM, HİÇ BİR İŞE YARAMIYOR!!!
KEŞKE, KÜFÜRLERE DE DUADAKİ GİBİ, "AMİN" BENZERİ BİR ŞEY DİYEBİLSEK....
motor frreni motoru ısıtır fakat 100 le gidebilecegin bi yolda motor freniyle gitmek sacma olur . ara sokaklarda giderken yokusta motor freni kullanmak ve yanında ilaveten normal frene hafif sıkmak yeterlidir sadece fren veya sadece motor freni zararlıdır cunki sadece motor freni kullanırsan gittikce devir yukselir . ama ikisni bir yaparsan daha saglıklı olur
İNSTAGRAM = sakalliesnaf - MAİlL = mehmetmerickekec@gmail.com
MOTOSİKLET = CBF 600 ABS 2007 102K +
TECRUBE = 250K +
ben motor freni kullanarak iniyorum rampaları deviri çok yüksetmeden bence daha güvenli ve uygun devirlerde yapıldığında motora zararı yoktur bence ama çok tartışılan bir konu bu burası karışır birazdan
Düz yolda,Veya yokusta hiçbir arac Bosa alınmaz.. Araba veya motor kendi halinde gitmektedir.. Frensiz düşünün..Aracı durdurucak güç lazım.. Bostaki arac ipsiz beygire benzer..
Konu saka gibi geldi.. ne bu hava sogutmalı motorların cektigi ?? Kompresyon. yapmak ne gibi zararı olucakki.. sen gidipte 4 ten 3 e atarsan zararı olur illaki. ama baktın 2 de iniyorsun yol yokus frene basıyorsun 1 e atarsın,daha az basarsın.. hem balataların daha az aşınır hem güvenli bi sekilde gidersin.
Çözüm yolu var balansörlü çinli almak örnek su an kullandıgım drift , cbf 150 ye bile kafa tutabilirim titresimsizlik konusunda. Time Shift
Benmi yanlış biliyorum Motor freni büyük araçlarda egzoz gazının dışarı atılması sırasında egzoz manifoltu kapatılarak aracın yavaşlaması sağlanır. Kompresyon frenide küçük hacimli araçların yokuşa uygun vitesle inmesi değilmi ?
Birde nacizane fikrim sürekli frene basman sonucu balatalar ısınıp tutmaya bilir. Ben çok duydum abilerden Bolu Dağı'dan gazlayarak inenleri balatalar ısınınca bildiği Duaları okuyanları.
Fazla değil.. Bi Cbr'nin ruhsatında adım yazsa yeter.
Motor freni (kompresyonu) eğer baskı balataya zarar verseydi yavaşlamak için ayağınzı gazdan çekmekte baskı balataya zarar verirdi.
boşu unutun. motorda boşa almak da neymiş? arabada bile tavsiye edilmez.
debriyaja bassan büyük ihtimalle balataları yersin, frenler de aşırı ısınır. en iyisi motoru devrinde (ne çok düşük ne çok yüksek) tutup frenle inmek.
Güncel Motosiklet Haberleri ve Kültürü Blogu
https://www.facebook.com/BoutiqueMoto
bence mecbur kalmadıkça motor freni kullanılmamalı. Hem normal freni kullanma alışkanlığınız değişir gerektiğinde düzgün kullanamayabilirsiniz hemde balataya zarar.
Motor Frenin de kullanma adabı var tabikide 1 er 1er düşülmelidir.
Motor Freni + Normal Fren = En kısa Durma Mesafesi
boşa almak neylan
bu araba değilki 3 ile 4 4 ile 5 arasında arabalar gibi boş vites yokki
sadece 1 ile 2 arasında boş yokmu arkadaşlar neyi tartışıyorsunuz
sadece dik yokuşlarda motor freni ile gaz verilmeden inilmeli
arkadaşında dediği gibi Motor Freni + Normal Fren = En kısa Durma Mesafesi
yokuşlarda motosiklet ile boşa atmaya çalışırsanız motosikletinizin önünde seyir etme şansı yakalarsınız
bu kadar teknik düşünmeyin özellikle yeni başlayanlar için söylüyorum yoksa yolda giderken yok öyle yapsam nasıl olur böyle yapmam yalnışmış derken bir yere gömersiniz kendinizi...
Hiç bir sıkıntı vermez , neden versinki. Motor bloku rüzgar alıyor gene.Bunlar çok ince çok küçük hesaplardır. Takılmamak lazım bu kadar bence.
Vites boşta rölantide inildiğinde hem bir tehlike anında motoru zaptetmek zorlaşır hem de motor uzun süre rölantide çalışırsa ,yağlamada sıkıntı olur. En güzeli kesinlikle motor vitesdeyken inmektir
Kazasız belasız sürüşler dilerim
Gül Dediğin Nedir Senin? Üç Beş Diken Biraz Yaprak, Ömür varya Ömür Çok Sevdiğin Üç Beş Nefes Sonra Toprak. . .
Soğutma ile alakalı bi sıkıntı yaşanmaz ama uzun bir yokuş inişinde firenle destek olmak gerekli ama düzde yavaşlarken bi sıkıntı olmaz hatta böyle yapmanın motora faydalı olacağını söyleyenlerde var ama fren balata ömrü uzarsa kar etmiş oluruz.
konu karışmış;
- motor freni : araç belli bir viteste ve hızda ilerlerken vitesi düşürerek kompresyona bindirlmesidir.
- boşta kullanım : araç belli bir hızda ilerlerken debriyaj manetini sıkarak ya da 1 ile iki arasındaki "N" ye getirilerek yapılan işlemdir ki, bunun frenle alakası yoktur. hatta yokuş aşağı sürüşlerde hızı arttırır.
henüz ne soruyu anlamışsınız ne de doğru cevabı bilmeden ya tutarsa diyerek sallıyorsunuz ( sallayanlar için )
umarım motosikleti de böyle kullanmıyorsunuzdur :(
yazık,,, çoook yazık :((
KALMAK KADAR ESKİ, GİTMEK KADAR YENİ OLMAYANDIR ÖZLEMEK!
BEDDUALARI DENEDİM, HİÇ BİR İŞE YARAMIYOR!!!
KEŞKE, KÜFÜRLERE DE DUADAKİ GİBİ, "AMİN" BENZERİ BİR ŞEY DİYEBİLSEK....
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)