Türkiye’de henüz motosiklet konusunda elle tutulur, yazılı bir kaynak bulmak zor. Hürriyet olarak her hafta motosiklete ayırdığımız tam sayfa, birkaç dergi ve Reşat Erbaş’ın Motosiklet teorisi adlı kitabı dışında motosikletle ilgili bilgi kaynaklarının tamamı internet ortamındaki sitelerde. Bazısı kulüp statüsünde, bazısı ise sadece bilgi paylaşımı amacıyla kurulmuş bu sitelere motosiklet sevdalılarının ilgisi büyük. Üye sayısı 30 binleri geçen, aynı anda 100-150 online üyesi olan bu siteleri sizler için inceledik.
Motosiklet.net
Türkiye’nin ilk ve tek ödüllü motosiklet sitesi’ unvanına sahip, motosiklet.net, on binlerce üyesi ile Türk motosiklet sektörünün öncüsü olmayı amaçlıyor. Türkiye’nin en kapsamlı motosiklet sitelerinden biri olan motosiklet.net en yeni ve en güncel haberleri, yeni model incelemelerini, motosiklet tavsiye ve sorularını içeren binlerce makaleyi üyelerine ve tüm motosiklet tutkunlarına ücretsiz sunuyor.
Bilgilerin ve deneyimlerin harmanlandığı, yılların tecrübesine sahip üyelerin yeni motosiklet tutkunları ile beraber düşüncelerini paylaşabildikleri forumlar aynı zamanda sıkça düzenlenen organizasyonların gerçekleştirilmesinde önemli rol oynuyor. Türkiye ve dünyanın dört bir yanında ki motorcuların beraber bilgi alışverişinde bulunduğu motosiklet.net üyeleri yaptıkları organizasyonlar ile kurdukları sağlam dostluklar ile motosiklet sevgisinin ve tutkusunun ülkemizde yayılmasında önemli bir misyon edinmiştir. Sektörün en çok takip edilen köşe yazarlarının yazılarına da yer veren motosiklet.net üyelerinin ücretsiz olarak yararlanabileceği motosiklet bit pazarı hizmeti ile de ikinci el sektörünün canlı kalmasında önemli bir rol oynamaktadır. Adresi:
www.motosiklet.net
İkiteker Fan Kulübü
Kulüp üyeleri, İkiteker’i 1999 yılından bu yana birlikte olan kişilerin oluşturduğu, zamanla da yeni üyelerin katılımıyla büyüyerek gelişen ’Motosiklet sever topluluğu’ olarak adlandırıyor. İkiteker Motosiklet Fan Kulübü’ne her türden motosiklet kullanan üyelerle beraber, henüz motosiklet sahibi olmayan ama motosiklete gönül vermiş kişiler de üye. Üyelerinin çoğunluğu İstanbul’dan olmasına rağmen, Türkiye’nin her yerinden hatta yurt dışından üye olmuş katılımcıları var. Motosiklet kullanıcısı olan üyeler trafik kurallarına uyar, mutlaka korumalı giysiler giyer ve kask takarlar.
Başlıca amacı; motosikleti sevdirerek, toplumda motosiklet kültürü oluşturmaya çalışmak olan kulüp, motosiklet cinsi ve model farkı gözetmeksizin bir arada olan motosikletseverlerin birbirleri arasındaki uyumu, dostluğu ve dayanışmayı yaratmaya çalışıyor.
İkiteker kulübü üyeleri, genel haberleşmeyi
www.ikiteker.org internet sitesi üzerinden ve
posta@ikiteker.org grup mesaj listesi aracılığı ile yapıyor. Üyeler bulundukları şehirlerde, haftada bir gün toplanıyor ve Kütahya’da her yıl EMOK (Enduro Motor Kulübü) tarafından organizasyonu yapılan, geleneksel "Motosiklet Festivali" düzenlemesine katkıda bulunuyor.
Enduro Motosiklet Kulübü Derneği
EMOK, (Enduro Motosiklet Kulübü Derneği) dernek statüsüne sahip, Enduro kullanıcıları ile birlikte tüm motosiklet severlerin bir araya gelmesi için çaba sarf eden bir kulüp. EMOK, motosiklet bilincini geliştirmek, güvenli sürüş eğitimleri düzenlemek, ülke insanı ve coğrafyasına yönelmek, komşu ülkeler ile yakınlaşma çabalarını desteklemek, yarış organizasyonları düzenlemek amacıyla çalışmalar yürütüyor. 2002 Nisan ayında Yunanistan’dan davet ettiği kalabalık bir motosikletli grubunu İstanbul’da ağırlayan dernek, bu etkinlik ile o tarihe kadar Yunanistan’dan toplu olarak yurt dışına yapılan en kalabalık motosiklet gezisini yapmış oldu.
EMOK, her yıl düzenlediği Motosiklet Festivali’nin beşincisini, 2005 Temmuz ayında binin üzerinde motosikletsever, sektörün ileri gelen firmaları, diğer kulüp ve grupların katılımıyla Bergama’da organize etti.
Türkiye şampiyonalarına puan veren yarışlar organize edip, ülkemizi gerçekten tanımaya yönelik geziler ve etkinlikler düzenleyip, motosiklet haklarının savunulmasına yönelik faaliyetlere ve her türlü eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarına önem veren EMOK, Alman ADAC standartlarında, sertifikalı güvenli sürüş eğitim faaliyetleri yürütmenin yanı sıra, ARA Kontrol, ARA Teori, ilk yardım eğitimleri yanında gözlemli sürüş gezileri düzenlemekte. Derneğe
www.emok.org sitesinden ulaşılıyor.
Vespa Kulüp
Vespa Kulüp, ’Motosiklet bir tutkudur, rüzgara karşı gitmenin keyfini alan Bir daha kolay kolay bırakamazÖ’ sloganı ile 1994 yılında İstanbul Vespa adı ile kurulan ve 2003 yılında "Vespa Scooter Motosiklet Sporları Kulübü" unvanını alan uluslararası bir motosiklet kulübü. Uluslararası Vespa Federasyonu ve Türkiye Motosiklet Federasyonu üyesi olan kulübün, 2 bin civarında üyesi bulunuyor. Kulübün amacı; motosiklet kültürünü daha geniş çevrelere yaymak, üyelerinle ve motosikletçi dostlar arasında bilgi alışverişini sağlamak, ulusal ve uluslararası yarışlar, gezi ve çeşitli aktiviteler düzenlemek. Scooter’a gönül vermiş her marka scooter sürücüsünün üye olabileceği, sürekli aktivite yapan kulübün üyesi olmak için
www.vespaclub.org.tr adresini kullanabilirsiniz.
SuperEvaRiders kulübü
SuperEvaRiders motosiklet kulübü 2000 yılında dört kişi tarafından kuruldu. İnternette
www.superevariders.com adresi üzerinden haberleşen grup şu anda mükerrer üyeliklerden arındırılarak 2 bin kişiye ulaştı. Üyeleri içerisinde binin üzerinde aktif motosiklet kullanıcısı bulunuyor. İnternet sitesine dileyen herkes ücretsiz üye olabiliyor. İki kademeli bir sistemle yönetilen sitede, motosiklet ehliyeti ve kullanım bilincine sahip, grubun geneli tarafından kabul gören eski ve istekli üyeler oylanarak Rider (sürücü) statüsüne yükseliyor. Grubun gezi ve organizasyonları da Rider’lar tarafından yapılıyor. Temsil yetkisi ise dört kişilik yönetim grubuna ait. Rider’lar, özellikle grup sürüşleri sırasında sırtlarında taşıdıkları kulüp sembolleriyle ayırt ediliyor ve sürüş disiplinini düzenliyorlar. Şu anda İstanbul merkez olmak üzere İzmir ve Ankara’da şubeleri bulunan SuperEvaRiders aslında motosikleti araç edinmiş bir arkadaş kulübü. Ancak, gerek sürüş disiplini gerek ise motosiklet bilincine olan yaklaşımı nedeniyle esnemez kurallara sahip. Tüm grup sürüşleri trafik kurallarına uyularak gerçekleştiriliyor. Ehliyetsiz ve koruma ekipmanı olmayanlar sürüşlere dahil edilmiyor. Uzun sürüşler içinse belli bir sürüş tecrübesi veya sertifikalı eğitim almış olma zorunluluğu aranıyor.
İstanbul dışında kulüpler var Bursa Choppers Clup
Bursa Choppers Clup başkanı Murat Güney kulübü için; ’’Şu an kayıtlı 87 üyemiz var ancak bu sezon kayıt olan arkadaşlarla 100 kişiyi geçeceğimizi sanıyoruz. Gurubun amacı Chopper motorsiklet tutkunlarını bir araya getirmek, beraber yol yapmak, tecrübe ve bilgi paylaşımını sağlarken hep beraber güzel zaman geçirmek dostlukları pekiştirmektir. İnternet sitemizde üyelerin ortak paylaşımlarını, haberleşmelerini ve kulüp dışından ziyaretçilere kim olduğumuz ve neler yaptığımız konusunda fikir vermek amacıyla yayına girmiştir" açıklamasını yapıyor.
Çıkılan uzun yollarda, gidilen yer ile ilgili tarihi, çevre güzellikleri, insan ve yaşamları hakkında bilgi sahibi olarak dönmeyi hedefleyen kulüp, ayrıca üyelerin motorsikletleri ve sürüş ile alakalı eksiklerinin giderilmesi konusunda da destek sağlayıp diğer kulüp ve kuruluşlardan bu ihtiyaçları doğrultusunda destek alıyor. Adresi;
www.bursachoppersclub.com
Hitit Motosiklet Kulübü
2002 Yılında Ankara’da kurulan Hitit Motosiklet Kulübü, GSGM ve TMF’na bağlı olarak faaliyet gösteren resmi bir spor kulübü. Hitit motosiklet Kulübü, kuruluşundan bugüne kadar geçen 3 yıl gibi çok kısa bir zaman dilimine rağmen 5 adet Türkiye Enduro Şampiyonası, 4 adet Türkiye Motokros Şampiyonası, 5 adet Türkiye Motodrag Şampiyonası, 1 mahalli Enduro ve 2 Scooter şampiyonaları olmak üzere toplam 17 yarış düzenlemiş. 2005 yılında ise 68 lisanslı sporcusu sayısına ulaşmış. Yurt dışında ülkemizi Milli sporcu olarak temsil eden Şakir Şenkalaycı ve Ata Nurcan da kulübün lisanslı sporcuları. Motosiklet sporlarına olan aktif katkıları nedeniyle TMF’nin düzenlemiş olduğu 2004 yılı ödül töreninde, Enduro yarışlar Türkiye İkinciliği ve 2005 yılı ödül töreninde Motokros yarışlar Türkiye Birinciliği ödüllerini almış.
Kulüp 2004 yılında faaliyete geçen, dünyadan ve ülkemizden en güncel motosiklet haberlerinin ve gelişmelerinin yer aldığı
www.hmk.org.tr sitesinden haberleşmeyi sağlamakta. Bir yıllık izlenme oranı 460 bin civarında olan sitenin, 403 üyesi bulunuyor.
Kadın Motosikletçiler
Womenriders Grubu Mart 2004’te bir e-posta listesi olarak kurulmuş. 2006 Ocak ayı itibariyle 95’i kayıtlı olmak üzere toplam 255 üyesi mevcut. Grubun şu anda İzmir ve Ankara’da aktif olarak faaliyet gösteren birer kolu bulunmakta olup Bursa kolu da kurulma aşamasında. Grup içerisindeki iletişim ve haberleşme, düzenli haftalık toplantılarla, e-posta listesi ve web sitesindeki forumlarla sağlanmaktadır. Toplantılar her hafta dönüşümlü olarak Avrupa ve Anadolu yakasında yapılmakta. Kısa sürede sanal ortamın dışına taşarak motosiklet teması etrafında birleşen kadınların arkadaşlık, eğlence, eğitim ve sosyal faaliyet ihtiyacına cevap veren dinamik bir grup haline gelen, Womenriders grubu 2006 yılı içinde dernekleşmeyi hedefliyor. Adresi;
www.womenriders.net
Kaynak: Hürriyet