Deli Çerkes adlı üyeden alıntı
Oy pusulaları ile ilgili bir bilgimi paylaşmak isterim.
Bir zamanlar piyasanın en büyüklerinden matbaacı olan bir dostumla konuşurken , kendi matbaasında bir dönem oy pusulası basıldığını belirtmişti. Sahte-Kaçak oy pusulası değil. Gerçekten seçimlerde kullanılan oy pusulaları.Öyle dedi ama pek te emin olamadım açıkcası. yazının devamında anlayacaksınız.
Aramızda şöyle bir konuşma geçti
Ben - yahu her seçimde nerdeyse her seçim merkezi çöplerinden mühürlü oy pusulaları çıkıyor ne iştir.?
Matbaacı : tasarım o kadar kolay ki makinası olan herkez basabilir , mühürde çok basit.
Ben : Peki neden bu oy pusulalarının tasarımını karışık , holgramlı ve hatta seri numaralı yapmazlar ki. ?
matbaacı : neden .?
ben : Çöpten oy pusulası mı çıktı , bakarsın seri numarasına , kimseye zimmetli değil ise zaten sahte olduğu anlaşılır. Ancak birilerine zimmetli çıkarsa , hangi sandık görevlisine zimmetliyse ifadesini alır hakim önüne atarsın. Mahkemde gereken cezayı verir.
Matbaacı : kafayımı yedin sen .? O zaman mahkemede korkup tüm tezgahı öter
ben : ne tezgahı. ?
Matbaacı : yok bir şey .boşver bu konuları çay içermisin .?
Bu dediğim olay dünde vardı , bugünde var . yıllardır nerdeyse her seçim öncesinde yaşanıyor. Bu yüzden oy pusuları kolay yapılabilmesi için basit tasarlanmış ve seri numarasız basılıyor. bu yüzden çöpten çıkan oy pusulasının hangi sandığa ait hangi memura zimmetli olduğunun bilinmesi istenmiyor.Parayı basan istediği yerde istediği kadar oy pusulası bastırabilir. İstediği partiye evet mührünü bastırabilir. ortalıı karıştırmak için istediğini çöpe atar , istediği sandık görevlilerini ayarlayıp sandığa atabilir..
Siyaset zaten çok uzun süredir kirlenmişti.Nerdeyse her hükümette devleti dolandırmaktan yargılananlar vekil , bakan yapıldı.Bunları yakalayan emmniyet karşısında el pençe divan durdu.Mahkeme kararları donduruldu. işçi , emekli , memur, esnaf , köylü , öğrenci Vatandaş sadece seçimden seçime hatırlandı.
Şimdi insanlığımız ve vicdanımızda kirlendi.beğendiğimiz , menfaatimiz olan , beklentilerimiz olan parti iktidara gelsinde nasıl gelirse gelsin.yeterki bizimkiler gelsin. Onur kalmadı şeref kalmadı. Para ve güç olunca bunlarıın olmasına da gerek kalmadı.Paran ve gücün varsa , zaten etrafında bir sürü şakşakçı insan var. Kimse gücü bırakmak istemiyor. bunun için ne gerekirse ayıp demeden , günah demeden çatır çatır yapıyor. Şimdi günlerce birbirinizi yeseniz . O bunu demiş , Şu bunu demiş , deli çerkes şöyle zırvalamış diye. Ne değiişecek.? Her gelen , amerikanın talimatlarınıda çıkamadığı için zararın bedelini vatandaşa ödetiyor. Varmı ötesi. ?