özel güvenliklerin bizim üzerimizde yapabileceği şeyler:
genel olarak;
Koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.
çeşitli olaylarda bize yapabilecekleri ve açıklamaları
KANUNUN HÜKMÜ VE AMİRİN EMRİ
Madde 24 - (1) Kanunun hükmünü yerine getiren kimseye ceza verilmez.
(2) Yetkili bir merciden verilip, yerine getirilmesi görev gereği zorunlu olan bir emri uygulayan sorumlu olmaz.
(3) Konusu suç teşkil eden emir hiçbir surette yerine getirilemez. Aksi takdirde yerine getiren ile emri veren sorumlu olur.
(4) Emrin, hukuka uygunluğunun denetlenmesinin kanun tarafından engellendiği hâllerde, yerine getirilmesinden emri veren sorumlu olur.
yani amiri tut ve ya vur derse vurur da tutar da.
MEŞRU SAVUNMA VE ZORUNLULUK HÂLİ
Madde 25 - (1) Gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hâl ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.
(2) Gerek kendisine gerek başkasına ait bir hakka yönelik olup, bilerek neden olmadığı ve başka suretle korunmak olanağı bulunmayan ağır ve muhakkak bir tehlikeden kurtulmak veya başkasını kurtarmak zorunluluğu ile ve tehlikenin ağırlığı ile konu ve kullanılan vasıta arasında orantı bulunmak koşulu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.
yani güvenlikle kavga edemezsiniz. ederseniz birbirinizi döverseniz mahkemede siz suçlu olursunuz. haklı olsanız bile.
ve ya 2 arkadaş kavga ettiniz güvenlikler ağzınızı burnunuzu dağıttı ise ve hakim "orantılı müdahale" derse yediğiniz dayakla kalırsınız.
Madde 52 - Meşru müdafaa halinde mütecavizin şahsına veya mallarına yapılan
zarardan dolayı tazminat lazım gelmez.
Kendisini veya diğerini zarardan yahut derhal vukubulacak bir tehlikeden
vikaye için başkasının mallarına halel iras eden kimsenin borçlu olduğu tazminat
yani konumuzdaki kaska zarar verme olayından da sorumlu değiller, ister kırarlar ister yere atarlar gene sorumlu olmazlar.
Zilyet, her türlü gasp veya saldırıyı kuvvet kullanarak defedebilir.
Zilyet, rızası dışında kendisinden alınan şeyi taşınmazlarda el koyanı kovarak, taşınırlarda ise eylem sırasında veya kaçarken yakalananın elinden alarak zilyetliğini koruyabilir. Ancak, zilyet durumun haklı göstermediği derecede kuvvet kullanmaktan kaçınmak zorundadır.
Gerekçesi için Bkz.
MK. 981 Madde Gerekçesi
Üyemizin Notu: MADDE 981 - Yürürlükteki Kanunun 894 üncü maddesini karşılamaktadır.
Ancak ikinci fıkrada "şiddetle veya hafiyyen kendisinden alınan" ifadesi yerine "rızası dışında, kendisinden alınan" ifadesinin kullanılması uygun görülmüş,"cürmü meşhut halinde tutulan" biçimindeki ifadenin ceza hukukunun suçüstü kavramı ile karşılanması önlemek için, "eylem sırasında veya kaçarken" ifadesine yer verilmiş, "ahvalin haklı göstermediği cebir ve şiddet kullanmak" ifadesi yerine de, kaynak İsviçre Medeni Kanununun 926 ncı maddesinin üçüncü fıkrasının ifadesi de dikkate alınarak "durumun haklı göstermediği derecede kuvvet kullanmak" ifadesinin kullanılması uygun görülmüştür.
miktarını hakim, hakkaniyete tevfikan tayin eder.
yani avm malını korumak için gerektiği ölçüde ağzınızı burnunuzu dağıtabilir. gerektiği ölçüyü kim belirler derseniz orasını hakim bilir .
ADLÎ KOLLUĞUN OLAY YERİNDE ALDIĞI TEDBİRLERE UYULMAMASI HALİNDE YETKİSİ
(1) Olay yerinde görevine ait işlemlere başlayan adlî kolluk görevlisi, bunların yapılmasına engel olan veya yetkisi içinde aldığı tedbirlere aykırı davranan kişileri, işlemler sonuçlanıncaya kadar ve gerektiğinde zor kullanarak bundan men eder.
hukuk okumak varmış. ne basit la.