Serkang adlı üyeden alıntı
Genel anlamada bakıldığında 650 TL çok büyük bir ceza. Birçok arkadaş fikrini beyan etmiş, doğru yada yanlış diye ama göz önünde bulundurulması gereken önemli detaylar mevcut ki bunlar bu ceza hakkında hayati öneme sahip.
Her gün işe gidiş geliş toplam 60 km yol yapıyorum, köprü geçiyorum emniyetten şeridinden, normal şeritten ve en soldaki küçük şeritten gidiyorum. Her gün onlarca tehlike atlatıyorum. Tek bir şey için, oda daha hızlı seyahat edebiliyorum diye. Sağanak yağmurda biniyorum iliğime kadar ıslanıyorum, soğuk havada biniyorum donuyorum, sıcaklarda biniyorum ceketim sırtıma yapışıyor. Yoldan gidiyorum araçlar sıkıştırıyor. Emniyetten gidiyorum ne olduğu belirsiz sirenli araçlar sıkıştırıyor. Ve köprüye her gün 130 kg lik motorum için 3,40 TL ödüyorum. Toplu taşıma ile evim 2 saat, şahsi otomobilimle 1-1,15 saat, motosikletimle ise 30 dakika.
Gelelim sadede, dünyanın gelişmiş ülkelerinden çalmış olduğumuz trafik kurallarının uygulanabilirliğini arttırabilmek için sert yaptırımlara başvurmadan önce iyi bir etüt etmek lazım. Adam gelişmiş ülkelerde de aynı kuralları uyguluyor ama motosiklet ve bisiklet için ayrı yol tahsis ediyor. Bir çok ülkede emniyet şeridi diye adlandırılan yer en sol şerit, peki neden? sol şerit sollama şeridi de o yüzden. Zaten sollama haricinde kullanmak yasak. Hadi onuda geçtim dünyanın hangi gelişmiş ülkesinde çevre yolunda minibüs diye bir toplu taşıma aracı var? Cevap veriyorum gelişmişliği hesaba katmazsak Hindistan, İran, Güney Afrika'nın birçok ülkesi.
Sen muasır medeniyeti yakalarsın, sonrada dersin ki kesin kurallar bu, bunlara uymayanların cezası da bu kimsenin gıkı çıkmaz. Ama sen daha toplu ulaşımı çözmeden, motosikletleri araçtan saymayan halkı eğitmeden ama devlet olarak otomobille aynı kefeye koyan, önüne gelene emniyet şeridinde gitme hakkı tanıyarak araçlarına siren ve flaşör temin etme kafasını bırakmazsan istersen dünyanın cezasını yaz, bu halk bunun da çözümünü bulur. Plaka saklar, aradan kaçar, rüşvet verir, rüşvet alır.
Düzeltilmesi gereken bir çok konu varken düzenlemeye en sondan başlamak pek akılcı değildir ki bunu ardaşık sayılar eğitiminde ilkokulda öğretirler. Ama nedense biz öğrenemeyiz.