Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
2. sayfa BirinciBirinci 12

Neden motosiklet yerine "makine" kelimesi kullanılır?

REKLAM ALANI
    100 Oktan Moderatör (Komtan) Gürkan Anbarlı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Fazer
    biraz daha karıştıralım, genişletelim

makine mi makina mı?

MMO Makina Mühendisleri Odası diye kullanır, İTÜ Makina Fakültesi der, Makina İmalatçıları Birliği vardır ama TDK Makine der.

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    tubis - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Yamaha Cygnus L
    Alıntı danger0 adlı üyeden alıntı
    Abi bana havale etti o işi
    Sonsuza kadar süren tek A$K motosiklet aşkıdır !
    'TUĞBA OKAN EKİN' << 03.04.2007 >>

rutti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Alıntı komtan adlı üyeden alıntı
    biraz daha karıştıralım, genişletelim

makine mi makina mı?

MMO Makina Mühendisleri Odası diye kullanır, İTÜ Makina Fakültesi der, Makina İmalatçıları Birliği vardır ama TDK Makine der.
    Daha kibar diye mi acaba TDK makine diyor? oysa her iki durumda da kelime ses uyumuna uymuyor.

GreatWhiteShark - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    DADYW Regal_Raptor DD250E-9
    Ben makine denmesine karşıyım...

MAKİNA işte o kadar...

Soranlara Makina Yüksek Mühendisi'yim diyorum...

Makine denince çok yumuşakça oluyo yaw... Şey gibi... Anlarsınız işte...
    Regal Raptor
    DADYW
    DD250E-9
    34 SIU 67

rutti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    tabii, tabiii....

tata - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Satıldı
    Alıntı DinoF1 adlı üyeden alıntı
    Arkadaşlar ben bu işlerde yeniyim. Ama bu sorunun cevabını çok merak ediyorum.
    Mantıklı bir açıklama bulamıyorum.
    Teşekkürler.
    Bence: Motorsikletin kendisine kısaca motor diyoruz, dolayısıyla motorsikletin motoruna da makina (makine) diyoruz. Yani makina dediğimiz, motorsikletin İngilizce'deki engine bölümü. Örneğin şöyle bir muhabbet: "Abi, motor eski ama, makinesi sağlam!".

serkankiyak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    fz6
    makina kelimesi daha yırtıcı ve tutkulu..
    Ve biz tutkulu olduğumuz şeyleri lakap ile anarsak daha bir mutlu oluyoruz..
    hazdan yani..
    kız arkadaşına hangimiz kız arkadaşım diye hitap ediyoruz yanımızda değilken; hatun diyoruz genelde..
    onun gibi birşey..

Seni unutmayacağız
    Nur içinde yat
    Ertuğrul_Öz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Dışı büyük içi küçük sarı şey
    Bildiğim kadarıyla.

Makina Giriş ve çıkışı aynı enerji tipi olan mekanik düzeneklerdir Örnek:Bisiklet, fiziksel kuvvet alır yine fiziksel kuvvet verir. Yani makinadır (Basit makinalara alet denir. Örn: pense)

Motor : Giriş ve çıkışı farklı enerji tipleri olan mekanik düzeneklerdir. Örnek :İçten yanmalı motorlar Giriş yakıtın kimyasal enerjisi çıkış mekanik güç olarak veren mekanik düzeneklerdir.

Hımm konu derinleşiyor.

İnsanlarda yemeklerdeki enerjiden mekanik güç üretirler. O zaman insanlarda motormudur ?

Silahlar barut gücünün yanması ile mekanik güç üretirler Silahlar motormudur?

Fotoğraf makinaları pildeki kimyasal enerjiyi mekani enerjiye çevirirler o zaman bunlar aslında fotoğraf motorumudur.?

100 Oktan Moderatör (Komtan) Gürkan Anbarlı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Fazer
    28 Mart 2000 tarihli Hakkı Devrim yazısından alıntı

İTÜ Makina Fakültesi son sınıf öğrencisi okurum Hakan Güvenli "Yıllardır makina mı, makine mi yazılır tartışması bizim fakültede de sürüyor. Doğruyu sizden öğrenmek istiyorum" diyor.

Bu sual bana kaç kere soruldu bilemem. Ama üç kere cevap verdiğime dair (23 aralık 96, 19 haz. 98 ve 15 may. 99) kayıt var. Bir daha tekrar edeyim.
    Kelimeyi İtalyanca'dan (macchina) almışız. Eski sözlükler makina diyor. Meydan Larousse, makine veya makina diye, İstanbul Türkçe'sinde ÇaÈdan "e"ye geçişi işaret etmiş. Resmî kayıtlarda hâlâ makina ağır basıyor. Sözlükler makine'yi benimsemiş.

Not. Türkçe Sözlük (TDK) en çok başvurulan kaynaktır

sadbey açıklamaların için teşekkürler.özellikle kızlar bölümündeki açıklamana bütün içtenliğimle katılıyorum..

birkan emiroğlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    henüz yok
    makina birden fazla parçanın uyum içerisinde çalışmasıdır diyebilirmiyiz? bu çalışma esnasında bir enerji dönüşümü mutlaka olacaktır. sistem ne kadar karmaşıksa (ve artık estetikse' yi de ilave etmeli) kullanıcısı ya da sahibi o kadar iyi hissetmezmi kendini ne dersiniz. makina veya makine senelerdir bu polemik devam ediyor ben oraya girmek istemiyorum. güzel olanı yapma veya sahip olma duygusu çoğumuzun içinde var. kendi adıma ehliyetten sonra güzel bir makina istiyorum. hedefim içinse yazılanların tamamını ilgiyle izliyorum. hepinize sonsuz teşekkürler.

xxxxx - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    honda cbf 500
    denir işte arkadaş ortamında bişey anlatılırken. irdelemeye gerek yok
    makine denir, alet denir, cihaz denir, denir de denir
    ben giderim adım kalır dostlar beni hatırlasın

kucukprens - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Eli kulaginda!
    Makine kelimesinde bir de GUC anlami yatar alt anlam olarak. Ornegin YBR 125'ten sozederken "iyi bir motor " denilir de Ducati monster'dan sozederken saglam makine denir...En azindan ben boyle algiliyorum bu kelimeleri duydugumda...

Sadobey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Jinlun Marauder JL 150
    Alıntı Akira adlı üyeden alıntı
    Bildiğim kadarıyla.

Makina Giriş ve çıkışı aynı enerji tipi olan mekanik düzeneklerdir Örnek:Bisiklet, fiziksel kuvvet alır yine fiziksel kuvvet verir. Yani makinadır (Basit makinalara alet denir. Örn: pense)

Motor : Giriş ve çıkışı farklı enerji tipleri olan mekanik düzeneklerdir. Örnek :İçten yanmalı motorlar Giriş yakıtın kimyasal enerjisi çıkış mekanik güç olarak veren mekanik düzeneklerdir.

Hımm konu derinleşiyor.

İnsanlarda yemeklerdeki enerjiden mekanik güç üretirler. O zaman insanlarda motormudur ?

Silahlar barut gücünün yanması ile mekanik güç üretirler Silahlar motormudur?

Fotoğraf makinaları pildeki kimyasal enerjiyi mekani enerjiye çevirirler o zaman bunlar aslında fotoğraf motorumudur.?

Ama bütün mekanik düzenekler motor değildir.

Alıntı Akira adlı üyeden alıntı
    Motorlar mekanik hareket üretir genelde Dönme şeklindedir.
    İnsanın dönmüşüne motor değil top denir.

Toplu silahlarda vardır.

Pil konusuna gelince Ennergizer kimyasal enerjiyi Ayı enerjisine çevirir.
    Sadobey

onrbab - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    eskiden di yok artık
    bende sadece makina demiorum
    Yavru-canavar gibi sıfatlarda soliorum
    yani herkes ne isterse onu söyler
    mesela benm bi arkadaşım sohbet edior yaa
    utanmasa karşılık lı bira cekecek ler odurumda yanı
    [B]RR gençliği[/B]

Motosikleti
    Regal Raptor Class
    Bazı kelimeler, dilimize girdiği ülkenin dilindeki okunuşuna benzer. Veya biz birşeyler uydururuz.
    Mesela : "müşir" Sanırım ingilizcedeki "measure" (miyşır gibi okunur) dan gelir.
    Yine "Cemse" (ordudaki kamyonlar) kelimesi de öyle. Aslında markadır, GMC markasıdır. GMC, "ciemsi" diye okunur, cemse olarak yerleşmiştir.

Farklı bir şekilde, biraz karizma katmak istediğimizde olur. Elektronik sistemlerin ilk kullanıldığı sistemlere "bilgisayarlı veya beyinli" gibi ifadeler kullanırız. Aslında ufacık bir elektronik devre vardır ama biz "bilgisayarlı" demeyi tercih ederiz.

Farklı bir örnek, otomatik silahlar. Hani çocukken "taramalı" dediğimiz şey. Diğer adı da "makinalı" idi. Sanki içinde bir makina varmış gibi.
    Acaba diyorum, motosiklet ilk Türkiye'ye geldiğinde, "makinalı bisiklet" veya "motorlu bisiklet" diye mi anıldı acaba ilk defa. Oradan mı kalma bu "makina" lafı.

watercolours - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    speederbike
    niye makine diyoruz? çünkü motorları makine mühendisleri tasarlar. yani motorlar aslen makinedir.
    May the Force be with McLaren Mercedes

aytskal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ben kendi açımdan yaklaşayım makine demeyi seviyorum çünkü işim teknikle alakalı bazı insanların mekanik elektrik cihazlara karşı sempatisi ilgisi oluyor bende onlardan biriyim imrenerek bakar çalışmasını parçalarını merak eder kurcalar oynarım
    Kısacası ben hayranlık duyduğum sevdiğim mekanik cihazlara makine diyorum!

2. sayfa BirinciBirinci 12

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler