Kaybolsak da beraberiz / Menderes ÖZEL
Reklamlar
-
100 Oktan Moderatör (Komtan)
Dakar Rallisi'nin kıdemli yarışçısı Kemal Merkit ve olimpiyatlardan tanıdığımız yılların motor sporcusu Kutlu Torunlar güçlerini birleştirerek Jim Beam Türkiye takımını kurdu.
Basın sponsorluğunu Milliyet'in yaptığı iki Türk yarışçı, dünya çevresinin neredeyse beşte birine eşit mesafeyi, dünyanın en zorlu yarış şartlarında kat etmeye çalışacak.
Merkit ve Torunlar'ın Maslak'ta, her erkeğin düşlerini süsleyebilecek zenginlikteki hobi garajında sohbet ederken yarış hazırlıklarını izledik.
Portekiz'in Lizbon kentinden 6 Ocak'ta start alacak olan 29. Dakar Rallisi'nde bu yıl Türkiye'yi yarışın kıdemlisi Kemal Merkit (46) ve 1992'den bu yana olimpiyatlardan ve motor sporlarında elde ettiği başarılardan tanıdığımız Kutlu Torunlar (38) temsil ediyor. Jim Beam şemsiyesi altında bir araya gelen Merkit ve Torunlar, ilk kez kurulan Türk takımıyla, dünyanın en zorlu ve en tehlikeli rallisinde derece almak için Lizbon'dan Dakar'a uzanan 8,696 kilometreyi kat edecek.
42 ülkeden, 187 otomobil, 250 motosiklet ve 88 kamyonun sınırları zorlayarak en azından bitirmeye çalışacakları yarış, Lizbon'dan başlayacak; İspanya, Fas, Moritanya, Mali'yi geçerek, Senegal'in başkenti Dakar'da son bulacak.
Medya sponsorluğunu Milliyet ve Power FM'in yaptığı Jim Beam Türkiye takımının diğer sponsorları, KTM, Spormoto, Castrol, Maximum card, Jansport, Columbia, Technogym ve Oakley. Güçlerini birleştiren Merkit ve Torunlar, sponsorların da yardımıyla, iyi bir derece elde edip, Türk bayrağını Dakar'da gururla dalgalandırmayı hedefliyor.
Dakar yarışını bitirebilen ilk Türk olan Kemal Merkit ve ilk kez yarışacak Kutlu Torunlar'ı, Maslak oto sanayideki garajlarında, ralliye hazırlanırken ziyaret ettik. Gittiğimizde 2 KTM 450 EXC'yi parkurların zorlu koşullarına hazırlamakla meşgul olan ikiliyle yaklaşık 2 saat süren keyifli röportajımızda, Dakar Rallisi'nin inceliklerini öğrenme fırsatı bulduk ve tarihi hazırlığa tanıklık ettik.
Kemal Merkit, kıdeminin ve Dakar tecrübelerinin verdiği huzurun yarattığı rahatlıkla Kutlu Torunlar'dan daha çok konuştu. Dakar'daki başarılarıyla Türkiye'de "Çöl Kaplanı" diye anılan Merkit, zaman zaman Torunlar'ı işaret ederek "yavru kaplan" şakaları yaptı. Merkit ve Torunlar'ın Türkiye'ye dereceyle dönmesi de bu sohbeti şüphesiz taçlandıracak.
Daha önce Dakar Rallisi'nde bir Türk takımının varlığını duymamıştık.
Kemal Merkit: Türkiye'den ilk defa iki ayrı araç bu yarışa katılıyor. Daha önce bireysel katılımlar vardı. Türkiye, 89'da kamyonla, 91'de otomobille yarıştı. Ralliye 2000, 2002, 2003 yıllarında motosikletle ben katıldım. Ama ilk kez iki motosiklet bir takım oluşturduk. Türkiye'nin Dakar Rallisi'ndeki ilk takımı oldu. Çok güçlü bir medya sponsorumuz var bu yıl; Milliyet gazetesi. Milliyet ralliyi yakından takip edecek.
Yarışmanın maliyeti nedir?
Kemal Merkit: Katılım ücreti kişi başı, 16,500 avro. Her şeyden önce yarışabilmek için bu kayıt ücretini yatırmak zorundasınız. Konaklama, benzin, lastik gibi unsurları da hesaba kattığınızda 2 kişi yarışmanın maliyeti 100 bin avroyu buluyor.
Yarışı nasıl tamamlamayı umuyorsunuz? Hırslı ve hazır görünüyorsunuz.
Kemal Merkit: Türkiye'de özellikle sporda başarıya büyük bir açlık var. Bu bilinçle 450 cc motosiklet klasmanında ilk üçü hedefliyoruz. Ama ilk beşe girersek de üzülecek halimiz yok. Tam tersine ilk beşte çok büyük bir başarıdır. 450 cc motosiklet sınıfında 90, toplamda 250 motosiklet yarışacak.
Kutlu Torunlar: Dakar'a ilk kez katılıyorum. Daha önce takip ettiğim bir yarıştı. Hem motosiklet üzerinde geçirdiğim zaman ve kazandığım tecrübe, hem de başka uluslararası yarışlarda kıvama geldiğimi hissettiğim için, bu yılın yarışa katılmam için doğru yıl olduğuna inandım.
2006'nın başından beri yarışa gidecek gibi hazırlandık. Sponsor arayışlarımız daha sonra başladı. Bir yıl içinde hedefimize ulaştık ve gidiyoruz. İkinci hedef Dakar'a ulaşmak, üçüncü hedef derece elde etmek, dördüncüyse daha çok insanın Dakar'dan haberdar olmasını sağlamak ve daha çok motosikletçinin Türkiye adına Dakar'a katılabilmesi. Çünkü bu efsanevi bir yarış. Kemal Merkit'in son 3 yıldaki bireysel çabalarıyla bizim de bayrağımız orada dalgalanıyordu. Şimdi daha bilinçli ve destekli bir şekilde, yeni hedeflerle Dakar'a katılıyoruz.
Sizi 8.696 km boyunca ne gibi zorluklar bekliyor?
Kemal Merkit: Sürprizlerle dolu bir yarış bu. Bir plan yapıp da, 'burası çok zor olacak' demek şansınız yok. Kontrolümüzde olmayan terör tehlikesini bir yana bırakırsak, etap içinde tehlikeyi biraz da insanın kendisi yaratıyor. Navigasyonda hata mı yaptınız; zamanla ilgili sorununuz mu var; aradaki farkı kapatmak için normalden hızlı mı gidiyorsunuz? Bunların hepsi tehlike yaratır. Cennette gibi rahat rahat giderken, karşınıza bir uçurum çıkabiliyor. Çölün, kumun içindeki güçlüklere baktığınızda her an bir tehlike var. Ama siz o tehlikeler için oradasanız, onların üstesinden gelmek için oradasınız. Bu yarışın ruhunda tehlike de var. Bizi bekleyen güçlükleri yaşayarak görüyoruz. Hesaplamadığınız, planlamadığınız şeyler sizin için güçlük oluyor. Kaza, teknik sorun, kaybolma, yaşanabilecek tehlikelerden bazıları. Değişken hava sıcaklıklarında da yarışmak zorundasınız. Çöl ortasında yağmurla karşılaşabiliyorsunuz ki bu işi daha da zorlaştırıyor.
2002'de birlikte yol aldığım İngiliz arkadaşımın geçirdiği kaza beni kötü etkilemişti. O zaman yarışın anlamı değişiyor ve yarışmak istemiyorsunuz.
Yarış boyunca birlikte mi yol alacaksınız, değişik stratejileriniz olacak mı?
Kemal Merkit: Biz takımız; beraber gitmeyi planlıyoruz. Kaybolduysak da beraber kaybolmuş olacağız. Ancak bunun bir de avantajı var. Teknik olarak birbirimize destek olmak için beraber hareket edeceğiz. Çünkü ancak sadece yarışanlar diğer bir yarışçıya yardım edebilir. Bana bir şey olursa Kutlu; Kutlu'ya bir şey olursa ben yardım edeceğim. Bu yarışta servis elemanı ya da dışarıdan destek yok.
Lastik, yakıt, yağ sarfiyatınız ne olacak?
Kemal Merkit: Daha önceki tecrübelerimize göre bir lojistik hazırlık yaptık. Servisle yarışmadığınız için lastiğinizi ekonomik kullanmak zorundasınız. Planımıza göre 2 günde bir lastik değiştireceğimizi hesaplarsak, 8'er arka lastik, 5-6'şar ön lastik değiştireceğimizi düşünüyoruz. Yakıtı, çöl ortasındaki seyyar istasyonlarda, teneke bidonlardan hunilerle biz dolduruyoruz. Modifiyeli motorlarımız 450 cc olmasına rağmen 100 km'de 10 litre yakıt harcıyor. Bu, motor başına 1 tona yakın benzin tüketeceğimiz anlamına geliyor.
Tedbir olsun diye en fazla üç günde bir yağ değiştireceğiz. 15 günde motor başına 50 litre yağ kullanacağız.
Yarışta bir günde ortalama ne kadar süre motosiklet üzerinde kalacaksınız? Nerede konaklayacaksınız?
Kemal Merkit: Etabın uzunluğuna göre 10-12 saat motor üzerinde geçireceğimiz zamanlar olacak. Daha kısa etaplar da 5-6 saat motor üzerinde kalmamızı gerektirecek.
16 gün boyunca tüm konaklamalarımızı "Afrika tipi" havaalanlarında pist yakınlarındaki çadırlarda konaklayacağız. Bu ortamlarda diğer yarışçılarla sosyalleşme imkanı da buluyoruz. Ben bugüne kadar yalnız başıma gidiyordum. Yalnız olduğunuzda daha da fazla sosyalleşiyorsunuz. Oradaki koşullar sizi iletişim kurmaya itiyor. Bütün iş, yardımlaşma ve dayanışma içinde gidiyor. Sizin mutlaka başka yarışçılarla paylaşacağınız, paslaşacağınız konular, detaylar vardır. Zaten insanı bu organizasyona çeken en önemli faktörlerden biri sosyal bir yarış olması.
Dünyada Dakar Rallisi'ne ilgi nasıl? Yarışın start alacağı nokta bazen Paris, bazen Lizbon ya da İspanya da bir kent olabiliyor.
Kutlu Torunlar: Dakar Rallisi popülaritesini ve uluslararası medyadaki önemini patlama derecesinde artırdı. 880 yarışmacı kontenjanı için kayıtlar 1 hafta içinde doldu. Tehlike de organizasyonun cazibesini artırıyor.
Kemal Merkit: Ana sponsor Total'ken yarış Fransa'dan başlıyordu. Sponsorun Portekizli olmasından dolayı yarış bu yıl Portekiz'den başlıyor. Yarışa en çok ilgi gösteren ilk dört ülkeyi, Fransa, İspanya, Portekiz ve İtalya diye sıralayabiliriz.
Etabı bitirdikten sonra bir sonraki güne nasıl hazırlanacaksınız.
Kemal Merkit: Günün etabından sonra bir sonraki etapla ilgili brifing veriliyor. Herhangi bir değişiklik, tehlikeli noktalar varsa onlar bildiriliyor. Çöl fırtınalarında kum tepelerinin yerleri bir gecede değişebiliyor. Rota aylar öncesinden hazırlandığı için, değişiklikler parkurun yarışılmasından önce bildiriliyor.
Bu sene GPS (Küresel Yer Belirleme Sistemi) kullanılmayacak. Yarışmacılar sadece dağıtılan yol notlarıyla yarışacak. Her şeye rağmen araçlarda bulunacak olan GPS aktif hale getirilirse, ceza yazılacak.
Kutlu Torunlar: Yarışçılar GPS'i sadece pusula olarak kullanabilecek.
Ne kadar süredir motosikletle ilgileniyorsunuz?
Kemal Merkit: 15 yıldır motosikletle, 94'ten bu yana da yoğun olarak motosiklet sporuyla ilgileniyorum. Avrupa'daki örneklere baktığımızda, motosiklet eğitimine 5 yaşında başlandığını görüyoruz. Türkiye'de de neden olmasın. Bunun öncüsü olmaya çalışıyoruz.
Kutlu Torunlar: Daha önce motosiklete biniyordum ancak sportif anlamda 8 yıldır motosikletle ilgileniyorum. Birkaç yıl kendimi yetiştirmekle geçti. Ondan sonra rutin bir şekilde yarıştım. Her hafta sonu hobi olarak Belgrad ormanında motosiklete biniyorduk. Gitgide bu grafik yükseldi. Şimdi de iyice yarışır hale geldik.
Not: Dakar Rallisi ve Türk takımının pozisyonu hakkında her türlü bilgiye Milliyet ve takımımızın sitesi www.dakarturk.com adresinden erişebilirsiniz.
KEMAL MERKİT:
İlk kez 1994'te Camel Trophy'de yarıştı. Son derecesi, 2005 Enduro Türkiye Şampiyonası'nda, 450 cc üzeri klasmanında birincilik.
KUTLU TORUNLAR:
1992 Barcelona olimpiyatlarında milli takımda windsurf sporcusu olan Torunlar'ın 2005 Enduro Türkiye'de genel klasman birinciliği var.
Röportaj: MENDERES ÖZEL
Fotoğraflar: OZAN GÜZELCE
Menderes ÖZEL
mozel@milliyet.com.tr
Motosiklet Günlüğü - Menderes Özel'in Yazıları Her Cumartesi Milliyet Gazetesi Cumartesi Ekinde Yayınlanır.
Reklamlar
-
Pek bi duygusal başlık olmuş
Sonsuza kadar süren tek A$K motosiklet aşkıdır !
'TUĞBA OKAN EKİN' << 03.04.2007 >>
-
[B]Atam Cumhuriyeti Sen kurdun, Onu biz koruyacağız!!! [/B]
-
Allah korusun,tüm motorcuları korusun
Sonsuza kadar süren tek A$K motosiklet aşkıdır !
'TUĞBA OKAN EKİN' << 03.04.2007 >>
-
[B]Atam Cumhuriyeti Sen kurdun, Onu biz koruyacağız!!! [/B]
-
[CENTER][B][COLOR="Red"]*** THE WEBMASTER[/COLOR] BY_KANUNSUZ[COLOR="Red"] ***[/COLOR][/B]
::evil::[/CENTER]
-
basarılar
-
umarım hedefledikleri gibi ilk 3 e girerler.
-
güzel röportaj
Kemal Merkit ve Kutlu Torunlar'a başarılar. Yarışı tamamlayıp, Türkiye'ye dönsünler yeter...
Daha önce motosiklete biniyordum ancak sportif anlamda 8 yıldır motosikletle ilgileniyorum. Birkaç yıl kendimi yetiştirmekle geçti. Ondan sonra rutin bir şekilde yarıştım. Her hafta sonu hobi olarak Belgrad ormanında motosiklete biniyorduk. Gitgide bu grafik yükseldi. Şimdi de iyice yarışır hale geldik.
Çok iyi yaaaa.... Yok mu benimle Belgrad ormanlarına gelecek. Belki birkaç yıl sonra biz de yarışır hale geliriz...
-
23 Aralık 2006, 15:24
#10
Başarılar diliyorum.İnşallah bir türk takımı
dakar da adını duyurur.Yardım filan lazım olursa haber edin benim külüstürle yapıştırır gelirim abi.
1 St Class Warrior.Hardware Master.
-
23 Aralık 2006, 17:40
#11
her ikisinede başarılar
-
23 Aralık 2006, 17:45
#12
yolunuz açık olsun başarılar dilerim
SADAKAT NEDİR BİLMEM KİMSENİN GÖLGESİNDEN GEÇİNMEM HİÇ KİMSEYEDE EYVALLAHIM YOKTUR BU CANI ALLAH VERDİ ANCAK ALLAH ALIR EMİR OLUNDUĞUNDA VAKTİ GELDİĞİNDE KOŞA KOŞA GİTMEK NASİP OLUR İNŞAALLAH
-
23 Aralık 2006, 19:02
#13
inşallah dilediginiz gibi olur hersey...
Binlerce Kilometre Bile Tek Bir Adımla Başlar...
-
23 Aralık 2006, 19:13
#14
başarılarr diledıgınız gıbı olurr herseyyy
-
23 Aralık 2006, 19:24
#15
o baslık bugun mıllıyetın ekındekı haberınde yazıyodu...
Aslında Söylediklerimden Çok, Sakladıklarımda Gizliyim.Siz En İyisi Beni Anlamak İçin Konuştuklarımdan Çok Sustuklarımı Dinleyin...([url]www.motorcular39.azbuz.com[/url])([url]www.delikentli39.skyblog.com[/url])
-
23 Aralık 2006, 19:59
#16
Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
sağlıkla gidip gelsinler başarılar kendilerine.
-geç gitmek HİÇ GİTMEMEKTEN iyidir-
www.perkitan.com
BİRKISIM İNSANLARA KIZIP TÜM İNSANLARA DÜŞMAN OLMAYA DEĞMEZ BUHAYAT
-
23 Aralık 2006, 20:25
#17
Bazen kaybolmak iyidir,insana kendini tanıtır.
İşte gerçek sportmenlik bu.
Benim motorum senin motorunu geçer,abi bu kaç basıyor muhabbeti değildir motorculuk.
Haydi hükümeti yıkalım yerine AVM yapalım.
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)
Bu Konudaki Etiketler