Balık Üzerine Mutfak Kültürüme Katkıda Bulununuz...
-
Reklamlar
-
vallahi öğrenci evinde çok yapardık al hamsi batır una at yağa çıkar çerez gibi ye bundan şaşmam. :D
-
levrek nispeten bol kılçıklıdır ama tuzda yapıldı mı afiyetle yenilir.
kılçıksız löp balık istersen dil , somon , kalkan , mezgit fleto gibi seçeneklere yönelebilirsin.
ancak güzele ulaşmak için zor yollardan geçmek gerektiğini unutma ;)
mesela çipura gibi iri balıkların yanakları atlanmamalıdır.
tekir çipura sarı kanat favorilerimdendir.
hafif alkol alınacaksa soğuk bir beyaz şarap tavsiye edilir.
yoksa rakı balık zaten kankidir.
balık restaurantlarında menüde fiyat yazmıyorsa hal fiyatına göre günlük fiyatlandırılıyor demektir , pazarlık yapılabilir anormal karşılanmaz.
fiyat yazıyorsa kesene göre seçersin , yeşil mevsim salatası bol limon ve kızarmış ekmek ile yutulur , hafif soğan yenilebilir.
ama asla balığa limon sıkılmaz !!!
şimdilik bu kadar...
"Dünyanın sorunu, Akıllılar hep kuşku içindeyken, aptalların küstahça kendilerinden emin olmalarıdır." B.Russell
"Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür; ve bir orman gibi kardeşcesine" Nazım Hikmet
-
1. Mutfağa girmesi en muhtemel bence en lezzetli balıklar çipura,levrek,çinekop,fare,mercan,sarıkanat,barbun ,kolyos,lüfer,mezgit,gubbes,turna,dil,kaya grida,hamsi,sardalya.uskumru ve palamut....2.Bütün balıkları balıkçıya söyleyip kılçıklarını aldırabilirsin ama en kılçıksızları palamut-lüfer-grida-uskumru yani boyutları büyük olanlar iri kemikli ve eti en kolay kemikten ayrılanlar..3.Damak zevkine göre bütün balıklar her şekilde pişirilir yağlı balıklar mangal ızgara daha az yaglı olanlar fırın buğulama seklinde yenmesi daha makbuldür(yağlı balıklar çinekop,hamsi,sardalya,uskumru..az yağlılar palamut,çipura,levrek,barbun bunlar bence tavalıktır yani yağda pişer) 4.yağda pişirecek olduklarını una veya mısır ununa bulayıp kızgın yağa sallayacaksın fırında yapacaklarını zeytin yağıyla sıvazlayıp fırına atacaksın. yanında birsürü sos,meze yapılır bunlarıda balığı iyice çözdükten sonra anlatırım...5.istanbulda gideceğin mekanları arkadaşlardan öğrenirsin antalya'ya gelirsen ben sana yediririm hadi afiyet olsun metehan...rastgele...
-
çipura yemeye 3 yıl önce başladım bağımlısı oldum desem yeridir kılçığı inanılmaz kolay ayrılan hele kışın yağlanmış balıksa yemede yanında yat o derece. Pişimi de diğer balıklara göre kolay olduğunu söyleyebilirim (frında yapılacaksa ki genel tercihim frında yapmaktır)
önce 200 derecelik frının olacak tepsiye frın kağıdı sereceksin balıkları koyacağın yüzünü yağlayacaksın sonra balıkları koyup yanında damak zevkine bağlı kuru soğan patates biber domates vs konulabilir (patatesleri önceden kızartmaya yada haşlamaya gerek yok) sonrasında piştiğine kanaat getirdiğin vakit tamamdır afiyet olsun
-
her balık lezzetlidir. ama usulüne uygun pişirldigi taktirde. ayrıca hangi balıgın hangi ayda yenilebileceginide bilmek gerekir.
ben genelde evde pişiririm. o nedenle balık lokantalarında ne yenir ne ipek bilmem. balıgı ailecek çok severiz. balık işi birazda bütçe ile ilgili. kimi balıklar pahalıdır.çok lezzetli olmayan balıklarda ara sıra pahalı olur bunun nedeni o dönemde az çıkmasıdır.
bu aralar hamsi ucuz.
sana bir tarif vereyim
iki kilo hamsi al. eger temizlemeyi bilmiyorsan ve aldıgın yer temizlemiyorsa balıkçıya söyle ben bunun bel kemiginide çıkaracagım birkaç tane gösterirmisin de. son balık temizleninceye kadar bir daha gösterirmisin diye sor ki son balıgıda adam temizlesin.
şaka bi yana bel kemigi alınmış hamsileri önceden hazırlanmış hafiften yaglanmış tepsiye önce halka halka dogranmış soganları diz sonrada hamsileri önce sırtüstü sonrada tam üzerine gelecek şekilde yüz üstü yatır. mümkün oldugunca sık diz. daha sonra ince limon dilimlerini halka halka diz en son tuzunu at. son olarak üzerine hafiften zeytinyagı gezdir. sür fırına. kızarınca afiyet olsun.
aslında balık işi ayrı bir mutfak ve kültürdür. burada yazsak sayfalar dolusu yazılır. en güzeli hazıra kon ve internetten faydalan. bol miktarda döküman bulursun.
şerefini kaybedenin kaybedecek bir şeyi kalmamıştır
-
Abi En Güzel Ve tatlı Balık kendi tutuğun balık..saatlerce bekleyip yakalamak tamamen ayrı bi zevk+birde yemesi var olta başında vazgeçilmez
Hem sizin için değişik bir durumda yok çizme giymek gibi zaten meşhur sarı çizmelerin var...Saygılar....
-
1. mutfağa genelde hamsi ile giriyoruz..Sahilde ise sardalya ızgara ve salata iyi gider
2. genelde kılçıklı yiyoruz ama kılçıksız olanlarıda var ( adını unuttum böyle parça parça oluyor)
3. pişirmesi en kolay bana göre sardalya
4. Tava, ızgara, fırında aklıma gelen bunlar
5. Izgara, sahil kenarında özellikle yağlanmış bir sardalya ile iyi gider evde ise diğerleri tercih edilebilir.
Burada sahilde ızgara olayı kalktı ama.
Bir ağaçtan binlerce kibrit çöpü olur, ama unutmayalım ki bir kibrit çöpünden de binlerce ağaç kül olur...
-
Ülen hacı Foça ya gelmedinki sana balık nasıl yenir,hangi balık ne zaman yenir anlatayım.
Motorcu için varmak değil,yolda olmak önemlidir
Bizim buraların en meşhur motoru PANCAR dır
Ne Motorcular Gördüm Üstünde Elbise Yok,Ne Elbiseler Gördüm İçinde Motorcu Yok.
-
07 Aralık 2011, 01:44
#10
safakk adlı üyeden alıntı
çipura yemeye 3 yıl önce başladım bağımlısı oldum desem yeridir kılçığı inanılmaz kolay ayrılan hele kışın yağlanmış balıksa yemede yanında yat o derece. Pişimi de diğer balıklara göre kolay olduğunu söyleyebilirim (frında yapılacaksa ki genel tercihim frında yapmaktır)
önce 200 derecelik frının olacak tepsiye frın kağıdı sereceksin balıkları koyacağın yüzünü yağlayacaksın sonra balıkları koyup yanında damak zevkine bağlı kuru soğan patates biber domates vs konulabilir (patatesleri önceden kızartmaya yada haşlamaya gerek yok) sonrasında piştiğine kanaat getirdiğin vakit tamamdır afiyet olsun
Aynen katılıyorum Çipura candır,
Ayrıca ızgarada yapılan çipuraya limonu basarım hiç acımam , balığa limon sıkılmaz diyen dostlarıda şiddetle kınarım
Balık , roka , rakı hayatımın triosudur biri eksik olursa tadı çıkmaz .
DAHA GİDİLECEK ÇOK YOL ,ÖĞRENECEK ÇOK ŞEY VAR
-
07 Aralık 2011, 01:53
#11
Abi bir balık satıcısı olarak sana söyleyeceğim levreğin ve çipuranın tadı farklıdır.Asıl olan balığın tadı kadar pişirme şeklinde gizli.Eğer bir gün bergama,soma,dikili civarlarına gelirsen sana kendi sattığım çipuradan fileto yaptırıp bir tadına bakmanı sağlarım. Yanında 35 cc cam şişe içinde bulunan materyali de getirmemiz lazım.Salata balığın motor yağı gibidir.Balıktan önce aksesuar olarak kesinlikle çorba öneririm.Fırında yada tavada seviyorum...Mangal açmıyor.Fırında yapacaksan soğan,domates vs... içini dolduracaksın şöyle büyük bir çipuranın...Sonra biraz yağ...Açım zaten...Ama abi sana şöyle söyleyeyim hayatta en sevdiğim yiyecek tavuktur...İstediğin her şeklini yaparım. İnsanları doyurmaktan zevk alan bir insanım.İnşallah bir gün seni ağırlarım abi.O zaman daha ayrıntılı konuşuruz.
-
07 Aralık 2011, 01:59
#12
ya sen nasıl bi insansın gel sapancaya sana en kral balığı ızgara yapayım istersen karasuya gidelim daha 1 saat önce tutulmuş levrek veya çipura ızgara da yanın da da 1lt rakı sana nasıl balık yenir öğreteyim ama sende onları yiyecek ağız yok ki hele varya yayın şiş yapalım hayatında hiç öyle güzel bi lezzet tattın mı gör bu balığı öyle con con restorantlar da bulamassın
hayat bir savaştır tek silahın aklın ve inancındır
-
07 Aralık 2011, 02:16
#13
Moderatör
İstanbul'dasin, gelmissin neredeyse 50 yasina, balik kulturu soruyorsun. Kultur levreklere gelesin emi.
-
07 Aralık 2011, 02:18
#14
oocan adlı üyeden alıntı
Aynen katılıyorum Çipura candır,
Ayrıca ızgarada yapılan çipuraya limonu basarım hiç acımam , balığa limon sıkılmaz diyen dostlarıda şiddetle kınarım
Balık , roka , rakı hayatımın triosudur biri eksik olursa tadı çıkmaz .
Ankarada balık var mi be ya !
Çiftlik balığına limon sıksanız da olur sıkmasanızda
-
07 Aralık 2011, 04:49
#15
"HERKESİN DOĞRUSU KENDİNE DOĞRU"
eşşşşşekkkk gibi çalış insan gibi yaşa bumu la dünya?
-
07 Aralık 2011, 11:11
#16
favorilerim levrek ve çipura
BMW R80 GS 1993 & MERCEDES E 250 CGI BlueEFFICIENCY 2012 & YAMAHA YBR 125 ESD OLACAK İNŞALLAH
-
07 Aralık 2011, 13:42
#17
somon balıkları yavrulamak için ırmakların içinden sürüler halinde akıntının tersi yönünde iç bölgelere doğru ilerlerler
bazı ayu kardeşler de bunu fırsat olarak değerlendirir, üç beş yutarlar bu kalabalığa dalaraktan
buna somon küme denir
nasıl, aydınlandın mı?
-
07 Aralık 2011, 19:03
#18
balık konusunda çok söyleyebilirim ama sana nokta atışı yapmak istiyorum ;
balık restaurantlarında var mıdır bilmiyorum ama bizim buralarda çok yaparlar (trabzon)
tavada tereyağına mezgit buğulama... (offfffffffffff açım ulan, olsa acayip yenirdi haaa ) : doyurucu özelliği olduğu için psikolojin bozulmadan ve aç karnını tamı tamına doyurarak mutlu mesut ayrılırsın restauranttan veya lokantada. not: mide ile dost olan en güzel balık mezgit balığıdır, bunu unutma
kırmızı benekli alabalık : bu balığı istersen şayet taze olup olmadığından çok emin olmalısın, aksi taktirde seni amuda kaldırıp parande attırabilir. taze olursa yenebilecek en mükemmel balıklar arasındadır. her restaurantta olmayabilir. senin cüssene bakılırsa 2 porsiyon ilk tercihin olmalı. aksi halde doymazsın.
tirsi : kılçıkları çok ama sert değildir. yani ana kılçıklarını ayırdıktan sonra geri kalanlar yumuşak hafif kıkırdak dokudur. bu balığın ızgarası ve kızartması mükemmeldir. balığa limon sıkılmaz derler ya. sadece bu balığa limon sıkılır dene ve gör.
şimdi gelelim asıl olaya ve üzerinde uzman olduğum balığa
HAMSİ : bu balığı anlatma ile bitiremem ama sana tek bir önerim olacak. hamsi buğulamanın keyfi apayrıdır ve eğer dibine yanmışsa o dibindeki yanık tat ekmek ile birlikte mükemmel gider. asıl belirtmek istediğim ise şu: hamsiyi eğer ızgara olarak yiyeceksen, hani bakkalların ekmek sardığı şu beyazımsı kağıt varya , ha işte onun üstüne hamsiyi bodoslama dökeceksin, gör bak o kağıt hamsiye nasıl bir tat verecek. yanında kırmızı turp ve biraz soğan yemen gerekiyor. bol ekmek tüketebilirsin, korkma çünkü hamsi ile mide asidi birleştiğinde 10 şişe soda içmişsin etkisi yapıyor ve hemen eritebiliyorsun... tabi yedikten sonra mandalina veya helva yemeni tavsiye ederim..
yukarıda yazdıklarımdan başka bir çok konuda tavsiye verebilirim çünkü küçüklüğümden beri balığın yenebilecek hemen hemen her çeşidini avlamışımdır. kıyıda, açıkta, dalgıç olarak vs....
hadi sana afiyet olsun..
not : baktın işin içinden çıkamıyosun, söyle balık ekmeği kurtul gitsin :D
Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir, tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir.
-
07 Aralık 2011, 19:37
#19
Balığa limon sıkılmasını nefretle kınıyorum
Kahrolsun balığa limon sıkan caniler
Düpedüz cinayettir bu.Sallandırıvericen bu canilerden birkaç tanesini,bak bir daha yapıyorlarmı
Motorcu için varmak değil,yolda olmak önemlidir
Bizim buraların en meşhur motoru PANCAR dır
Ne Motorcular Gördüm Üstünde Elbise Yok,Ne Elbiseler Gördüm İçinde Motorcu Yok.
-
07 Aralık 2011, 20:03
#20
Deniz Suyuyla yıkanmış Cinekopu ( Deniz Suyuyla ! ) iyice temizleyip Çok kor olmayan Mangal Ateşinde yavaş yavaş pişirip yanında kurusogan Roka tere maydonoz Bol limonlu...
Rest. gidincede
Levrek ? Deniz Levreğimi ? Kilosu biraz pahalı olur. Mevsimine Göre Palamut, Lüfer, Sarıkanat, Cinekop Canın ne istiyorsa yiyebilirsin. Mevsimi önemli Balık sezonu kapandıgında Genelde Cupra vb suni beslemeli balıklar oluyor dikkat etmek gerekıyor hepsi güzel ama doğal olanlarının tadı bi başka..
yanında;
Mevsim Salatası, Kalamalar (Extra), Ayrı bi tabakta Bol yeşillik ( Roka, Tere, kuzukulağı ) , Bira veya Rakı Damak keyfinize kalmış.
@oocan;
Abi Sana ilkkez katılmıyorum, Rakıya buz Atılmaz Balıga Limon sıkılmaz. Ama bi arkadasın sölediği gibi Ciftlik Cuprasıysa Sıkılabilir, Suni yemle beslendıgı için Pek Tadı olmaz.
Metehan Abi bi Ara Acayup BBelt Sinan Abi vs.vs. nickleri hatırlamıyorum Belgrat ormanında Bi alem yapalım diyorum.. 3 kişi kafadan onaylıyor bukonuyu konuşalım... Konu p.. olmasın :D
Saygılar...
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 2 kullanıcı var. (0 üye ve 2 misafir)