Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
2. sayfa BirinciBirinci 12

Balık Üzerine Mutfak Kültürüme Katkıda Bulununuz...

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #21
    alp_tunay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Temmuz 2006
    Şehir
    iZMİR
    Motosikleti
    cbf1000-cygnus
    Balık kültürünün en yaygın özelliği balığı yedikten sonra tatlı niyetine ya tahin helvası yiyeceksin ya da tahin pekmez karışımı....
    Ayrıcana balığa limon sıkılmaz diyenlere sevgilerimi sıkıyorum........
    T Ü R K İ Y E. . . .T Ü R K L E R İ N D İ R

    N E ... M U T L U... T Ü R K Ü M... D İ Y E N E


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #22
    glock - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Haziran 2006
    Şehir
    Istanbul
    levrek-çipura vazgeçilmezdir, ince kıyım salatayla iyi gider (ben limon sıkmadan, ekmeksiz yerim)
    yanında da 10-20 adet tekir balığıda çok güzel gider
    levrek kofana gibi olmussa 1 buçuk-2 kilodan ağır olanını fleto yapmak lazım 2 ye bölerek, aksi halde pişmeyebilir.
    yiyeceğim balığı meze yapmam, saygı ve sevgiyle nimetimi doymak için yerim, rakı balık keyfi yapanlara lafım yok
    sarıkanat, tekir, lüfer, kalkan, vs. vs... meze balığı olabilir bana göre. bu arada kalkan balığıda özellikle erkek olanı az düğmesiz olanını
    tavada az yağlı yaptırıyorum lokum gibi oluyor.

  3. #23
    ferhatkars - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Ağustos 2011
    Şehir
    Lefkoşa, KKTC
    Motosikleti
    Suzuki SV 650 S.... Suzuki R-CG 250 melez kross
    Alıntı takendy adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ankarada balık var mi be ya !

    Çiftlik balığına limon sıksanız da olur sıkmasanızda
    var var.... aha geliyo resimler....

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 21:58 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:55 ----------

    en iyi balık kendi tuttugun balıktır....




  4. #24
    speedy2 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Ocak 2011
    Şehir
    İSTANBUL/ Çengelköy
    Motosikleti
    BMW 1150GS ADV
    Bunlarda benden olsun

    Hangi balık hangi ayda yenir


    Pts, Ağu 4, 2008

    Belge ve Bilgi







    Ocak


    Şubat


    Mart



    Lüfer, palamut, kefal, hamsi iyice yağlıdır; çinekop, kofana, mezgit, berlam, minakop, dere pisisi, tekir, kırlangıç boldur; mercan, sinarit az da olsa çıkar. Eskiden kılıç da yakalanırmış. Çipura lezzetini muhafaza eder. Midye sezonu başlamıştır.

    Mayıs sonuna kadar sürecek Kalkan sezonu başlar. Tekir’ in sezonu devam eder. Gümüş (varsa), kefal, dere pisisi, minakop, midyenin lezzetli dönemidir. Lüfer, palamut yağını kaybeder. Hamsinin sezonu bitmiştir. Çipura devam eder.

    Kefal, levrek ve kalkan en lezzetli dönemlerindedir. Gümüş artar lezzetlidir. Lüfer, palamut yağını kaybetmiştir, tava veya malzemeli pilaki yapmaya daha uygundur. Kofananın hala ızgarası yapılabilir. Çipura hala lezzetlidir.




    Nisan


    Mayıs


    Haziran



    Mercan, levrek, kırlangıç bollaşır. Gümüş, mezgit, kefal, berlam, tekir, barbunya lezzetlidir. Eşkinanın sezonu başlar, çok lezzetlidir. Midye bu ay sonuna kadar lezzetini korur. Zargana bu ayda da devam eder.

    Levrek, barbunya, tekir, kırlangıç, meraklısına iskorpit lezzetler suna. Istakoz, pavurya, karides de bulunabilirse lezzetlidir. Palamut, torik, hamsi, istavrit artık yağsızdır.

    Verimsiz bir aydır. Geçici balıklar Karadenize çıkmıştır. Taş ve dip balıkları yumurta döktüğünden hem dağınık hem de lezzetsizdir. Meran, levrek, sinarit, barbun, tekir, eşkina az da olsa vardır. Istakoz, pavurya lezzetini korur.




    Temmuz


    Ağustos


    Eylül



    Kolyoz ve sardalya başlar; izmarit, istavrit tavaya gelir. Tekir, barbun lezzetini sürdürür. İstakoz, pavurya çıkar. En verimsiz aylardandır. Kefal artık lezzetini kaybeder.

    Lüfer ve çingene palamudu ayın ikinci yarısında başlar. Sardalya çok lezzetlidir, kırlangıç devam eder. Kolyoz, izmarit lezzelenmiştir. İstavrit tavaya gelir.

    Palamut hem artar hem irileşir; lüfer artarak devam eder çok lezzetlidirler. Kolyoz, izmarit, istavrit lezzetlidir. Kırlangıç boldur. Kılıç lezzetlidir.




    Ekim


    Kasım


    Aralık



    Karadenize çıkan gezici balıklar artık hızla inişe başlar. Lüfer, palamut, istavrit lezzetlidir. Tekir, barbun, izmarit, sardalya, levrek, mercan, torik, sinarit, eşkina bol ve lezzetlidir.

    Ekim ayı gibi verimli ve bol balıklıdır. Tüm balıklar özellikle geçici olarak Karadenize çıkanlar bol ve lezzetlidir. Torik artmıştır. Pisi ve hamsi de çok lezzetlidir.

    Lüfer, kofana, palamut, torik, istavrit, izmarit, hamsi boldur. Taş ve dip balıkları lezzetlidir.


    Yukarıdaki tablo aylara göre düzenlenmiştir meraklısı için balıklara göre düzenlenen bir tablo da alttadır.









    Akya


    haziran, temmuz, ağustos, eylül, ekim




    Barbunya


    nisan, mayıs,temmuz




    Çinekop


    ekim’den sonra




    Çipura


    eylül, ekim, kasım




    Dil Balığı


    her mevsimde yenir




    Gelincik


    her mevsimde yenir




    Gümüş


    şubat,mart, nisan




    Hamsi


    aralık,ocak,şubat




    Hani


    her mevsim




    İskorpit


    mayıs,haziran,temmuz




    İstavrit


    her mevsimde yenir




    İzmarit


    kasım,aralık,ocak,şubat




    Kalkan


    şubat,mart,nisan




    Karagöz


    her mevsimde yenir




    Kayabalığı


    her mevsimde yenir




    Kefal


    ocak,şubat,mart




    Kılıç


    ağustos-ocak arası ve nisan




    Kırlangıç


    nisan-eylül arası




    Kofana


    eylül,ekim,kasım,aralık,ocak




    Kolyoz


    temmuz,ağustos,eylül




    Lahos


    her mevsim, haziran, temmuz’da iyidir




    Levrek


    mart,nisan,mayıs,haziran




    Lüfer


    eylül,ekim,kasım,aralık,ocak




    Mercan


    eylül,ekim,kasım,aralık




    Mezgit


    her mevsimde yenir




    Minekop


    her mevsim, eylül ekim’de çok lezzetlidir




    Palamut


    ağustos,eylül,ekim,kasım,aralık,ocak




    Sardalya


    temmuz,ağustos,eylül,ekim




    Sinarit


    her mevsim, temmuz, eylül çok lezzetlidir.




    Tekir


    şubat,mart,nisan,mayıs,haziran,temmuz




    Torik


    eylül,ekim,kasım




    Uskumru


    kasım,aralık,ocak




    Zargana


    mart,nisan




    Yayın


    mayıs-eylül arası hariç her mevsim


    Tabii burada yandaki özet tabloda daha çok balıkların lezzetli oldukları dönem ile İstanbul ve civarı balığı ve balıkçılığı ön plana çıkmıştır. Ege ve Akdenizde balıklar genelde yerli olup, göç yapan balıklar da Marmara üzerinden Karadenize çıkan ve dönen balıkları içerdiğinden sezonlar yaklaşık tutar. Ama şu bir gerçek ki Karadeniz ve Marmara’da tutulan lüfer, kofana, palamut, torik gibi balıklar yağlı ve çok lezzetli iken; Çanakkale boğazından çıkan ve Ege, Akdenize açılan aynı balıklar lezzetini muhafaza edemez.

    Balıkların doğal ortamlarında olmaları esas olup çiftliklerde yetiştirilen balıklar bu tablolarda dikkate alınmamıştır. Genel olarak çiflik balıkları her mevsim yenir.

    Tatlı su balıkları da genelde tüm sene boyu, her mevsimde yenir

  5. #25
    alp_tunay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Temmuz 2006
    Şehir
    iZMİR
    Motosikleti
    cbf1000-cygnus
    Alıntı ferhatkars adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Burası Gordion değilmi?.... Çok benziyor...................
    T Ü R K İ Y E. . . .T Ü R K L E R İ N D İ R

    N E ... M U T L U... T Ü R K Ü M... D İ Y E N E

  6. #26
    ferhatkars - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Ağustos 2011
    Şehir
    Lefkoşa, KKTC
    Motosikleti
    Suzuki SV 650 S.... Suzuki R-CG 250 melez kross
    Alıntı alp_tunay adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Burası Gordion değilmi?.... Çok benziyor...................
    maşallah....
    gordionu (yassı höyük) anımsatacak pek bir şey yok ama iyi biliyorsunuz buraları.... önceden geldiniz sanırım....

  7. #27
    mete_han - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Ağustos 2005
    Şehir
    4.LEVENT & SERENGETI
    Motosikleti
    Melmeket Uşak/Manisa.2020 NC 750 X DCT/2015 CBF150
    Değerli dostlar...alakanız paylaşımlarınız için çok teşekkür ediyorum...bunları tek tek okudum nöbetteyken mobilden...tek tek cevap yazmıyorum kusura bakmayın...

    şimdi balık restoranlarında ahkam kesicem usta bir müşteri edasıyla...getir evladım erkek düğmesiz bir kalkan....


    alp tonga bu balıktan sonra tahin pekmez olayını ilk senden duydum valla...o nası bi ağız tadı lan öyle...
    Gerçekler acıdır/Metehandro acıtır//Pinokyo/BMX/Star103/Cobra105/Dt125/İnnova125/Lıberty200/Ybr125/CBF150/PCX/Activa/Inazuma/NC700S/750S/750 X/750SDCT
    (1992/2020) Köftestar&Pandastar&Banstar

  8. #28
    F54 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Haziran 2010
    Şehir
    sakarya
    Motosikleti
    crf 1000L + dio
    Alıntı mete_han adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Değerli dostlar...alakanız paylaşımlarınız için çok teşekkür ediyorum...bunları tek tek okudum nöbetteyken mobilden...tek tek cevap yazmıyorum kusura bakmayın...

    şimdi balık restoranlarında ahkam kesicem usta bir müşteri edasıyla...getir evladım erkek düğmesiz bir kalkan....


    alp tonga bu balıktan sonra tahin pekmez olayını ilk senden duydum valla...o nası bi ağız tadı lan öyle...
    abi sen balıktan sonra bi helva ye yeminle nasıl bi tat olduğunu anlayamazsın çok değişik bi tat
    hayat bir savaştır tek silahın aklın ve inancındır

  9. #29
    mete_han - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Ağustos 2005
    Şehir
    4.LEVENT & SERENGETI
    Motosikleti
    Melmeket Uşak/Manisa.2020 NC 750 X DCT/2015 CBF150
    Fatihcim bana biraz tuhaf geliyor yav helva balık falan öncesi sonrasıda olsa...ha dediğinizi yaparım orası ayrı...
    Gerçekler acıdır/Metehandro acıtır//Pinokyo/BMX/Star103/Cobra105/Dt125/İnnova125/Lıberty200/Ybr125/CBF150/PCX/Activa/Inazuma/NC700S/750S/750 X/750SDCT
    (1992/2020) Köftestar&Pandastar&Banstar

  10. #30
    GorkeM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Haziran 2006
    Şehir
    Moskova / İstanbul / Kiev
    Valla pek balık kültürüm olmasa da önce mezeyle başlar , çeşit çeşit mezeleri yutar (ahtapot özellikle) sonrasında Çipura ile bitiririm. Çipura için başka şehirlere gitmişliğim vardır.
    Forum Kuralları◄ ►Moto Aktuel◄ ►Türk Dil Kurumu
    Herkes düşüncelerinde yanılabilir. Ama aptallar bir türlü yanıldıklarını anlayamazlar. Cicero

  11. #31
    alp_tunay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Temmuz 2006
    Şehir
    iZMİR
    Motosikleti
    cbf1000-cygnus
    Alıntı ferhatkars adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    maşallah....
    gordionu (yassı höyük) anımsatacak pek bir şey yok ama iyi biliyorsunuz buraları.... önceden geldiniz sanırım....
    Ben Ankaralıyım yahu.... Temellide BOSB da fabrikadaydım...Hergün balıktaydım.... )
    Balıklar ufak ama yav.... Sanki bizim zamanımızda çok daha iriydi...En küçükleri 300 gr... falandı.... Su bulanıktır..Hatta biraz garip bulanıktır...Ama balıkları lezzetlidir...

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 23:08 ---------- bir önceki mesaj zamanı 23:05 ----------

    Alıntı mete_han adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Değerli dostlar...alakanız paylaşımlarınız için çok teşekkür ediyorum...bunları tek tek okudum nöbetteyken mobilden...tek tek cevap yazmıyorum kusura bakmayın...

    şimdi balık restoranlarında ahkam kesicem usta bir müşteri edasıyla...getir evladım erkek düğmesiz bir kalkan....


    alp tonga bu balıktan sonra tahin pekmez olayını ilk senden duydum valla...o nası bi ağız tadı lan öyle...
    Lan dingil... Ağlıyorsun balığımın kültürü yok diye..Yol gösteriyoz yordam öğretiyoz ama kafa odun...Basmıyor...
    Balıktan sonra tahin helvasını ya da tahin pekmezi bilmeyen varmı sor bi hele..Kör cahal... Allaan köfte imha makinası... Sırf köfteden göbeğin var olm..Hakkını ver artık...
    T Ü R K İ Y E. . . .T Ü R K L E R İ N D İ R

    N E ... M U T L U... T Ü R K Ü M... D İ Y E N E

  12. #32
    huska - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Aralık 2009
    Şehir
    antalya
    Motosikleti
    '08 DL 650- '88 px200
    Ufak tefek taktikler verin diyordun işte herkes anlatıyor,hem bu tahin işide senin için önemli restauranta gidince balık yedikten sonra garsondan helva istersen bi havan olur adam işi biliyor derler metehan.Gerçi balık restaurantlarında helva bulundurulur bazısı sen sormadanda balığın üstüne getirebilir acele etmeden bekle sonra duruma göre istersin rezil olma oralarda sonra gelip burda şu oldu bu oldu taktikler tutmadı dersin... bize giydirirsin...

  13. #33
    ferhatkars - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Ağustos 2011
    Şehir
    Lefkoşa, KKTC
    Motosikleti
    Suzuki SV 650 S.... Suzuki R-CG 250 melez kross
    Alıntı alp_tunay adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ben Ankaralıyım yahu.... Temellide BOSB da fabrikadaydım...Hergün balıktaydım.... )
    Balıklar ufak ama yav.... Sanki bizim zamanımızda çok daha iriydi...En küçükleri 300 gr... falandı.... Su bulanıktır..Hatta biraz garip bulanıktır...Ama balıkları lezzetlidir...
    tanıştıgıma memnun oldum abi.... ben de her yaz fırsat buldukca giderim oraya.... bu yaz 4 defa gittim....hatta en son gittiğimde oltaları oraya saklamıştım....balığı çok tutunca oltaları oraya bırakma zorunda kaldım....
    bı tane de 30 metrelık germe almıştım.... suyun içine girmeden onu suya kurdum ben de olta ile devam etmiştim...

  14. #34
    mete_han - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Ağustos 2005
    Şehir
    4.LEVENT & SERENGETI
    Motosikleti
    Melmeket Uşak/Manisa.2020 NC 750 X DCT/2015 CBF150
    bu konumu unutmuştum...alaka için cevaplar için sağolun varolun...
    Gerçekler acıdır/Metehandro acıtır//Pinokyo/BMX/Star103/Cobra105/Dt125/İnnova125/Lıberty200/Ybr125/CBF150/PCX/Activa/Inazuma/NC700S/750S/750 X/750SDCT
    (1992/2020) Köftestar&Pandastar&Banstar


    REKLAM ALANI
2. sayfa BirinciBirinci 12

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)