polis 657'ye tabi memurdur...görevi halka hizmet etmektir
Reklamlar
-
sevgili dostlarım polis çocuğu olarak teşkilat içinde çok şeyler gördüm...üniformayı giyince bazı polis memurlarnın tuhaf davranış tutum ve karakterlere büründüğünü söylemek isterim...insanları hor görmekten tutunda vatandaştan kendini üstün görme gibi bir sürü detay sayabilirim...
diyorumki polisler 657 sayılı devlet memurları kanununa tabi amacı halka hizmet olan bir teşkilattır...polislerin karşısında eğilip bükülmemenizi ve özellikle davanızda haklıysanız durumu ve polis hakkındaki şikayetinizi savcılığa bildirmenizde önem vardır...
bu durumda açılacak iç tahkikat o memurun meslekten ihracına kadar gidebilir...karakola gittiğinizde malzeme alımı hususndaki herhangi bir talebi veya sizlere yapılan saygısızlık küçük düşürücü hitaplarıda savcılığa bildirebilirsiniz...
polisin görevi şudur...
İDARİ (ÖNLEYİCİ) POLİS
Sosyal ve genel düzenle ilgili kanun, nizam ve emirlerin yapılmasını sağlayan, suçu oluşundan evvel önleyici tedbirler alan polise idari polis denir. İdari polise, eskiden düzenlik ve zabıtaya mania polisi denirdi. İdari polis, önleyici, koruyucu ve yardım edici görevleri yapmak için suç oluşturan unsurları gözönüne alarak o mahalde merkez, karakol, nokta, devriye ve motorlu ekipler kurar. Yurt içine zararlı kişi ve maddelerin girmemesi için giriş kapılarında gerekli kontrolleri yapar, umuma açık yerlerde suçların oluşmaması için tedbirler alır. Ruhsatsız silahları yakalamak için aramalar yapar, genel ahlaka uygun olmayan hareketleri önler. Açılması izne bağlı yerlerden izinsiz açılanları kapatır. Halkı rahatsız edici hareketlerin olmamasını sağlar. Toplu hareketlerin, gösteri yürüyüşlerinin, grevlerin kanun içerisinde devamını sağlar, sarhoş, alil ve acizlerin yardımına koşar, terkedilmiş çocukların ilgili müesseselere yerleştirilmesine dair hizmetleri yapar. Sinema, tiyatro gibi yerlerdeki toplu çıkışlarda suçların oluşmasını önler ve bunun dışındaki diğer önleyici zabıta hizmetlerini görür.
İdari kolluğun en belirgin özelliği, önleyici nitelikte olmasıdır. İdare, kanunların suç saydığı fiillerin oluşmaması için önceden bazı önlemler alır ve uygular, emir ve yasaklar koyar, gerektiğinde kuvvet kullanarak bu faaliyetleri engeller.
Eğer olmuşsa devamına engel olarak kamu düzenini sağlamış olur ve düzenin devamlı olmasını temin eder. İdari kolluk, kural olarak suçluları izleyici, delilleri toplayıcı değil, düzenleyici, önleyici ve durdurucudur.
ADLİ (KOVUŞTURUCU) POLİS
Adli polis, en az tam teşekküllü bir polis karakolu bulunan yerlerde adli işlerle uğraşmak üzere, Emniyet Genel Müdürlüğü kadrosundan ayrılan görevlilerden oluşan kısımdır. Karakol istenilen düzeyde teşkilatlanmaya sahip değilse, personelin bir kısmı veya hepsi bu görevde çalışır.
İl Emniyet Müdürlüklerinde adli polis görevi için şube kuruluşuna gidilmiştir. Ancak karakollar da kovşturucu polis görev yapmaktadır.
Suç soruşturmaları, Emniyet Teşkilat Kanununda yer alan temel prensiplere uygun olarak, yetkili adli makamların talimatları doğrultusunda yapılır. Kamu düzenini bozucu bir suç işlendiğinde adli polis delilleri toplamak, suçu işleyen şahısları yakalamak, C.Savcısı adına soruşturmayı yürütmek ve suçluları adalete teslim etmekle yükümlüdür. 2559 sayılı PVSK'nun 2. maddesi 6. bendinde de polisin adli görevi belirtilerek "İşlenmiş olan bir suç hakkında Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu ile diğer kanunlarda yazılı görevleri yapmak" diye belirtilmiştir. İdari polis, adli polise gerekli hallerde veya savcının isteği üzerine yardımla mükelleftir. İdari polis, adli polisi ilgilendiren bir olay karşısında kaldığı zaman, bir taraftan adli polis görevini yerine getirmekle beraber, diğer taraftan adli polisi haberdar eder ve adli zabıta gelince işi ona bırakır. Teorik olarak adli ve idari polis görevlerini ayırmak mümkün olmakla birlikte, tatbikatta bunların görevlerinin sınırlarını ayırmak mümkün değildir.
yazmıştım ama anayasal haklarınız şunlardır....
İnsanca Yaşama Hakkı:
İnsanca yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahipsiniz. Size hiç kimse işkence ve eziyet yapamaz; insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamazsınız.
Hürriyet:
Kişi hürriyete ve güvenliğine sahipsiniz. Bu hürriyet ve güvenliğiniz, kanunlarla belirlenen tutuklama, göz altına alma, ıslah evine gönderme ve resmi müessesede gözlem altına alınma hallerinin dışında hiçbir kişi veya kuram tarafından ihlal edilemez, kesintiye uğratılamaz. Yasa tarafından belirtilmeyen gerekçelere ve usullere dayanılarak özgürlüğünüz kısıtlanamaz. Bu en tabii hakkınız, bunu sağlamak da en önemli görevimizdir.
Tutuklanma Nedenini Öğrenme Hakkı:
Kanunlarla belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda; tutuklanma sebebinin en kısa zamanda tarafınıza bildirilmesi, haklarınızın neler olduğunun anlatılması ve tutuklandığınızın yakınlarınıza bildirilmesi zorunludur. Yakalanmanız veya tutuklanmanız durumunda en kısa sürede hakim önüne çıkarılmanız, tutuklanmanız veya yakalanmanızda kanuna uygun olmayan bir unsurun varlığında hemen serbest bırakılmanızı sağlamak amacıyla yetkili bir yargı merciine başvurma
hakkına sahipsiniz.
Özel Hayatın Gizliliği:
Özel hayatınıza ve aile hayatınıza saygı gösterilmesini isteme hakkına sahipsiniz. Özel hayatınızın ve aile hayatınızın gizliliğine dokunulamaz. Kanunlarla belirlenen esaslara göre verilen arama kararları bu konuda bir istisnadır.
Konut Dokunulmazlığı:
Konut dokunulmazlığı en tabii hakkınızdır. Kanunun açıkça gösterdiği hallerde usulüne göre verilen hakim kararı olmadıkça, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise Cumhuriyet Savcıları ve onların yardımcıları sıfatıyla emirlerini yerine getirmeye memur olan Güvenlik Güçleri dışında hiç kimse konutunuza giremez, arama yapamaz ve buralardaki eşyanıza el koyamaz.
Avukat İsteme Hakkı:
Herhangi bir suçlamayla yakalanmanız veya göz altına alınmanız durumunda; soruşturmanın her hal ve derecesinde bir veya birden fazla avukatın hukuki yardımından faydalanma hakkına sahipsiniz. Zabıta amir veya memurlarınca yapılan sorgu işleminde ancak bir avukat bulundurabilir, sonraki savunmalarda ise ancak üç avukat bulundurabilirsiniz.
Hangi makam veya kişi tarafından yapılırsa yapılsın soruşturmanın her safhasında avukatınızın sizinle görüşmesi, ifade alma ve sorgu müddetince yanınızda bulunup, hukuki yardımda bulunması engellenemez veya kısıtlanamaz. Maddi yetersizliklerden dolayı avukat seçebilecek durumda olmamızın halinde ise 'Barolar Birliği' tarafından görevlendirilecek bir avukatın hukuki yardımından ücretsiz faydalanabilirsiniz.
Delil Toplatma Hakkı:
İfadenizin alınması veya sorgunuz sırasında üzerinizde yoğunlaşan şüpheden kurtulmak gayesiyle belirteceğiniz konularda somut delillerin toplanmasını talep edebileceğinizin ve aleyhinize olan şüpheleri ortadan kaldıracak somut delilleri ileri sürme hakkınızın olduğunun da hatırlatılması zorunludur.
Geçersiz İfade:
Herhangi bir nedenle alınan ifadenin özgür iradenizle alınmış ve aynı doğrultuda kayıtlara geçirilmiş olması zorunludur. İradenizi baskı altına alma, kötü davranma, işkence, zorla ilaç verme, yorma, aldatma, bedensel cebir ve şiddette bulunma, araçlar vasıtasıyla cebir ve şiddet uygulama gibi iradeyi bozan, istenmeyenleri söylemek zorunda bıraktıran bedeni veya ruhi zorlama ile kanunlara aykırı herhangi bir eylem yapılamaz. Kanuna aykırı menfaat vaat edilemez. Bu tür yasak yöntemlerle elde edilen ifadeleriniz rızanız olsa da delil olarak değerlendirilemez.
Susma Hakkı:
Zabıta amir ve memurları ile C. Savcısı tarafından ifade alınma ve hakim tarafından sorguya çekilmede; ne ile suçlandığınızın açıkça belirtilmesi, isnat edilen suçlamayla ilgili olarak açılamada bulunmamızın (yani susmanızın) kanuni haklarınızdan olduğunun hatırlatılması da zorunludur.
Gerçekler acıdır/Metehandro acıtır//Pinokyo/BMX/Star103/Cobra105/Dt125/İnnova125/Lıberty200/Ybr125/CBF150/PCX/Activa/Inazuma/NC700S/750S/750 X/750SDCT
(1992/2020) Köftestar&Pandastar&Banstar
Reklamlar
-
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!
www.ataturk.com
-
kankam ellerine sağlık teşekkür ederim
SUZUKİM, ud\'um buz gibi bira ile doğanın keyfini yaşarım.
-
Bu ülkede üniformayı giyen kendini ülkenin sahibi sanıyor.
-
mete abi ellerine sağlık güzel copy paste yapmışsın
-
aslında böle yazıları bastırıp dağıtmak lazım bazıları suçsuz olsalarda polis görünce yolunu değiştiriyo ...
-
-
dün gece asayiş polisi canı sıkıldığı için gelip benim arabamın ruhsatına baktı ve muayenesi geçtiği için tuttu bunu trafiğe bildirdi,,ortada fol yok yumurta yok bir sürü baş ağrısı akşam akşam arabayı bağlattık,,gelen trafik ekibide biryerde çay içiyormuş benim arabayla parka giderken,,kendi meslektaşına sövüyor bir yandan adamın konuşması aynen
Trafik-Ulan dedim de ben bu lavuhlara bırahın gitsin deyi ama yoh uyuz herif tahmış seni kafaya ne oldu ters bişemi dedin sen?"
Ben-Yok abi ne diycem sadece benden rüşvet ister gibi bir halleri vardı biraz tersledim"
Trafik-lağ olum niye dersliyon atsaydın ya bişeyler uğraşdırıyon bizi burda"
ben-boşver abi uğraşalım işte hep beraber gereken neyse yapılsın"
şimdi ben sorarım bu dün geceki 2 soytarı polis bozuntusuna.Bu memlekette kapkaçcısı,hırsızı,eroin tüccarı,mafyası,mazot kaçakçısı,tecavüzcüsü,kıs aca iti köpeği kol gezerken sen ne iş yaparsın... hee ne iş yapacak benim arabamın muayenesine bakıp burdan bir mama çıkarmaya çalışır.. Yakışırmı bu ülkenin memuruna,............ gibi oturup bezinlik köşelerinde ondan bundan çorba parası dilenmek...İşte bu ülkede polis bu işe yarar.Hertürlü pislik kol gezer kılını kıpırdatmaz,gelir benden mama ister,muayenesi yok diye arabanın..
[B]"Akıllı olanlar sebepler konusunda tartışırlar,ama nihai kararı sonuçta sürekli aptallar verir...!"[/B]
-
sevgili barış yazını geri almanı istirham ederim...seni sevmeyen biri bu yazıyı ihbar olarak emniyete bildirebilir...inanki başın ağrıyabilir...seni seviyorum bilirsin...konu hakkında yapabileceğim bişey olsa gece o saatte yanına gelirdim...ama iş işten geçmiş...bazı şeyler telefonlada olabilirdi kankacım...bazı telefonlar tüm kapıları açar bende...arkadaşlarım için canımı ortaya koyarım...yeterki davalarında haklı olsunlar...sevgilerimle...
Gerçekler acıdır/Metehandro acıtır//Pinokyo/BMX/Star103/Cobra105/Dt125/İnnova125/Lıberty200/Ybr125/CBF150/PCX/Activa/Inazuma/NC700S/750S/750 X/750SDCT
-
mete_han, yazı güzel anladık polisin görevlerini de bu yazıyı yazmanda ki amaç ne onu anlamış değilim?
-
dostum polislerin toplum üzerindeki baskısına tahammül edemiyorum...aba altından sopa gösterme üslubunu beğenmiyorum...bu hususta arkadaşlarla paylaşımda bulundum...
-
Sana katılmamak imkansız malesef bu işler Türkiye'de böyle.. Boşuna "Eğitim Şart" dememişler.. eğitimsiz insanlara koltuk, makam, üniforma verirsen kendini halkın üstünde görüyor.. Zabıtasından, polisine, muhtarına, milletvekiline.. Her şeyin başı eğitim ama doğru düzgün..
-
Forumdan Uzaklaştırıldı
yusufhalfeti adlı üyeden alıntı
Bu ülkede üniformayı giyen kendini ülkenin sahibi sanıyor.
Yusufhalfeti dostum,bende üniformalıyım ama öyle bir iddiam olmadı yirmidört senedir.
-
londrada isviçre zürihte polisin tutumunu görseniz şaşarsınız...inanılmaz...medeniyetin beşiği diyorlar ya...gerçektende doğru bir terim...
-
1. si Genelleme yapmayalım
2. si artık polisler cahil değil en az iki yıllık yüksek okul mezunu
3.süde polisler bu milletin içinden çıkıyor yani bir nevi toplumun yansıması eleştirilerimiz seviyeli olsun
Herkes evinde mışıl mışıl uyurken hırsızın teröristin peşinden koşup görevini hakkı ile yapanlara da haksızlık etmeyelim
-
1. cisi haklısın.
2. cisi iki yıllık yüksek okul cahilliği almaz. Profesörlük bile almaz (birbirlerine silah çeken profesörler var bu ülkede)
3. cüsü polislerde toplumun yansıması yok, gelip geçen iktidarların kadrolaşmalarının yansıması var.
-
1. hepinizi öperim...
2. hepinizi öperim...
3. hepinizi öperim...
-
topiği okuduysan cehaletteki kasıtı anlarsın elbette öğretim cehaleti almaz ama eğitim cehaleti alır
-
Arkadaşlar ; kimse kusura bakmasın ama , "Cahillik gider , eşşeklik baki kalır."
Emniyet teşkilatına Saygım sonsuz ama ; Çürük bir meyve , bazen bütün kasayı çürütür...
-
Havalı tiplerin içi boştur çünkü "hava" boşlukları doldurur. Balonun içinde de hava vardır...
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 2 kullanıcı var. (0 üye ve 2 misafir)
Bu Konudaki Etiketler