Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Flaş! Hatay'ın Yayladağı İlçesi Fransız İdaresinde Kaldı!

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Khutuck - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Aralık 2005
    Şehir
    Yollarda...
    Motosikleti
    2.5 yıl akbil, sonra CuBuF150, şimdi Fazer, az KTM
    Temsili Törenlerde Düşman İşgalinden Kurtulmayı Başaramayan Hatay’ın Yayladağı İlçesi, Altı Gün Boyunca Fransız İdaresinde Kaldı



    Hatay’ın Yayladağı ilçesinin Fransız işgalinden kurtuluşunun 89’uncu yıldönümünü kutlamak amacıyla düzenlenen törende temsili düşman birlikleri Türk askerine üstünlük sağlayınca, ilçe beklenmedik bir şekilde Fransızların idaresine geçti. Törenin başlamasından yaklaşık sekiz saat sonra ilçenin kontrolünü tamamen ele geçiren Fransız ordusuna bağlı kuvvetler, yerel direniş çabalarının cılız kalması üzerine günler boyunca Yayladağı’nın yönetimini elinde tutarken, Emniyet ve Jandarma’nın ortaklaşa düzenlediği operasyonun dördüncü gününde ilçe 89 yıl aradan sonra yeniden Türk idaresine geçti.

    Her yıl olduğu gibi bu yıl da 21 Şubat tarihinde düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümünü kutlamaya hazırlanan Hatay’ın Yayladağı ilçesi, düzenlenen törende temsili düşman kuvvetlerinin büyük bir sürprize imza atarak Türk askerine üstünlük sağlamasıyla Fransız ordusunun yönetimine geçti. Tören alanında toplanan yüzlerce Yayladağılı’nın gözleri önünde Türk askerlerini etkisiz hale getiren Fransız askerleri, günün sonunda hükümet konağına Fransız bayrağını çekerek zaferlerini ilan ettiler.

    ”Düşman askeri dirençli çıktı”

    Gelişmeleri basına değerlendiren Yayladağı Kaymakamı Erdoğan Yivli, “Açıkçası biz her sene olduğu gibi bu sene de ilçemiz taş çatlasa yarım saatte düşman işgalinden kurtulur, biz de bir an önce görevimizin başına döneriz beklentisiyle tören alanına geldik. Ancak törenin başlamasının üzerinden iki saat geçmesine rağmen askerimiz düşman kuvvetlerini alt etmeyi başaramayınca bir şeylerin ters gittiğini anladık. Sonunda, Fransız askerlerinin mücadeleden galip ayrıldığının kesinlik kazanması ve tören alanındaki vatandaşların alkışlarla bu zaferi kutlamasıyla büyük bir sorunla karşı karşıya olduğumuz belli oldu.” diyerek, halkın galip geleceğini anladıkları andan itibaren işgal kuvvetlerine destek vermeye başlamasının da mağlubiyette önemli bir rol oynadığını ifade etti.

    Yerel işbirlikçiler hortladı

    İlçenin Fransız idaresine geçmesinin ardından vakit kaybetmeden halkı işgalci güçlere karşı örgütlemeye çalıştıklarını belirten Yivli, yerel direniş çabalarının nasıl yetersiz kaldığını şu sözlerle açıkladı:

    “Yani direniş yetersiz kaldı diyorum ama aslına bakacak olursak halkımız Fransız askerine karşı maalesef hiçbir direnç göstermedi. Daha ilk günden bütün balkonlara Fransız bayrakları asmalar, sonra efendim öğrendikleri küfürlü Fransızca kelimelerle kendi aralarında şakalaşmalar, birbilerine madam-mösyö diye hitap etmeler… Kimi örgütlüyorsun, kime direniyorsun? Onu da geçtim, ilçemizdeki manda ve himaye yanlıları nasıl olduysa bir anda Frankofon Muhipleri Cemiyeti adı altında örgütlenmeyi başardılar. Biz de tabii hemen buna karşılık bir vatanperver cemiyet kurduk ama cemiyete saece 9 kişi kaydoldu. Onlar da sabahtan akaşma kadar cemiyetin lokalinde çay içip tavla oynamaktan başka bir icraatte bulunmadılar maalesef..."

    Son çare olarak, kaymakamlık çalışanlarından bir kişiyi mebus olarak seçip Ankara’ya Meclis’e göndermeyi denediklerini belirten Yivli, "Ama o arkadaşımız da olayların geçtiği atmosferden biraz fazla etkilenip yola kağnıyla çıkınca, ne yazık ki Ankara’ya ulaşmaya başaramadı. En son konuştuğumuzda Adana’daydı daha…” sözleriyle direnişin başarısızlık öyküsünü özetledi.

    Hava destekli operasyon sonuç verdi

    Yayladağı’nın Fransız idaresine geçmesinin ülke genelinde duyulmasıyla Polis ve Jandarma’ya bağlı birlikler işgalin üçüncü gününde ilçeye yönelik bir operasyon başlattılar. 4 adet F-16 uçağı ve 6 adet Sikorsky tipi helikopterin de destek verdiği operasyonun dördüncü gününün sonunda Yayladağı 89 yıl aradan sonra yeniden düşman işgalinden kurtulurken, ellerinde bayraklarla sokaklara dökülen ilçe halkı Türk ordusunu sevinç gösterileriyle karşıladı.

    İşgalin sona ermesinin Yayladığı'nda hayat yavaş yavaş normale dönerken, halen ilçenin bazı dış mahallelerinde kontrolü elinde tutan Fransız direniş güçleriyle Ordu birlikleri arasında ufak çaplı çatışmaların sürdüğü de son olarak gelen bilgiler arasında.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    Motosiklet Eğitmeni COQ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ocak 2008
    Şehir
    France
    Motosikleti
    Honda


    Allah belani versin diyebilirim demi?
    Nasilsa inanmiyon.
    Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
    Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)

  3. #3
    skyblade - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Ekim 2009
    Şehir
    Gebze
    Motosikleti
    Yok
    Güzel bir Zaytung haberi olmuş

  4. #4
    Mersin İl Temsilcisi yürekçe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    02 Ağustos 2006
    Şehir
    Bende sığar iki cihan, ben bu cihana sığmazam
    Motosikleti
    Cân ile hem cahan, dehr ile hem zaman
    nasıl haber lan buuuu...
    lan kütük
    KALMAK KADAR ESKİ, GİTMEK KADAR YENİ OLMAYANDIR ÖZLEMEK!
    BEDDUALARI DENEDİM, HİÇ BİR İŞE YARAMIYOR!!!
    KEŞKE, KÜFÜRLERE DE DUADAKİ GİBİ, "AMİN" BENZERİ BİR ŞEY DİYEBİLSEK....

  5. #5
    Levsy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Mart 2006
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    NX 400
    Şu "kurtulma temsili" saçmalıklarına bir son vermek lazım zaten
    Harika bir yazı olmuş

    Bir de Atatürk'ümüzü her sene tekne içinde Samsun'a çıkmaktan kurtarırsak tamamdır.

  6. #6
    avciceyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Aralık 2010
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    HONDA-CBF 1000
    Ya ben başlığı gördüğüm de aha savaş çıktı dedim kendi kendime ya değiştir bu başlığı :D
    HONDA
    CBF 150-CBF 500-CBF 1000

  7. #7
    airman - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Ekim 2006
    Şehir
    Osmaniye-kadirli
    Motosikleti
    VFR 1200X C/T
    az kalsın yüreğime inecekti.İlk aklıma gelen ulan Hatayda dostlarım var göremeyeceğim dedim.
    THICKHEADED MAN DOESN'T WEAR HELMET

  8. #8

    Üyelik
    16 Nisan 2003


    Resmen yarıldım.

    "Biz de tabii hemen buna karşılık bir vatanperver cemiyet kurduk ama cemiyete saece 9 kişi kaydoldu. Onlar da sabahtan akaşma kadar cemiyetin lokalinde çay içip tavla oynamaktan başka bir icraatte bulunmadılar maalesef..."


  9. #9
    Süper Moderatör Olcay Avşar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Mayıs 2005
    Şehir
    İstanbul / Çekmeköy
    Motosikleti
    Honda NC 750X
    Alıntı Levsy adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Şu "kurtulma temsili" saçmalıklarına bir son vermek lazım zaten
    Harika bir yazı olmuş

    Bir de Atatürk'ümüzü her sene tekne içinde Samsun'a çıkmaktan kurtarırsak tamamdır.
    Hiç sorma bana da bıkkınlık veriyor bunlar artık.

    Aslında hem tarihsel hmde kültürel olarak çok önemli olan olayları bu şekilde maymun edip önemsizleştiriyoruz ama farkında değiliz.

    Haberi Hatay cumhuriyeti bayrağıyla filan süsleseydin daha kıyak olurdu (gerçi Zaytung haberi sen kopiş yapmışsın sadece)
    "normal insanlar bir yerden bir yere gitmek için araba kullanırlar, motorcular ise motosiklet kullanmak için bir yerlere giderler"

  10. #10
    Ramazan Can - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Ekim 2006
    Şehir
    Pendik / İstanbul
    Motosikleti
    BMW GS 1200 / Honda Africa Twin dct1000L- VESPA LX
    dedim ne oluyor ilk başta.....
    Fuzuliye sormuşlar "sevmek mi daha güzel sevilmek mi?" Sevişmiyorsanız ikisi de fuzuli demiş... SEMTİN HAYLAZI

  11. #11
    omersirin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Mart 2007
    Motosikleti
    Gara Yılan, Nam-ı Diğer Bandit 650 SA ve F 800 S
    Bu konuda o kadar fazla söylenmesi gereken var ki..Yıldırım Türker'in bir yazısını paylaşayım sizinle..


    Nefret müsameresi
    Şu arkada paltolarına, atkılarına sarınmış oturan odun suratlı adamlara bakın öncelikle. Onlar, devlet erkânı. Valisiyle, milletvekiliyle, garnizon komutanı ve belediye başkanıyla, mutlaka itişe kakışa, alına yerine protokolde hak ettikleri yerlere kavuşmuş, oturmuşlar. Bu kez aralarından yerini beğenmeyip nümayişle orayı terk eden olmamış.
    Yer, Bayburt. Şehrin düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıldönümü şenliklerle kutlanıyor.
    Şenlik dediğimiz, çocukların Ermeniler ve şanlı Türkler olarak ikiye bölünüp ellerinde silahlar, üstlerinde üniformalarla o günleri canlandırması. Bu soğukta kendilerini oyuna kaptırmışlar, üşüdüklerinin farkında değiller.
    Oturaklılar, korunuyor.
    Bu korkunç müsamerede, yıllardır alışmış olduğumuz üzere imam öldürülecek, camiler yakılacak, bebekler süngülenecek. Tabii ki Ermeniler tarafından.
    Unutmak imkânsız; her yıl bu törenler, çeşitli şehirlerimizde aynı üslupla ifa edilir. Yegâne sorun, Ermeni rolünü üstlenecek yiğitlerin bulunabilmesidir. Çünkü vatanını temsili olarak kurtaracak amatör oyuncular kendilerini rollerine kaptırarak çakma Ermenileri bir güzel hırpalar. Dolayısıyla kasaba ölçekli bir şöhret kapısı olarak görülebilecek olan bu bir günlük oyunculuk serüvenini cazip kılmak için kimi belediyeler gönülsüz Ermenilere yevmiye verir. Belirlenecek meblağ da elbette adayların gönülsüzlüğüyle doğru orantılı olarak artacaktır.
    Yakın zamanda, sözgelimi Aşkale Belediyesi’nin bu musibet vatan göreviyle belediye işçilerini görevlendirdiğini okumuştuk.
    Bayburt erkânı işin kolayını bulmuş. Çocukları kullanıyor.
    Belediye Başkanı törende konuşmuş: “Milli hafızamızın kaybolmaması, 93 yıl önce bu topraklarda yaşanan badirelerin yeni nesil tarafından asla unutulmaması gerekiyor. Büyük Ermenistan hayaliyle, Şark meselesi hayaliyle, sıcak denizlere inme hayaliyle nesillerini büyüten devletlerin nasıl idealleri varsa bizim de büyük ideallerimiz olmalı. Tarihimizde yaşadıklarımızı unutmamalıyız.”
    Önlenemeyen göçten yakındıktan sonra da şehri terk eden Bayburtlulara seslenmiş: “Bari cenazenizi getirin.”
    Bu fotoğrafta şanlı bayraklarımızla örtülmüş şehitleri görüyoruz. Cingabozun teki silahını bırakmamış. Nasılsa sırtı ekabire dönük. Oyunun tadını çıkarıyor, yüzünden belli.
    Ama birazdan temsili Ermenilerin çarmıhlara gerileceğini biliyoruz. Öyle olmuş.
    Çocuklara sistemli olarak nefret eğitimi veriliyor bu topraklarda. Ders kitaplarından müsamerelere. Devletin gözleri önünde, devlet tarafından nefret temsilleri alkışlanıyor. Şimdiden ezberliyorlar. Ermeniler çarmıha gerilir.
    Çocuklara reva görülen bu vahşet karşısında bütün toplumun dili tutulmuş. Kimsenin itiraz ettiği yok.
    Minik yavrulara apoletler takıp ortalara salan, onlara İstiklal Marşı’nın bütününü ezberletip karşısına geçip ağlayan, onları Ermenilere karşı doldurmakta bir sakınca görmeyen Türkoğlu Türk Müslümanlar, Kürt çocuklarının meydanlara dökülüp taşlara sarılmasını asla affedemiyor.
    Bebeklerden katil yaratmak için maarifi devreye sokanlar, çocukların kendilerini yaralayıp kanlarıyla boyadıkları bayrak karşısında gururdan şişinenler, çok doğal, Kürt çocuklarına yetişkin muamelesi yapmaktan bir türlü vazgeçemiyor.
    Çünkü çocuklar bir an evvel büyüsünler, şehitlik mertebesi için şimdiden kuyruğa girsinler diye savaştan, nefretten, milliyetçilikten, ırkçılıktan vazgeçilmiyor.
    Şu ceset taklidi yapan çocuklara iyi bakın.
    Devlet, protokol yükseltisinden seyrediyor.
    Hedef, bütün toplumun ölü taklidi yapması.
    Çocuklardan başlamalı, öyle değil mi?

    http://www.radikal.com.tr/Radikal.as...icleID=1041292
    Türkiye köylüsü çalışkandır ve kafasının değerini bilir! Rüya dediğin şey de bizden oluşur işte / Ve minicik ömrümüzü yine bir uyku noktalar. (We are such stuff. As dreams are made on; and our little life. Is rounded with a sleep)

  12. #12
    KUVVETMİRA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    16 Temmuz 2008
    Şehir
    ankara
    Motosikleti
    xt 600
    bombastik

    (ömerşirin'in yazısını bilahare değerlendireceğimdir)
    "laubalilikten hoşlanmam, ciddiyeti severim, disipline hayranım!.."

  13. #13
    Jubaa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Kasım 2008
    Şehir
    Amerika,CA
    Kaynak soriyim mi?
    We are many...

  14. #14
    tigermbz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Şubat 2006
    Şehir
    Samsun
    Motosikleti
    Ducati 797
    bu çocuğun içince kafası iyi çalışıyor ama insanlığın işine yarar bir yazı yazmadı henüz


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)