Peki o zaman soruyor İç Anaolu dan biri:
İlk hedef Akdeniz se ikinci hedefe neresidir acep?
Yunanlılar İzmiri 7 Eylül de terk etmiştir.
Hemde yaka yıka geze eğlene. Dönemin İzmir itfaiyesi
raporlarıyla sabit. Ve bir kaç tane daha belgeyle..
Eee şimdi 9eylül-7eylül= 2 gün
Kim kimi nerede nasıl dökmüş?
Evet siz hala okumak olarak ilkokul mekteplerinde size
dikte edilen "bilgi!" leri okumak olarak algılıyorsunuz , lakin
maalesef durum o kadar basit değil. Evet keşke biraz araştırsan
kocamış kurt . Araştırmak sizde meb yayınları nın
özeeeennleee uydurup servis ettiği ilkokul düşmanlarını okumak
anlamına gelmiyordur diye umuyorum.
Tanrı -Yaratıcı-Allah bile kanunla korunmazken(ki ihtiyaç da yok)
kimilerinin putu kanunla korunuyor bazı ülkelerde. Korunmasa
inan yerle bir olur bütün bildim denilenler.. Neyse araştır diyeceğim
ama kocamış kurt bu saatten sonra maskara olur daha bişi olmaz.
YAFTALAMAK EN KOLAYI.EN AŞAĞILIK OLANI.KOYUN KUZU YAFTALAMADAN
ÖNCE DÖN GERİ DE KENDİ GEÇMİŞİNE BAK.
İzmir e gavur sıfatı meselesini hiç tınmıyorum.
Diyenler düşünsün.
Fikrin ne fahişesi oldum ne zamparası-Bir vicdanın bilemem kaçtır hava parası..
Yollar boşaldı artık yolcular buldu vaha, -Yolcular gitmese de yollar gider Allah'a..
DIŞI SÜKÛN İLE ZAHİR, DERUNU MAHŞERDİR DERUNU MAHŞER..
--
Bilginiz üzre--1 Nis 2012 – Murat Bardakçı ... Timur'un boyunun 1.73 olduğunu ve takılan “aksak” lâkabının doğru olduğunu, zira hükümdarın kalça kemiğindeki bir ...yazısının son kısmında 40 GÜN 40 GECE TİMURUN yezid kızıyla hemde kendi tarifince el değmemiş,güzel mi güzel bir yezid kızıyla evlenmiştir deniliyorTimur.ŞİA ve SÜNNİ MEZHEP KAVGARI meseleleri tıpkı Suriye deki bugün.
Öldün Ahiretten Haber VER
Hızlı yaşayıp genç ölmek isterdin
Cesedim yakışıklı olmalı derdin
Tahtalıköy diye alay ederdin
Öldün, ahiretten bana haber ver.
Bir kaza sonucu öldün aniden,
Yüzünü gördüm, farksızdı caniden
İstemezdin-imam geldi camiden;
Nasıl sarıldın kabrinde telkine.
Saldırırdın sık sık yaşarken dine.
Biraz sahip olamadın diline.
Nasıl davrandılar Münkirle Nekir.?
Cevabı hazır soru kolay gelir.
Sünnettir yinede telkin edilir.
Mayan olan çamur; şimdi de sine.
‘’Maymundan türedim’’ dermisin yine.
Çok muhtaçsındır İhlâsla, Yasine
Günahkârlığı bırak yakındın şirke
Bu haller içinde gelmiştin kırka.
Hakk’a kulluktur Âdemdeki ilke.
Sana bir faydam olur mu bilemem
Elimden geleni hiç esirgemem.
Akibetim nasıl olur düşüncem
Bugünde kabrinin ziyaretindeyim.
Bütün kabirlerin seyrındeyim
Endişeler, korkular içindeyim.
Orhan Afacan
O sözden fantastik manalar cikarilacagini tahmin ediyordum ama bu kadarini degil.
Diyorum ki 7 eylül de dusman terk etti izmiri 9 eylül de ordu geldi. Hangi yunani denize doktuk diyorum. Kim kimi nerede döktü ilkokul düşman larindan kurtulup tarihi arastirin.
Diyorum ki yaftalamak yerine sorgulayin
Orhan dost her duygu salınımı için ayrı bir konu mu açacaksın...bir köşen olsa Orhan Afacan şiir köşesi diye hepsini orda okusak..tek topik bu güzel amaca hizmet eder bence...
birbirlerinin dışlamlarına açılan birer gizli geçit varsa, bilşakke bu geçit bir insan evladı gibi doğumlu ve ölümlü bir yaratıysa, ilk anından itibaren yani doğumundan, adına karar verecek olan ışığın kırılması ve ışığın yansıması adındaki ebeveynleri tutar da yeni dünya yaratısı bu varlığa aynadaki şiir şiirdeki ayna derlerse, buna biz halk dilinde cuk diyoruz. bazı isimler ve o isimlerin vücuta "lök"ane yapışan duruşları.kim şiire ayna, aynaya da şiir gözüyle bakıyorsa o alaaddindir , hatta en ala alaadinin dükkanıdır.
Denize dökmek mana itibarı ile mecazi...
Sonuçta gemilerle kaçtılar...
Kimse suya atlayıp yüzerek gitmedi...
Neden bu kadar takıldın denize dökme ye?...
İstanbulun fethi ne takılmıyorsunuz , denize dökmeye takılıyorsunuz...
Bence sen ve senin düşüncendeki insanlar kişiye takılıyor...
T Ü R K İ Y E. . . .T Ü R K L E R İ N D İ R
N E ... M U T L U... T Ü R K Ü M... D İ Y E N E
şiir güzeldir
edebiyat güzeldir
yazdıklarını paylaşmak güzeldir
ama her yazdığı en güzel değildir
pek çoğu güzeldir
ama en güzel, en'dir!
o vakit her şiiri dağınık paylaşmaktansa, tek çatı altında toplasa ve biz de oradan faydalansak.
haaa, bu arada antoloji şiiri sitesinde paylaşmak için ne yapmak gerekiyor araştırdınız mı?
KALMAK KADAR ESKİ, GİTMEK KADAR YENİ OLMAYANDIR ÖZLEMEK!
BEDDUALARI DENEDİM, HİÇ BİR İŞE YARAMIYOR!!!
KEŞKE, KÜFÜRLERE DE DUADAKİ GİBİ, "AMİN" BENZERİ BİR ŞEY DİYEBİLSEK....
Akdeniz oyunları başladı bu gün, ben de o niyetle okudum valla
paylaşmış olduğunuz şiirinizi irdelemek isterim, ki bu sanırım yapılmadan münakaşalara girilmiş.
fakat şiirde anlayamadığım yerler var ya da anladığımda mantığıma sığmayan veya paralel olmayan şeyler saptadım.
İLK HEDEF AKDENİZ
‘'Asker ‘'diyoruz ya O ''aşker''idir
Vatan, millet onda tek sevgilidir.
Gönlünde şehitlik hep hayalidir.
‘'İlk Hedef Akdeniz'' can ilkesidir.
"aşkeridir" ne demek? "askeridir" ise kimin?
Mustafa Kemal'den bahsediliyorsa, elbette her asker bunu göze almıştır ama Mustafa Kemal yaşaması gerektiğini biliyordu. bazı anılarını okursanız, baktırdığı fal ve geçmişten gelen bazı kehanetlerin doğruluğunu sınamak için bile bile hayati risklere girmiştir. Ayrıca Atatürk'ün can ilkesi "yurtta sulh, cihanda sulh" idi... savaşı, gerekli olmadıkça bir cinayet olarak görürdü.
Batıya yön verdi neden Cin Seddi.
Meziyet sahibi her ırkın ceddi.
Bildiren kimdir hep zalime haddi
"İlk Hedef Akdeniz'' ön cümlesidir...
Çin seddi Moğollardan korunmak için yapılmıştı. Moğolların Türk olup olmadığı bile hala tartışılır.
ayrıca çin seddi kuruldu diye Moğollar batıya açılmadı, yeni otlak ve meralar ile doğal kaynak arayışına giren Büyük İskender kuzeyden, Türkler ise, güneyden batıya doğru ilerlediler ve hatta kuzey iran bölgelerinde de oldukça uzun zaman geçirdikten sonra 1071 de anadoluya sahip oldular. arada oldukça uzun bir zaman var burada yine ilk hedef akdeniz her ne kadar redif ve ölçü içişn tutturulmak istense de "ön cümlesi" değildir. gerçeği yansıratarak yazmaktır ve bunu ölçüye uydurabilmektir denediğiniz olay. işte bu yüzden yahya kemal, necip fazıl ve mehmet akif farklı yerlerdedir. olsun diye yazmamışlardır.
Kıyamet ipucu gizemindedir
Ay, yıldız başı, Vatan kalbidir.
Yurtta sulh, cihanda sulh öz dilidir.
"İlk Hedef Akdeniz''hep dilindedir.
Yurtta sulh, cihanda sulh öz dilidir ise, diğerleri "can" olabilir mi? eğer ki bu öz dili ise, ilk hedef akdenizdir hep dilind eolsa bile özü yansıtmamaktadır söylediğinize göre. çelişki var hocam... vatanın kalbi olduğu da zaten aşikar, sanırım tüm şehir ve gazilerimiz de aynı gönülle bağlıydılar birbirlerine. tek anlaştığımız dize parçası bu oldu sanırım, şimdilik...
İlk hedef Akdeniz, son hedef doğu
Bize kaldı yani hedefin çoğu.
Harcamalıyız artık varı, yoğu
"İlk Hedef Akdeniz' 'gayretindedir
nasıl yani; ilk hedef akdeniz, son hedef doğu? Türk ocakları neden kuruldu, bilginiz yok mu? ülkenin her yerinde okuma yazma seferberliği bu yüzden ilan edildi. yok, sınır dışından behsediyorsanız, o dönemlerde Mustafa suphi ile ilgili olaylardan haberiniz yok demektir.. "bize kaldı yani hedefin çoğu" derken? savaşta olan bizsek, tüm hedefler bizimdir zaten. ayrıca bu sefer de; "gayretindedir" diyorsunuz. ilke mi, öz mü gayret mi?
Mevlit, Malazgirt, Fetih, Çanakkale.
İzmir'indir dini, milli ihale.
Fikrini temizle, başla ikmale
"İlk Hedef Akdeniz,'' görev senindir.
burada sadece "mevlit" i anlamadım. bu "mevlüd" olabilir mi? olabilirse, hz. muhammedin doğuşunu anlatan bir şiirin neden bu işe dahil edildiğini sezgileyemedim. özür... Bu arada, ilk hedef teki görev neden benim olsun ki? zaman kayması var. o cephedeki askere emr-i hitap ise, görev neden bu zamandakine gelsin? zaten kazanılmış bir zaferi neden aradan 100 yıl sonra ben tekrarlayım ki? gündelik siyasi mesaj ise, ki sanmam ama bu da demokrasiye uygun değil. nerdeyse içsavaşa davet gibi
İlk Hedefe tek limansın İzmir.
Sana ‘'kavur'' diyen utansın İzmir.
Herkes zamanında uyansın İzmir
"İlk Hedef Akdeniz ‘'seherindedir
değildir! akdenizde ilk liman izmir değildir. izmir o sırada yunanlıların işgali olduğu için ve o dönemde ege denizi osmanlıda iç deniz olarak kabul edildiği için ege denizi de akdeniz adıyla anılmaktadır. işte bu yüzden atatürk batıyı işaret ederek ilk hedef olarak ege denizini ima ederek "akdeniz" demiştir.
Ey İzmir! bağrında tarihi demle.
Çok Yakındır İlk Hedefe İlk hamle.
Sonu zafer olan müjdeli cümle
"İlk Hedef Akdeniz''son zaferindir.
görev senindir'den sonra "son zaferindir" yine tekrarlayan anlam kaymasına sebep olmuş. oysa, Mustafa Kemal bu zaferden sonra " esas savaş şimdi başlıyor" diyerek cehaletle savaşın çok daha zorlu olduğuna işaret etmiştir. yani son zafer izmir değildir. daha sırada lozanlar, sevrler vardır.
Mehti Resul İsa bizi ağırlar.
Muhammedi nurla dolsun bağırlar.
Ey bakar Ama'lar, kalbi sağırlar.
İlk Hedef Akdeniz Roma içindir
"ne demek ilk hedef akdeniz Roma içindir?" yani yunanistan'ı da işgal etmek fikrinde miydi Mustafa Kemal? oysa Selaniği bile istemeyerek gözardı edip "musul, kerkük alınamazsa gözüm açık gidecek" diyen ve hatay meselasi için sağlığını hiçe sayan Mustafa Kemal'in nutuk kitabını okusaydınız keşke... hem yurtta sulh cihan da sulh diyecek, hem misak-ı milli sınırlarına sadık kalınacak, hem elinde donanma olmayacak hem de romayı isteyecek? Mustafa Kemal hayalperest değildi üstad. işte diğerlerinden en büyük farkı bu idi...
‘'Hak nurunu ‘'elbet tamamlayacak.
Beklediğin gibi değildir ancak.
Kalplerde tekbirler, elde al sancak
"İlk Hedef Akdeniz'' içine sindir.
dini inanç ve meselalere diar yorum yapmayacağım. ama o dönemde kurtuluş savaşı bir anlamda cihad olduğu için, ve cihad edenlere hak'tan yardım edildiğine dair ayet ve hadisler var. ama cihadda sadece toprağını namusunu vs korumayı anlarım da, Roma olayını içime sindiremedim
Dağılsın tespihin, düşsün imame
Her tane bir ilme, farklı âleme.
Mehdilik verilir, ‘'Mehdiyim''deme
"İlk Hedef Akdeniz"kimine kindir.
burada "mehdilik" ilan edip de cevap verdiğiniz kimdir? izmir ve Mustafa Kemal'le alakası nedir? ancak tesbih tasviri gerçekten güzel fakat desteklenmeli. izmirle ilişkilendirmek gerekli ;)
"İlk hedef Akdeniz'' hadise şifre.
Viyana Sevdası yanlış deşifre.
Doğrumu düşürmek Kaderi cebre
"İlk Hedef Akdeniz" çok yerindedir.
ne alaka? bunca padişah ( fatih dahil ), halife, paşa, sadrazam yanlış anladı ve bildi ve her nasıl yaptıysa "kaderi cebre düşürdü" ( kader haktan ise bunu cebirle değiştirecek güç Hak'tan yani o kuralı koyandan güçlü olmalı ise, Allah'tan da daha güçlü ve erdemlisi olmadığına göre kendiyle çelişen bir karmaşa yumağı bu ) ama Mustafa Kemal bütün bunları bildi ve yaptı mı? Ben de kemalistim ama Mustafa Kemal en çok kendini tanrılaştıranlardan korkardı. her insanın düşüncelerinin dinlenip sorgulanması gerektiğine inanırdı. yapmayın, düşüncemizi putlaştırmayın, malzeme vermeyin bunu aleyhte kullanmak isteyenlere! lütfen...
Söyleyene değil, söyletene bak.
Vatanı Sevmeyi öğretene bak.
Artık kıskançlığı, inandı bırak
"İlk Hedef Akdeniz''hedef kesindir.
kimi söyletene? ne söylüyor ki? Vatan sevgisini Mustafa Kemal öğretmedi ki ülkemiz halklarına. onlardaki inancı ve özgürlük tutkusunu gördüğünü ve buna inanarak yani halka inanarak bunları hep birlikte başardıklarını, halklarına inanmayan liderlerin başarısız olduklarına dair söylemleri vardır. araştırınız. kimse kimseye vatan sevgisini öğretmez, öğretemez ama ihanet öğretilebilir. ayrıca kıskanan kim, inat eden kim? yunanlı mı? yahu hala hedef kesin demiş, ee zaten izmir alınmış. vallaha alınmış
İlime, İrfanla maya çalarak
Atalarından öz güven alarak,
Fetihten çok daha güçlü olarak
"İlk Hedef Akdeniz" geleceğindir.
izmirin fethi istanbulun fethinden daha mı önemli şimdi? Buna diar bir hadis var mı? sırf ölçü için yapılmayacak şeyler üstad.
Akdeniz'e diktim bende gözümü.
Hasreti yakıyor nasıl özümü.
Mısralara serdim hasret közümü
"İlk Hedef Akdeniz''hayalimdedir.
senin olanın hasretini çekmek, kendindeki kıskanmak değil de nedir?
Hendek Savaşındaki bir mucize
Nasıl nasip oldu, olacak bize.
Çağlarda, Tarihte gelecek dize.
'İLK HEDEF AKDENİZ''söz Nebi'mize.
bu dizeleri 30 ağustos 1922 den önce eski harflerle yazsaydınız şimdi savaş müzesinde çerveli bir şekilde teşhir ediliyor olurdu. ama olmuş olanı tekrar vaadetmek ve bunu defalarca yinelemek kendini inandırmaya çalışmak gibi geldi.
sanırım şiir sitelerinde şiirleriniz mevcut, dilerim ve umarım ki hiçbiri bu şekilde paradigmaya, epifoneme, epizme, tarihe, mantık ve felsefeye aykırı ve çelişken değildir. bu arada ölçü ve redifler de fena.
hocam, Şems-i tebriz'i mevlana'ya ne sorsa bir kitaptan alıntı yaparak cevaplamasına sinirlenip o kitapları havuza atıp;
bunlar öyle diyor ama sen ne diyorsun peki? sorusunu hep ben de kendime sormuşumdur.
ötekiler de hep buna benzer yazdılar, kendinize bir sorun, siz ne diyorsunuz? farklı ne yazıyorsunuz?
ben bunları kötülüğünüze yazmadım, keşke birileri de çıkıp benim yazdıklarıma bu şekilde zaman ayırsa derim hep. ne demiş dünya şairi; şiir, günlük konuşma dilinin üst safhasıdır. koskoca şiirde 1-2 tane tasvirden başka bir şey yoktu. bir de seher vaktinden. mekansız ve zamansız bir tarihsel şiir mümkün değil.
sevgi ve saygılarımla
YÜREKÇE!!!
Orhan Afacan
Yürekçe, orantısız bilgi uyguluyorsun, yapma böyle.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)