makine dairesi neden mi zor? aslında gerçekten gemiye düşüp düşmediğine göre değişir. eğer küçük bir bota düşersen sorun olmaz. örneğin benim bulunduğum gemi 7 güverteli yanlış hatırlamıyorsam 120-140 mt uzunluğunda bir mayın dökme gemisiydi.
makine dairesi..
iki makine dairesi 4 ana 6 yardımcı makine vardı..
bu şu demek.. gemiyi harket ettiren 4 motor, gemi sitemlerini çalıştıran 6 motor.. ana makineler gemiye hareket verenlerdir, enerji vb için yardımcı makineler kullanılır. isimleri budur, motor denmez.
artı silah vb sistemler.. yani pnömatik hidrolik bir sürü sistem..
motorlardan birinin ortalama minibüs büyüklüğünde olduğunu söylememe gerek var mı?
ortalama 45 derece üstündeki sıcaklıkta vardiyalı olarak çalışırsın, vardiyalı derken yarım saat biri girer yarım saat diğeri.. daha doğrusu içerdeki dayanabildiği müddetçe içeride kalır.. bildiğin saunada çalışmak.. ama dehşet bir gürültü eşliğinde..
genelde arkadaşını kontrol edersin çünki sıcaktan ve aşırı su kaybından bayılan çok olur. ne zaman bayılııp dinleneceğim diye çok düşündüm ama nedense bayılmak kısmet olmadı, herkes düştü bir ben kaldım diye üzülürken başka bir şekilde bir gece prens gibi hissetme imkanım oldu..
birinde ağır bir enfeksiyon geçirdim, daha doğrusu geçirmişim, çünki çalışıyordum ve biraz hava almak istediğimi söyledim. güverteye çıkarken arkadaşın biri yanımdan geçerken sıcağın vurdu ded sonra bana dokundu. hemen ardımdan revire gitmiş. ben güvertede bir sigara keyfi yapayım diye uğraşırken alelacele birileri geldi tabib subay seni görmek istiyor diye. gittim bana baktı ağzımı açtırdı. oturuyorum sedye de.sadece biraz halsizlik var dedim, olsun sen yat dedi. meğer ambulans çağırmışlar ama ambulansa bile yürüyerek gittim. durumumun çok ciddi olduğunu tuzladaki personelin koşuşturmacasından anlayabilmiştim. o yüzden asıl dikkat etmen gereken şey hasta olmamak. virüs kapma. verdirkleri antibiyotikleri aman ben iyiyim diye içmemezlik etme. en azından benim gibi eşşeklik etme. ne olduğunu anlamadan öteki dünyayı boylayabilirsin.
sonra... elinden yüzünden yağ eksik olmaz
ama bir zaman sonra o yağlı giyeceklere alışırsın. zaten kısa zaman sonra şortla çalışmaya başlarsın. ilk zamanlar bana da garip gelmişti ama ipleyecek durumda değildim. insan olan o sıcakta elbiseleriyle çalışamaz çünki..
velhasıl.. aşırı sıcak aşırı gürültülü yağ ve pas içinde çalışacağın bir ortam.. iyi midir? doğruyu söylemek gerekirse ben çok eğlenmiştim. gemi seyre çıkmazsa da iyi sayılırsın. yalnız seyirdeyken o makine dairesi biraz da zor olur. bir de sallantılarla uğraşırsın çünki ama ona da çabuk alışıyorsun.
ilk zamanlar kafanı mutlaka vurup küçük yarıklar açarsın ama iyice alışana kadar çok koşturma içeride, yağlı boruların üstünde ordan oraya sekmeye çalışma. zamanı gelince filmlerdeki gibi oluyorsun zaten. bir alt kata inmek bir üst kata çıkmak çocuk parkında oynamak kadar kolay geliyor. boş alanda koşar gibi rahattım geminin arkasındaki makine dairesinden öndekine koşana kadar..
sadece tatbikatlar biraz zorlar. yok yangın yok yara savunma yok denizden adam kurtarma.. kişisel tavsiyem en tehlikelisi denizden adam kurtarmadır asla o tatbikatlarda görev almamaya çalış. balık yemi olman gibi muhtemel tehliken her zaman var. gerçi köpekbalığı var mı diye kontrol ediyorlar ama askerin kontrolüne güven olmaz. hele o 4-5 metrelik şirin leri gördükten sonra insanın suya giresi hiç gelmiyor zaten. gerçi akşam saatleri görünüyorlar diye aklımda kalmış.