--------------------------------------------------------------------------
FDA CHAMPIX (varenicline) ve ZYBAN (bupropion) isimli sigara bıraktırma ilaçlarının çok ciddi yan etkileri dolayaısı ile hasta ve doktorları uyararak bu ilaçlara kara kutu koydu. Bildirilen çok ciddi nöropsikiyatrik yan etkiler arasında: davranış bozuklukları, saldırganlık, intihar düşüncesi, depresyon, intihar var. Bu bulgular daha önce hiçbir nöropsikiyatrik bozukluğu olmayan kişilerde de ortaya çıkmakta.
Doktorlardan yukarıda bildirtilen belirtiler görüldüğünde ilacı derhal kesmeleri yönünde hastalarını uyarmaları istendi.
-------------------------------------------------------------------------
Yaw nerden çıkıyo böyle şeyler anlamadım.Bu ilaç mükemmel bişey.Ancak hakkındaki spekülasyonlar bitmek bilmiyo.Acaba ticari bir çamur atma durumları mı vardır nedir?Ben şüpheliyim şahsen.Yanlış anlaşılmasın lafım bu alıntıyı yapan kişiye değil.Piyasada sigarayı bıraktırmak için milletten 1.500 TL tokatlayan merkezler olduğunu biliyoruz.Şimdi bu ilaç bu kadar başarılıyken sanki çekememezlik varmış gibi geliyo bana.Bence mükemmel başarılı bir ilaç.
14 yıldır günde 1.5 paket sigara içen biri olarak bende zybana başladım.İlk 3 gün günde bir tane aldım.Kafa anlamında hiç bir yan etkisini görmedim.Tek yan etkisi mide bulantısıyla ateş oldu.Ben bu hapı alırken kafa hapı mı diye sordum , değil dediler.İlk günden itibaren hızla sigarayı azalttım.Ancak 4 ncü gün iki tane içince ateş yaptı ve sıkıntıya soktu biraz.Bu yaz sıcaklarında ateş çekilmiyo.Ben de 5 gün tekrar tek doza düşürmeye karar verdim.Sonra internetten araştırdığımda bu olumsuz eleştirilerle karşılaştım.Anti depresan bir ilaç olduğunu söylüyorlardı.Biraz canım sıkıldı bu işe.Bende ilacı 5 nci günüde bıraktım.Sonuç olarak 4 ncü gün 10 adet sigara içtim.5 nci gün ise sadece 4 tane.Şimdi komple bırakmaya niyetliyim.İşe yaradı mı evet yaradı.Tam bir sigara tiryakisi olarak ben 3 saat sigarasızlık sonucunda elim ayağım titreyip kendimden geçerken bu ilaç sayesinde günde 4 taneye kadar düşürebildim.Ne bir stres ne de bir sıkıntı var.Aksine sanki hayatımda hiç sigaraya başlamamış gibi hissediyorum şu an.Bu söylentiler yüzünden hapı da bıraktım ancak sigarayı da acayip azalttım , bırakmak üzereyim.Bırakın bunalıma sokmayı , aksine sigaradan uzaklaştırdığı için benim yüzümde hep gülümseme oldu bu hap sayesinde.Ancak iki tane içtiğim gün acayip kulak çınlaması yaptı.
Neyse ben yine de kişileri yanlış etkilemiyeyim.Belki bazı insanlarda ciddi psikolojik sorunlara yol açabilir.Ancak çıkan söylentiler başka firmalar tarafından böylesine başarılı bir ilaca yapılan komplo mu acaba diye düşündürmüyo değil.