Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Dövme yaptırmadan önce bilinmesi gerekenler...

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    overrider - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Haziran 2008
    Şehir
    istanbul/beylikdüzü
    Motosikleti
    Honda wave 110i
    Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, Mynet okurları için dövme yaptırmanın özellikleri yazdı.

    Peki ama, kiminin modaya uymak için, kiminin gerçekten süslenmek... güzel olmak... için, kiminin ise ilgi çekici ve farklı olmak için yaptırdığı bu dövmelerin hepatitten AİDS'e, alerjik reaksiyonlardan zehirlenmelere ve tümör oluşumuna kadar sağlığımız için çok ciddi zararları olabileceğini biliyor muydunuz?

    Dövmelerin, geçici ve kalıcı olmak üzere iki türü var. Asıl tehlikeli olan kalıcı dövmeler. Ancak, Hint kınası gibi birkaç hafta sonra silinen geçici dövmelerin bile problem yaratabileceği unutulmamalı. Çünkü, deriden emilen her türlü boyanın alerjilerden zehirlenmelere kadar çeşitli komplikasyonlara yol açabilmesi her zaman mümkün.

    Tıp dilinde tatuaj ismiyle bilinen kalıcı dövmeler ise, dövme makinesi aracılığı ile yapılıyor. Deriyi bir dakikada 3.000 kez delebilen bu aletlerin iğneleri ile boyalar deri altına işleniyor. İşlem sırasında hem kullanılan alet ve iğneden ve hem de zerk edilen boyadan kaynaklanan çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor.

    Bunların en sık görüleni ve en hafifi dövme işlemiyle ilgili ağrı ve kanamalar ile deride meydana gelebilecek lokal enfeksiyonlar. Kullanılan boyaya alerjik olanları ise sıkıntılı günler bekleyebilir ve sorun dövmenin deriden uzaklaştırılmasını gerektirecek kadar da ciddi olabilir.

    Dövme yapılan yerlerde, sarkoid, keloid, sedef, ışığa duyarlılık... gibi çeşitli deri hastalıkları ve hatta selim veya habis tümör oluşumu bile çok nadir de olsa gelişebiliyor.

    EN ÖNEMLİLERİ HEPATİT VE AİDS

    Steril şartlarda yapılmayan dövmelerin en tehlikeli komplikasyonu kan yoluyla bulaşan hastalıklardır. Bunlar içinde de başta B ve C tipi hepatit ile AİDS olmak üzere, tetanos, frengi, tüberküloz ... en önemlileri. Özellikle de hepatit C hastalığının yayılmasında dövmelerin çok büyük rolleri olduğu düşünülüyor. Hepatit B virüslerinin iğne ve diğer aletlerde 2 aydan fazla süre yaşayabilmesi bulaşma riskini artırıyor. Dövmeyi yapan kişinin hepatit B taşıyıcısı olması da bulaşmada rol oynayabileceğinden, dövmecilerin mutlaka hepatit B aşısı olmuş olmaları gerekiyor.

    Mutlaka bilinmesi gereken bir özellik de, dövme yaptıran kişilerin bir yıl geçmeden kan vermelerinin hepatit bakımından risk oluşturması.

    DÖVMESİ OLANLARIN EMAR ÇEKTİRMESİ SAKINCALI

    Son yıllarda tıpta çok kullanılan ve halk arasında kısaca 'emar' diye bilinen radyolojik inceleme yöntemi dövmesi olanlarda sakıncalı. Çünkü, dövmede kullanılan boyada bulunan demir oksit gibi metal lifleri işlem sırasında şiddetli ağrılara yol açabildiklerinden, birçok kurum dövmesi olan hastalara emar çekmeyi reddediyor.

    Ayrıca, dövme boyalarında bulunabilen nikel ve bakır gibi ağır metallerin toksik etkilere ve zehirlenmelere yol açabilmesi de ihtimal dahilinde.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    04 Ocak 2009
    Şehir
    İSTANBUL
    Motosikleti
    SYM
    evet yapdırcak arkadaslar burayı okusunlarda sonra yapdırsınlar

  3. #3
    Memotor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Eylül 2007
    Şehir
    İstanbul
    ne alakaysa emar anlıyamadım ben:Dbenım kolumda var dövme kaza yaptıktan hemen sonra paşalar gibi emarımında cektıler bılmemne:D3 senedir var bişey olmadıysa bu saatten sonrada olmaz heralde

  4. #4

    Üyelik
    04 Ocak 2009
    Şehir
    İSTANBUL
    Motosikleti
    SYM
    Alıntı Memotor adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    ne alakaysa emar anlıyamadım ben:Dbenım kolumda var dövme kaza yaptıktan hemen sonra paşalar gibi emarımında cektıler bılmemne:D3 senedir var bişey olmadıysa bu saatten sonrada olmaz heralde
    inş olmaz olursa vay haline

  5. #5
    jeansatar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    22 Kasım 2005
    Şehir
    ist. / TURKEY
    Motosikleti
    kocaoglan
    peki ya bunlara ne demeli....................






    “Bir memlekette; namuslular, namussuzlar kadar cesur olmadıkça, o memlekette kurtuluş yoktur”
    MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

  6. #6
    Süper Moderatör (BBRR) Barış Şuşut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Haziran 2005
    Şehir
    marmaris
    Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde uygulanan yöntem ne ise türkiye de aynı yöntemler kullanılır. dövme boyaları pigment ve antibakteriel özellik taşırlar ..nikel içermezler. Metal oksitler dövme boyalarında olmaz .. evet hepatit ve aids gibi kan yolu ve vicut sıvılarının transferi ile bulaşan hastalıkları bulaştırma riski taşırlar. bu yüzden kuaför içinde, berber yanında, manav arkasında, kasap önünde dövme yapan kişilere dövme yaptırmayın . profösyonel stüdyolarda bu iş için direk VÜSAD tarafıdan sertifikalandırılmış ustalara dövme yaptırın .
    . (Hiçbir yabancı kuruluş türkiye için sertifika vermez veremez. Bu tür yabancı menşeili sertifikalar ya dövmeci tarafından hazırlanmış hikaye sertifikadır. yada para ile satın alınmıştır.)
    VÜSAD Türkiyede dövme ve piercing aplikasyonu yapan ve müstakil stüdyolara sahip kişilere sertifika vermektedir.

    VÜSAD aynı meslek odaları gibi mesleki bir örgüttür. Türkiye genelinde 5 ilde (Merkez Ankara , İstanbul, İzmir, Antalya ve Muğla) Örgütlenmiş. 2 İlde Örgütlenme çalışmaları devam etmekte olan bir dernektir.

    Yönetmeliğimiz dünya üzerinde bu iş için hazırlanan en kapsamlı yönetmeliktir. Şu anda tüm komisyonlardan geçmiş ve sağlık bakanımızın masasının üstünde imza ve onay beklemektedir . AB uyum yasaları çerçevesinde kabul edildiği takdirde ilerde bir çok AB üyesi ülkenin rehber olarak kullanabileceği düzeyde özenle hazırlanmış dünya üzerindeki tek örnektir. Sağlık bakanlığının onayına mütakiben belirlenen bölgelerde dövme ve piercer lara verilecek eğitim, dövme ve piercing sütüdyolarının standartları Kullanılacak ekipmanlarda aranacak standartlar bu yönetmelik çerçevesinde açığa kavuşturulmuştur.

    VÜSAD üye stüdyoları bu stanartları uygulamaya başlamışlardır. Bu nedenle dövmesi olan emar çektiremez , kanser olur ölür, başı ağrır çişini tutamaz , ishal olur gibi komik ve asılsız söylemler toplumu yanıltıcı ve bilinçsizce yapılmış açıklamalar olmaktan öte gidemezler . Varsa dünya üzerinde somut ve kanıtlanmış örnekler vererek ispat etsinler.

    Kullandığınız en masum ağrı kesici olan aspirinin bile yan etkileri vardır. Elbette 1000 de 1 de olsa dövme boyasına alerjisi olan olacaktır. Eğer alerjik bir yapıya sahipseniz görünmeyen bir noktanıza 1 nokta koydurur beklersiniz eğer reaksiyon almıosanız bir sorun yoktur.. dediğim gibi bu ihtimal 1000 de 1 den dahada düşüktür. 1997 yılıda başladığım bu meslekte uygulama yaptığım müşteri adeti mubalağasız binlerle ifade edilir durumdadır. bana hiç bu tür alerjetik biri denk gelmedi .. belki gelir

    Ayrıca dövme deriyi yaralayarak yapılan bir uygulamadır (Dünya üzerinde uygulanan başka yöntem yoktur.) Bu nedenle dövme bitimine mütakip yapılması gereken bakım çok önemlidir. tedavisi yanık yarası ile hemen hemen aynıdır. Eğer gereken önem gösterilmezse bölgede enfeksiyon oluşması normaldir. Dövme stüdyoları dövme bakımı konusunda gereken bilgiyi size verecektir. Ayrıca bu bilgiye iternet üzerinden daha kapsamlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

    3 dövmesi olan ve vicudunun tamamına yakını dövmeli çok yakın arkadaşları olan biri olarak eğer hijyenik şartlara riayet edilirse dövme uygulaması gayet masum bir aplikasyon yöntemidir.

    Bu yüzden dövme yaptırmayı düşünüyorsanız . VÜSAD sertifikalı stüdyo ve ustaları tercih ediniz. Hayatında dövme yapmamış. Boyalarının kimyasal açılımını dahi bilmeyen insanların şehir efsanesi tadında bu tür yazılarına prim vermeyin.

    Dövme size terstir..Buna kimse bişey diyemez .. Şahsi görüşünüzdür saygı duyarız .. Zaten kimseye zorla dövme yapmıyoruz Ama size ters olması bu konu hakkında bilinçsiz açıklama yapmanızı mazur göstermez .. Bizim gibi bu işe yıllarını vermiş konu hakkında bilgili insanlar karşısında komik duruma düşmekten öte götürmez..

    Dövme bir hamilelik sebebi değidir.

    İş malesef bu boyutlardadır . Verdiğim bu örnek dahi konu hakkındaki asılsız ithamları anlatmaya yetecek extremlikte değildir.
    [B][COLOR="DarkOliveGreen"]"İnanç, görünmeyene inanmaktır. Görünmeyene inanırsanız kimsenin göremediğini görürsünüz"[/COLOR][/B] [B]A. Şerif İZGÖREN[/B]

  7. #7

    Üyelik
    27 Şubat 2009
    Şehir
    ümraniye
    Motosikleti
    keeway sl 150 kocasının artçısı:)
    Alıntı jeansatar adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    peki ya bunlara ne demeli....................








    bunlar insan dışı yaratıklar bızde esımle dovme yaptırıcaz ama bukadar çok değil yani
    [COLOR="Red"]hayat oyundan ibaret gel bu oyunu beraber oynayalım:cat::cat::cat:[/COLOR]

  8. #8
    Motosiklet Eğitmeni COQ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ocak 2008
    Şehir
    France
    Motosikleti
    Honda
    Her yil yaz aylarina dogru buna benzer bir konu açiliyor.

    Hemen her yaz da BBRR bu konuya biseyler karalamak zorunda kaliyor.

    Bilimi, teknolojiyi,insani kavrayamayan bir çok insan, uzerinde pek fazla dusunmeden, bu tur mail zincirlerine inanip, ortaliga yayiveriyorlar.

    Aman kokakola içmeyin, hamile kalirsiniz,
    tereyaginda yag var,
    çorbada kil var tadinda mail zincirleri, binlerce kisiye ulasiyor ve boylece yayilip gidiyor bu sazan haberler.
    Dunya uzerinde milyonlarca dovme yaptiran insan var.
    Bunlarin hepsi armut,
    bir biz akilliyiz.

    Hah ben dovme yaptirmam.
    Neden yaptirmam.
    çunku BBRR'nin beni yakalayip, sopa zoruyla dovme yapma ihtimali yok.
    çok uzagiz.
    Bu nedenle rahatim yani.
    Ama sizin boyle bir sansiniz yok.
    Sakin bir dovmecinin onunden geçmeyin.
    Aslinda yollarda gordugunuz o dovmeli zavallilar, bunu isteyerek yaptirmadilar.
    Dovmeciler zorla içeri sokup yapiyor.
    Dikkat ettiyseniz, dovmecilerin hepsi BBRR gibi XXLLRR ebatindalar.
    Aman diyim, onunden geçmeyin.
    Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
    Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)

  9. #9
    Süper Moderatör (BBRR) Barış Şuşut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Haziran 2005
    Şehir
    marmaris
    Bunlarin hepsi armut,
    bir biz akilliyiz.
    Sayın hocam akşam akşam çok güldüm .. işallah bu yaz tanışırız .
    [B][COLOR="DarkOliveGreen"]"İnanç, görünmeyene inanmaktır. Görünmeyene inanırsanız kimsenin göremediğini görürsünüz"[/COLOR][/B] [B]A. Şerif İZGÖREN[/B]

  10. #10
    Motosiklet Eğitmeni COQ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ocak 2008
    Şehir
    France
    Motosikleti
    Honda
    Alıntı BBRR adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Sayın hocam akşam akşam çok güldüm .. işallah bu yaz tanışırız .
    Delimiyim!
    Korumalarla gelirim anca senin dukkana.

    Saka bir yana, Marmaris projem hala guncel fakat gelebilme ihtimalim bu yil için çok zayif gorunuyor.
    Uçaktan bir hayli tirsmaya basladim.
    Bu nedenle gemiyle gelme ihtimali uzerinde duruyoruz.
    Oyle olursa, direk çesme-Marmaris gibi bir projemiz var.
    Kesinlesirse, haber verecegim tabii.
    Hani çok sevdigimden degil, birinin yer ayarlamasi lazim.
    Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
    Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)