denizcimuzaffer adlı üyeden alıntı
Sevgili MT müdavimleri,
Evde alkollü içecek yapmayı seven merak edenlere ikinci olarak Mistel Tabir edilen Şarabın yapılışını tarif edeyim dedim. Tamamiyle sadık kalınarak yapılırsa garantili bir metotdur. Mistel Şarabı Denizli taraflarında çok meşhur bir şaraptır. ''ceza davası Kazandıran'' diye bir lakabı vardır. Buyrun başlayalım.
Evde şarap yapımı başlığında bulabileceğiniz alet edevat aynen burada da geçerlidir. Ben burada 20 Kg vişneden üretebileceğiniz yaklaşık 16 Lt lik bir imalatı örnek alarak açıklayacağım.
Tam mevsiminde en tatlısında 20 kg Vişne (aynı üzüm şarabında olduğu gibi, kaliteli vişne iyi şarap demektir.) torbalarla derin dondurucuya atılır. 2-3 gün sonra tamamen şoklanan vişneler büyük bir kovaya (30-50 Lt) konulur ve buzlarının çözülmesi beklenir (sabah işe giderken kovaya koy akşama çözülmüş olur).
Çözülen vişneler yumuşamış-pelte haldedir ve ellerimizle mıncıklanarak her bir tanesi patlatılır. Bu yöntem esnasında kovadan alıp, mıncıklayarak bir başka kovaya aktarmak garantili usüldür.
20 Kg vişneye 2 Kg kadar toz şeker eklenerek iyice karıştırılır ve kovanın kapağı kapatılarak bir bezle sarılır (içine sineklerin girmesini engellemek amacı ile. Kovanın kapağı kilitli olmamalıdır ve gaz çıkışına CO2 izin vermelidir.
En fazla 4 gün sonra (vişne çok çabuk bozulabilen bir meyvedir, 2.-3. ve 4. gün kapak açılarak kontrol edilmelidir.) vişne önce kevgir daha sonra ince delikli süzgeç ile süzülerek bir başka kovaya konur. Uğraşmak isteyenler son süzmeden sonra bir de tül ile süzebilirler.
Çıkan vişne suyu yaklaşık 10-11 Lt civarındadır. Bu şıranın içine 5-6 litre şekerli suyu eklememiz gerekir. Şekerli su şurubunu başka bir kapta hazırlamalı ve benim müthiş deneyim Yumurta Testini yapmalıyız. (Taze bir yumurta akar suda deterjan olmadan sünger ile iyice yıkanır. Yumurta suya bırakılınca dibe çöker. suya şeker katıp şurup haline gelene kadar karıştırılır. Şeker miktarı yeterli olduğunda yumurta şurubun yüzeyinde yaklaşık 1cm çaplı bir daire halinde gözükecek kadar yüzebilmelidir. Bu şuruptaki şeker oranının yeterli olduğunu gösterir.) Bilimsel konuşur isek, şekerli suyun özgül ağırlığı 1100-1125 gr/cm3 civarındadır.
Süzülmüş vişne suyuna bu şekerli su şurubu eklenerek tekrar ölçüm yapılır. Şeker miktarı az ise, 1100-1125 olana kadar şeker eklenir. Bu aşamalarda asla sıcak su kullanılmaz, güzelim bakteriler ölür ve size kokuşmuş bir sıvı kalır.
Üretim aşamalarının her anında, şıra-şurup ile temas ederken temiz olmalıyızdır. parfüm, deterjan vs. gibi tüm kokular bize şarapla beraber geri döner amman unutmayın. Elbette kullandığımız tüm kaplar da önceden sıcak su ile bolca yıkanmış ve temiz olmalıdır.
Damacana tabir ettiğimiz, 19 lt lik bidona bu hazırladığımız sıvı-şurup-şıra her ne dersek, doldurulur. Damacanaya, daha önceden hazırladığımız sifonlu kapağı takarız. sifonlu kapak kısaca: içeri hava girmesini engelleyecek ama dışarı gaz çıkışını sağlayacak bir 'Check Valve' düzeneğidir. Şöyle yapılır. Damacanaya sıkı geçip gaz kaçırmayacak bir kapak ayarlanır. Kapak ortasından delinerek 1 metrelik akvaryum hortumu 1-2 cm sokularak dip kısmı silikonlanır (silikon da kötü kokar, o yüzden bu aleti 1 gün önceden hazırlayıp kurumuş olmasını sağlayın). Damacanaya takılan bu sifonlu kapağın boşta kalan ucu bir 1 lt lik su dolu pet şişeye daldırılır ve çıkmayacağından emin olunur.
Damacana sıcak ve serin olmayacak ve güneş ışıklarına maruz kalmayacak bir yere bırakılır.
1 gün sonra, şıranın üzerinde yarım veya bir parmak kalınlığında bir köpük oluşur ve akvaryum hortumundan su dolu pet şişeye gaz fıkırdaması başlar.
Damacanaya bastıktan 2 gün sonra bile gaz çıkışı az ise, şıraya şeker eklemek gerekebilir (Önce 100, sonra 200 gram gibi). Gazın fokurdaması en az 2 saniyede bir ve yaklaşık yarım yumurta büyüklüğünde olmalıdır. Hatta bu çıkan gazı kokladığınızda, alkollü, çok keskin olmayan ama aromatik bir koku verecektir.
3 Hafta kadar hiç kıpırdatılmadan bekleyen damacanada tüm ince posa dibe çöker. Bu sırada gaz çıkışı artık bitmiş olmalıdır. Gaz devam ediyor ise bitene kadar beklenir(1-3 hafta??). Sakın sallamayın, tekrar çökmesi 3-4 gün alır. Şarap artık tazedir ve berraklaşmıştır.
Damacana yüksek bir yere çok dikkatlice kaldırılır. İnce bir hortum (yine akvaryum hortumu olabilir) damacanının dibindeki tortudan en az 3 cm uzakta kalacak kadar daldırılarak, ağzımız ile vakumlanır ve sifonlama yöntemi ile yarım veya bir Lt lik pet şişelere doldurulur. Amman dikkat, hortum asla posaya değmesin.
Doldurulan pet şişeler hemen kapaklanır. Dipte kalan posalı şarap hemmen içilir.
Şişelenmiş şaraplar ilk günler kontrol edilir ki şöyle: vidalı kapaklar azıcık gevşetilir ve içeriye hava kaçmadan varsa çıkan gazın Fısst sesi duyulur. Ses yoksa zaten mayalanma tamamlanmış demektir.
Artık Mistel Şarabı tüketilebilecek durumdadır. Ancak tavsiyem en az 1 ay beklemesidir. Ne kadar beklerse o kadar lezzeti artar. Şarabı servis etmeden en az yarım saat önce, mümkünse küçük bir sürahiye doldurarak havalandırın. Aromatik kokulku gazla uzaklaştığında daha lezzetli olduğunu göreceksiniz. Herkese afiyet olsun.
Bilmem hatırlatmama gerek var mı?
alkol var ise motor yok, motor var ise alkol yok, her ikisi var ise sen yoksun!!!
Sağlıklı bir yaşam dilerim