Singapurlu fizikçiler sağlık ve iletişim alanlarında kullanılacak ve insan idrarıyla şarj olan bir batarya geliştirdiler.
Kırsal kesimde sağlık çantalarına eklenmek için üretilen batarya, bu kitlerdeki ölçüm cihazlarına enerji verecek şekilde tasarlandı.
Singapur’daki Biomühendislik ve Nanoteknoloji Enstitüsü’nde Dr. Ki Bang Lee idaresindeki bir takım tarafından geliştirilen kağıt bazlı bataryanın üretim maliyeti de oldukça ucuz. 0.2 mililitre idrardan 1.5 volt civarında akım ve maksimum 1.5 mW gücünde güç elde etmeyi başaran ekip, bu enerjiyi cep telefonu konuşması için kullanmış.
“İdrarla aktive olan bataryamız sağlıkla ilgili ölçüm uygulamalarında kullanılacak bioçip sistemlerine entegre olacak. Bu sayede insanlar sağlık durumlarını evlerinde takip edebilecekler, tıbbi destek ise sadece gerekli olduğunda istencek” diyen Lee, idrarla şarj olan batarya teknolojisinin büyük bir pazar ptoansiyeli olduğunu savundu.
Yeni batarya, bakır klorid (CuCl) çözeltisi emdirilmiş bir kağıt tabakasının magnezyum ve bakır tabakalar arasında sıkıştırılmasıyla elde ediliyor. Bataryanın boyutu 6 santim x 3 santim ve sadece 1 mm kalınlığa sahip.