deamon valla haklısın ama, bazı programlar yerine dönen çamaşırları izlemek daha mantıklı olur sanırım. En azından salakça konuşmuyorlar
deamon valla haklısın ama, bazı programlar yerine dönen çamaşırları izlemek daha mantıklı olur sanırım. En azından salakça konuşmuyorlar
"normal insanlar bir yerden bir yere gitmek için araba kullanırlar, motorcular ise motosiklet kullanmak için bir yerlere giderler"
2 sayfayi gecti denklemler eve gidince devam edicem oole kolay bi rou degil bu 2 satirlik degil yani cozum yazan arkadaslar soyluyorum bunu
100 diyorum hala
[B][COLOR="DarkOliveGreen"]"İnanç, görünmeyene inanmaktır. Görünmeyene inanırsanız kimsenin göremediğini görürsünüz"[/COLOR][/B] [B]A. Şerif İZGÖREN[/B]
abi ilk sayfanın sonunda çözüm var(200). görmediniz heralde, hala kasıyonuz yani
bence
%80x+%40=40+x
=
=
=200 kümeleri niye dahi insanlar anlıyamıyor.(kendimi böyle avuturum)
milletin evindeki tv ve çaamşır makinesi bizi ne ilgilendirir
ben birşey sorayım o zaman, bu mahallede kaç kişi yaşıyordur sizce
Tribünlerde, Hep Dillerde Bu Sevda Bitmez Gönüllerde
Dar Ağacında Olsak Bile Son Sözümüz FENERBAHÇE !!!
100 diyom ben hala küme falan bilmem ben tek küme bilirim oda futbolda düşülen küme
[B][COLOR="DarkOliveGreen"]"İnanç, görünmeyene inanmaktır. Görünmeyene inanırsanız kimsenin göremediğini görürsünüz"[/COLOR][/B] [B]A. Şerif İZGÖREN[/B]
serhat_fb, detaylı olarak denklem kurmadan yalın bir dille anlatmaya çalışıcam.
ailelerde tv,çamaşır makinesi, kimisinde de her ikisi mevcut. her ikisinin bulunması kesişen bir küme çizeceğimizi gösterir. kesişen iki küme çizip soldaki boş alana yalnız tvsi olanları yani %40, sağdaki boş alana ise yalnız çamaşır makinesi olanları yani %80 yazıyoruz. şu an iki kümenin kesiştiği alan boş, içine bişey yazmadık.
şimdi kesişen elemanlar var, yani her ikisine de sahip olanlar. %40 +%80 toplarsak=%120 yapar. bunun %100 olması gerekirdi. demek ki her ikisine sahip olanları iki kere yazdık anlamına gelir bu. %120-%100 dersek =%20 buluruz. demekki %20 si her ikisine de sahip. bu mahallenin her ikisine de sahip olan kısmı yani %20 si 40 kişiymiş demektir. burdan sora küçük bir hesapla %20 si 40 kişiyse, %100ü 200 kişidir diye kolayca buluruz.
kesişen alana %20 yazıp düzenlemek istersek, yan alanlardaki kısmı bundan çıkarın. yani soldan sağa alanların içindeki sayılar %20-%20-%60 olacak.
dikkat ederseniz artık toplayınca %100 yapıyo.
sağlaması da doğru, bu cevap kesindir kuşkunuz olmasın.
mahalle toplam 200 kişi!!!
Venn şeması çizerekte yapabiliriz:
hem çamasır mak. hem tv si olanlara a diyelim.
%100=10x olsun 4x-a=yalnızca tv si olanlardır ve 8x-a da yalnızca ç. mak olanlardır. her ikisine sahip olanlar yani a=40 tır. Böylece hepsinin yani %100 toplamı= 4x-a+8x-a+a=10x buradan x i çekeriz.
2x=a olur a=40 oldugundan (soruda verilmiş) x=20 buradan da 10x=200 bulunur.
İlk soru diye uzun uzun yaptım, elimiz alışsın diye, diğer soruları hızlı yapıcaz çocuklar
bu sorunun birden fazla çözümü var arkadaşlar. Buradaki verilere göre hem tv hem de çamaşır makinası olan ev yüzdesi %20 ile %40 arası bir değer olabilir. Herkes ayrı bir yoldan çözerse herkes farklı çözüm bulabilir hepsi de doğrudur.
Ya da sorunun;
bu mahallede en az kaç kişi olabilir.
ya da mahallede en fazla kaç kişi olabilir.
Şeklinde sorulması gerekir.
neden kesişim olarak düşünüyorsunuz bu kümeyi? ya çamaşır makinesi kümesi televizyon kümesini kapsıyorsa o halde alestevardiya nın çözümü doğrudur kısacası bu mahalle 100 kişide olabilir 200 de
100 kişinin çözümü ve grafiği
herkeste çamaşır makinası varsa ve tv si olanların aynı zamanda çamaşır makinesi de olduğunu düşünürsek sadece tv si olan kimse yoktur. buyrun hesabına;
%80-%40=%40 yani hem tvsi hemde çmsi olanların %sidir.
%40=40 ise demekki mahalleli sayısı 100 dür.
bence soru hala hatalı, çünkü 2 çözümü var. bence "mahallede en az kaç kişi olabilir?" diye sorulmalıydı
ChatnoiR demiş ki;
imkansız. ozaman mahalledekilerin tamamına %100 demiyosunda %120 diyosun çükü %40tv+%80ç.mak. ayrıca bu tür problemler kesinlikle kesişim kümeleriyle çözülür. doğru cvp 200 çözüm içim bkz: arka sayfa yavuzk2004neden kesişim olarak düşünüyorsunuz bu kümeyi? ya çamaşır makinesi kümesi televizyon kümesini kapsıyorsa
Arkadaşlar chatnoir haklı.
Önceki mesajda ben de yazdım. Bu mahallede 100 kişi de olur 200 kişide.
100 kişi olsun ( %40 sadece çm. %40 çm+tv. %20 bişe yok )
40 kişide tv var (%40)
80 kişide çm var (%80)
40 kişide de hem tv hem çm var. (%40)
200 kişi olsun ( %60 sadece çm. %20 çm+tv. %20 tv )
160 kişide tv var (%40)
320 kişide çm var (%80)
40 kişide de hem tv hem çm var. (%20)
bunun sonucu minimum 100 kişi maximum 200 kişi olabilir.
ubaykal kendi tezime çok güveniyordum ama sen haklısın galiba hersey olabilir. o zmn soru eksik. Ya hocam bırakın bu işleri bana sadece motoruma 20 ytl ile kac litre benzin alırım tarzı sorular lazım oluyo hayatta, bunlar okul soruları
Doğru diyorsun yavuz arkadaşım. Ama arasıra jimnastik yapmak ta iyi olur. Yine de soru iyiydi.yavuzk2004 adlı üyeden alıntı
abi noluyo ya. ÖSS kursumu açıldı burda
baron985, hadi canım kapattık...
Çok Doğru bende aynı şeyleri söyliycektim, en az kaç kişi en fazla kaç kişi diye sorulması gerekirdi. Ayrıca bu başlıkta iyi espiriler çıkmış koptum okurkenubaykal adlı üyeden alıntı
Kesişen 2 küme çizin. Biri çm biri tv olsun. Kesişime 40 ı koyun.(herikisinden de olduğu için) Toplam x kişi olduğunu varsayarak, sadece TV %40x-40 olur. Sadece ÇM de %80x-40 olacaktır. (%80x-40)+(%40x-40)+40 = x ile sonuç 200 çıkacaktır.
ChatnoiR, kardesim senin cozum mantiksiz bi kere bu devirde hicbisiyi olmayan 20 ev olurmu hic
Şu an bu konu içerisinde 2 kullanıcı var. (0 üye ve 2 misafir)