Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Paradigma değiştirmek üzerine...

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    09 Temmuz 2005
    PARADIGMA DEGİŞTİRMEK ZOR DEĞİL ...

    " ... Önemli bir toplantıda cep telefonuyla bağıra bağıra konuşan bir kişi garibinize gidiyorsa, paradigmanızı değiştirmeden onu değerlendirdiginiz için , siz yanılıyorsunuzdur .
    Örneğin trende giderken, bir baba, 3 evladıyla oturup, sürekli ağlayan çocuklarına hiç, susun, demeden yolculuga devam ettiğinde ; siz ona ne gamsız adam, diyebilirsiniz . Ama sorsanız, onlar hastaneden geliyorlardır ve bir saat önce çocukların anneleri ölmüştür , eve dönüyorlardır.
    Prof.Covey in konuşmasını dinlemeye gelen annesi, arka sırada oturan 2 kişinin toplantı boyunca sürekli konuştuklarını görerek, çok öfkelenmiş ve oğlumu küçümsüyorlar diyerekte çok üzülmüş. Yemek molasında oğluna , şunların kafasına çantamı indiresim geliyor, demiş. Oğlu, anne o adam Finlandiyalı , burada smültane tercüme yok, mecburen tercumanı yanına oturttuk, demiş .
    Havaalanında aktarma yapmak isteyen bir hanım, uçağının 2 saat gecikmeli olduğunu öğrenince, dergiler ve bir kutu kurabiye alarak bekleme salonuna geçmiş. Yanındaki sehpaya da dergileri ve kurabiye kutusunu bırakarak, okumaya dalmış. Bir ara bakmış ki, yanındaki koltuğa oturan bir adam, sehpadaki kurabiye paketini açıyor ve de yemeye başlıyor. Kurabiyelerin kendisine ait oldugunu hissettirmek isteyen kadın, adama dik dik bakmış. Hatta canı o an istemedigi halde, kutudan bir kurabiyeyi alıp ağzına atmış. Her halde kurabiyelerin sahibinin kim olduğunu artık anlamıştır diye düşünürken, adam bir tane daha ağzına atmaz mı. Hemen kadın da bir tane daha atmış ve bir yarışma başlamış, adam bir tane, kadın bir tane. Sonuçta kutuda tek kurabiye kalmış, adam onu hızlıca kaparak ortadan bölmüş ve gulerek kadına ikram etmiş. O sırada, kadının uçağının alana indiği anonsu duyulmuş ve işlemler için kadın bankoya gitmiş. Pasaportunu çıkartmak için çantasını açtığında, ne görsün; Kendi kurabiye paketi , hiç açılmamış olarak çantasında durmuyor mu! Meğer , adamın kurabiyesini yiyormuş .
    Başkalarının düşünce ve davranışları hakkında hüküm verirken, elimizdeki veriler çoğu zaman yeterli olmuyor. Davranışların nedenini bilmeden çok yanlış yargılara varabiliyoruz. Covey bu örnekleri ; aynı enformasyona farklı bakış , bizim davranışlarımızı belirler, diye özetliyor.
    Buradan yola çıkarak çözemediğimiz sorunlar için, paradigma (zihin haritası) değiştirmenin gereğini vurguluyor.
    Einstein'ın bir sözünü anımsatıyor : Karşılaştığınız sorunları, o sorunları yarattığınız düşünce düzleminde kalarak çözemezsiniz.
    Çoğumuzun zaman zaman yaptığı gibi, " sorunların içinde kaybolmak " yerine, paradigma değiştirmeyi başarıp, sorunlara farklı biçimde yaklaşabilenler, o sorunu aşma şansını da yakalıyorlar. Zaten sorunlarımızı dostlarımızla paylaşmamızın nedenlerinden biri de, farklı bir bakışın, bize farklı davranabilme kapısı aralama ihtimali değil midir. Çözümsüz gibi gördüğünüz sorunlar konusunda paradigma değiştirmenin önemi vardır.
    Aslında hayatımızı, başarımızı, mutluluğumuzu belirleyen bizim kendi davranışlarımızdır. Başımıza gelen her şeyle onlara verdiğimiz tepki ve yanıt arasında geniş bir hareket alanı vardır ... "

    Stephen Covey


    Maille geldi, sizlerle paylaşmak istedim


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    motoman - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Haziran 2005
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Honda XL650V Transalp
    Gerçekten dikkatlice düşününce kesinlikle doğru ve dikkat edilmesi gerekli bir konu paylaştığın için teşekkür ederim
    GÖZLERDE YAŞ YOKSA RUH GÖKKUŞAĞINA SAHİP OLAMAZ

  3. #3

    Üyelik
    23 Ağustos 2005
    Şehir
    istanbul
    Gerçekten dikkatlice düşününce kesinlikle doğru ve dikkat edilmesi gerekli bir konu paylaştığın için teşekkür ederim
    +1
    motorcu motorcunun arkadaşı,dostu ve kardeşidir

  4. #4
    lostdwarf - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Temmuz 2005
    Şehir
    Fethiye
    Motosikleti
    Mondial 250 MCT
    hoş bir yazı chatnoir, eline sağlık.
    ama keşke denildiği gibi zor olmasa paradigmaları değiştirmek.
    bildiğim kadarıyla paradigma sosyal bilimler için "algı" dediğimiz kavramın yerini tutar. yani bir resmi, bir durumu görme tarzı, görme şekli. bu tarzı belirleyen ise bizim önceden gelen birikim ve tecrübelerimizdir, dolayısıyla paradigma dediğimiz üstü örtülü de olsa şartlanmadır.
    teoride önyargılardan kurtulmak hayatın her alanında daha olumlu sonuçlar doğuracaktır, ama dediğim gibi, çok kolay değildir. önyargılardan arınmak, bir noktada o yaşa kadar edinilen birikim ve tecrübelerden de arınmayı da gerektirecek, paradigmamı değiştiriyorum derken tamamen donanımsız, birikim ve tecrübesiz olayları yargılamaya, değerlendirmeye, kısaca algılamaya çalışıyor olacağız. eh, donanımsızlık ise hata yapma riskini arttıracaktır doğal olarak.

  5. #5
    shadow-vt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Mayıs 2005
    Şehir
    İstanbul.
    Motosikleti
    Honda Shadow
    ChatnoiR,teşekkürler paylaşımın için....
    Her zaman dogruyu söyle,ne söyledigini hatırlamak zorunda kalmazsın!!

  6. #6
    hondaxl - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Mayıs 2005
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    cbf600
    istisna durumlar geneli bozmaz..Empati yapmak yada paradigma değiştirmek ..ama sadece bir problemi çözerken..
    Sair zamanlar gereksiz.. sizi sadece daha fazla gerer.....
    Refah toplumu değerleri....bizi bozar...
    [B][I]Dayak nedir ? Kime atılır [/B]??[/I]


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler