Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Fatih Sultan Mehmed Han Mahkemede

REKLAM ALANI
    kraljames - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

FATİH SULTAN MEHMED MAHKEMEDE

İşte, Fatih Sultan Mehmet, işte İstanbul'da bir Rum;

Fatih Sultan Mehmet talepte bulunuyor, diyor ki:

"Orada cami yapacağım, arazini bana satmanı istiyorum."

Biliyorsunuz her arazinin bir rayiç bedeli vardır; yani o çevrede o arazinin ne kadar para ettiği aşağı yukarı herkes tarafından bilinir. Alt hududu bir de üst hududu vardır. Fatih Sultan Mehmet, üst hududun iki katını veriyor; ama Rum vermemekle ısrar ediyor. Cami kurulmasına gönlü razı olmuyor. Bir Hıristiyan; bu da onun kabahati değil, içinden gelen şey öyle. Hak sahibi vermezse vermez; ama Fatih Sultan Mehmet'in de kızmış kafası.

"O kadar fazla para verdiğim halde, bu adam vermiyor; demek ki bunu inadından yapıyor; nefsani davranış bu. Ben cami yapacağım, benimki nefsani değil ruhani" diyor.

Alıyor adamın arsasını, bastırıyor; camiyi yapıyor.

Adam perişan. Adamı üzgün gören biri:

"Ya bu kadar üzüntünün sebebi ne?"

Anlatıyor adam derdini "İşte" diyor. "Yapabileceğim bir şey yok ki! Bunu yapan Padişah; daha ötesi yok, onun üstünde kimse yok. O bana bunu yaptığına göre her şey bitti". diyor.

Bizim Osmanlı diyor ki: "Her şey bitmedi, bu memlekette kadılar vardır. Gidersin kadıya, adaletsizliği anlatırsın. Padişah da olsa o hesabı görür".

"Yani" diyor "ne demek istiyorsun?" (Adam hiç inanamıyor bir defa söylenenlere.) Adamcağız hiç inanamıyor; ama "Hadi gideyim mahkemeye, ben müracaat edeyim." diyor. Kadıya müracaat ediyor.

Gerçekten de Fatih Sultan Mehmet mahkemeye gelince, adamın gözleri hayretten açılıyor. Fatih Sultan Mehmet ayakta; Kadı Efendi oturuyor ve mahkeme başlıyor. Fatih Sultan Mehmet'in, adamın arsasını zorla iktisab etmekten elinin kesilmesi konusunda bir karara varılıyor. Fatih Sultan Mehmet'in eli kesilecek. Ama Osmanlı adaletinde, bir müessese daha var; eğer bir şeyin bedeli ödenirse ve alacaklı taraf, hak sahibi taraf bunu kabul ederse, o ceza düşer. Bu kanun gereğince teklifte bulunuluyor.

Deniyor ki: "Bunun bedeli şu kadar altın, bu kadar altına karşılık, onun elinin kesilmesinden vazgeçiyorsan,, Padişah ödemese bile, onu sana beyt'ül mal öder. Razı mısın?"

Rum, şaşkın şaşkınPadişah'a bakıyor , inanamıyor, sonra "Tabi razıyım. Razı olmaz mıyım? O padişah" diyor.

Adam razı olduktan sonra, Fatih Sultan Mehmet diyor ki :

"Benden beyt'ül mal'ın talebi 200 altın; ama ben 2000 altın vereceğim ve her gün de bir altın daha ödenmesini istiyorum. Senenin 365 günü, her gün bir altın ödenecek bu zata."

Ve mahkeme biter bitmez kadı yerinden kalkıyor, Fatih Sultan Mehmet'in ayaklarının yanına gelip diz çöküyor,

"Padişahım şu ana kadar ben, Allah'ı temsil ediyordum, ben oturuyordum siz ayaktaydınız. Çünkü siz maznun mevkiindeydiniz. Allah'ı temsil eden siz değildiniz. Adaleti veya adaletsizliği temsil ettiğiniz mahkemenin sonunda belli olacaktı. Ben Allah'ı temsil ediyordum; adaletin sahibi bendim o sırada. Şimdi benim görevim bitti. Şimdi bana, sana tâbî olan, senin imparatorluğunun bir kadısı olarak el etek öpmek düşer" diyor. Padişahın eteğini öpüyor ve ondan sonra padişah oturuyor, ötekiler dışarı çıkıyorlar.
    [ ELAZIĞ-MT ]

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    İstanbul Elbette Feth Edilecektir. Onu Feth Eden Kumandan Ne Güzel Bir Kumandan Onu Feth Eden Asker Ne Değerli Bir Askerdir.
    Müjdesine Nail Olan Zat. Fatih Sultan Mehmed HAN

@ALINTIDIR

Kardeş Paylaşım İçin Çok TeşekkürLer Ellerine Sağlık

Gaziantep İl Temsilcisi AYDEMİR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    O Bir Goldwing 1800 cc Birde Yamaha 250 cc
    işte osmanli adaleti işte fatıh sultan mehmet han farki tarihde en sevdigim padişah
    HAyat bisikLET GİBidİR PEDal ceVİRmeSSEn düşERSİn....
    O BİR SUZUKİ ( YAKIŞIKLI )

Forumdan Uzaklaştırıldı

Fatih Sultan Mehmed Han Devrinin en büyük ulemasindan birisi idi. Yedi tane yabanci lisan bilirdi. Âlim, sâir ve sanatkârlari toplar ve onlarla sohbetten çok hoslanirdi. Gayet sogukkanli ve cesurdu. Essiz bir kumandan ve idareci idi. Yapacagi isler hususunda, en yakinlarina bile hiç birsey sizdirmazdi.Fatih Sultan Mehmed'in ömrü seferlerle geçti. Yikilmaz diye bilinen Bizans'i yikti

Fatih Sultan Mehmed Han
    Müslüman Türk Milletine yapmis oldugu büyük hizmetlerle, dünyanin en büyük hükümdarlarindan birisi oldugunu isbat etmistir. Istanbul gibi, cihanin bir incisi olan, bu muhtesem beldeyi Türk Milletine kazandirmistir. Yapmis oldugu çalismalar ile, memleketinde büyük çapta bir imar hareketini gerçeklestirmistir

Fatih Sultan Mehmed Han; sadece askerî sahada değil, ilim, irfan, medeniyet ve adalet sahalarında da dünyaya örnek olacak müşahhas örnekler sergilemiştir.

@ALINTIDIR

deer_152 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    since 1453

PIERzig - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Yamaha Xj6
    Fatih Sultan Mehmet devri hazinenin tıka basa oldugu dönemdir.Bu devirden sonra hazine giderek kurutulmaya başlanmış ve bu devirden sonra giderek ferah düzeyi ekonomideki kötü gidişaattan düşmeye başlamış.

Forumdan Uzaklaştırıldı
    Motosikleti
    Var
    Alıntı PIERzig adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Fatih Sultan Mehmet devri hazinenin tıka basa oldugu dönemdir.Bu devirden sonra hazine giderek kurutulmaya başlanmış ve bu devirden sonra giderek ferah düzeyi ekonomideki kötü gidişaattan düşmeye başlamış.
    Dostum yablış bilgi vermeyelim.
    Osmanlı hazinesinin en dolu oldu zaman Kanuni Sultan Süleyman Dönemidir.
    Sevgilerimle.

Motosikleti
    Keeway SuperLight 150 CC
    allah onlardan ve cümle islam alimlerinden ve koruyucu ve taşıyıcılarından razı olsun...

Motosikleti
    beklemede
    FaTiH'iN iSTaNBuL'u FeTHeTTiĞi YaŞTaSıN...

Bizümle saltanat lafın idermiş ol Karamanî
    Hudâ fursat virürise, kara yire karam anı

Karamanoğlu’nun çıkardığı fitne ve fesatlar karşısında şahlanan celâlini gösterdiği gibi, aşağıdaki şiiri de ince duygular sâhibi hassas bir gönlün, Türk edebiyâtına nâdide bir armağanıdır:

Sevdün ol dilberi söz eslemedün vay gönül
    Eyledün kendözüni âleme rüsvây gönül
    Sana cevr eylemede kılmaz o pervây gönül
    Cevre sabr eyliyemezsin n’ideyin hay gönül
    Gönül eyvây gönül vay gönül eyvây gönül

Bilmedüm derd-i dilün ölmek imiş dermânı
    Öleyin derd ile tek görmeyeyin hicrânı
    Mihnet ü derd ü game olmağiçün erzânî
    Avnîyâ sencileyin mihnet ü gam-keş kanı
    Gönül eyvây gönül vay gönül eyvây gönül...

FaTiH'iN iSTaNBuL'u FeTHeTTiĞi YaŞTaSıN...
    BiRi TeKNoLoJiYi DuRDuRSuN..!

Motosikleti
    Dorado Akida 125 cc Scooter
    evet şimdi geldi işin can alıcı kısmına;
    madem yıllar öncesinden bu kadar adil olan bir sistem şu an neden bir o kadar adaletinden şüphe edilir oldu?
    yüzyıllar öncesinde bu şekilde yaşayan insanlar şimdi neden o yılların miskinhane tekkelerinde yaşayanlar gibi hayat sürer oldular?
    yüzyıllar öncesinde ilim ve irfan üzerine yapılan çalışmalar şimdi dolandırıcılık üzerine yapılır oldu?
    yüzyıllar öncesinde imar edilen topraklar şimdi tarumar ve talan edilir oldu?
    hiç mi aklınıza gelmez.
    motosiklet seçerken gösterdiğiniz özeni yöneticileri seçerkende gösteriniz
    [CENTER]imza yok parmak izi daha garanti yaşasın biyometrik imza:cat:
    motosiklet seçerken gösterdiğiniz özeni yöneticileri seçerkende gösteriniz[/CENTER]

PIERzig - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Yamaha Xj6
    Alıntı xnode adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Dostum yablış bilgi vermeyelim.
    Osmanlı hazinesinin en dolu oldu zaman Kanuni Sultan Süleyman Dönemidir.
    Sevgilerimle.
    Yanlış hatırlamışım yeni farkettim yaaww şu dikkatsizliigm yok mu
    (Yargı Kpss '06 s.433 ) Hazine Yavuz döneminde ağzına kadar doldurulmuş ve Osmanlı devleti yıkılana dek hazine Yavuz'un mührü ile açılmış" bununla karıştırmışım kitaptaki notlarımda

İlk altın parayı Fatih bastırmış

Forumdan Uzaklaştırıldı

Babası : İkinci Murad
    Annesi : Huma Hatun
    Doğumu : 29 Mart 1432
    Ölümü : 3 Mayıs 1481
    Saltanatı : 1451 - 1481
    Devlet Sınırları : 2.214.000 km2

FATİH SULTAN MEHMED
    1451 - 1481

FATİH SULTAN MEHMED

Fatih Sultan Mehmed’in ölümünde Osmanlı Devleti’nin sınırlarını gösteren harita

@ALINTIDIR

Khutuck - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    2.5 yıl akbil, sonra CuBuF150, şimdi Fazer, az KTM
    Fatih Sultan Mehmet dönemi enflasyonun en yüksek olduğu dönemlerden biridir...

Gerçekten yapılan yorumlar benim çok hoşuma gitti.Topiğe katkıda bulunup çorbada benimde tuzum olsun diyen herkese canı gönülden teşekkürkler.Sizler herşeye layıksınız!
    [ ELAZIĞ-MT ]

Forumdan Uzaklaştırıldı
    Motosikleti
    Var

Aminn

Alıntı swort adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    allah onlardan ve cümle islam alimlerinden ve koruyucu ve taşıyıcılarından razı olsun...
    amin kardeşim. Allah bu topraklara yeni Fatih'ler nasip etsin..

Forumdan Uzaklaştırıldı
    Alıntı kraljames adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Gerçekten yapılan yorumlar benim çok hoşuma gitti.Topiğe katkıda bulunup çorbada benimde tuzum olsun diyen herkese canı gönülden teşekkürkler.Sizler herşeye layıksınız!
    ALLAH Razı Olsun Ben Teşekkür Ederimm

Sebep Oldun Bilgilerimizi Tazeledik Sayende

Yazıların yazdığı yere resim eklemiştim kim niye kaldırmış anlayamadım
    [ ELAZIĞ-MT ]

Forumdan Uzaklaştırıldı
    Alıntı kraljames adlı üyeden alıntı Mesajı göster

Yazıların yazdığı yere resim eklemiştim kim niye kaldırmış anlayamadım
    Anaaa Çok Güzelmişş Buuu

Resim Büyük Olduğundan Bazen Açılmıyo

Benim Topiq lerdede Oluyo Arada Bir

tigermbz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Ducati 797
    babası 2. Murat han dünya işlerinden elini eteğini çekmek istiyordu bu yüzden Fatih İlk defa 14 yaşındayken hükümdar oldu. Fakat onun çocuk olmasından fayda uman haçlı ordusu sınıra dayanınca babasını tahta geri çağırdı.
    geri gelmek istemeyen babasına yazdığı mektupta şuna benzer bir ibare vardı:
    "Eğer padişah sen isen gel ordunun başına geç. yok eğer padişah ben isem sana emrediyorum derhal ordunun başına geç"
    2. Murat bunun üzerine tekrar tahta çıktı ve ordunun başına geçti; Varna muharebesinde düşman yenildi.

Forumdan Uzaklaştırıldı
    Fatih Sultan Mehmed ten İnciler

Yerinde söz söylemesini bilen, özür dilemek zorunda kalmaz.

Sırrıma sakalımın bir tek telinin vakıf olduğunu bilsem, onu yolar atarım.

İmparatorunuza Söyleyin. Şimdi ki Osmanlı Padişahı Öncekilere Benzemez. Benim Gücümün Ulaştığı Yerlere, Sizin İmparatorunuzun Hayalleri Bile Ulaşamaz.

Ya Ben Bizans'ı Alırım; Ya da Bizans Beni.

Fatih Olmasaydım Ulubatlı Hasan Olmak İsterdim

Bu Dünya Ölümlüdür. Her Fani Gibi Bende Ölümü Tadacağım.

Dünya Devleti Ebedi Değildir. Fani Cihanda Hiç Kimse de Ölümsüz Değildir. İnsanların Dünyada Nefesleri Sayılıdır ve Ölümsüzlük Kapısı Kapalıdır

Hayatım Boyunca ALLAH'ın Emirlerinden Dışarı Çıkmadım. ALLAH'ın Rızasını Kazanmak İçin Uğraştım. Tek Gayem Bu İdi.

@ALINTIDIR

1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler