Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Hurmada Alkol Çıktı!

REKLAM ALANI
    Khutuck - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    2.5 yıl akbil, sonra CuBuF150, şimdi Fazer, az KTM
    Patatesteki alkol gazozdakinden 22 kat fazla

ERBAK Uludağ gazozları, Tüketiciler Birliği'nin TÜBİTAK'a yaptırdığı 'Gazozda alkol var' tartışmasının ardından dün bir açıklama yaparak, bazı meyve ve sebzelerdeki alkol oranının gazozlardakinin 22 katı olduğunu açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada, gazozlarda litresinde en fazla binde 1.56 gram olarak tespit edilen alkol oranının patateste binde 4.47, yoğutta 2.48, hurmada da binde 1.90 olduğunu duyurdu. "Uludağ Gazozu'nda da binde 1.56 oranında alkol (etanoletil alkol) bulunduğu ile ilgili haberler nedeni ile aşağıdaki bilgilendirmeyi yapmak zorunluluğu hissettik"denilen açıklamada, doğada bulunan bir çok meyve ve sebzenin doğal yapısında değişik oranlarda ethanol (etil alkol) bulunduğuna dikkat çekildi. Etanol miktarı meyve ve sebzenin olgunluk derecesine ve ihtiva ettikleri şeker miktarlarına göre değiştiğine dikkat çekilen açıklamada, meyve ve sebzelerin olgunlaştıkça fermente olduğunu yan ürün olarak etanolün ortaya çıktığını belirtti.

BAKANLIK 5 GRAMA İZİN VERİYOR
    16-18 Ekim tarihleri arasında Bursa TÜBİ- TAK'ta yapılan analiz raporlarına da yer verilen açıklamada günlük hayatta tüketilen bazı yiyecek ve içecek maddelerinin içerdiği etil alkol miktarları da verildi. Tarım Bakanlığı'nın alkolsüz içecekler tebliğinde alkol miktarına litrede 5grama kadar izin vermesinin nedeninin de içeceklerde kullanılan doğal aromalardan ve meyvelerden dolayı oluşacak ethanol miktarları olduğu kaydedildi.

http://www.sabah.com.tr/2006/10/20/eko122.html

Gazozda alkol var diye üreticilere laf eden arkadaşlara selamlar

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    tigermbz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Ducati 797
    bunu önceki konuda açıkladık
    meyvalardaki alkol bünyelerindeki glikozun bir miktarının küf bakterileri tarafından bozulmasıyla oluşur. bu sarhoşluk vermez ve engellenemeyeceği için haram olmaz.
    sanayide üretilen alkol ise bilinçli olarak üretilir ve yine bilinçli olarak bu meşrubatların içine konuluyor. tamam sarhoşluk yapmaz ama çoğu haram olanın azı da haram.

muahhaha.valla ne kadar dogrudur bılmem cogu seyın ıcınde alkol oluyor zaten ama hurmada ? kuskulu.Sımdı butun ıslam alemı gunahtamı yada bılmeden yapıldıgı ıcın bıse olmazmı?

Forumdan Uzaklaştırıldı
    tüm tatlı meyvelerden şarap yapılır.arap ülkeelrinde de hurma şarabı zten vardır.bilmiyor muydunuz.bunun tuhaf bir tarafı yok. normaldir.

Gültekin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    BMW F650FB
    müslümanlar, neyin ne olduğunu çok iyi biliyorlar.
    dinsiz arkadaşlar boş yere üzülüp, kendilerini heba etmesinler.
    Ülkemde hiçbir iyilik cezasız kalmaz.

alp_tunay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    cbf1000-cygnus
    Ya nerelerden nerelere gidiyonuz.....Şarap üzümden yapılıyo diye üzümdemi yemiycez.....Yiyin arkadaşlar kan yapar.......
    T Ü R K İ Y E. . . .T Ü R K L E R İ N D İ R

N E ... M U T L U... T Ü R K Ü M... D İ Y E N E

ledo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Piaggio Beverly , Hyosung GV 650
    Alıntı tigermbz adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    bunu önceki konuda açıkladık
    meyvalardaki alkol bünyelerindeki glikozun bir miktarının küf bakterileri tarafından bozulmasıyla oluşur. bu sarhoşluk vermez ve engellenemeyeceği için haram olmaz.
    sanayide üretilen alkol ise bilinçli olarak üretilir ve yine bilinçli olarak bu meşrubatların içine konuluyor. tamam sarhoşluk yapmaz ama çoğu haram olanın azı da haram.
    Öbür tarafta da benzer açıklamaları yaptık ama sen bu konuda hiç ödün vermiyorsun

Herhangi bir meyve daha dalında ve taptazeyken küflenmeye başlar, yenildiği zaman ise muhakkak surette içinde alkol vardır.

Ben gazoz üreticilerinin herhangi bir sebepten bir yanda alkol üretip, gazozun içine eklediklerine inanmıyorum. amacı ne olabilir ki, maliyeti mi düşürecek ?

Diğer yandan üretimi zaten bu kadar ucuz olan bir ürüne binde seviyesinde oluşan etil alkolun ne tür bir maliyet avantajı sağlayacağını da anlamak mümkün değil.

O zaman bir de senin gerekçene geri dönelim. " çoğu haram olanın azı da haram " demişsin.

Kuran'da şerap yani tercümesi kötü su veya kötü sıvı, diğer bir deyişle içildiği zaman sarhoşluk veren içeceklerin içilmesi haramdır der. Etil alkolden bahsetmez.

Bu tarife ne patates uyar, ne üzüm ne de gazoz !

Gültekin, bilimsel bir tartışmanın içine dinsizlik falan gibi sıfatları yakıştırman hiç uygun değil bence, tabii ki sen de tigermbz de istediğine inanmakta özgürsünüz. Zaten inancın en tartışması olmaz ama gazozun içinde eser miktarda alkol bulunmasını farklı yorumlayanlara dinsiz dersen bana göre yanlış bir söylemde bulunmuş olursun.

Mesela ben, 13 yaşımdan beri oruç tutar, namaz kılmayı bilir ve kuranda yazan her ayeti kerimeyi tek doğru olarak kabul ederim. Aynı şekilde, dolaylı da olsa kendime o sıfatın konulması benim için hakaretlerin en büyüğüdür. Böyle önemli bir ifadeyi, bu şekilde "ortaya karışık" bir biçimde bir forumda kullanmanı hayretle karşılıyorum.
    Önemli olan, sadece yazarken veya konuşurken değil, hergün hayatı yaşarken adam olabilmektir.

Motosikleti
    BMW F650FB
    Alıntı ledo adlı üyeden alıntı
    Gültekin, bilimsel bir tartışmanın içine dinsizlik falan gibi sıfatları yakıştırman hiç uygun değil bence, tabii ki sen de tigermbz de istediğine inanmakta özgürsünüz. Zaten inancın en tartışması olmaz ama gazozun içinde eser miktarda alkol bulunmasını farklı yorumlayanlara dinsiz dersen bana göre yanlış bir söylemde bulunmuş olursun.

Mesela ben, 13 yaşımdan beri oruç tutar, namaz kılmayı bilir ve kuranda yazan her ayeti kerimeyi tek doğru olarak kabul ederim. Aynı şekilde, dolaylı da olsa kendime o sıfatın konulması benim için hakaretlerin en büyüğüdür. Böyle önemli bir ifadeyi, bu şekilde "ortaya karışık" bir biçimde bir forumda kullanmanı hayretle karşılıyorum.
    ledo yanlış anlaşılmasın.
    dinsiz derken, direkt olarak, başlığı açan arkadaşı kastettim.
    kendisi de, ateist olduğunu kabul ediyor zaten.
    + ateist olan herkes üzerine alınabilir.

konunun tarafımızdan bilindiğini, çeşitli yiyeceklerdeki etil alkolün bize ve ibadatımıza zarar vermeyeceğini, bizim için endişelenmemelerini, sırıtarak başlık açmaya gerek olmadığını vurgulamak için yazdım.

meramım budur.

İHTİYAR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    SUZUKI GS-500 E
    Alıntı ledo adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Öbür tarafta da benzer açıklamaları yaptık ama sen bu konuda hiç ödün vermiyorsun

Herhangi bir meyve daha dalında ve taptazeyken küflenmeye başlar, yenildiği zaman ise muhakkak surette içinde alkol vardır.

O zaman bir de senin gerekçene geri dönelim. " çoğu haram olanın azı da haram " demişsin.

Kuran'da şerap yani tercümesi kötü su veya kötü sıvı, diğer bir deyişle içildiği zaman sarhoşluk veren içeceklerin içilmesi haramdır der. Etil alkolden bahsetmez.

Size katılmamak elde değil.Meyve suları ve gazlı içeceklerin tamamın da kullanılan aroma sağlayıcı katkıların içerisinde alkol mevcuttur.Başka türlü koku ve tad hissini alamazsınız.
    Dalından koparılan üzüm 48 saatten önce sofralarınıza gelemez ve fermantasyon başlar,ondan sonra Şerefe.
    Bu mantıkla gidersek ne et ne meyve ne de su içmemiz caiz değil.Yediğimiz ıspanak marul hangi suyla sulanıyor.
    Haydi hükümeti yıkalım yerine AVM yapalım.

Motosikleti
    Ducati 797
    çoğu haram olanın azı da haramdır sözü bana ait değil; fıkıhta usuldür.
    mesela adam biraz bira içse ve sarhoş olmazsa günah işlememiştir denemez; burda açık kapı bırakılamaz.
    dini konularda salt mantık aramanın bir getirisi yok. Allah içkiyi yasaklamış fakat meyveler için bir yasak getirmemiş. bizim direk buna bakmamız icap ediyor sorgulamak gibi bir lükse sahip değiliz, yapan yapar yapmayan yapmaz hesabı herkes kendi verecek.
    yoksa kıldığımız namazın da tuttuğumuz orucun da Allah(c.c)'a bir faydası yok. mantıken bakarsak bize de dünyada bir faydası yok gibi görünüyor. ama Allah(c.c) bizden istemiş bunu yaparsanız mükafat yapmazsanız ceza var demiş.
    dini meseleleri kendi mantığımızla yorumlamak yanlış. istenenler belli; yapana mükafat yapmayana ceza var.

ledo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Piaggio Beverly , Hyosung GV 650
    Alıntı Gültekin adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    ledo yanlış anlaşılmasın.
    dinsiz derken, direkt olarak, başlığı açan arkadaşı kastettim.
    kendisi de, ateist olduğunu kabul ediyor zaten.
    + ateist olan herkes üzerine alınabilir.

konunun tarafımızdan bilindiğini, çeşitli yiyeceklerdeki etil alkolün bize ve ibadatımıza zarar vermeyeceğini, bizim için endişelenmemelerini, sırıtarak başlık açmaya gerek olmadığını vurgulamak için yazdım.

meramım budur.
    Gültekin, açıklama getirip ifadeni tamamladığın için teşekkür ederim.

Başlık sahibinin kişisel tercihi hakkında bilgim var. İfadenin önemine binaen bu itirazda bulundum. Zaten son satırdaki ifademe bakarsan, söyleminin yanlış algılanabileceğini vurgulamak istemiştim.

Alıntı tigermbz adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    mantıken bakarsak bize de dünyada bir faydası yok gibi görünüyor. ama Allah(c.c) bizden istemiş bunu yaparsanız mükafat yapmazsanız ceza var demiş.
    dini meseleleri kendi mantığımızla yorumlamak yanlış. istenenler belli; yapana mükafat yapmayana ceza var.
    Ben de yukarda bizden istenenin Kuran da ne şekilde geçtiğini yazdım.
    Biliyorsun, Kuran " oku " diye başlar. Benim okuduğum da gazoz içmeyin diye bir bölüm yoktu, bu durumda gazozun haram olması da bir yorumdur. Çünkü gözüken odur ki, bu tür gazlı içeceklerin aynı meyveler gibi alkolsüz üretilmesi mümkün değildir.

Uzatmak istemiyorum, çünkü ben bu forumda din ve poltikanın "konudışı" bölümünde de olsa, tartışılmasınndan son derece rahatsız olan bir üyeyim.

Senin ve herkesin inandıklarına ve uygulamalarına da sonsuz saygım var !

Ekleme:
    Son söz sende kalsın (benim de mesaj sayım şişmesin) diye aşağıdaki cevabına kısa bir açıklamayı buraya getiriyorum.

Aşağıda demişsin ki:
    Kuran da rakı içmeyin de yazmıyor. biradan bahsedildiğini de görmedim duymadım.
    Daha önce demişim ki
    Önemli olan, sadece yazarken veya konuşurken değil, hergün hayatı yaşarken adam olabilmektir.

Motosikleti
    BMW F650FB
    Gültekin, açıklama getirip ifadeni tamamladığın için teşekkür ederim.

Başlık sahibinin kişisel tercihi hakkında bilgim var. İfadenin önemine binaen bu itirazda bulundum. Zaten son satırdaki ifademe bakarsan, söyleminin yanlış algılanabileceğini vurgulamak istemiştim.

Biliyorsun, Kuran " oku " diye başlar. Benim okuduğum da gazoz içmeyin diye bir bölüm yoktu, bu durumda gazozun haram olması da bir yorumdur.

Uzatmak istemiyorum, çünkü ben bu forumda din ve poltikanın "konudışı" bölümünde de olsa, tartışılmasınndan son derece rahatsız olan bir üyeyim.

anlayışın için, ben teşekkür ederim.

malesef konudışı bölümü, aslında kurallar dahilinde sınırlansa da, ucu açık bir platform gibi değerlendirilip, insanların kutsallarına saldırı mekanı haline getirilmiştir.
    bir kısım üyeler, her vesile ile, özellikle islama saldırı mahiyetinde, müslümanları üzücü, kışkırtıcı, rencide edici başlıklar açmakta, ve tartışma ortamı yaratmaktan zevk alıp, egolarını tatmin etmektedirler.

bunlara tepki koymayı, haktan öte, zorunluluk addediyorum.
    yaşadığım sürece de, bu ebu cehil tayfasının karşısında olacağım.

saygılar...

Motosikleti
    Ducati 797
    Biliyorsun, Kuran " oku " diye başlar. Benim okuduğum da gazoz içmeyin diye bir bölüm yoktu, bu durumda gazozun haram olması da bir yorumdur. Çünkü gözüken odur ki, bu tür gazlı içeceklerin aynı meyveler gibi alkolsüz üretilmesi mümkün değildir.
    Kuran da rakı içmeyin de yazmıyor. biradan bahsedildiğini de görmedim duymadım.
    madem bu gazoz türü içecekler alkolsüz üretilemiyor bunlara hayati ihtiyacım olmadığı için keser atarım ne olacak. ne kaybederim yani bence kazançlı çıkarım bu işten.
    anlatmak istediğim emir ve yasak(tabiki dinde gerçekten var ise: bu Kuran ve Hadisler ışığında fıkıh ilmi ile açıklanmıştır) sorgulanmadan yapılırsa kul olmanın ne demek olduğu anlaşılır.
    ------------------------------

ayriyeten gültekin in tepkisini de çok iyi anladığımı belirteyim. başlığı açanın da nasıl bir psikoloji ile bu başlığı açtığını tahmin edebiliyorum ve acınası buluyorum desem umarım küstahlık yapmış olmam. yapmış olsam da çok ta önemsemiyorum bu durumu.

Khutuck - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    2.5 yıl akbil, sonra CuBuF150, şimdi Fazer, az KTM
    Oksijenin fazlası kafa yapar (bkz. Fight Club). O zaman azı da zararlıdır.
    Konu için bakınız: Bütün genellemeler yanlıştır..

Amacım fetva vermek değil, benim haddim değil zaten; ama biraz özeleştiriye hazır olmak lazım.

Bu bahsin geçtiği ilk konuda hesaplamıştım, 15 lt Kipa gazoz iki biraya eşitti. Hesabı güncellersek 1,5kg hurmada 2 biraya denk alkol var.

Hurma yedikten sonra motor kullanmayın

Seni unutmayacağız
    Nur içinde yat
    Ertuğrul_Öz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Dışı büyük içi küçük sarı şey
    Gazozdaki alkol meselesinde vurgulanmak istenen içerisinde bulunan alkolün ürün etiketlerine yazılmamış olması ve bu durumun sırf içerisindeki (meyvalardaki kendiliğinden sentezlene alkol değil bilinçli olarak konulan) alkol nedeniyle kola değil de gazoz içmeyi tercih eden bazı insanların (siz bu insanlara ister tutucu ister örümcek kafalı deyin, kendilerinin özgür iredeleridir.) dini duygularının suistimal edilmesidir.

Meselenin buralara getirimesi ve başka başlıklar açılarak bir nevi rövanş ruhu içerine girilmesi açıkçası en azından bir "motosiklet sitesinde" abest olmuş.
    [COLOR="Blue"]Ne Kadar Yükseğe Çıkarsan, O kadar Yüksekten Düşersin. [/COLOR]

hurmayı peygamber efendimiz de yediğine göre.hurma yemekte bir mahzur yoktur.kolay gelsin.

burdanda sana selam olsun

marefb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    1299 Panigale
    Şarap üzümden yapılıyo diye üzümdemi yemiycez.....

denden - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Piaggio x9 Evo 250
    folklör kulübü olarak ispanyada üniversiteden 30 arkadaş gösteriye gitmiştik. kaldığımız hostelde hergün birbirinden güzel yemekler çıkıyordu. Ama en büyük korkumuz "domuz eti"ydi.

Yolda bizi bıçaklasalar resmen daha iyi olurdu.

yemek yerken, bazen şakasına "olum bu domuz etmiymiş baksana tadı garip" dediğimiz an neredeyse çığlık atacak gibi endişelenip çatalı bıçağı atıyorduk. Gerçi ben burada genellikle "şaka yapan" bölüm oluyordum. Sonra şaka yaptığımı söylesem de kimse yemiyordu o yemeği.

İşte gazoz olayı da bu hale geldi. Bildiğimiz yıllardır içtiğimiz kafa yapmayan, içindeki alkol doğadaki neredeyse bütün besinlerdeki kadar olan (hatta daha az) bir içecek. bir iki medya organı gaz verdi diye millet oturup eskiden içtiği gazozlar için töbe edecek neredeyse

sigara da kafa yapan bir madde eğer bünye alışık değilse. Patlıcanda da nikotin var. Hadi bakalım (gerçi kafa yapan bölümü nikotin değil sanırım ama mantık düz mantık sonuçta )

ayrıca ledo abi seviyeli ve düzgün anlatımın için teşekkür ederim, gayet mantıklı ve öğretici biçimde açıklamışsın konuyu.

Seni unutmayacağız
    Nur içinde yat
    Ertuğrul_Öz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Dışı büyük içi küçük sarı şey
    Pek yeri değil denden ama.

Liv tyler'le bir akrabalığın var mı
    [COLOR="Blue"]Ne Kadar Yükseğe Çıkarsan, O kadar Yüksekten Düşersin. [/COLOR]

denden - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Piaggio x9 Evo 250
    Alıntı Ertuğrul_Öz adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Pek yeri değil denden ama.

Liv tyler'le bir akrabalığın var mı
    yeter yaaaw ehuehue niye herkes aynı şeyi söylüyor

1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler