Eşeğe semer vuran çok olur; yukarıdaki tartışmaları özetleyip ana fikrini bu atasözümüz ile çok güzel çıkardım bence. Konu tam da burada kilitleniyor.
%10-19
%20-25
%26-30
%31-40
%40 üstü
Eşeğe semer vuran çok olur; yukarıdaki tartışmaları özetleyip ana fikrini bu atasözümüz ile çok güzel çıkardım bence. Konu tam da burada kilitleniyor.
Eşşeğe semer vuran çok olur diyerek çok güzel özetlemişsin. Avrupalı sıradan biri bu refah seviyesindeyse zamanında kralları giyotine gönderdikleri içindir. Eşşek olmayalım birey olalım, eşit vatandaşlık bilinci olan bireyler halinde yaşayalım diye bir yol seçmişler, haliyle onların kapitalist sınıfı da hala giyotin korkusundan, devrimlerden çekiniyor. Avrupalı zenginlerin ABD'li ve ortadoğu zenginleri kadar abartı gösteriş yapmaması da bu nedenden, sınıfsal kimliklerine işlemiş, çok dikkat çekmemeye çalışıyorlar.
Bizde bir şirkette 15-20 kişi sendikaya üye olsa hepsini atıyorlar, daha en dandiğindne bile olsa sendikaya bile üye olma hakları yokken yapacak bir şey yok.
Asgari ücret artarsa firmalar batar lafına da kesinlikle katılmıyorum. Sen hesap kitap bilmez ucuz işçilik üzerine işletme kurarsan bırak batsın. Nasıl ki elektrik fiyatı, hammade fiyatı, makina fiyatı şudur, bunları almadan işletme kurup üretim yapamayacaklarsa emeğin fiyatı da en kötü halde çalışanın kendini geçindirebileceği bir ücret olmalı.
Kuzey ülkelerinde asgari ücret yok diye duymuştum oralara yerleşen bir arkadaşımdan, duyunca şaşırmıştım, meğer orada sendikalı olmaz zorunluymuş ve sendikalar çok iyi pazarlık ediyorlarmış. Bizde zaten ilk başta sendikalar satıyor, zaten çok az olan sendikalaşma oranını bir yana bıraksak sendika yöneticisi olmak ayrı bir kariyer haline gelmiş. işçi sınıfında da sınıf bilinci yok, lümpen proleterya tanımına tam iyi bir örnek halinde bizdeki işçi sınıfı.
youtube.com/@bisuruyorum
Teorik olarak asgari ücret olmaması lazım. Ama bunun için öncelikle çalışanların patronlarla eşit şartlarda pazarlık yapabilmeleri lazım yani düzgün sendikalar lazım.
Mesela İsveç'de asgari ücret yok ama her çalışan sendikalı, Tesla konusunda isveç kurallarına uymadıkları için Elon Musk'u bile maymun etmişlerdi, burası ABD değil burada sendikasız işçi çalıştıramazsın deyip hem İsveç'deki tesla şirketinde çalışanlar hem de onlara destek için limanlarda gemilerden arabaları indiren işçiler grev yapmıştı da ülkede Tesla satamamışlardı, sonra nasıl çözüldü bilmiyorum ama bizdeki gibi değildir herhalde.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)